keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Olli Oravan evakkosodat.Toipumisloma Kairossa..

Naiset nostamassa vettä Niilistä
Arthur Bergman 1847-1926
jatkoa Tilkan potilaista..1958..

Olli vastasi Penalle virnuillen:
--Sie et ole tainna lukee siitä seksuaalisen käytöksen kultaisest kirjast,ettei naisten napojen päälle käyvä ilman vastapuolen suostumust..
Pena vänkäsi takaisin:
--No kais sitä saa ainaski sormel pruuvata,ku ihan nokan juureen tarjotaa paljast napaa,mikä panee tavallise härmäläise veren juakseen pääst aleskäsin,et oikke nupist huippaa..
--Olsiskos se sit olnu pare,ett me oltais lähretty kattoo niit pyrämiitei tai koptisite kirkoje raunioit,mismää olisin tukehtunu muumioire luujauhopölyyn ja aasin- ja kamelinpaskan hajuun?
--Suezil jo ne kamelikärpäse puriva nahkkaa,ett joka pistol läht palanen pasknahast veks..

Jääkäriparin mielikuvituksissa ennen Suezilta virkistyslomalle lähtöä Kairo tuntui jännittävältä ja salaperäiseltä kaupungilta minareetteineen ja basaareineen,missä itä sulautui lännen kanssa mystisessä harmoniassa.
pataljoonan teltta- ja parakkikylään verrattuna.
Olli halusi nähdä Kairon nähtävyyksiä ja Pena rypistää kretonkia.
Kairossa sai vetää keuhkoihinsa erilaisia hajuaromeja nenäelämyksinä aasinhien ja ihmishien,basaarien mausteiden ja vesipiippubaarien,kamelinnahkatuotteiden ja avoviemärien väliltä tai pelkästä liikenteen saasteesta,mikä roikkui kaupungin yllä siniharmaana pilvikatteena.
Kairo noin v.1900
Kesä oli tullut Kairoon yhdellä isolla pamauksella huhtikuussa. Silloin Kairosta oli tullut yksi polttavan kuuma lasilevy kahden erämaan välissä,missä iltapäiväsiesta-ajat pidentyivät vuorokauden mittaisiksi.
Olli nautiskeli hotellihuoneen parvekkeelta auringonlaskun aikana jasmiinien eroottisesta tuoksusta katsellessaan tasa- ja kuperakattoisen Kairon yli iltaruskoa,mikä antoi kaupungille erikoisen oranssisen sävyn.Hajuelämys toi hänelle mieleen kotikauppalan Salmenrannan keskisuven sireenipuskien imelähkön huumaavan tuoksun ja Pirjo-vaimonsa laimean korvantauskolinan aromin.Tuoksujen alkemia oli saanut hänen verisuonistonsa patojen sulkuportit aukeamaan,omituisen hyvänolon tunteen levitessä mieskehon eroottisille alueille.

1917 kairolaisiaKorvissaan hän kuuli Kairon liikenteen kakofoniset äänitorvet,kortteliminareettien kimeät pojanääniset eshäduilahaillallah- rukouskutsut,aasien vingahdukset kuormavaunujen aisoissa piiskojen iskuista sekä katutappeluiden arabiankieliset kiroilut,mitkä eivät edes laanneet iltämyöhällä.Aamuiset pulujen kurnutukset savikattojen kyyhkyslakoissa olivat herättäneet hänet öisestä syvästä horroksesta.

Korttelikyyhkysten äänet olivat hävinneet liikenteen meteliin auringon kuumennettua kattotasanteet.Iltaruskossa kattojen viilentyessä lintujen siivet taas kimalsivat vaaleanpunaisina räystäiltä.Keskipäivän kuumuuden yleensä sattui katkaisemaan mereltä nouseva tummanpuhuva myrsky,mikä sai lähikorttelien ruosteenpunaiset aaltopeltikatteet hakkaamaan kattotuoleja vasten kuin jonkin jatsivirtuoosirumpalin introssa.

Kaupungilla kiertely oli tutustuttanut jääkärikaverit erilaisiin ihmisolioihin,kuten gulligulleihin,taikureihin,jotka itseasiassa olivat peräänantamattomia katukauppiaita ja pikkurosvoja.
Nämä yrittivät vängällä myydä kaveruksille halvan pihaverstaissa tehdyn messinkipyramiidipystin tai jopa pikkusiskonsa,jonka reiden sisäliha oli yhtä lumenvalkoista ja flamingonvaaleanpunaista kuin itse kuningatar Elisabetilla.
Yhtä peräänantamattomia olivat kaupungin aasi- ja kamelikärpäset,joidenka hätistelemiseen ei edes pelkkä huumori riittänyt kädenhuiskinnan lisäksi.
Kaupungin tummaveriset vampit hiilikynällä piirretyin mustin ja  mantelimaisin silmänympäryksin poseerasivat katujen kuumuudessa pika-ansioiden perässä..Nämä prostituutit eli Ollin Outsiderin dekkaripakinakirjoista kuvittelemat naisvakoilijat roikkuivat Continental-hotellin sekä Shepherds-ravintolan kulmilla,missä myös kuolematon Casablanca-filmin Joen näköinen ja fedorapäinen parittelija laski setelinippua käsissään ylväänä.
Olli oli tullut täysin höystetyksi kotona Outsiderilla lähi-idän salaperäisin Fatimoin ja fetsipäisin Abdulloin.
Kylmä olut maistuisi kummallekin jääkärille taivaan eliksiiriltä baarin kattotuulettimien viileydessä...melkein yhtä hyvältä kuin sinä vuonna elokuvateattereissa ensiesitetyssä brittiläisessä filmissä "Ice Cold in Alex",Jääkylmä olut Alex(andria)ssa.

1958 Ice cold in Alex-juliste


Filmissä kapteeni Anson (John Mills) brittijoukkojen moottoripuulin päällikkö miehineen lähtee Austin K4-sotakuorma-autolla Afrika Korpsin pian valtaamasta Tobrukista kohti Alexandriaa.Alkoholisoituneen Ansonin haaveena erämaan ylityksessä oli lasillinen jääkylmää olutta Alexissa.Matkalla he ottavat vangiksi ja matkaansa saksalaisen kapteeni Van Der Poelin,jonka repussa piili radiovastaanotin.Amerikassa filmi näytettiin 48 minuuttia pätkittynä ja nimellä Attack in Desert,ilmeisesti brittien veljeílyistä natsisaksalaisten kanssa.Kapteeni Poelilla sattui olemaan myös repussaan pari pulloa viskiä krapulaiselle kapteeni Ansonille.
Siitä veljeily vihollisen kanssa.
Alexandrialaisessa pubissa erämaa-aurinkon kärvistämä ja janoisa joukko nauttii paljon kaipaamat jääkylmät oluet,Ansonin luovutettua Poelin brittiläisille sotapoliiseille,


Jääkärikaverit olivat poikenneet oluella juuri remontoidussa Shepherdsin baarissa,ravintolan sveitsiläisen baarimestarin tervehtiessä vieraita päännyökäyksellä. Baari olit tyypillinen amerikkalaistyylinen pitkäbaari,mihin vain miehet pääsivät sisään. Korrektisti käyttäytyvä baarimikko tunsi tietävän Kairon päivänpolttavista asioista ja jota ilmeisesti jokainen kaupungissa nuuskiva tiedustelupalvelutyyppi kävi tipsaamassa tietovinkeistä.
Päivän huipuksi tuli iltapäivän tunkkainen kuumuus,jolloin Kairosta tuli erämaiden väliin ahdettu lasinpuhaltajien uuni. Keskipäivärukousten perästä alkoi pitkä siesta.milloin kaikki ääni ja meteli kaikkosivat talojen viileiden rapattujen seinien sisään.
Jääkärikaverit eivät olleet ensimmäisiä vieraan vallan sotureita kokeilemassa onneaan Kairossa.
1800-luvun puolivälistä brittiarmeija Suezin kanavan myötä toi kansainvälistä valloittajan väriä sen kaduille.
I maailmansodan aikana jopa Australiasta ja Uudesta Seelannista oli saapunut sotilaita nautiskelemaan Kairon riemuista,kunnes tulivat lähetetyiksi kuoleman suuhun Turkin rannalle Gallipolin taistelussa.
II maailmansota samoin toi brittiläisen kansainyhteisön soturit vapaalle Kairoon.
1941 uusiseelantilaisia sotilaita
 Kairon kadulla.
 Olli ja Pena olivat buukanneet Kairon sight-seeing-matkan isolla mustavalkoisella ja jatketulla Fiat-taksilla kahden muun puolitutun YK-jääkärin kanssa Niilille. Mukaansa he olivat saaneet Jaziira-yökerhosta noukittua pari vapaamielistä tukholmalaista Boforsin residenssibisnesmiehen tytärtä Babsin ja Maj-Brittin,jotka ilomielin halusivat kokeilla suomalaisjääkärien rakastelumuskeleita.
Tytöistä suomalaisjääkärit olivat slaavilaisen eksoottisia,jotka uurastivat töissä kuin huveissa oikealla "sisyyllä" (sisu) ja joilla kuulema kesälläkin oli jaloissaan pitkät kalsongit. Pena oli Ollillekin tarjonnut punakutrista Babsia,Ollin kieltäydyttyä tarjouksesta ukkomiehenä.
Taksisuhari oli ensiksi suhautellut liikennesumia vältellen ja kapeita sivukatuja soolaillen,äänitorven päällä melkein maaten,ja lopulta kaartaen Niilin varteen Auberge des Pyramides-majatalon eteen,mitä tämä oli kehaissut entisen kuningas Farukin suosikkimuhinointipaikaksi.
Taksin ovia avaessaan kuljettaja oli nikotiinin kellastamien hampaidensa välistä suhissut arabiaksi asiakkailleen:
--Fi kätir niki-niki!
(arabialainen seksisanonta)

 
                                        

Kaksi heidän jääkärikaveriaan meni ruotsittarien kanssa käsikynkässä Aubergen ovesta sisään,Penan ja Ollin suunnatessa Niilin rantakatua kohti,Pena tosin vastahankaisesti,koska hän oli iskenyt silmänsä hehkeään Babsiin.Puutteellisella kielitaidollaan hän oli saanut jänön housuihinsa,vaikka halu oli ollut kova.Todellisuudessa Olli oli kohteliaasti sanonut tytöille jääkärikaverusten palaavan Suezille seuraavana päivänä tarvitessaan kunnon yöunet ennen lähtöä.

Illalla rantabulevardin katuvalojen loisteessa jokilaivojen kansilta kuului matkagrammareista Elviksen Love Me Tenderiä ja Sinatran My Waytä sekä naisväen iloista kiljuntaa, Rantabulevardin autojonoissa tööttäilivät amerikkalaiset siipiavoautot täynnä kaupungin arabisosialistieliitin nuoria matkalla kohti pyramideja öisille piknikeille tanssimaan ja rakastelemaan erämaassa.
Kumpaakin jääkäriä ihmetytti arabinuorten länsimainen vapaus ja ilonpito,millaista Suomessa ei edes tavannut tanssilavoilla.
Aubergeen,entisen kuningas Farukin lempipaikkaan kyllä osa nuorista ajoi tanssimaan löysää foxtrottia tai tulista argentiinalaista tangoa.Pitkä autojono seisoi myös Jaziira-urheiluklubin edessä,missä sai myös pelata tennistä ja golfia tai syödä altaan reunaan buffetista,jos sattui olemaan jäsen.
Brittihallinnon aikana jäsenyyttä jaettiin vain kantaupseereille ja harva ei-britti hyväksyttiin upseerijoukkoon.
Nyt nasserilainen arabisosialistinen nuoriso täytti paikan.

1950-luku.Auberge des
Pyramedesin foyer
Kairo tuntui halvalta jääkärien lompakoissa.
YK-jääkärin 15 shillingin päivärahoilla Kairossa eli kuninkaallisesti.
He olivat vuokranneet viikoksi pienen kattoterassihuoneiston yhdestä Zamalekin kaupunginosan pikkuhotellista. Heitä palveli käsin sekä jaloin yönmusta nuubialaisverinen Osman hiljaisessa kuuromykkäisessä hahmossaan ja tummansinisessä jellabakaavussaan.
Osmanin avustuksella jääkärit teettivät kadun parhaimmalla räätälillä Mohammed Al Jabrilla liivipuvut,jotka kustansivat vain viisi Egyptin puntaa  kappaleelta.Pukutilauksen valmistus kesti vain kaksi päivää.
Olli oli udellut kraatarilta,oliko tämä mahdollisesti sukua kuuluisalle arabialaiselle algebran keksineelle Al Jabrille (Al Jabr--algebra).Räätäli oli vain kultahampainen suu hymyssä pudistellut päätään,laskiessaan pukutilauksen hintaa abakushelmitaululla.Herra Mohammed oli kertonut olleensa brittihallinnon aikana kunniakaartiprikaatin hoviräätälinä Qasar-El-Nilin kasarmeilla. ja aloittaneensa räätälinkisällinä jo I maailmansodan aikana v.1916,jolloin australialaiset ja uusiseelantilaiset joukot asuivat parakeissa.
Suurin osa näistä iloisista ausseista sekä kiweistä valitettavasti kaatui Gallipolin taistelussa ottomaaniarmeijan kuulasateeseen.
Räätäli kertoi nauttineensa brittihallinnon ajasta.
Monen keskenään sulautuneen etnisen yhdyskunnan myötä koko kaupunki oli riippuvainen hallitsevan britti-imperiumin Raj-Cairenista,Kairon keisarista.
Kreikkalaiset koptikristityt,valkovenäläiset,juutalaiset ja libanonilaiset värittivät ihmeellistä sosiaalista elämänmenoa,vaikka kaupungissa koettiin syvää vihamielisyyttä brittivalloittajia kohtaan,etenkin egyptiläisten piirissä.
Vaikka eversti Nasser ajoi britit pois Suezilta,vihamielisyys harvoin oli leimahtanut rumaksi väkivallaksi.
Tämä ei ollut mikään Palestiina.

Osman
Herra Mohammed jatkoi,että silloin alhaisimmatkin jalkasotilaat ajelivat komeissa hevoskärryissä ympäri kaupunkia olematta huolissaan siitä,että kiertoajelu voisi olla heidän viimeinen ennen imperiumin kaatumista.
Jos näin olisi käynyt yllättäen,yksikään sotilas ei olisi halunnut jäädä kokemaan sitä kasarmeille.
Vuonna 1958 monesta Kairossa asuvasta brittiliikemiehestä  tuntui melkein samalta kuin yhdestä saksalaisesta Wehrmachtin Alpenjägeristä,joka oli palannut Ranskaan katsomaan polttamatonta Pariisia ja huudahtamaan menneistä;
--Ach..zose veer ze dayz!!
Kaironkin kadut olivat kopisseet saksalaissotilaiden saappaankannoista hanhenmarssissa.

Viimeisenä lomapäivänään Olli ja Pena olivat menneet kävelemään ympäri Zamalekin saarta,missä kaupungin eliitti asui valkoisissa villoissaan jakarandapuiden varjossa.
Vanhan Jaziira-palatsin eteen liukui valkoisia Rolls-Royceja ja Cadillaceja purkamaan nahkaistuimiltaan rikkaita päivällisille.
Keisarinna Eugenie oli lukenut Suezin kanavan avajaissanat v.1869.
Hotellin takapihan yhdessä nurkassa seisoi kanavan avajaisten kaiverrettu muistolaatta ,missä keisarinnaa ei kovinkaan näyttänyt huvittavan koko avajaiset.
Keisarinnan päinvastoin olisi pitänyt edes hiukan hymyilyttävän,koska tämän espanjattaren,tarun mukaan, oli vietellyt sänkyynsä hotellin Kieven isäntä.
--Saaraki nauros,kun herra koettel sitä!
Pena laukaisi,jääkärikaverusten lähtiessä palaamaan hotelliinsa pakkaamaan laukkujaan Suezille lähtöön.
1869.Suezin kanavan avajaiset Port Saidissa.


maanantai 11. maaliskuuta 2013

Olli Oravan evakkosodat.Tilkan toipilaat.


1950-luvun keraaminen "pissasorsa"


Olli makasi DC Dakotan alumiinisiin teräskaariin ankkuroidulla paarivuoteella tippaletkun laskiessa pisara pisaralta dekstroosia kämmenselän suoneen. Käytävän toisella puolella makasi samanlaisella vuoteella sideharsokääreiden peittämänä Tenkasen Pena,joka muistutti Kairon kansallismuseossa makaavaa Ramses I muumiota kääreissään. Pena täysin paketoituna pystyi silti jutustamaan pääkääreensä suuaukosta Punaisen Ristin ranskalaisen hoitajattaren kanssa. Ollista koko puolitela-auton räjähtäminen jalkojen alta ei ollut tippaakaan vähentänyt kersanttikaverinsa vahvaa libidoa.
--Vulee vuu kusee avek mua sö suaar?
Pena uteli somalta ja muodokkaalta brunettipäiseltä hoiturilta,joka taputteli sormellaan tippaletkun läpinäkyvää tiputussäännöstelijää,minkä pitäisi näyttää 15 pisaraa per minuutti.
--Mon petit sargant...tu peux coucher a bientot en Finlande..a l'opital militaire.. (Rakas pieni kersanttini voitte pian nukkua suomalaisessa sotasairaalassa)
Hoitajatar hymyillen vastasi:
--Sans moi!
--Peut etre avec Miss Finlande? (Ilman minua.Ehkä Miss Suomen kanssa?)
Pena kuiskasi harsoreiästä:
--Sansse kukkasin kulti...Interfloralt!
Olli kylkeään vaivalloisesti kääntäen käytävälle päin sanoi kaverilleen:
--Siul on alituiseen vaan se hameenalus mielessäis,vaikka oot paketoitun pääst varpaisiin..
Pena vastasi takaisin raapiessaan vapaalla vasemman käden etusormellaan jalkakipsiä,minkä alla kutisi kuivunut ihmisnahka:
--No eisse ohjus osunnu mun pääkoppaan eik keskijalkkan,enk mää mahra sill mittä,ett petiasjat tulee miälesän,kun makkaan täysin vaateris..
--Olsse vaan onni,ett mull vaan on pääkoppa ja kintut paketis ja sull vasen käsi ja oikee kontti,vaikk sun selkänahast ollan kaivettu pinseteil ja puukoil  kymmenii sirpaleit..
--Sää oles luavuttannu senkkaas muutaman litran Suamen Punasen Ristin ja Epyktin Pualenkuunkin pualest,eik kummakkaa ol eres palkaks tarjonnu kaffekupillistaka,vaan tiputtavas suanee jottan sualavett tokeentummiseks..
--Meirän sota tais topata tähä vuaren viiskahreksan suveen,enk mää näill kipsikonteil pääs eres tanssama Kisakallioll poskivalssii..
--Kunnon kossukännin mää kyl voin ottaa pyärätualis juhannukse kunnijaks ja laskkee navetan sillalt alas maantiäl ja jäärä venttan jos vallesmanni tulis paikal polkfillaril kirjottamaan sakon pyärätualijuoppourest!
Olli vastasi takaisin:
--No siun yhen vuoden viinadieetissäs vois käydä huonosti,kun kroppas ei oo tottunna muuhun kuin huonoon kairolaiseen kurakaljaan..
--Me kyllä toivutaan ajan mittaan,mutta miten se meidän saksalainen legioonalainen mahtaa voija,kun ensinnä oli hukkua kanavaan ja siten lens pää eellä hiekkadyyniin meijän autost?
--Se oli haavoittununna navasta alaspäin ja pantu pakettiin kanadalaisten kenttäsairaalassa,missä osattiin Quebecin ranskaa.
--Se oli tapakatolisena kyllä kironnut kaikki egyptiläiset syvimpään sosialistiarabialaiseen helvettiin:
--Merde--toutes les paysans arabiens..scheisse,scheisse!!
--Siitä meijän Ronkaisesta ei kyllä jäänyt kuin kypärän leukaremmi jälelle ja tullee saamaan oikeen sankarhautauksen ensimmäisenä kaatuneen suomalaisjääkärin Suezilla.
Pena lisäsi:
--No eisse nys ihan kaatunnu,vaan hävis kun piaru Saharaan!
Olli vastasi Penalle puolivakavana:
--No eläs sie pijä kaatuneit pilkkanas,vaikka Ronkainen todella haihtuikin ilmaan..
--Säästyipä Suomen valtiolta lyijyarkun lentorahtikulut,kun radistikessun omaisuus mahtui yhteen paperpussiin..
--Meijät pelasti tela-auton penkintakainen panssarlevy.

Kahden haavoittuneen YK-jääkärin ja yhden muukalaislegioonalaisen oli noukkinut lavalleen vuohien sekaan tienvarresta Port Saidiin matkaava egyptiläinen rämisevä Chevrolet kuorma-auto,mikä oli ajanut kolmikon ensiksi kaupungin Punaisen Puolikuun klinikalle,missä he olivat saaneet ensiavun.
Sieltä heidät oltiin siirretty YK-joukkojen kenttäsairaalaan.
Legioonalaisradisti Schulz oli kironnut onneaan,koska häneltä oltiin toistamiseen ammuttu alta radioauto jalkojen alta.Ensimmäisen kerran v.1954 hänen legionalaisporukkansa oli Hanoissa partiomatkallaan ajanut Vietcongin tiemiinaan.

Muukalaislegioonalainen
autoklonna Indokiinassa 1954

Pamauksessa oli kuollut kymmenisen vietnamilaista siviiliäkin,Schulzin kaverin ja kuljettaja Kurt Weberin lisäksi..
Port Saidin satamassa Liberte-alus oli jäänyt odottamaan kahdeksi päiväksi radistia. Schulzin  toipumisloma Algeriassa tuli jäämään Oranin sotasairaalassa vuoteeseen sidottuna vain  ikkunasta katseluksi salmen yli Espanjan rannalla kaukana häämöttäviä Gibraltarin kallioita.Sen jälkeen toivuttuaan hänet siirrettiin kainalosauvapotilaana legioonan Sisset El Abbasin tukikohtaan,mikä sijaitsi Oranista viitisenkymmentä kilometriä itään.

Frankfurt am Mainin amerikkalaisen lentotukikohdan kentälle laskeutuneen Dakotan sisällä ranskalainen hoitajatar moiskautti pusut kummankin jääkärin suulle,mistä Pena tulisi myöhemmin kerskailemaan kauppalan oluttuvissa,että pelkästä suomalaisen sotilaan sharmista hoituri oli pihkaantunut jääkäriin.
Kar-Airin rahti-Convairissa Frankfurtista Helsinkiin he olivat saaneet suomalaisen vanhemman isoperäisen ja isoryntäisen hoitajattaren emokseen.Olli hätkähti paareilla,että saattohoituri sattui olemaan hänen Lappeenrannan Tilkan isorintainen lotta,jonka kureliivien puskurit olivat melkein tukehduttaneet hänet vuoden 1940 tammikuussa halailullaan.
Linnea-lotta oli kasvoiltaan hiukan kurttautunut ja kasvanut vyötäröltään,mutta sama Linnea tämä tuntui olevan sisältään .
Ollin ajatukset liisivät takaisin 18-millisen elokuvaprojektin takakelauksella 18 vuotta sekunnissa.
--Mie kyl muistan siut sielt Lappenrannan Tilkast vuojen neljänkymmenen tammikuust!
--Sie oo se Korennon Linnea.
Olli lausui vienolla pojan äänellä Linnea-lotalle, hoitajattarelle,joka oli mittaamassa verenpainetta hänen terveemmästä hauiksestaan käsin pumpattavalla aparaatilla,minkä  lämpömittarintapaisen kannen alustassa luki hopeisin kirjaimin sanahirviö MERCURY SPHYGMOMANOMETER,mikä vastasi toista suomalaista sanahirviötä ELOHOPEAVERENPAINEMITTARIa.

Mercury
Sphygmomanometer

Hoiturin piti oikein laittaa pyöreät lukukakkulat taskustaan nokalleen tutkimaan tumma- ja kiharatukkaista jääkärivääpeliä tunnistamiseksi.
Olli jatkoi;
--Mie kuule olin sen Tilkan pätkäjääkär,se evakko-orpoinvaliidipoika,Oravan Olli..muistakos?
Linnealta putosi kuminen pumppauspallo kädestä hihkaistessaan:
--No voi sun kamalistuksen kauhistus!
--Oot sie se Pikku-Olli,jolla ol tikkejä otassaan ja käs paketissa!!?
--Ei voi olla totta!?
--Ootpas miehistynny oikeeks kommeeks mieheks ja ihan vääpeliks!
--Ei voi olla totta,että..!!

Siinä lentomatkan aikana entinen evakko-orpoinvaliidi jä hänen sotasairaalan emonsa muistelivat menneitä iloitsemalla jälleentapaamistaan melkein samanlaisissa olosuhteissa kuin vuoden 1940 tammikuussa,Ollin saavuttua haavoittuneena 7-vuotiaana karjalaispoikana Linnea-lotan hoidettavaksi.
Tenkasen Pena kateellisena käytävän toiselta puolelta välistä tuikki väliin huomautuksia:
--Voisittekste jo jättää ne sotamuistelma vähä niinkus sivummal,kummun konttei kolottaa ja raavituttaa niin pirkalast..eteski keskimmäsest,jokkon iha kusest kankkian!
--Saisinksmää pissasorsan tän petiin ja jonku nuaremma hoiturin tyyrääjäks ja vaikk ihan viärihoitajaks!?
Linnea-hoituri kävi hakemassa isosta Punaisen Ristin laatikosta Tenkaselle sorsan lausumalla;
--Noin ison kersantin pitäis osata tehä tarpeensa itestään,vai eikö vielä oo pottakoulust saatu päästöpapereit?
--Muistutat kummast suustais miun Jaska.miestän,joka invaliitikorppin kukkeloi ykskinttuisen Lappeenrannan Tilkan käytävil puhumal vain siivottomuuksii miul..
--Mie olin rukkoillu taivaan isält sen parnatumist kinttunsa lisäks myös siit riivaajast,mikä puhui hänen suullaan asijattomuuksii...
--Osas hää puhhuu miut ympärkin ihan naimissiinki..
--Jaska sen tuon Ollinkin pelast suksil yhelt riihenkulmalt,minne ol räjähykses kierinnä risaks ammutun evakkoauton lavalt.
--Kaippa sen laupeuventejon takkii Herrakin piti Jaskaa hengis niinkuin palkkion..
--Oltiin oltu avijos Jaskan kans kuusitoist vuot,kun iski aivohalvaus viime suven ja nyt se makkoo vihanneksen vaateris lasareetin putkisängys ja muoviputkell syötettävän..
--Olin monneen kertaan sanonna sille,että vielä tullee Herran rankasu rivottomuuksijen pääl..
--Muuten ihan hyvä ja kunnollinen mies se oli ja lasten isä..tai on vieläkin,vaikkei tunne minuva visiiteilläin..
--Silmämunat nurin vain kahtoo harallaan kattoon...

1940.Evakkokuorma-auto
Malmin lentokentällä jääkärien siirrossa Kar-Airin rahtikoneesta Binz-korisiin Mercedes-Benz-ambulansseihin heitä vastassa oli yksi lääkärimajuri ja joukko lehtimiehiä kameroineen.
Salamavalojen häikäisyissä ja vielä tuplaten kirkkaampana peilatessa Convairin hopeisista kyljistä sekä lehtimiesten peräänanatamattomista uteluista ambulanssin peräovet lyötiin kiinni lääkintämajurin sanoessa tylysti tiedonurkkijoille;
--Ei mitään lausuntoja..No Comments!
Tenkasen Pena oli kuitenkin suulaampana kerinnyt lausumaan sanasen Uuden Suomen reportterille Pirkko Postille:
--Mää halusisin niinkus laussuu Tuntemattoman alikersantti Lahtisen sanoill,ett paskreissu tul tehtyy..ja ett ensmäsen ja viimesen kerran suamalainen jääkär isk sinikypäräist päätäs Suetsin ranna taatelipalmun runkko vasten...se on vissi se!!
Rahtikoneesta vielä laskettiin radistikersantti Ronkaisen lyijyarkku Aeron lavettikärrylle,jolloin lehtimiehet kameroineen juoksivat kuvaamaan sitä.
Ajomatkalla lääkintämajuri etupenkiltä oli sanonut Ollille:
--Ette varmaan tiedä,mitä kuuluisuuksiksia ja sankareita teistä ollaan tehty?
--Muukalaislegioonasta ollaan teille luvattu hengenpelastuksesta jopa Croix de la Guerre-mitali urhoollisuudestanne ja ihan YK:sta saakka Dag Hammarskjöldiltä kirjallinen tunnustus sekä hänen avustajaltaan kenraali Martolalta teille ylennys ylivääpeliksi. Kersantti Tenkanen tulee saamaan ylikersantin natsat,samoinkuin kersantti Ronkainen niinkuin post-humous eli kaatuneena.


1958 MB 190 Binz-ambulanssi
Toipilaspari lepäili Tilkan kolmannen kerroksen toipilasosaston parvekkeella aurinkotuoleissa nauttimassa lämpimistä kevätsäteistä.
Aurinko kilotti lämpimästi kasvoihin,melkein puskemalla ihohuokosista hikikarpaloita tuulettomassa kulmassa jääkärien jo Suezilla ruskettuneille otsille.
Olli pyyhkäisi terveen käden kämmensyrjällä hikeä otsaltaan,kummankin hyvin näkyvästi ollessa syvissä mietteissä.Molempien jääkärien ajatukset liitelivät Suezin kanavan ja kotikauppalan välillä.
Jetlagistä silloin ei voitu puhua...ehkä potkuriviiveestä,mikä viikon levon jälkeen oli jo tasoittumassa Suomen Neiti Aikaan.
Olli ajatteli omaa Pirjoaan ja Pena nuoria tanssilavan kretonkihameisia tyttöjä.
Olli avasi lopulta suunsa:
--Muistatkos Pena,kun viikkoo ennen sitä radioauton tuhoutumist me käytiin Kairossa rentoutumas?
--Sait jopa turpaas yheltä fetsipäält siell Madame Bardian klubiss...
Penan herätessä haaveistaan moninkertaisten tyllialushameiden alta vastasi:
--No ...eisse pirkal senttäs mun vikan olnu,kummää olsisin vain halunnu kollata sen makkijan napatanssijan navan päält niinkus tarkemmi niit heiluvii kultkolikoit.ett oliksne ihan aitoi...
--Sitse yks paksu fetsipää punasis ja väljis haaremopöksyisäs juaks paikal huutamaa kurkku suaran jottan haramii,kun joku hinaaja..
--Mää kerkisin kyl huitasemaan sitä ensteks kuanoo,kun yhtäkkii mun pääll makas tusina paksuu haareminvartijaa...

jatkuu. Kairon muistelmat


sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Olli Oravan evakkosodat.Hengenpelastusta Suezilla.Pidempi versio.

Tankkereita ankkurissa Al Ballahssa Suezin kanavassa

Tammikuun 5. päivänä 2013 Port Saidin stadionilla syntyi valtava mellakka ja mielenosoitus Al Ahlyn ja Al Masryn jalkapalloklubien kannattajien välillä,erotuomarin viimeisestä vihellyksestä Al Ahlyn,maan voimakkaiman jalkapalloklubin voitosta.13.000 paikallista portsaidilaisen Al Masryn kannattajamielenosoittajaa varustautuneina veitsin,rautatangoin ja machetein ryntäsi kentälle Al Ahlyn pelaajia ja kannattajia vastaan.
Portsaidilaisten jalkapallofänien mielestä viranomaiset olivat olleet liian puolueellisia Al Ahlyä kohtaan. Mellakointi laajentui Kairoon asti.
Mellakasta viranomaiset sammuttivat stadionin valot,jonka jälkeen 5 jalkapallofäniä makasi kuolleena ja 15 haavoittuneena nurmella.
                                 
Kairon jalkapallofederaation rakennus palamassa

Portsaidilaiset jalkapallofänit mellakoimassa


Port Saidissa ollaan mellakoitu aiemminkin Egyptin islamistipresidentin Al Mosrin kannattajien ja entisen elinkautista istuvan ja terminaalisesti sairaan presidentti Mubarakin kannattajien välillä.
Viime vuoden arabilaisen kevään jälkisoiton fanfaarit ovat kaikuneet kuuroille korville.
57 vuotta on kulunut siitä,kun silloinen Egyptin presidentti Amal Gabdel Nasser sulki Suezin kanavan,kansallistaessaan sen. Brittiläisten,ranskalaisten ja israelilaisten joukkojen tunkeutuessa Port Saidiin,kaupungissa taisteltiin kiivaasti,kunnes amerikkalaisten ja YK:n painostuksesta valtaajat suostuivat YK:n joukkojen saapumiseen Suezille ja Siinaille.
V.1957 britti- ja ranskalaisjoukkojen astuessa laivoihin Port Saidin satamassa,suomalainen YK-pataljoona laskeutui Napolista saapuvissa kuljetuskoneissa Port Saidin sotilaslentokentälle.
Pienen lounaissuomalaisen rantakauppalan kasvattipoikaa,yksi karjalainen evakkopoika Olli Orava ja toinen punakapinaan osallistuneiden isovanhempien kasvattama poika Pentti Tenkanen olivat partioimassa Suezin kanavarantaa YK:n valkoisessa ja kanadalaisen YK-varikon lahjoittamassa White-puolitelaradioautossa.

White-puolitela-auto Saharassa
Juhart 2008

Muukalaislegioonalainen
Juhart 2009


Suomalaisaliupseerikolmikko Orava,Tenkanen ja Ronkainen seurasivat rantatien varressa Suezin kanavaliikennettä,mikä sattumalta käsitti  parin  arabilaisen dow-purjeveneen,mitkä hiljalleen jäivät länsirannan ja harmaakylkisen valtamerilinjalaivan väliin.
Ison matkustaja-aluksen keulasta Olli Orava erotti Liberte-nimen.
Laivan ranskalaisesta nimestä huolimatta sen ahterissa liehui tai oikeastaan täysin tuulettomasta ja paahtavasta ilmasta johtuen roikkui Liberian lippu eikä trikolori. Olli tunsi liput ja alukset,koska nuorempana sodan jälkeen hän Penan kanssa polkivat kauppalasta pyörillä Angelniemen Vartsalan sahan ohi Kokkilan uimalaitokselle  kiikaroimaan redillä seisovia rahtilaivoja..
Kokkilan salmessa oli useasti redillä puolisen tusinaa ulkolaista rahtilaivaa,joihin proomuista lastattiin papattavilla kuulamoottorivinsseillä lautatavaraa.Repustaan Olli aina kaiveli Pikku Jättiläisen,minkä keskiaukeamalla oli värikäs ulkomaiden lippukavalkaadi,tunnistakseen alusten alkuperämaat..

Harmaaksi maalatun matkustajalaivan kannella nojaili reilinkiin berettipäisiä ja khakishortsijalkaisia miehiä hieromassa kauppaa jostain yhtäkkiä kyljen viereen tupsahtaneiden pienveneiden kanssa,joista reilinkiin heitetyillä köysillä nostettiin kaislakoreissa kamelinnahkatuotteita näytteiksi tinkimiseen. Olli tarkkasilmäisenä näki koreissa basaarien käyrätikareidenkin kiiltelevän nahkaroinan seassa. Kaupparahatkin laskeutuivat koreissa alas samoissa koreissa tinginnän kaikuessa kanaalin rannalla partioauton miehistön korviin arabian- ja ranskankielisinä.
Yksi khakishortsinen tinkijä,joka oli ylävartalo reilingin yli kurkottamassa korista kamelinnahkaista sandaaliparia,huitaisi tyhjää kauppatavaran kiinniotossa,menettämällä tasapainonsa.
Onneton khakihousu putosi ruskeavetiseen kanaaliin pää edellä ja onneksi vielä veneiden perään,valtamerialuksen liikkuessa eteenpäin.
Vain beretti jäi kellumaan vedenpinnalle.
Laivan kannelta kuului ranskankielistä molotusta kovan käsien heilunnan väliin yhden Liberte Marseilles-tekstisen pelastusrenkaan lentäessä kaiteen yli.
Pelastusrengas kuitenkin jäi aluksen perävanaveden pyörteiden heittelemäksi,häviämällä kanaalia pitkin kompassietelää kohti.
Yhtäkkiä kauppaveneetkin häipyivät yhtä nopeasti kuin olivat saapuneetkin,laivan jatkaessa matkaansa pysähtymättä.
Kanaalin keskeltä pinnalle pulpahti arjalaisen vaaleatukkainen pää,joka huusi merihädässään ranskaksi:
--Merde..merde,arrete..arrete!! (Paska..paska,pysähdy,pysähdy!!)

Olli komensi Tenkasta kaartamaan puolitela-auton tienreunan yli hiekkadyynille,käskemällä Ronkaista ottamaan radiopuhelimella yhteyttä Suomen YK-pataljoonan Port Saidin lentokentän pääkallonpaikalle,mistä pitäisi viestittää sanoma satamakonttoriin aluksesta pudonneesta miehestä.
Olli ryntäsi kanaalirantaan YK:n khakishortseissa,heitettyään puseronsa dyynille,alkamalla rivakkaan kroolauksen väylällä räpiköivää hukkuvaa kohti..
Hän alkumetreillä kiroili rantavedessä kelluvaa sinilevää,mikä oli viemässä jo alkumetreillä voimat,kunnes äkkäsi sukeltaa toistakymmentä metriä aivan leväkerroksen alla,pään pulpahtaessa pintaan vähänväliä kuin Saimaan norpalla haukkomaan henkeä. Lopulta hän sai käsiään räpiköivän hukkuvan kiinni uppoamasta kiertämällä oikean kätensä merihätäisen rinnan yli ja kainalon alta.
Olli oli saanut uimamaisterin diploomin Kokkilan uimalaitoksella v.1946 13-vuotiaana laakereineen ja hengenpelastuskoulutustodistuksen kauppalan vapaapalokunnan juniorina.
Hyvällä uimataidolla ja hengenpelastuskoulutuksella hän katsoi velvollisuudekseen pelastaa hukkuvan tilanteessa kuin tilanteessa,oli se sitten Kokkilan salmi taikka Suezin kanava.
Selkäuinnilla Ollin onnistui vetää lopen uupunut mies rantaan,auttajan ja autetun sylkiessä suustaan rantapenkalla likaista kanavavettä sekä sinilevää.Oikeastaan hän oli melkein tukehtumaisillaan nauruun hörpätessään kanavavettä suuhunsa,muistettuaan kauppalan jalkapallokentällä Vilppaan kotijoukkueen voitettua matsin loppilaista futisjoukkuetta vastaan,kun kotikatsomossa naureskeltiin kovin huudoin 1-0 hävinneitä Lopen Uupuneiksi.
Rannassa selällään kanavavettä ulos räkivän miehen suusta kuului:
--Merci beaucoup sargant..Vielen Dank Herr Unterscarfführer!!
--Je suis un legionaire etrangere..j'appelle Lois Schulz..operateur radio, premiere classe,...Funker..Funker..Erste Klass in Deutsch..Olli tajusi sanojen välistä kanaalivettä sylkevän legioonalaisen olevan ensimmäisen luokan radiomiehen..


Ranskalainen SARAM-morseavain

Taluttaessaan läpimärkää legioonalaista radiomiestä radioautolle Ollille oli selvinnyt Liberte-aluksen kuljettaneen Indokiinasta takaisin Algiersiin muukalaislegioonalaisia.Suurin osa laivassa matkustavista sotilaista oli ollut sotavankina ns.häpeällisen kuuluisassa Hotelli Hanoissa,Vietcongin sotavankileirillä.
YK-pataljoonan radisti oli ollut ihmeissään kysymällä olko partio eksynyt Algiersiin asti,Ronkaisen kerrottua Oravan poimineen kanaaliin pudonneen saksalaisen muukalaislegioonalaisen.
Pataljoonan radisti kertoi kuulleensa muukalaislegioonan olleen täynnä paenneita natseja.Olli oli käskenyt Ronkaista lopettamaan paskanjauhamisen,käskemällä pataljoonasta heti lähtevän viestin Port Saidin satamakonttoriin ,että Liberete-alukseen otetaan yksi kadonnut legioonalainen mukaan,olkoon se natsi tai entinen keskityileirivartija.Kyseessä voisi olla vaikka uusi kansainvälinen selkkaus Ranskan muukalaslegioonan osallistumisesta kanavan valloitukseen.Egyptiläisethän olivat juuri päässeet eroon fransmanneista.

Olli istutti legioonalaisen itsensä ja ratissa Camelia polttavan Tenkasen väliin.
Tenkasen Pena käynnisti Whiten moottorin,telaketjujen äkäisesti sutiessa rantakaistaleen santaa,jättämällä peräänsa roikkumaan mahtavan pölypilven..
Puolitela-auton kääntyessä rantatiellä kohti Port Saidia saksalainen radiomies yltyi kiittelemään Ollia ja osoittelemalla kotkannenäänsä Ronkaisen radiolaitteita auton takaosassa:
--Ich war auch ein Funker eines altes Citroen Kegresse Radiautos in Hanoi..verstehen sie meine Kameraden..
..Sind sie alle Scwedisch?
Olli ymmärrettyään melkein puolet Schulzin puheesta vastasi kouluenglannillaan:
--No..we are Finnish!
--Ach..wie bitte..Finnisch Soldaten?
--Unsere Waffenbrüder in Lappland!
--Ach..mein Vater,ein wunderbarer Mann und ein schöner Alpenjäger war geschossen in Kautokeino..merde!!..russische Soldaten!
--Mein Mutter auch war vergewalltigt bei Russen in Poland! (Äitini ryssät raiskasivat Puolassa)

Tenkasen Pentti ajaessaan oli kielikuurona oli kysäissyt Ollilta,miksi sakemanni puhuu jostain kameroista ja Laplannista:
--Onks toi saku olnu Leicakamerallas kuvaamas poltettuu Rovaniemee tai huuhtonu puroverel nakuu Lapinkultta Kautokeinos?
--Sen verra mää hiffasi saksankiälest..
Olli vastasi:
--No ei se muusta puhunnu,kun ryssien sen issäins ampumisest Kautokeinos ja että sen äidin ne ryssät viel palkinnoks raiskas Puolas...
Puhuessaan Olli oli vilkuillut itärannalle,mistä oli kuulunut jotain pauketta,samalla kun telaketjuauton takaa taivaalta kuului lentokoneen moottorin surinaa.
Israelilainen Lysander-tiedustelukone pyyhki auton yli matalalla heiluttamalla siipiään partiolle tervehdykseksi, häviämällä pian erämaan paahteen tekemään väreilevään miragiin eli harhakuvaan,mikä muistutti häilyvää merenrantaa.

Patterilla hälytys!
------------------------


SA-7
Kanavan vastarannalla egyptiläinen ilmatorjuntapatteri oli ollut asemissa tai oikeastaan päiväsiestalla ja havainnut israelilaisen tiedustelukoneen lähestyvän idästä. Patterin päällikkö luutnantti Youssef Al Idriss oli heti käskenyt tykkiryhmän asemiin sveitsiläisvalmisteiselle Orlikon IT-tykille.Hän komensi tykkiryhmää ampumaan suorasuuntauksella vihollisen "hävittäjän" alas ,uskoessaan sen auringon häikäisyssä olevan israelilaisen Starfighterin.
Heitä israelilaiset olivat useasti häirinneet uskaliailla syöksyillä ikään kuin vain härnäyksenä ja kääntyneet takaisin kanavan yli,häviämällä nopeasti Siinaille. Luutnantti oli saanut niistä tarpeekseen ja päättänyt lopettaa moisen kiusanteon kertapamauksella.
Tykinjohtaja kersantti Saeed Al Ghambdi oli antanut välittömästi tulikomennot kolmen ensimmäisen ammuksen lentäessä pitkiksi ja tussahtamalla kaukana vastarannalla räjähtämättä hiekkadyyniin.
Luutnantti tajusi silloin,että uniset kranaatinjuontajat olivat ottaneet ammukset harjoitusammuslaatikosta,koska tuoretta tykkiryhmää oltiin harjoiteltu vain parisen viikkoa.
Hän oli kironnut kunkin ammusmiehen naimaan mummoansa ja uhannut jopa sotaoikeudella.
Lisäksi hän oli kironnut patteriston ammusvarikon päällikön luutnantti Hassan Al Husseinin samoin uhkauksin.Sitten hän muisti,että heillä oli jossain yksi jemmassa yksi venäläinen olalta ammuttava SA-7-sinko ja laatikollinen maasta ilmaan ammuttavia ohjuksia karjumalla Yallah-yallahi'a (pirun nopeasti) korpraali Ali Al Masrylle ja hakemaan ase ohjuksineen paikalle. (Ohjus oli siitä erinomainen,että se haki maalinsa lämmön perusteella.Venäläisten tiedettiin jo kehitelleen ohjusta virallisesti vasta 1959,mutta presidentti Nasser oli ollut onnekas saadessaan kokeilla prototyyppiä oikeassa sotateatterissa)
Korpraali Al Masry noudettuaan juoksujalkaa singon ja ladattuaan sen ohjuksella kompastui  vartiomiesten petromaksiteekeittimeen,aseen lauettua,märkien saikanporojen lentäessä radistin selkään sekä generaattorin päälle.
DshK
Ohjus sinkosi fosforihäntineen kanavan yli maantiellä pohjoista kohti kiitävää YK:n White-puolitela-autoa.
IT-patterilla syntyi täydellinen kaaos luutnantin  käskettyä tykkiporukan ottamaan maastovärisen suojapressun pois 12.7-millisen ja vara-aseena olleen DshK:n eli Dashika-IT-konekiväärin päältä.(Dashika ja myös Dushka---Kullanmuru)
Hiekkamyrskykin alkoi puhaltamaan kuumaa santaa kanavan yli Siinailta,Dashikan ampuessa jo kauan sitten horisonttiin hävinneen vihollistiedustelukoneen perään.

jatkuu..Tilkan lepoa ja Kairon muistoja