lauantai 24. tammikuuta 2015

Meteorit ja pyrstötähdet Lupausten maan taivaalla.1.Filippiiniläiskirjeet.

Marcos-presidenttiparin maalaus

Philippine Star-sanomalehden edesmennyt päätoimittaja Max Soliven kerran kirjoitti,että presidenttipari Ferdinand ja Imelda olivat kuin kaksi erilaista planeettaa Malacanan-presidentinlinnan katon alla..Meldy (Imelda) oli räiskyvä ja joskus radaltaan poikkeava komeetta ,kun taas Ferdy (Ferdinand) oli jääkylmä Venus,joka joutui joskus ohjaamaan ympärillään harhailevaa Meldyä takaisin kieroradalleen.
Meldy Romualdezista oltiin kruunattu Miss Manila ja silloinen 50-luvun nouseva kongressimies Ferdinand Marcos oli iskenyt silmänsä Taclobanista Manilaan saapuneeseen leytelässyntyiseen kaunottareen. ja nainut tämän kolmiviikkoisen kuhertelun jälkeen maan presidenttien kesäkaupungissa Baguiossa v.1953 .
1953 Armi Kuusela presidentti
Elpifido Quirinon vastaanotolla Mutyang Pilipinasin eli
Miss Philippinesin
kanssa
Ennen Imeldan tapaamistaan Ferdinand oli tanssittanut Baguiossa nuorta 1953 Miss Universum Armi Kuuselaa ja sinnikkäästi kosiskellut entistä Suomen Neitoakin,joka eksoottisena ja kauniina vaaleaverikkönä olisi sopinut nopeaa vauhtia nousevan ja kunnianhimoisen poliitikon 1st Ladyksi ja ihan presidentinlinnaan asti.
Poikamiespresidentti Quirinokin oli näin ajatellut Armin hurmaamisessa,tavattuaan Miss Universumin järjestämälleen Miss Manilalle tarkoitetulle banquettelle Malacananin linnassa.
Mutta sitten kuvaan ajeli Manila Hotellin eteen valkoisella Jaguar XKE-avoautolla komea kiinteistömagnaatti Virgilio Hilario.
Ja lopputuloksen kaikki sen ajan kokeneet suomalaiset sekä filippiinotkin tietävät.
Vielä tänä päivänäkin monet ikäiseni ja vanhemmatkin filippiinot yhdistävät suomalaistaustani Armi "Kuselaan",muistelemalla niitä ihania "Armia"-huuma-aikoja Manilassa.
2010 presidentti
"Pnoy" Aquino
Nykyisellä poikamiespresidetti Noynoy Aquinolla ei ole vierellään 1st Ladyä eikä kandidaatteja ole ollut pitkään aikaan näkyvillä.Aquinon presidenttikausikin on jo pian päättymässä,mutta hänen TV-julkkissiskoansa Kris Aquinoa pidetään maan presidentin 1st Sisterinä.
Itse inhoan Kris Aquinoa joka viikonloppuisessa Boy Abundan Buzz-julkkisjuoruohjelmassa sekä Kris Showssa,missä julkkikset kehuvat toistensa rahallisista siunauksista,.luksusautoista ja -ravintoloista sekä loistoresidensseistä.
Krisin alituiseen  ja toistamiseen lausuma baklakommentti (Bakla--hintti) Bongga! (Trendy!) pistää ihokarvani ärsytyksestä pystyyn..
Hänen neuvonantajakaartinsa koostuukiin maan kuuluisasta ja muodin huipulla istuvasta hinttikaartista.

Kris Aquino

Herbert Bautista
Kris Aquinolla on ollut kiikarissaan jopa senaattorintuoli,mutta itse valitettavasti pidän häntä poliittisena lintuaivona (Bird Brain).
Kris taasen on ollut naimisissa kuuluisan koripallotähden Yapin kanssa ja eronnut.Kris yritti uutta romanssia Quezon Cityn "Baby Face" pormestarin Herbert Bautistan kanssa,mutta Herbertin poliittiset kiireet eivät antaneet aikaa alinomaa Bonggaa toistavalle presidentin sisarelle..
Herbert muistetaan lapsikasvoisena näyttelijänä television viikonloppuohjelmista ja pormestarintaitoja hän harjoitti pitkään Quezon Cityn apulaispormestarina,.kunnes kaupungin kuuluisa pormestari Feliciano Belmonte valittiin Senaatin puhemieheksi.

Filippiiniläisessä poliitikassa Manilan filmitaivaan sankarit ja sankarittaret ovat olleet yhtä hyviä kassamagneetteja vaaliurnilla kuin paikallisen filmimaailman Manila Box Officen teatterilippujen myyntiluukuilla.
Monesta filmitähdestä ollaan kampanjoitu pormestareita,kunnanvaltuutettuja,kongressimiehiä- ja naisia,senaattoreja ihan presidentteihin saakka.
Varsinaiselta poliittiselta agendaltaan ja areenaltaan harva tähtönen ei ole ollut koskaan tullut kuuluisaksi,jos sellaista edes oltu hoksattu  julkkismaskin takaa,mutta Suuri Pesemätön Kansa eli the Great Unwashed Masa uskoi,että kauneudella ja komeudella sekä filmiroolien sankareina että sankarittarina nämä pystyisivät voittamaan köyhyyyden ja korruption kertaiskulla kunkin filmin lopussa tai ainakin ennen vaalivirkansa loppumista.
Hyvin harvoin näin onnellisesti yksikään tähtivalittu on päättänyt poliitikon uransa.
Päinvastoin monen tähdenlento politiikassa on päätynyt presidentin linnan sijasta isojen miesten linnaan eli vankilaan.
Monasti jopa olen kuullut oman rouvani huokaisseen television ääressä maan valtapalleille hakevista filmi- ja televisotähdistä..että Ooh--So Pogi--Ooh so Maganda!!(Voi kuin nätti ja voi kun komea!!),mikä kansan suussa merkitsee,että vain Uhkeat ja Rohkeat voittavat kaiken..jopa politiikassa.
Imelda 1982
Rautaperhosrouva Imelda Marcoskin oli kerran lausunut,että juuri hänen kauneutensa,kauniiden muotivaatteidensa sekä vaurautensa takia maan köyhät äidit unohtavat kurjuutensa.
Amerikan takapihalla Filippiineillä ollaan aina otettu mallia Amerikasta,missä mitä lahjattomin B-filmien miestähti päätyy Valkoiseen taloon taikka saksalaisaksenttella muskelisuulla Kalifornian kuvernööriksi (Presidentti Ronnie Reagan..sekä kuvernööri Arnold Schwartzenegger).
Näinhän kävi Manilassa entiselle Filippiinien filmitaivaan kassamagneetille Joseph Erap Estradalle,joka Asiong Salonga-filmeissään nyrkeillään nuiji kulman konnat ja pääsi nukkumaan kuudeksi vuodeksi prinssinuntaan Senaattiin.
Kerrotaan Erapin jopa kerran heränneen senaattisiestastaan ja nuijineen alkuun lain Carabaon,Filippiinien vesipuhvelin suojeluksesta.
Joseph Erap Ejercito Estrada
Asiong Salongana 1960-
luvulla

Erap 2001 huntikuun
25.päivänä
vangittuna
Erap itse käyttäytyi kuin Carabao,jonka hitaasti suuttuvana pystyi tappamaan barriollisen miehiä sarvillaan.
Mutta Erap uskoi,että hän pystyisi Malacananin presidentinlinnan yliyönkabineteissaan kaveriensa kanssa panna maan asiat kuntoon Ballantines-viskillä ja Fundador-rommilla! Erapin oikea viskigrogeja kippaava tenniskäsi vain vaurioitui kovissa maata koskevien päätöksien pöytään lyönneissä..
Ja sitten hän sotkeutui elstrakontantin saamisessa kiellettyyn jueteng-rahapeliin ja päätyi istumaan pienempään ja vartioituun bungalowlinnaan syytettynä laittomuuksista sekä valtion varojen väärinkäytöstä.
Vain istuva minirouvapresidentti Gloria Macapagal-Arroyo armahti Erapin,joka istuu nykyään pääkaupunkilaisen köyhemmän Masan valittuna Manilan pormestarina..
Niin lyhyt on filippiinojen muisti presidenttikonnastaan!
Presidenttikautensa päätökseksi Gloria vielä valittiin kongressianaiseksi v.2008.
2008 Gloria-pilakuva
Ja nyt Gloriakin istuu kotiarestissa aivan samanlaisista rikoksista kuin Erap!
Odottelen vain,miten nykyisen presidentin Noynoy Aquinon käy presidenttikautensa päättyessä.Hänellähän on omat vihamiehensä politiikan kyypesässä!
Rikkana rokassa vanhempi kansa muistelee aktiivisessa unohtamisessaan ja dementiassaan,miten Marcos oli maan kaikkien aikojen paras presidentti!

Aivan äskettäin katsoin ABS-CBN TV Patrolin uutisista,miten entisen varapresidentin ja maan kuuluisan Magandan Gabi Bayan- eli Hyvää iltaa Maa-uutisankkurin Noli de Castron selostamana,että entinen Manilan Paranaquen pormestari Joey Marquez oltiin vihdoin vapautettu korruptiosyytteistä.
Joey Marquez
Joey,entinen koripallotähti ja ABS-CBN-televisiokanavan jokalauantaisen 80-lukuisen Iskul Bukol (Hönttikoulu) viihdeohjelman koomikko oltiin valittu Paranaquen pormestariksi v.1995.
Filippiinotavan mukaan oikeutta jaellaan pitkällä viiveellä,mutta rahalla saa edistettyä vanhojen ja pölyttyneiden rikoshaasteiden käsittelyä.
10 vuotta rikosten selvittelyssä on paikallississa oikeusituimissa verrattain lyhyt aika.
Itse muistan.kun Paranaquessa asuessani,miten manilalaiset nauroivat Joeylle,kun hän pormestarina oli ostanut kaupunkinsa katulakaisijoille tuhansia katuluutia monella miljoonalla pesolla.
Olipa aikamoinen kalusto muutamasatapäiselle ja keltateepaitaiselle kadunlakaisijapataljoonalle!
Luudista huolimatta kotialueeni Mervillen asuinalueen läpi virtaava paskakanaali täyttyi monsuunisateiden aikana rannalla asuvien shantyrownasukkaiden heittämästä muovipussimerestä.
Tyypillinen manilalainen
shantyrown kanaalin varrella
Paranaquea ennen ja jälleen tänäänkin on johtanut kuuluisa paranaquelainen Olivarezin tohtorisuku..eli Joeyn valtakausi jäi vain lyhyeksi episodiksi julkkishallinnosta.
Joeyn pormestariuden päätyttyä (1995-2004) ja erottuaan 1st Ladystään ja pikkutähtösestä Alma Morenosta,Alma,kutsumanimeltään Ness vastaiskuna erosta alkoi kampanjoimaan itseään Paranaquen pormestariksi..80-luvulla Almaa kutsuttiin Manilan filmitaivaan seksijumalattareksi.Hän juonsi myös useita televisio-ohjelmia,kuten mm.Loveli-Ness-talksowta.
Meidän Mervillen Molave Parkin asuinalueella Paranaquessa kävi ovelta ovelle Alman kannattajia jakamassa ilmaiseksi pieniä kahvisashetteja ,joissa luki kaikille instantkahvijuojille tuttu "NESSCAFE"-logo.
Silti kahvimerkistään huolimatta Almasta ei valittu pormestaria.V.2013 hänet valittiin Paranaque Cityn kunnavaltuustoon.Joeykin yritti kaupungin pormestariksi,häviten jälleen Olivarez-suvulle.

Alma Moreno
Alma jatkoi epäonnisia romanssejaan useiden julkkismiesten kanssa,lisäämällä omaa lapsipesuettaan "Yksi lapsi per Mies-tekniikalla".Viimeinen Alman aviomies on marawilainen muslimi.
Joey (myös taiteilijanimellä Joey Tsong) oli syntynyt v. 1957 pampagnalaiseen Marquezin perheeseen.Hänen siskoksiaan ovat julkkikset Via Hoffman sekä Melanie Marquez,
Melanie,kaunis pyrstötähti tunnetaan vähäisestä englanninkielen taidostaan sekä hitaasta aivokemiastaan..
Kerran häneltä oltiin kysytty televisioruudussa oliko hänen kauneutensa jonkinlainen este sisäiseen intelligenssiin.
Melanie oli vastannut:
-I'm not a Book!
Melanie Marquez
Lauseellaan hän oli tarkoittanut fraasia "Do not judge a Book by its Cover!
Joey taasen pelasi koripalloa Presto Fun Drinks-joukkueessa,josta myöhemmin tuli Great Taste Coffee-joukkue.V.1981-1983 hän muutti Barangay Ginebra San Miguel-tiimiin,joka silloin tunnettiin Gilbey's Gin-nmisenä.Hän pelasi kuuluisan ja legendaarisen koristähden Bobby Jaworskin alaisena v.1984 ja muutti toiseen "kahvijoukkueeseen" Hills Brothers Coffee-Alaska v.1987. Alaska taas tunnetaan maitotuotteistaan..
Ihmekös sitten Alma Morenokin käytti vaalikampanjassaan "Nesscafe-merkkiä"! Oikea instantkahvihan oli Nescafe.
V.1987 Joey päättikin jäädä estraaditaiteilijaksi televisioruutuun.sekä korneihin filmeihin.
V.2014 Paranaquen pormestarikilvan Joey hävisi,kaupunginjohdon mentyä takaisin Olivarez-suvulle.

Freddie Webb
Muitakin koripalloilijoita oli päässyt Filippiinien vallankahvaan..taikka osumaan tai "dunkkaamaan" pallollaan "vallankoriin".
Eräs näistä jenkkigeenisistä ja pitkistä palloilijoista sekä televisiodraamatähdistä oli FreddieWebb,jonka itsekin kerran tapasin Roxas Boulevardin varressa sijaitsevassa toimistopilvenpiirtäjän kongressimiehen konttorissa.Olin silloin duunissa paikallisessa Roxas Boulevardin valuuttafirmassa tarjoamassa herkullisia tilejä instantrahan keräämisessä.
Pinky Webb
Silloin 1990-luvun alussa Freddie Webbin tytär Pinky Webb ja nykyinen ABS-CBN:n komean nätti Filipina Beauty ja uutisankkuri oli vielä nuori teinityttö.Pinky,oikealta ristimänimeltään Joanna Marie Pagaspas Webb herättää manilalaiset aamuisin kuuluisassa Umagang Kay Ganda (Kaunista aamua teille)-tv-ohjelmassa. Minäkin jopa Lontoossa manilalaisella TFC- kanavalla,joskin 7 tunnin viiveellä juon kahvikupillisen herättyäni Pinkyn lumoavassa hymyssä. Pinky opiskeli Ateneo de San Agustin Collegessa..luokkatoverinaan mm.Kris Aquino.
Niin se julkkisten tähtipiiri on melko pieni!
Pinky on vasta viime vuonna 2014 juuri äskettäin lopettanut pitkän seurustelunsa maankuulun ja komean Babaeron (naistenmies) Edu Manzanon kanssa. Edulla taas on aikamiespoika ja televisioluuluisuus Lucky suhteestaan kuuluisaan Manilan filmitaivaan tähtösen Vilma Santosin kanssa,
Vilmakin tunnetaan Batangasin provinssin kuvernöörinä sekä Lipa Cityn pormestarina.
Muistan vielä 1980-luvulta.miten Vilma konserttiensa perästä vinkkasi filmiryhmälle ja katsojille kuuluisan tervehdyksen "I love You..Lucky"!
Minusta kummatkin..Vilma ja Lucky ovat olleet melko onnekkaita filmien,television ja politiikan ansiosta!
Freddie Webb on v.1942 Manilan Pasayssa syntynyt koripallotähti,joka tuli kuuluisaksi Manilan Intramurosissa sijaitsevan Letran Collegen pelaajana sekä valmentajana. Hänet valittiin Pasay Cityn kaupunginvaltuutetuksi jo 29-vuotiaana 1971 vuoteen 1975 saakka.
Koripalloilusta pelaajana hän vetäytyi v.1978.
PBA:ssa (Philippine Basketball Association) hän valmensi YCO-Tanduay-tiimiä v.1981-83 ja Shelliä 1985.
1987 hän kampanjoi kongressiin Paranaquen yksinäisenä "ratsastajaehdokkaana" ja v.1987 sekä peräkkäin 1988 hänet äänestettiin vuoden 10 huomattavimman kongressimiehen joukkoon.
Vuodesta 1992 asti hän istui senaattorina kuusi vuotta.Senaattorikautenaan hän edisti sekä edusti etenkin terveydenhuoltoalaa sekä kansaneläkelain perustamista.
Hänen vanhin poikansa Hubert joutui vankilaan v.1992 kuuluisan Vizconden massamurhan yhtenä osakkaana,mutta v.2010 vapautettiin syyttömämä. todistajalusunnon antajan epäluotettavuuden pohjalta.
Nuorin Jason-veli jatkaa isänsä manttelia koripalloilijana.

Robert Jaworski
Eräs toinen kuuluisa koripalloilija ja Baguiossa,vaimoni kotikaupungissa v.1946 syntynyt Robert (Bobby,Sonny ja Big Joe) Jaworski päätyi istumaan senaattiin.
Hänkin,kuten Freddie Webb oli ns.FilAm eli filippiinoamerikkalainen.
Bobbyn isä oli puolalaisamerikkalainen Theodor Vincente Jaworski ja äiti ilokano Illuminada Salazar.
Bobby oli maan 25 huippupelaajan joukossa tullen kuuluisaksi Ginebra San Miguel-tiimissä.
Bobby päätyi pitkän koripallouransa päätteksi (1983-1998) kampanjoimaan senaattiin,pääsemällä 8 huippuääntä saaneen senaattorin perään yhdeksänneksi ja itsenäisenä ehdokkaana.
Silloin hänen ei tarvinnut enää laukaista suustaan kuin aikoinaan v.1983,kun hänen tiimisponsorinsa Toyota myi joukkueen Basic Holdingille,mikä omisti Asian Breweryn,että huippupelaajia myydään kysymättä "Por Kilo" eli kilohinnalla.
Silloinen PBA:n (Philippine Basketball Association) presidentti Carlos "Honeyboy" Palanca,joka omisti La Toneda Inc:in (Gilbey's Gin ja myöhemmin Ginebra San Miguel) päätti ottaa Webbin ja hänen kaverinsa Arnaizin siipiensä alle.
Siitä alkoi Eddien nousu koripallotähtenä.
Baguion kuuluisaa mämtymetsää John
Hayn tukikohdassa 50-luvulla
Senaattorikaudellaan hän sai alkuun 300 lakiehdotusta,koskien enimmäkseen Ilocos Norten kotiprovinssiaan.
Eräs erikoisimmista lakiehdotuksista oli moottorisahojen oston ja omistamisen rajoituslaki.
Filippiinithän ovat olleet kuuluisia laittomista puunkaadoista ja metsänhakkauksista,joita oligarkit ja poliitikot rahoittavat.
Vielä tänäänkin mäntypuita kaatuu Baguion SM City-ostoskeskuksen nurkilla,missä moottorisahoilla katkaistiin 300 vanhaa mäntyä parkkialueen alta.
V.2004 Bobby Jaworski hävisi senaatttoripaikastaan.

Jonkinlainen yhteys minullakin oli Jaworskiin,koska itsekin nain ilokanonaisen Baguiosta,joskin lapseni ovat FilFinejä.Lisäksi Manilassa omistamani mustan 1966 Mercury Comet Caliente-avoautoni rouvani poika luvallani myi takaisin Baguioon..eräälle kuuluisalle koripallolijalle.
Tyttäreni Baguiossa 1990-luvun
lopulla
Jatkuu..

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Japanin Mersut.1.Kruununperillinen.

1955-62 Toyopet S30 Crown


Toyotan kruununperillinen Crown

"Toi ota,jollet muuta saa!"
Suomalainen sananlasku

Japanilaisten autojen maineen ja luotettavuuden vahvistuttua suomalaiset ryhtyivät ostamaan myös kalliimpia japanilaisia keskiluokan autoja,kuten Toyota Crown,Nissan 2000 ja Laurel,Mazda 929 sekä Mitsubishi Galant.
Mitsubishi Galantia 1990-luvulla joku suomalainen autoilija oli kehaissut jopa Japanin Mersuksi.
Otsikossani mainitsemaa Nissan Cedriciä ei kai tuotu yhtään maahan,mutta niitä kylläkin vietiin suurehko määrä Nissan Laurelin kanssa moniin Aasian maihin sekä Arabimaihin.kuten Saudi Arabiaan.
1962 Datsun Bluebird 312
Ensimmäinen näkemäni japanilainen auto kotikaupungin kadulla oli 1962-mallinen Datsun Bluebird 312,minkä vanheentuneiden kuosien sisällä kävi "Puukenkä" Austin A40 Somersetin kansiventtiilinen A-sarjan 1.2L (1189cc)-moottori.
Somersetiahan 50-luvulla valmistettiin lisenssillä Japanissa ja valmistuksen vaihtuessa uuteen Cambridgeen v.1954 Japanin Austineihin asennettiin uudet B-sarjan 1.5L-moottorit.
Vielä 80-luvulla minun 1976 Datsun 100A:ssa hyrräsi samaan Austinin A-sarjaan pohjautuva pieni kansiventtiilikone.
Liikenteessä näin vielä 70-luvulla,muistaakseni paikallisen Gulf-huoltamon jokapaikanautona "Luupään" eli Bluebird 320 pick-up-mallin.
Bluebirdistä alkoi japanilaisten autojen maihinnousu Suomeen.

1964 Isuzu Bellet
Sen lisäksi saatiin Suomenmaahan 60-luvun puolivälissä mm. Isuzu Bellettiä,Mazda 1500:a ja  v.1967 Toyota Corollaa,mutta ne olivatkin koko kansan pikkuautoja.
Crownin ostajakunnaksi laskettiin auton kotimaassa japanilainen keskiluokka 2.0-2.4L-rivikuutosilla sekä ylempi sikariporras Crown Eight VG10 2.6L V8:lla.
Crown Eightiä yritettiin tarjota jopa keisarilliselle perheelle virkakäyttöön,mutta keisarillinen hankintatoimisto valitsi Nissan Prince Royalin  (rivikuutosella).

1965 Crown Pick-Up
Isoa Toyota Crown S40-sarjan RS41:ä ensimmäisinä maina Euroopassa toivat maahan Tanska sekä Suomi v.1964.Seuraavaksi Crowneja tuotiin mm.Saksaan ja Hollantiin.Britit saivat Westminster Abbeyn kruununjalokivien lisäksi japanilaiset Crowninsa vasta v.1980.
1962-67 Crown oli saanut vaikutteita amerikkalaisesta Ford Falconista ja sen keulamaskista voi löytää piirteitä myös 1960-mallisesta Chrysler Crown Imperialista,millä Toyotalla yritettiin antaa kuva isosta ja mukavasta limousinesta. Kruunuversioita Toytoa markkinoi myös pienemmissä malleissaan ajan myötä,kuten Toyopet Tiarassa,Toyota Corollassa,ja Coronassa. Myöhemmät Carinat ja Cressidat taasen olivat naisnimiä.
Nykyajan Toyota Prius,Yaris ja Jazz henkivät täysin toisenlaista ja täysin kruunutonta aikaa hybridi-sekä kaupunkiautoina.
1965 Crown RS
Crownista tulikin melko suosittu jopa taksiyrittäjien piirissä,joskin tiedossani ei ole tuotiinko aluksi maahan sen 2-litraista dieselversiota. Moottorivaihtoehtoina oli 1,9-litrainen 3R -rivinelonen ja 2.0-litrainen M-sarjan - ja 2.4-litainen  2M-sarjan rivikuutoset.3R-rivinelonen löytyi myöhemmin Toyota Coronassa ja minunkin Manilan Marikinassa rakennettu Toyota Land Cruiserini kulki sellaisella,kunnes konkkasi ja vaihdoin sen kevyempään Corollan Japanista tuotuun 4K-varaosamoottoriin.
 Datsun 2000-mallia myytiin Euroopan vientimalleina myös Nissanin omalla 2.2L/70hp-dieselillä taksikäyttöön.Muutaman näin Salon seudulla maalaistakseinakin.Koriltaan ne muistuttivat suurennetuilta Bluebirdeiltä omituisin alasluiskahtavin peräpäin.
70-luvulla muistan,miten ensimmäiset pyöreäperälamppuiset Crown S41-mallit päätyivät nuorten kollien kaahausautoiksi ja sitä myötä romuttamoihin.Montakaan niistä ei ole jäänyt jälkipolville entisöitäväksi.

V.1962-67 S40-sarjan Crowneja valmistettiin jo toisessa polvessa,ensimmäisten tultua jo markkinoille 1955 ,joskin ilman Crown-nimeä Toyopet Masterina,jota myytiin R-sarjan 1,5L-kansiventtiilinelosella taksikäyttöön. Samaa moottoria oltiin käytetty Toyopet Superissa,jonka seuraajaksi tuli yksityiskäyttöön tarkoitettu Toyopet Crown.

1995+ Toyota Crown Comfort
Toyota Crown tunnetaan nykyään Japanissa ja Hongkongissa suosittuna taksimallina Comfort-nimellä (1995-) koriltaan hiukan Crownista lyhennettynä ja sisältä riisuttuna.
Erikoisena piirteenä ensimmäisen sukupolven S30 Crowneissa oli takaovien avautuminen keskitolpasta kaapparimallisina kuin Rover 60-110-malleissa. Muodoiltaan Master ja Crown muistuttivat jotain pienempää jenkkiautoa japanilaisin yliammutuin kromimaskein.Toyopet Masteria sai myös Masterline-farmariversiona.
1958 Toyopet Masterline STW


1959 Porsche 356
ja Toyopet Crown

V.1959 Toyota toi Yhdysvaltoihin Kaliforniaan ensimmäiset Toyopet Crownit.
Amerikkalaisten alkuinnostus niihin oli laimeahkoa,vaikka koripelleiltään ne olivat 5
mm paksumpia kuin jenkkiautoissa.Eräässä testissä autoa oltiin nostettu tunkilla ylös takapyörän vaihtamisessa,jolloin koko auton perä nousi tasaisesti ylös,mikä osoitti Crownin todellisen runkojäykkyyden.Crowneja haukuttiin myös tehottomina liian pienin moottorein.
Silti Crown ei ollut vielä täysin  loppuun suunniteltu kestävyydessä vientimalliksi,kun yksi Crown Rannikolta-Rannikolle-ajossa oli lähtenyt Los Angelesista ja konkannut ennen Las Vegasia..
Toyota päätyi palaamaan Japaniin kehittelemään kestävämpiä Crowneja,koska vuosittaiset myyntiluvut 1962 mennessä hipasivat 200 kappaleen rajaa.Hinnaltaankin se oli sata taalaa kalliimpi kuin Chevroletin Del Ray-perusmalli ja Rambler Cross Country-kompaktiauto.

1970 Satoshi Yamamura
 amiraali Isoruku Yamamotosna
Tora,Tora,Tora-filmissä

1967-71 S50 Crown oli muuttunut koriltaan täydellisesti.Se oli saanut kuonoonsa tuplavalot ja amerikkalaistyylisen maskin.Japanissa aloitettiin sille mainoskampanja,jonka pääesiintyjäksi kutsuttiin näyttelijä Satoshi Yamamura,jonka suomalaisetkin tulivat tuntemaan Tora.Tora,Tora-filmin laivaston amiraali Isoruku Yamamotona.
Yamamura mainosti Crownia 16 vuotta.

1969 Toyota Crown
Manilassa

jatkuu...