perjantai 31. lokakuuta 2014

Kivennapaa ja saunalähetystä.Puusepänpoika ja pappi.


Sotilaspastori
kenttätykistön
upseerien
seurassa.


KIVENNAPA
"Uon tännään ollunna makkeessa löylyssä sekä iivanoejen krannaatti-iskussa...."
Tuntematon sotilaspastori

Kesäkuun 10. päivä 1944.
Sotilaspastori oli levittämässä Yhdysvaltojen armeijan untuvamakuupussia ruosteisen putkisängyn päälle.
Tämä oliivinvihreä ja laskuvarjokankainen pussi oli palvellut häntä monissa kahinoissa talvisodasta lähtien,jolloin Amerikka vielä oli tarjonnut materiaaliapua urhealle Suomelle kommunismin uhan torjunnassa.
Nyt jatkosodassa Amerikka ja Iso-Britannia liittolaisina toimittavat Suomen viholliselle Muurmanskin sataman kautta suuriin vanerilaatikoihin pakattuja Aeracobra-hävittäjiä ,International- ja Studebaker-kuorma-autoja (joista International jo nimensäkin puolesta sopi puna-armeijan autopataljoonalle) ,Willys-jeeppejä,Harley-Davidson- moottoripyöriä sekä aseita lend-leasenä eli lainavuokrana.
Pikkuinen Suomi kun joutui pakon edessä allekirjoittamaan sellaisen oman Ribbentropp-sopimuksen Saksan kanssa,että saisi aseita Voroshilov Klim-tankkien tuhoamiseksi.
Presidentti Roosevelt seka pääministeri Churchill entisinä Suomen ystävinä käänsivät selkänsä maalle,joka oli valinnut natsi-Saksan ystäväkseen pakon edessä ,jolloin Englannin ja Amerikan tuliaiset loppuivat tykkänään.
Samoin pastorin Amerikan tantan paketit Michiganin Ypsilannista.
Nyt rajan yli saapuivat Amerikan tuliaiset idästä kylvämään kuolemaa punatähtisten Airacobra-hävittäjien konetykeistä ja konekivääreistä.
Sopimuksen myötä Suomi oli antanut Wermachtille luvan marssia Lapin poikki vallatusta Norjasta ja Gebirgsjägerit kenraalieversti Dietlin johdolla kopistelivat saappaiden naulapohjillaan hanhenmarssissa Suomen itärajalle.
Valtakunnankansleri Hitlerillä oli silmät lukittuna karttakoilliseen Petsamon nikkelikaivoksissa ja sulassa satamassa.

Kenttäpappi kävi kiertelemässa punamullatun mökin tuvan nurkkia,jonka puna-armeijan sotilaat olivat jättäneet melkein puhtaaksi kaluttuna suomalaisille.Talon asukkaat olivat ilmeisesti lähteneet evakkoon jo talvisodan alkumainingeissa.
Itänaapurit olivat asuttaneet jonkin aikaa mökissä,Pravdan sekä Isvestijan sivujen lepatellessa tuvan hirsiseinillä pienessä kesävireessä. Sivuja punasotilaat olivat käyttäneet punaperiensä pyyhkimiseen ,koska tuvan puulattian eteläkulmaan oltiin hakattu kirveellä reikä bysanttilaiseksi sisävessaksi .
Osasta propagandalehtien sivuista nämä olivat repineet mahorkkakessujen käärimiseen,koska tupa haisi ihmisulosteelta seka tunkkaisen imelältä huussintaustakessulta.
Mökin takana vihersi pieni kessupalsta.
Uunipankon lipalta pastori vetäisi kellastuneen kirjekuoren käteensä.
Kuorta tutkiessaan han luki kirjeen olleen osoitetun puuseppä Ossi Oravalle,Kivennavalle ja lähettäjäksi tohtorimaisella ja vaikeasti luettavalla käsialalle oli piirretty apteekkari Oskari Oravan nimi Imatralta..
Pastori tiesi hyvin,että vain apteekkarit osaavat tulkata tohtorien reseptejä ja samaistaneet itsensä käsialallaan lääkärikaartiin.
Mihinkähän tämän tuvan asukkaat on jootunna evakkoon? 
Hän mietiskeli.
Mahtaakohan apteekkarj Orava sieltä Imatralta tunteva veljmiestänj?
Liäkehuhmarjveljet kun pittöö palajon yhtä apteekkarjliitossa!
Minnuen vanahempi veljpoeka palavelloo tännäenj Viiipurin sotilasapteekin farmaseuttina taej on varmaan jo lähtennä sieltä livohkaan iivanoijen panssareijen alta.
Kenttäpastori istuutui tykistön kranaattilaatikon päälle ja alkoi levittämään kirjoitustarpeitaan vaneriselle leipälaatikolle,minkä piti kenttäolosuhteissa toimia pöytänä.
Kesäpusakkansa rintataskusta hän vetäisi ulos vuoden 1944 Ajastaika-kalenterinsa,avaamalla sen kesäkuun 4. päivän kohdalta,missä aukeaman vasemmassa alakulmassa kesäkuun 10. päivänä oli kirjoittamaton palsta
Hän kiersi mustan bakeliittisen täytekynänsä auki, haistellessan tuvan ilmaa,saamalla äkillisen aivastuskohtauksen.
Pitkän hengenpidätyksen perästä ja  mökin pihalle asti kuuluvasta aivastuksesta allakan aukeama kastui sylkipisaroista .
No...voehan helevetinhelevetti,kun.....!!!
Tämän suusta kuului oikean sielunvihollisen kotiosoite ja hän pyyhkäisi kenttäpusakan hihansuulla aukean kuivaksi,jolloin aikaisemmat mustekynäviennit saivat abstraktisemmman muodon.
Kömpelyydestään ja turhautuneisuudestaan huolimatta hän kuitenkin aloitti  piirtämään päivän vientejä;
'Erinomaisen lämmintä.
Asuinpaikkojen järjestelyä.
Ilmatoimintaa.
Kovin pommitus,missä olen ollut.
3 haavoittunutta,lieviä tapauksia.'

Pastori piti pienen kirjoitustauon ,alkamalla tutkimaan almanakan aikaisempien sivujen muita vientejä.
Kesäkuun 9. päivänä hän oli kirjoittanut,että Karjalassa oli ihana ja kaunis kesä ,koivunlehtien ollessa täysikokoisia ja.... pitkästä aikaa makoisa sauna.
Pastorille koko sodankäynti oli kulkenut saunomisten välissä.
Kylpemisestä hän oli pitänyt jo pikkupojasta asti,joka tälle oli mieluista rentoutumista sekä ajatusten kokoamista.
Iisalmelaisen arkkutimpurin poika kun oli syntynyt Sandelsinkadun torpan saunassa!
Tänään ihanan Karjalan kesän rauhan olivat rikkoneet SU-pommikonet,jotka munivat palopommeja Kivennavan kirkonkylaan,sytyttämällä keskustan palamaan kymmeniksi juhannuskokoiksi.
Juhannukseen kyllä oli enää runsaat 10 päivää ja toivottavasti edessä olisi makea juhannussauna.

Sauna etulinjassa
SAUNALÄHETYSTÄ
Suomessa ennen vanhaan synnyttiin saunassa.
Moni on myos kuollut saunaan hyvästä elämästa,lisäkiilattujen pussihousunperien jäädessä muistuttamaan jälkipolville isännästä saunakamarin naulaan.
Emännästä taasen oli jäänyt haapalauteille ikuinen katiskanpohjaa muistuttava tummunut jälki,nielu kiuasta kohti auki.
Kenttäpastori,,siviilipastori kappalainen ja rovasti vuosikymmeniä  koivuvihdalla pieksetyssä kehossaan näytti pitävän enemmän saunasta kuin naisista.
Hänhän oli kestänyt 30-vuotisen sodan akkavallassa.
Naisseurasta hän toki nautti ,pitämällä kuitenkin tiettyä välimatkaa niihin kuten Marski seuraneitiensä kanssa.
Ruustinna oli ollut se pappilan ainoa 'piällysmies',,joka hoiti pesuetta ja huushollia jalat keittiön permannolla linttaan astutuissa läskareissään
Hengenmies puolestaan piti kiharapäätään taivaissa pyhäsaarnojen ja siunauspuheiden teossa.
1941 Telttasauna
Sauna papille oli ainoa pakopaikka,missä sai kerätä ajatuksia ja nauttia siunatusta yksinolosta.
Eläkeian lähestyttyä han jopa oli mielissään alkaessaan erakoitumaan kesämökillään akattomassa huushollissa.
Papille sauna oli kylpemiskulttuuria,hengen- ja ruumiin terapiaa sekä ihanaa nostalgiaa sota-ajan teltta-saunoista.
Saunan haapalauteilla sai levätä menneisyydessä ja unelmoida tulevaisuudesta.
Saunavieraita hän koetteli kyllä kuin Herra Saaraa,vaikkei monikaan saunasaara paljonkaan naureskellut yli sadan graadin
infernossa.
Papinrouvalla taas rentoutuminen ja päivärutiineista selviäminen ei käynyt lauteilla,vaan vuoteessa väyrysmäisessä yönylinukkumisessa. Hän asioiden selvittämiseksi aina tokaisikin:
Katotaan sitten huomenuamulla!
Pappilan Jussikin oli perinyt äidiltään saman rentoutumistavan,jolloin aamuyöstä puolitajuun iskivät ratkaisut seuraavan päivän ongelmiin peilinkirkkaina.
Papin raskain työpäivä oli pyhäpäivä,jolloin kalenteriin oli merkitty kymmeniä kasteita,vihkimisiä, hautajaisia sekä seurakunnan muita kissanristijäisiä.
60-luvulla han joutui viemään mustekynällään kastekirjaan vauvojen etunimiä,kuten Katri-Helenaa,Pirkkoa,Britaa sekä Fredrikiä,Johnnyä että Dannyä.
Muotinimet olivat tulleet jäädäkseen, mikä trendi häntä ei paljoakaan miellyttänyt.
Sääntönä hänellä oli,että pappilan saunan piti olla lämpimänä hänen saavuttuaan kotiin pyhätyöpäivan jälkeen.
Riisuessaan papinvaatteita makuuhuoneessa hän alituisesti huokaisi:
Onniin kalamanhaju nokassa,että vaen saana pessee sen nahastaen!
Useasti istuessaan saunassa miesporukan kanssa reservin kenttäpastori ei muistellut taisteluita,vaan kehaisi:
Voej...että kun siellä Ihantalassa olj kyllä paras telettasaana...ja laateetkiin olj oekeen tuohipiällistä koevua ja että raja-Karjalaesista kivistä saej parhaemmat löölyt.

1933 Partiolaisten
telttasauna
Partioleireillä hän sai koko lippukunnan häädettyä kankaalle paikatusta sotilastelttasaunasta heitettyään jatkuvalla kippaamisella saunakauhalla vettä tulipunaisille kiville.
Kesämökillä lomiensa aikana hän saikin kylpeä yksin 120-asteen helvetin esikamarissa,papinperheen jonottaessa vuoroaan mökin keittiössä lauantain toivottujen kuuntelussa..
Talvisin hän sahasi rantajäähän avannon ja saunasta höyryävänä hän kävi uimassa jääkylmässä hilevedessä.
Avannosta noustessaan pappi kävi vielä kieriskelemässä keltareikäisessä hangessa,mihin saunaan venttaajat olivat käyneet pissimässä.
Loppukaneettina urheilusuorituksestaan hengenmies tokaisi,että....kylläpä piristi!
Tästä rääkistä ja puolenvuosisadan tupakoimisesta rovastille tikattiin Turun Yliopstollisessa Sairaalassa pumppuun digitaalinen läppä,joka tikitti saunan lauteilla kuin radiovekkari,saunakavereiden vilkaistessa vesivarmoista Citizen-ledikelloista signaaliherätystä.
Elämässään pappi oli kokeillut tuhansia lauteita,josta tälle oli muokkautunut läskitön takapuoli,mikä muutenkin on vanhentuneiden ukkojen ruuminpiirteenä,eturessun puolestaan pullistellessa balanssina.
Sanna-rouva olikin ilkkunut hengenmiehen pakaroita kaksiksi penninkorpiksi.
Perintönä alituisesta kylpemisestä vieraista saunoista  ja mädistä lattiatralleista hän oli saanut lahjaksi myös keltaiset ja sieniset varpaankynnet..
Se oli ilmeistä ammattikylpijän tautia.
Tuhansia vastojakin tämä oli katkonut lapinleukullaan eri maakuntien rautukoivuista.
Riippakoivu hänestä oli liian pehmeä synneistä kutisevan ruumiin kuritukseen.
Lapinsodan aikana hän kieltöytyi katkomasta vaivaiskoivujen oksia,koska puut olivat kasvaneet sitkeäoksaisiksi ja koviksi karun luonnon takia. 
Ulkolaisiakin pappi oli kutsunut saunaansa nauttimaan vastojen läiskeestä.
Vihdoiksi hän ei vastoja koskaan kutsunut,koska sana kuulosti rantasuomalaiselta.
Moni britti,uusiseelantilainen ja baijerilainen partionjohtaja oli kehunut selkä punaisena isännälle,etta sauna oli erkoinen kokemus,jolla ei ole toista vertauskuvaa tämänpuolisesta helvetistä.
Yhtään venäläistä pioneeria taikka Rzevin ystäväkaupungin valtuutettua ei sattunut istumaan hänen lauteilleen eikä niitä myoskään oltu kutsuttu,koska iivanat olivat kehuneet keksineen ensimmäisinä saunan...samoin kuin auton sekä lentokoneenkin.
Saarnanjuurtakin hän usein kehitteli lauteilla viskoessaan kuparikauhalla vettä sihisivän äkäisille kiuaskiville.
Hänen katseensa oli monesti pysähtynyt saunan pieneen räppänäikkunaan,mistä näkyi merensalmessa uikkuja ja sorsaperheitä potkimassa räpylöillään vanoja kaislikkorinnan veteen.
Jos saunan lauteille sattui jäämään joku pappilan lapsi uhriksi,pappi alkoi luennoimaan luonnonkappaleiden latinalaisten nimien synnystä,viittaamalla samaten antiikin kreikkaan,hebreaan sekä arameniaan.
Latinantentissä kiusattu lapsi joutui pakenemaan,jos sai luvan, jäähtymään saunan verannalle ,missä märässä päässä surrasivat latinankieliset taraxacum officionalet,lupukset,felixit sekä pimppinella saxifragat  vieraskielisinä paarmaparvina.
Saunalähetyksessään pappi kehui lauteilla ähkiville,miten suomalainen savusauna oli se aito sauna.
Monikaan ei ymmärtänyt moista nautintoa,missä saunasta paenneilla olivat naamat ja kropat noesta mustina,lian irtoamatta rantavedessä edes juuriharjalla ja mäntysuovan laudesaippualla.
Yleisiin saunoihin pappia ei koskaan saatu.
Hänen mielestä ne olivat irstauden ja ryyppäämisen pesiä,missä karjakonmalliset tantat tarjosivat selänpesua ja missä koskenkorvapullon korkki naksui kuusi kertaa .
Hengensotilaalla oli oma etiikkansa naisten kanssa saunomisesta.
Naisilla piti olla lauteilla uimapuvut päällään,vaikka pappi istui täysin Aatamin puvussa lauteen päässä heittämässä vettä kiukaalle.
Oliko se jonkinlaista ekshibitionismia,vai katsoiko hän itsensä komeaksi Herransa kuvaksi alastomuudessaan?
Saunojien lähdettyä punakoina mökkiin katselemaan teeveestä lauantaitansseja kiukaalla grillatut lenkkimakkarat alumiinivuoassa mukanaan,kirkonmies jäi saunan verannalle katselemaan uutta auringonlaskua pariksi tunniksi.
Eläkkeellä hän ilmeisesti katsoi elämän luisuvan käsistä ehkä liiankin nopeaan tahtiin.
Luonnon ihaileminen oli potentiaalisten viime hetkien nautintoa,auringonlaskun seesteen imeytyessä aivopankkiin...koska noutaja voisi olla koputtelemassa saunan oven takana koska tahansa uutena kylpyvieraana.
Tämä uusi saunavieras kestäisi luissaan monensadan asteen löylyt täysin hikoilematta! 

1933 Telttasaunan kiukaan valmistusta
  

Ei kommentteja: