maanantai 22. tammikuuta 2018

Karvan verran tukka-asiaa.



Metro-lehti.Lontoo.16.10.2015

My short back and sides is too "extreme" for class.
A boy of ten has been banned from the classroom--after his short back and sides haircut was branded "extreme".

Tämänlainen nuorten miesten ja poikien ohimoilta ja niskasta klanittu tukkamuoti on vallannut koko Lontoon.
Äsken käytyäni kulman turkkilaisessa halpatavarakaupassa ostamassa spraymaalipurkin,kassan nuori turkkilaispoika oli leikkauttanut itselleen tällaisen tukkakomeuden itselleen.Vitsailin pojalle,että haluaisin itsellenikin samanlaisen.mutta kun päälaelle kasvaa vain harvoja tillinvarsia,niin pitää kasvattaa lettiä vain ohimoille ja singleerata viisimilliseksi kallonlaelta..
Tällaisia kuontaloita olen tavannut Lontoossa useita..niin nuorilla ja vanhemmillakin uroksilla.
Aluksi pelästyin,että 30-luvun Mosleyn eli loordi HawHaw'n natsit olivat saaneet herätyksen,,jolloin kukin pakkovärvätty Mosley Youth-alokas oli joutunut himmlerimäiseen tukanleikkaukseen.
Äitikappalaiska eläessään kutsuikin tällaista tukanleikkausmuotia....."että pilkkumi päässä leikattu".

Brittiläinen koulukuri ja tiukka pukeutumiskoodi ilmeisesti oli saanut otsikkojutun koulupojan opettajattaren kauhistumaan uudesta tukkamuodista koulun sääntöjen vastaisena.Koulu vaatii,että pojan tukan pitää olla päälelta,niskasta ja ohimoilta saman pituinen.
Näin siis ollaan menty halkomaan hiuksia koko tukka-asiassa!

Muistan itse nuoruudestani 50-luvulla kesälomien alussa,kun äitipastorska usutti minua menemään Rummunlyöjänkadun Heiskasen tädin parturiin kesätukanleikkaukseen,missä vaalea kuontaloni trimmattiin ympäriinsä millinterällä ja tukan tilalle jätettiin vain otsatupsu.mistä pappilan lottavääpeli sai tukistaa tarpeen tullen.
Joskus äiti itsekin päätti klania kalloni,panemalla minut istumaan vanhaan,korkeajalkaiseen ja puiseen lasten syöttötuoliin,missä istuin peloissani keittiön karhea pellavakäsipyyhe kuristettuna hakaneulalla niskasta kurkkuni ympärille. Äiti ompelulaatikosta kaivamalla vanhalla, 30-lukuisella ja tylsäteräisellä tukanleikkurilla klani nuppini sellaisilla lammaskeritsijän otteilla sänkipelloksi,että päänahkaan sattui joka nirhauksella..
Keritsimisen perästä hän vetäisi sormillaan minua otsatupsusta,läimäyttämällä vielä tuolista alas kiivettyäni kämmensyrjällä molskihousujen persuuksiin..laukaisten:
--No kyllä nyten kelepoo poijalle piälaki oekeen koko suveksi ..kun vielä saesj issäeskin sammaan tuoliin!
--Mutta se kunniin kääpi vuan Heeskasen parturissa leekkaattamassa laeneet piän piältä ja niskan se ajattoo rajalla ja haesoo kolinalta ja puuterilta kunniin joku Suaronin lilija!

Näin kansakoululuokkani melkein joka pojalle leikattiin kuontalot kesäksi puoliklaneiksi eikä kukaan solvannut meitä,vaan kaikki tädit ja mammat kutsuivat nuppejamme sööteiksi, hieromalla vielä ohimennessään lisäksi päälakiamme pesutuvan karhaisimilla käsillään vastakarvaan.
50-luvulla tuli myös sellainen jenkkitukkakin muotiin,missä poikien kuontalo muistutti naisten hiusharjaa piikkeineen. Jenkit kyllä kutsivat sitä laivaston Crew Cutiksi ja me korttelin pojat siilitukaski.
Minä en saanut sellaista leikkauttaa Heiskasen parturissa,kuten naapurin pöksytehtaan johtajan pojat,Jukka ja Hessu joka kesä..en tiedä miksi..mutta äiti kutsui kaikkea amerikkalaismuotia humpuukiksi ja niiden musiikkia rumputukseksi,mikä ei kenenkään hartaan körttiläiskorvaan sovi,puhumattakaan niiden muotitansseista,missä periä ja lanteita heilutetaan rivosti.
Silti äiti joka keväänä pappilan salin Wirth-flyygelin tarvittua viritystä, steppasi 30-lukuisilla steppikengillään pappilan salin korkkimatolla somerolaisen pianonvirittäjän plimputellessa muistista vanhoja kupletteja..20-lukuisessa polkkatukassaan..
Kun me kakarat naurettiin äidin satakiloisen elopainon steppausta salin ovenraosta,niin hän sai otettua juuri minun otsatupsustani kiinni laukaisemalla:
--Työ vuan naaratte kunniin Kuopijon puuhevoset,mutta minä näätän teille riäväsuille,missä kuappi seesoo!
Äidin ollessa tyttönimeltään Kauppisia,niin uhalla lausuin takaisin:
--Kaappinen vai Kuappinen!?
Äiti:
--Mee siätä ilikkumasta ja haje siltä paekalta pihakoevusta itelles se Koevuniemen herra,niin perästäs vielä pitelet!!

Lyhyt tukkamuoti alkoi kuolla 60-luvun alussa teinipoikien keskuudessa Beatlemanian iskettyä tukanjuuriin ,kun teinityttöjen piirissä matkittiin Anne Sebergin,Jean-Paul Belmondon amerikkalaisen vastanäyttelijättären lyhyeksi klanittua kuontaloa v. 1959 filmistä A Bout de Souffle.
Isosiskoni Ankukin leikkautti kuontalonsa samanlaiseksi,koska teinityttöjen keskuudessa kaikki ranskalaisuus oli silloin chiciä.
Äitikappalaiska kutsuikin sitä tukkamuotia "keskitysleiriltä karanneelta",vaikka itse koko elinikänsä oli pitänyt 20-lukuista polkkatukkaa helppohoitoisimpana hiustyylinä.
Toinen amerikkalainen Hollywood-näyttelijätär Mia Farrow jatkoi Sebergin hiusmuotia vielä naidessaan Frank Sinatran.
Mia Farrowin lyhyt kuontalo jäi vain muistoksi naituaan yhden eksentrisen ja brooklynilaisen filmiohjaajan,mutta Frank Sinatra tupeineen laulaa vieläkin uTubessa...
Minäkin My Waytä laulellessani ajan kuontaloni lyhyeksi siilitukaksi tänäpäivänäkin--...

Ei kommentteja: