tiistai 26. elokuuta 2014

Muhoksen missi ja manilalainen bisnesmies .Kappale manilalaista historiaa.

Manilasta tai Filippiineistä en tiennyt paljoakaan,kunnes tutustuin yhteen filipinapankkineitiin kirjeenvaihdossa Saudi Arabian Jubailissa 80-luvun alkupuolella.
Suomalainen koulu oli kylläkin antanut minulle paremman maantieteellisen ja historiallisen kuvan jo lapsesta asti maailman maista sekä kansoista kuin monille muille eurooppalaisille muksuille,amerikkalaisista puhumattakaan....
Filippiineistä tiesin,että sen pääkaupunki oli Manila ja sitä ennen Quezon City,joka nykyään kuuluu Metro Manilaan yhtenä sen kaupunkina.
1953 Armi Kuusela,
Miss Universum

Lisäksi Salon kauppalan kirjastosta lainaamastani sotaopuksesta olin lukenut II Maailmansodan Tyynenmeren sodasta,että japanilaiset olivat heti Pearl Harborin yllätyshyökkäyksen jälkeisenä joulukuun 8. päivänä 1941 hyökännyt Filippineille Lingayenin lahdella.
Armi Darigold-maito-
mainoksessa
Manilasta ja Filippiineistä en tiennyt hölkkäsenpölähtämääkään vielä 1980-luvulla,paitsi että vuoden 1952 Miss Suomi ja 1953 Miss Universum Armi Kuusela oli nainut rikkaan manilalaisen bisnesmiehen Virgilio (Gil) Hilarion.
Sotahistoriasta ja etenkin Tyynenmeren sodasta II Maailmansodan aikana tiesin Filippiineistä jotain mustavalkoisten uutiskuvien pohjalta jostain Leyten maihinnoususta,missä kenraali Douglas MacArthur kahlasi maissipiippu suussaan matalassa vedessä maihinnousualuksesta rantaan kenraaliporukan seurassa.Kuvaa myöhemmin katsellessani havaitsin kaluunaporukassa kahlanneen myös porukasta paljon lyhyemmän filippiiniläisen diplomaatin Carlos P. Romulon.
Filippiinot vielä tänäänkin osaavat veistää tapauksesta huulta,että MacArthur pääsi kuivin lahkein rantaan astuttuaan Romulon kypärän päälle.

Miten Armin palkintoauto Sunbeam Talbot 90 päätyi Manilaan
----------------------------------------------------------------------------------------

1953 Miss Universe Armi Kuusela and her
gift Sunbeam Talbot 90 in Helsinki

Mobilisti Senior-lehden kansikuvan Sunbeam-avoauto toi mieleeni uudelleen Armi Kuuselan,v. 1952 Suomen Neidon sekä v. 1953 Miss Universumin.
Itse yli kolmisenkymmentä vuotta naineena filipinarouvan kanssa ja yli parinkymmenen vuoden Filippiinien saarilla asumisen jälkeen olen tutkinut ahkerasti Armi ja Virgilio (Gil) Hilarion elämää monista paikallisista tietolähteistä.
Se Armin Sunbeam-avoauto päätyi Hilarioiden Forbes Parkin 50-lukuiseen, modernin amerikkalaismallisen ja liuskakivifasaadisen residenssin  'car portiin' ,sellaiseen usean auton garaashiin.Gil oli muuttanut poikamiehenä Forbes Parkin eliittialueelle jo 40-luvun lopulla muiden silloisten kuuluisuuksien ja miljonäärien muuttotrendin perässä Tänä päivänä Manila Sports Car Clubin urheiluautorekisteristä löytyy vain yksi 1953-55 Sunbeam Talbot 90-avoauto,joten suuri mahdollisuus on,että kyseinen Armin lahja-auto oli säilynyt jälkipolville.Muita Filippiineille maahantuotuja Rootes Groupin autoja olivat Hillmanit,joita tuotiin sekä japanilaisina Isuzu Hillmaneina että aitoina britti-Hillmaneina,joista isohko osa päätyi neliovisina taksikäyttöön.
Se Armin lahja-Sunbeam Talbot 90 ei taitanut ollut kovin hirveä bulevardisporttikaan 65-hevosmoimaisella koneellaan,mutta kuoreltaan yhtä nätti kuin universaalinen missi.
V.1954 Deegar Cinema Inc.-filmiyhtiö Manilassa tekaisi sensaatiofilmin Armin ja Gilin romanssista nimellä Now and Forever,missä Gil ajeli Baguion vuoristokaupungissa Armia ja Armin perässä Missin omistamalla valkoisella Sunbeam Talbotilla.
Filmin käsikirjoitusta oltiin muutettu autojen omistajissa,Armin jopa lausuessa omassa autossaan Gilin vieressä,että "I have my own sports car in Finland".

Armi ja Gil Baguiossa Armin Sunbeamissa Now and
Forever-elokuvassa


Gilin ajama Sunbeam Baguioon johtavan
Kennon Roadin varrella

Sama Sunbeam baguiolaisen
 Pines View-hotellin
edessä
Suomessa ollaan ihmetelty Armin palkintourheiluauton kohtaloa,mutta filmiautosta päätellen se oltiin laivattu Helsingistä Manilaan,mistä se oltiin tullattu Manila North Harbor Pier 7:ssä toimitettavaksi Forbes Parkin Millionaire Streetin Hilarioiden car portiin. Sunbeamin etuikkunan alalaidassa näkyi myös suomalainen verokiekko ja etupuskurin kromikäpyjen keskellä seisoi mustapohjainen ja valkokirjain-numeroyhdistelmäinen rekisterilaatta.
Häälahjaksi Gil oli ihan oikeasti ostanut Armille 1952-mallisen Cadillac Series 62 hardtop-mallin,joka samoin näkyi filmin Manilassa otetuissa kohtauksissa Manila Hotelin edessä,missä Gil astuu ulos auton oikeasta ovesta,

Ennen Armin tapaamista Gil oli kuuluisimpia Manilan playboyta ja taidan sohaista kookospalmunoksalla silmään monta suklaasilmäisen Gilin suometarihailijaa kommentillani,koska Virgilioa pidettiin niin kovasti koko Suomen kultapojuna.
Gil poikamiehenä ajeli nykyistä Manilan Roxas Boulevardia (silloin Dewey Boulevard) valkoisella Jaguar XK120-urheiluautolla jolla hän poikkesi rantabulevardin klubeissa ja muissa Manilan juottopaikoissa,kuten Nautilus-yökerhossa, hivelevien manilalaisten mestisasenjoritojen kanssa.
Dewey rantabulevardi
1950-luvulla.Silloisen Dewey Boulevardin kuuluisin klubi oli nimeltään Nautilus,millä ei ole mitään tekemistä Jules Vernen saman nimisen ,romaanin kanssa..
Nautilus-nimen manilalaiset kylläkin väittivät tulleen sanoista Naughty (Nauti-) and Loose, (Lus),missä pojat olivat tuhmia ja tytöt irtonaisia.
Valitettavasti jo 1980-luvulla Nautilus-klubista oli jäljellä vain palanut ja rauniomainen julkisivu,mille oli käynyt kuin toisen latinalaisen saarimaan Kuuban pääkaupungin Havannan rantabulevardin klubeille ja kasinoille amerikkalaisajan päätyttyä.
Klubille hyvinkin voisi soittaa muistoksi Kuubalaisen serenaadin,koska Manila on palanen latinalaista Amerikkaa espanjalaismeksikolaiselta mentaliitiltaan ja niiltä ikuisilta manjanoilta.
1947 ca. Manilan oikeapuolista liikennettä
Intramurosin lähellä

1941 Jones Bridge Plaza
Moragaan
 päin
katsottuna
vasenpuolisin liikentein
Manilan liikennejärjestelmästä voisin vinkata vielä,että maan liikenne 1900-luvun alusta oli vasenkätinen aivan itsenäistymiseen asti 1946.
Syytä en tiedä liikenteen alkuperäiseen vasenkätisyyteen,vaikka maan koko ajoneuvokanta oli amerikkalaista vasenkätisin ohjauspyörin eikä jenkkien 40-vuotinen kansainyhteisön Amerikan aika ollut muuttanut liikennettä oikealle puolelle. Oletettavasti pitkä espanjalaishallinto maassa oli syynä,koska Etelä-Amerikassa mm. Argentiina ja Puruguay olivat liikenteeltään vasenkätisiä II maailmansodan loppuun asti.
Japanin keisarillinen armeijakin saarien väliaikaisina valtijoina vuosina 1942-45 sai ajella nippondengojen tavalla vasemmalla.

Marcosit sekä Hilariot; 2 julkkisromanssia Manilassa sekä 
----------------------------------------------------------------------------
Baguiossa
--------------
Imelda Romualdez Marcos istui miehensä asettamana  1960-70-luvuilla Metropolitan Manila-alueen kuvernöörinä sekä maan kulttuuriministerinä."Meldy" istui miehensä asettaman myös National Assemblyssä eli Kansankokouksessa,jonka "Ferdy" oli itse korvannut kongressin sijalle. Lisävirkoina Meldyllä oli asutusministerin vakanssi.
Imelda kruunapuoletaan ihaili kaikkea kauneutta ja hän oli kerran lausunutkin pukeutuvansa kalliisiin muotivaatteisiin sekä timantteihin,että maan köyhät naiset voisivat ihailla hänen kauneuttaan nälän torjuntana.
Imeldalla oli kyyninen ja kovasydäminen klaavapuoli mm. kulttuurin suojelemisessa;
Uuden Manilan Roxas-bulevardin varrelle rakennetun kulttuuritalokompleksin viimeistelyvaiheessa puolisentusinaa työmiestä oli kuollut työmaaonnettomuudessa lokakuun 17. päivä 1981 välikerroksen lattian tiputtua niskaan.Imelda oli tuhlannut suunnattomasti valtion rahaa turhiin ja ylellisiin rakennusprojekteihin samalla,kun suuri osa hänen luvatusta kansastaan näki nälkää..
Imelda oli vain käskenyt kaataa valubetonia ruumiiden päälle,koska kulttuuripalatsin piti aueta ajoissa tuleville Manilan filmifestivaaleille.
Manila CCP,Cultural Center of
 Philippines
Roxas Boulevardin ja Manila Bayn
maakaistaleella
CCP (Cultural Center of Philippines) eli Filippiinien kulttuurikeskus avattiin v.1982.
Vielä tänäpäivänä uskotaan työmiesten haamujen kummittelevan talossa,koska nämä eivät koskaan saaneet kunnon katolista hautausta.
Imeldalla oli suuri valtava miellyttää maassa vierailevia julkkiksia ja kansainvälisiä päämiehiä.
Kerran Yhdysvaltojen presidentin Gerald Fordin valtiovierailulla Imelda oli rakennuttanut Manilan vanhan lentokenttätien sekä kummallekin puolelle aaltopeltiaidat,mihin paikalliset kansanartistit saivat maalata kauniita barriomaisemia palmulehvineen. Näin peitettiin takana olevat rumat slummialueet sekä sen ns."The Great Dirty Masses"-kansanluokka..
Taide-expoa kutsuttiin Marcosien opposition tiedoitusvälineissä Imeldan Potemkinin kulisseiksi.Marcosin KBL:n (Kilusan Bagong Lipunan) puolueen äänenkannattaja Manila Bulletin pidättäytyi arvostelemasta Imeldan kauneustempausta.
1965.Juuri valittu presidentti
Ferdinand Marcos ja
1st Lady
 Imelda
Ferdinand Marcos oli puolestaan rikastuttanut itseään huhujen mukaan osalla japanilaisen kenraali Yamashitan kulta-aarteilla,mutta melkoinen osa hänen varallisuudestaan oli tullut 50-luvun alussa tullilaitoksen korruptiorahoista ollessaan Manilan satamalaitosta ja tuontia sekä vientiä valvovan kongressikomission puheenjohtajana.
Hän jo silloin ajoi Cadillacilla.
Leyten provinssi  Manilan eteläpuolella Samarissa oli kahdella tavalla vaikuttanut Filippiinien tulevaisuuteen;
1.Leyten lahden amerikkalaisten joukkojen maihinnousun v.1944 kenraali Douglas MacArthurin johdolla,mikä aloitti maan vapautuksen samuraihallinnon alta.
2.Leytessä syntynyt Imelda Trinidad Romualdezin myötä tuleva rautaperhosrouva tuli valituksi v.1953 Miss Manilaksi (Mutiya de Manila.Muse of Manila), kun Miss Suomi Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi Kaliforniassa..

1953 Armi Kuusela ja Imelda Trinidad
Romualdez,Muse of Manila Miss Philippines-
perintöprinsessoineen.
Imelda äärioikealla
Armi Kuusela kävi  Manilan vierailullaan kukittamassa Imelda Trinidad Romualdezin,uuden v.1953 Manilan Muusan silloisen missikisan aikana..Armi oli käynyt tapaamassa presidentti Quirinoakin ja muita maan johtavia poliitikkoja.
Presidentti Quirinonkin sanottiin olleen "lätkässä" Armiin,tarkoituksenaan tehdä tästä maan 1st Ladyn.
Imelda kuului leyteläiseen köyhtyneeseen Romualdezien maa-aatelisukuun ja asianajajaisänsä kuoltua päätyi äitinsä kanssa asumaan köyhien alueella kotikaupungissaan Taclobanissa.
Perhe joutui Manilaan muutettuaan asumaan yhdessä betonilaattaisessa autokatoksessa pienen kävelymatkan päässä Malacananin presidentin linnasta.Imelda oli muistoissaan kirjoittanut joutuneensa käymään koulunsakin paljain jaloin.Siitä johtunee hänen rajoittamaton kiintymyksensä kenkiin.
Myöhemmin Manilan Marikinan kenkätehtaat ilmaiseksi tarjosivat hänelle kenkämalliensa näytepareja.
Kerrotaan hänen omistaneen n.3000 kenkäparia.
Imelda oli kärsinyt köyhyydestään niin paljon,että presidentin rouvana hän oli käskenyt jyrätä tasaiseksi Manilan "kotiautotallin" puskutraktorilla.

Armi Kuusela ,muhokselaisen maanviljelijän tytär taas nai manilalaisen  ja kuuluisan playboyn ja kiinteistömagnaatin Gil Hilarion.
Gilillä ei ollut sukulaisuusuhteita kuuluisan Tarlacin kuvernöörin Tibucio Hilarion kanssa kuin sukunimessä.
Tiburcio Hilario oli kerännyt Yhdysvaltojen ja Filippiinien välisen sisällissodan aikana kolehtiavustusta kenraali Lunan,silloisen vallankumousarmeijan komentajan käskystä sotilaille maakunnastaan. Lunan kuoltua vastapuolen filippiinosotilaiden puukoista,osa kerätyistä n.silloisen 1 miljoonan peson arvoinen kirkoista pakko-otetusta kulta-aarteesta oltiin annettu kenraali Lunan rakastajattarelle Yisidro Cojuangolle.Yisidro oli synnyttänyt suhteessa Antonio-pojan. Cojuanco-suku tunnettiin paikallisina riisikauppiaina sekä eräänlaisena lainapankkina Tarlacin alueen maatyöläisille.
Tiburcio Hilario kuoli 1900-luvun alussa tulirokkoon.Hänen pojantyttärensä suurlähettiläs Rafaelita Hilario Soriano oli kertonut.että isosisä oli pitänyt kotona kulta-ja hopeasäkkejä sekä kultalautasia,ehtoolliskalkkeja ja muita Pampangan provinssin Bacoorista,San Fernandosta ja Guagasta otettuja kirkon kalleuksia.
Voidaan spekuloida,että tästä oli ehkä alkanut yhden tarlacilaisen Hilario-suvun rikkaus.
Gil Hilarion isän sekä isovanhempien sukulaissuhdetta Tiburcio Hilarioon en valitettavasti päässyt täysin tutkimaan monien taustatietojen puutteesta,mutta Hilario-suku alunperin on lähtöisin Tarlacin seudulta.Tarlacin kaupungista löytyy vielä yksi Hilario Street.
Hilarioita löytyy myös Mindanaon saarelta,Manilasta,Havaijilta sekä Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Virgilio Hilarion isä oli tohtori Jose Salvador Hilario,syntynyt San Mateossa Rizal-maakunnassa..
Hänet tunnettiin myös Juan Hilariona ja Pepe Hilariona..

José Salvador Hilario

Also Known As:"Juan Hilario", "Pepe"
Birthdate:
Birthplace:San Mateo, Rizal, Calabarzon, Philippines
Death:August 25, 1946 (56-64)
50 P. Sanchez St., Sampaloc, Manila, Metro Manila, Philippines (Heart attack)
Place of Burial:Manila, Metro Manila, Philippines
Immediate Family:
Occupation:Physician

Tohtorin nimestä huolimatta Jose Salvador Hilario oli myös filmimoguli omistaessaan Deegar Cinema Inc.-filmiyhtiön,joka myös valmisti Armin ja Gilin romanssifilmin Now and Forever v.1955.

1955 Now and Forever
Alla Virgilio Hilarion tirdot:

Virgilio Villanueva Hilario

Birthdate:
Birthplace:Manila, Metro Manila, Philippines
Death:September 07, 1975 (48)
Makati Medical Center, Makati, Metro Manila, Philippines (Heart attack)
Place of Burial:Parañaque, Metro Manila, Philippines
Immediate Family:
Son of José S. Hilario and Mercedes Villanueva de Hilario
Husband of Armi Kuusela
Father of Private; Private; Private; Private and Private
Brother of Jose Hilario, Jr.
Occupation:Businessman


Armin ja Gilin lennettyä v.1953 kuherruskuukaudeksi Havaijille,oletan Gilin myös halunneen tavata sukulaisia saarilta.Gilin perheen juuret myös olivat levinneet Havaijille,minne monet filippiinot muuttivat työn perässä ananasviljelmille,ravintoloiden kokeiksi ja tarjoiljoiksi sekä rikkaiden amerikkalaisten palveluskuntiin.
1953 Miss Philippines candidates
Kummatkin missit, Miss Universum Armi Kuusela-Hilario ja Miss Manila Imelda Romualdez (Marcos) tapasivat toisensa toisen kerran entisen automekaanikon ja kansanpresidentti Ramon Magsaysayn virkaanastujaisjuhlissa Malacananin presidentinlinnassa v.1954.
Armi oli jo tavannut edellisen presidentti Quirinon v.1953 uuden Miss Philippinesin Cristina De Leon Galindan kanssa
Imeldaa oli silloin pidetty Manilan pormestari Arsenio Lacsonin tyttöystävänä.
Imelda synnytti Imee-tyttölapsen,jonka isän uskottiin olevan Arsenio Lacsonin ja v.1954 tuore Ilocos Norten kansanedustaja Marcos vihkaisi Manilan leyteläisen kaunottaren,adoptoimalla myös Imee- pikkutytön.
Imeestä myöhemmin tuli senaattori.
Pienenä sivuotsikkona mainttuna, Virgilio (Gil ) Hilario sattui olemaan vuonna 1965 presidentiksi valitun "Ferdy" Marcosin suosiossa juuri Armi-vaimonsa kautta..
Ferdinand Marcos sattui myös olemaan Armin eräitä kilpakosijoita silloin v.1953!
V.1954 Kansanedustaja Ferdinand Marcos vihkaisi Baguiossa Imelda Trinidad Romualdezin 10 päivän seurustelun seurauksena.
Marcosilla oli silmää naiskauneudelle piirittämällä mm. mindanaolaismestisa Hilda Wahlstromia,joka osallistui Miss Philippines-kisoihin Manilassa.Armia myös kävi tanssittamassa kavaljeerina Miss Philippines 1953-kruunajaisissa nuori rikkaan suvun perillinen Benigno Aquino,tulevan Filippiinien presidentin Corazon Cojuanco-Aquinon senaattorimies sekä edesmenneen presidentti Noynoy Aquinon isä.
Benigno Aquino oli ollut sotakirjeenvaihtajana Korean sodan aikana ja siirtynyt poliitikoksi.
Missikilpailun voitti tarlacilainen Cristina De Leon Galinda,jonka Miss Universum Armi Kuusela kävi myös kukittamassa.



VOI AUTA ARMI--AS!
-----------------------------------------
Gilarmi apartamentohotelli
Makatin Ayala Avenuella

Nousevassa Manilan Makatin kaupungissa Ayala Avenuen varrelle Hilariot rakensivat v.1962 korkean Gilarmi-apartamentohotellin sekä myöhemmin vehreälle Greenbeltin alueelle Carlton House-hotellin.
Kaksikymmentä vuotta kestäneen filippiinojen "Armia-huuman" alkysysäykset lähtivät vuodelta 1953 Miss Universumin käydessä vierailulla Manilassa maailmanympärimatkallaan.
12.3.1953 Armi halusi tavata maan päättäjiä ja lainsäätäjiä tapaamalla myös juuri valitun Ilocos Norte-maakunnan kansanedustajan F.E. Marcosin,joka vakuutti olevansa laillisesti vapaa poikamies.
Marcos oli tunnustanut tunteneen heikkoutta polvissaan kauniin Miss Universumin tavattuaan jopa yksityisesti.
Marcosilla ilmeisesti oli mielessään naida upea valkoihoinen missi menevän kansanedustajan,ehkä tulevan senaattorin ja jopa maan presidentin aksessorina ja First Ladynä.
Armin ollessa kiertueella muualla maassa Ferdy Marcos tuli saamaan kilpakosijan.
Vieraillessaan Baguion vuoristokaupungissa ja virallisessa maan presidentin kesäkaupungissa Armi tapasi nuoren 25-vuotiaan Virgilio Hilarion,joka opiskeli pankkialaa,markkinataloutta ja kansainvälistä kauppaa Columbian yliopistossa Yhdysvalloissa.Hän opiskelun sivussa työskenteli New Yorkin Philippine National Bankin konttorissa.

Armin polvia alkoi heikottaa komean ja tumman Gilin pyytäessä häntä tanssiin eräässä tilaisuudessa..
Gil oli ekspertti tanssilattialla rumbassa,sambassa,mambassa sekä muissa sen ajan suosikkitanssilajeissa.
Gil seurasi Armia 26.4.1953 jopa Hongkongiin ja Tokioon asti,missä romanssi kukki,päätymällä pikahäihin 20.6.1953 Armin 19-vuotissyntymäpäivänä Pyhän Ignatiuksen kirkossa,Yatsuyassa.
Sulhasella oli toinen silmä mustana,tapeltuaan edellisiltana humalaisen amerikkalaisen lehtimiehen kanssa Tokion Cosmopolitan-yökerhossa.Lehtimies oli häirinnyt sinnikkäästi Miss Universumia haastattelun saamiseksi.
Armi oli saanut Gililtä lahjaksi 7:n karaatin timanttisormuksen sekä upouuden Cadillacin.

Mr. and Mrs. Hilarion hääkuva




1955 Armin autona oli uusi Mercury Monterey.
Rekisterissä H-alkuinen numerosarja

Armi ja Gil Tokiossa.
Gilillä musta silmä
kapakkatappelusta
Virgilio Hilariosta tuli 50-luvulla rikas kiinteistömagnaatti ja Hilariot rakensivat luksushuvilan  Barrio Forbes Parkin miljonäärialuelle,mikä sijaitsi kasvavan ja modernin Makatin liikekaupungin silloisen Highway 54:n (Nykyään EDSA eli Epifanio delos Santos Avenue) toisella puolella..
Gilin isä omisti Manilassa Deegar Cinema Productions Inc.-filmiyhtiön ja pian kuuluisa pariskunta pääsikin Filippiinien filmitaivaalle  "Now and Forever"-blockbusterilla..Armille oltiin jo Miss Universumina tarjottu Kaliforniassa palkintoon kuuluvaa osaa Universal Studiosin Abbot ja Costello-filmissä,mistä missi kieltäytyi,vaikka tarjottiin avioliittoa Tony Curtisin kanssa työluvan kiertämiseksi .
Manilan lehdistö kehui yli taivaan Hilarioiden filmiä,ylistämällä Gilin havaijilaisfilippiinoespanjalaista geenipohjaa ja Armin skandinaavista kauneutta.
Gilillä oli jo ollut aikaisempaa näyttelijäkokemusta v.1952 Manila Grand Opera Housen Jeesuksen kärsimysnäytelmässä "Martir sa Golgata" eli "Golgatan marttyyri".
Gil näytteli Johanneksen osaa vastanäyttelijänään tuleva Manilan filmitaivaan kuuluisa Grand Old lady Gloria Romero Neitsyt Maariana.
Armi ja Gil myöhemmin 1955 Suomessa pääsivät filmitähdiksi parissa muussa suomalaisessa elokuvassa,kuten Maailman kaunein tyttö..

Now and Forever


Hilarioiden moderni asunto sijaitsi ns.miljonäärien kadulla etelä-Forbes Parkissa,tulevan Makatin bisneskaupungin kyljessä,missä teollisuuspohatat ja liikeoligarkit sekä itseänsä valtion budjetista rikastuttaneet poliittiset lainsäätäjät asuivat.
Sen ajan Ilocos Norte-maakunnan  nuori kongressimies Marcos ei asunut vielä Forbes Parkissa,vaan vasta tullessaan valituksi senaattoriksi myöhemmin. Marcoseilla oli silloin oma bungalow San Juanin kaupunginosassa Quezon Cityssä.

Sulo-ravintoa Makati Cityssä.
Rakennus purettiin 1985
Gil ja Armi Hilario,kulinaristit Forbes Parkista

Hilariot rakastivat ulkona syömisestä ja eräs heidän lempipaikoistaan oli espanjalainen Madrid-ravintola Mandaluyongin esikaupungissa Manilassa.Ravintola edusti vanhan maailman eleganssia himmein valastuksin ja hienoin pöytäliinoin sekä hyvin palveluin,joita hoitivat hyvin koulutetut tarjoilijattaret,jotka ilmeisesti olivat aloittaneet uransa Trullenchien (Madridin omistajien) taloudessa palvelijoina.
Tarjoilijattarien asuina oli mustia valkoisten frillatujen esiliinojen sekä päähineiden kera...aina ravintolan espanjalais-suomalaisen omistajapariskunnan Antonio ja Julia Trullenchin kotkankatseisten silmien alla.
Toisena mieliravintolana Hilarioilla oli Makati Cityssä sijaitseva Sulo-ravintolan Vinta Grill,jonka omistajat olivat omaksuneet eli lainanneet Trullenchien Madrid-ravintolaa tyylissään ja palvelussaan.
Vinta Grill mainosti tuoreita Sydneyn ostereita,häränlihapaisteja sekä paahdettua kylkeä asiakkaiden houkuttelemiseksi, Vakioasiakkaina muunmuassa oli ryhmä,joka koostui Juan Ponce Enrilestä ja hänen vaimostaan Juanitasta (Enrile oli Marcosin puolustusministeri),Albertito ja Chona Lopezista (Albertito oli varapresidentti Fernando Lopezin poika),George ja Mitos Schulzesta (kuuluisan ja suositun ANC:n uutisankkurin Lexie Schulzen isovanhemmat)....
Tarjoilijattarien piti myös ensisijaisesti palvella hätkähdyttävän kaunista ja kultatukkaista vaaleaverikköä , Miss Universumia Armi Kuuselaa Suomesta ja hänen miestään Virgilio (Gil) Hilariota,jotka silloin tällöin poikkesivat syömään Vinta Grillissä.
Gil..vaikkakin diabeetikkona..piti makeasta tilasi aina Peach Jubilee-annoksen (persikka) jälkiruoaksi.

Forbes Parkin pääportti EDSA:n puolelta

Kerran Gil oli kutsunut Vinta Grillin omistajapariskunnan kotiinsa Intsiaan,Forbes Parkiin päivälliseksi,ällistyttämällä vieraat itsesekoitetulla Irish Whiskyllä..Armin tarjotessa omia suomalaisia erikoisruoka-annoksia. Erään annoksen he muistivat hyvin..suomalaisen herkullisen kalakeiton perunoin,porkkanoin ja muhennetuin kaloin...tillillä maustettuna. Jälkiruoaksi tarjottiin kermaista riisivanukasta kardemummasokerilla höystettynä.
Gilillä oli tapana sanoa,että kun Suomessa ei ole kuningasperhettä kuten muissa skandinaavisissa maissa Ruotsissa,Tanskassa ja Norjassa,niin Armista tehtiin Miss Universumina suomalainen kuninkaallinen.
Naituaan Miss Universumin suomalaiset lehtiotsikot rummuttivat Armin naineen filippiiniläisen miljonäärin,niin häntä alettiin kohdella Suomessa prinssinä.
Rakennettuaan Gilarmi Apartments-hotellin Makatin Ayala Avenuen varteen Vinta Grillin omistajien kehuessa Armia kunniallisesta ja kalliista saavutuksesta,Armi oli vastannut,ettei vielä ole nähnyt niitä kuuluisia miljoonia.

1959 Armi ja Gil Helsingissä

V.1959 tietyt poliittiset-ja rahapiirit olivat pyytäneet 50-luvun loppupuolella Gil Hilariota maan 20.000 barrioliiton eli paikallishallinnollisen keskuselimen Teniente del Barrion presidentiksi.
Barrioysteemin olivat espanjalaiset perustaneet saarille ja amerikkalaiset vahvistaneet hallinnolliseksi elimeksi 1900-luvun alussa .
Täten pitkän taivuttelun jälkeen Armista tuli eräänlainen First Lady barrioliiton presidentin (pääjohtajan) Gil Hilarion rouvana .
Giliä oltiin taivuteltu ehdokkaaksi maukkailla tarjouksilla,mitkä löisivät laudalta pormestarien,kongressimiesten sekä senaattorien apajat valtion kirstulla..
Samalla Armi First Ladynä huumaisi barriokylien asukit lumoavalla kauneudellaan.
Gil valittiin tehtävään v.1960.

Hilarioiden perhe Fobes
 Parkin talon verannalla
Vuonna 1962 Gil Hilario rakennutti Gilarmi-apartamentohotellin Makatin Ayala Avenuelle.
Ilmeisinä rahallisina tukijoina rakennusprojektiin oli upporikas Ayala-klaani.
V.1955 eli silloin kun Gil ja Armi Hilario olivat tehneet "Now and Forever"-filminsä,kaunis kongressimiehen rouva Imelda Marcos oli kodissaan ,ei Forbes Parkissa, vaan Manilan San Juanin kaupungin uudisasuinalueen bungalowissa, vastasi juorulehdistölle kysymykseen siitä,miten nuori kongressimies Marcos niin yhtäkkiä rikastunut:
--Mieheni itse oli löytänyt Maharlika-sissipäällikkönä sodan loppuvaiheilla japanilaiskenraali Yamashitan kulta-aarteet.
--Kymmenisen kuorma-autollista kultaharkkoja oltiin kuljetettu Baguiosta meidän Manilan residenssiimme.
--Meillä kotona on Filippiinien ainoat kultaharkoilla vuoratut tapettiseinät!



Ei kommentteja: