sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Guinobatanin Nancy.Finish the Finnish ja Marcosien pako..Filippiiniläiskirjeet.

Filipina Bride
Juhart 2010
1986 helmikuu. Molave Park,Paranaque,Metro Manila.
-------------------------------------------------------------------------------

Molave Parkin asuinalueen vartija oli portilta ajanut pyörällä Jussin talon takorautaportille kertomaan,että talon "putia" eli valkoista miestä odotellaan Granada Streetin kulmassa seisovan Bernyn sarisarikaupan edessä.
Jussi aavistikin,että kyseessä oli Nancy,joka oli Pantrancon bussilla matkustanut Guinobatanista 6-tuntisen matkan Manilaan sopimaan kipurahoista.
Nyt Jussilla oli edessä maksun paikka pahoista teoistaan Guinobatanin Nancyä kohtaan.
Oikeastaan Nancyn suvun puuttuminen ja vähittäinen soluttautuminen Jussin perhe-elämään oli antanut kimmokkeen suomalaisen etääntymiseen pankkivirkailijavaimostaan.
Saudissa hänellä ei ollut paljon ajateluaikaa työpaineiden takia astuttuaan uuteen vakanssiinsa Riyadhissa Arabian Lamahin ostopäälliköksi.
Lisäponnahduksena eroamiseen antoivat eräät sokkotreffit manilalaisen filipinasairaanhoitajattaren kanssa Riyadhin Royal Chinese-ravintolassa.
Oikeastaan Jussi oli kaverina mukana jyväskyläläiselle inssikaverilleen,jolla oli ensitapaaminen yhden King Faisal-sairaalaan filipinasihteerin Tess Aceron kanssa ja tällä taas oli myös esiliinanaan ilokaanoverinen (Ilocos Norte-provinssista) filipinasairaanhoitajaystävättärensä Geraldine dela Cruz.
Niitä sokkotreffejä on Jussilla ollut viimeiset 27 vuotta nyt olympiavuonna 2012.

Geraldine oli vuonna 2009 diabetesin takia saanut silmäkaihin ja julistettu lopulta puolisokeaksi.
Tämä oli katolisesta kasvatuksestaan uskonut lujasti,että Herra oli rankaissut tuoreen synnin päälle pitkällä viiveellä siitä, mitä hän oli tehnyt Guinobatanin Nancylle tavattuaan suomalaisen Jussin sokkotreffeillä.
Jussi ei papinpoikana ja pakanana uskonut moiseen rankaisuun,vaikka kärsikin vähän väliä vuodenaikojen muutoksien aikana vilkkaista aivojen fiirauksista sekä selkäruodon välilevyrikosta,jotka hyvinkin olisivat voineet olla uskovaiselle Herran ihmetekoja pahoista teoista.
Jussin äiti olikin kerran laukonut,että keväisin,kun vedet alkavat juoksemaan,niin hullut alkavat uudelleen sekoamaan ja että paha aina saa palkkansa.

Aquinon murha 1983

EDSA:n vallankumous 1985-86

Vuoden 1986 helmikuussa tapahtui suurempia muutoksia Filippiinien saarilla kuin Jussin omassa tapauksessa.
Edellisvuonna 1985 oli alkanut ns. Keltainen vallankumous Marcosien dikatatuurivaltaa vastaan Manilaa pohjois-eteläakselilla halkaisevan EDSA:n (Epifanio selos Santos Avenue) melkein koko pituudelta Makatista Quezon Cityyn.
Marcosin entinen puolustusministeri Juan Ponce Enrile ja Phiilippine Constabularyn komentaja kenraali Fidel Ramos olivat linnouttautuneet Camp Cramen tukikohtaan yrityksessä kaataa Marcosin valtarakenne kokonaisuudessaan.
Enrilellä vanhana "trapona"eli traditional politicianina (trapo tagalogiksi myös merkitsee rättiä) oli vallankaappaushankkeessa ajatuksena tulla valituksi presidentiksi,mutta tulevaisuudessa vallankaappauspartneri Mr.Tabaco (Herra Sikari) eli kenraali Fidel V. Ramos tuli 90-luvulla valituksi maan johtajaksi,Enrilen saadessa tyytyä pitkään senaattorikauteen ja senaatin puheenjohtajuuteen.
Ramos myös sattui olemaan Marcosin kaukainen sukulainen Ilocos Norte-provinssista.Tänä päivänä senaattori Enrile lähes 90-vuotiaana istuu Filippiinien senaatissa enimmäkseen tutkimassa ipadiaan puolitorkuksissa.Hänellä voisi olla edessään pidätyskin lähiaikoina kuuluisasta Pork barrel-skandaalista,mihin on sotkeutunut kaksi muutakin senaattoria.Hänen kanssarikollisensa ovat senaattori Jingoy Estrada,entisen presidentti Joseph Estradan poika ja senaattori ja entinen filmitähti Bong Revilla.Kymmenien miljoonien pesojen Pork barrel-rahat uskotaan menneen valtion budjetista tehtyjen NGO:iden (NGO-Non Government Organization) kautta suoraan senaattorien taskuun.Enrilen ei uskota päätyvän vankilaan vanhuuden takia,vaan kotiarestiin,kuten entiset presidentit Joseph Erap Estrada ja Gloria Magapacal-Arroyo.Gloria kylläkin armahti Josephin jueteng-rahapeliskandaalin pitkästä kotiarestituomiosta ja Joseph tänään istuu Manilan pormestarina.Ihmeellisen lyhyt on filippiinokansan muisti päämiestensä rikoksista! Eraphan tunnettiin aikoinaan Manilan filmitaivaalla kuuluisana Asyiong Salongana,katujengien kukistajana,jona manilalaisetkin uskovat hänen parantavan pääkaupungin elämää.
Gloria taasen istuu kotiarestissa sairaalassa niskavammastaan ja valtion varojen kavaltamisesta.
Enrilen ja kumppanisenaattorien pääpiru rouvakongressinainen Napoles puolestaan on arestissa Camp Cramen tukikohdassa ja odottelee myös sairaala-arestia sekä tulevaa vaginaleikkausta.Mitä historia toistaa,kuten Glorian niskavammatapauksessa Mrs kongressinainen Napoleskin päätyy konnana sairaala-arestiin.

Senaattori Juan Ponce Enrile

Presidentti Fidel V.Ramos
EDSA:lla satojatuhansia ihmisiä teki massabarrikaadeja Marcosin tankeille,opiskelijoiden ja nunnien pistäessä ruusuja tankkien tykinpiippuihin.
Vallankumouksen esikuvaksi oltiin valittu Corazon Aquin entisen oppositiosenaattori Benigno Aquinon vaimo.
Benigno "Ninoy" Aquino oltiin ammuttu 1983 Manilan kansainvälisellä kentällä saavuttuaan China Airlinesin koneella Yhdysvalloista sydänohitusleikkauksesta.Ampujaksi oltiin merkattu entinen konna nimeltään Galman,jonka turvajoukot ampuivat kentän betonille,ettei laulelisi totuuksia jälkikäteen todellisista murhatyön alkuunpanijoista.
Imeldan ja puolustusvoimien komentajan ja Marcosin serkun kenraali Fabian Verin epäiltiin olleen hankkeen takana,vaikka tutkimuskomissiossa ei päästy selville syyllisyydestä rahalla ja poliittisen voimapelillä peittoamisen takia.
Samalla tavalla presidentti Kennedyn murhaa tutkiva Warrenin komissio peitteli mahdollisen CIA:n ja mafian osallisuudesta attentaattiin.
Ferdinand Marcos Yhdysvalloissa 1983

Imelda Marcos
Marcos oli sairas mies kytkettynä öisin presidentinlinnassa makuuhuoneessaan munuaiskoneeseen lupuksen takia eikä Ferdinandin uskottu älykkäänä lakimiehenä suunnitelleen murhaa,koska se merkitsisi tämän hallituskauden loppua.
Hän halusi pysyä vallassa ja helmikuun 25. päivänä v.1986 kaksi presidenttiä melkein samaan aikaan vaalivoittajina juhlallisesti vannoivat valansa maan johtajaksi:.
Corazon Aquino Club Filipinolla ja melkein tunnin perästä Ferdinand Marcos Malacananin presidentin linnassa.
Imelda Marcosin rautaperhosrouva lauloi valan päätteeksi perhosternomekko päällään bravuurilaulunsa Dahil sa Iyo,Because of you:
"Because of you I attained happiness
I offer my love
If it is time that you shall enslave me
All because of you,!
EDSA:lla kansa sekä eetterissä katolinen radioasema Veritas syyttivät Marcosia vaalivilpistä.

Maanantaina kello 3 iltapäivällä presidentinvalojen jälkeisenä päivänä 1986  Marcos keskusteli puhelimessa Yhdysvaltojen senaattori Laxallin kanssa , pyytämällä neuvoa Valkoisesta Talosta.
Laxall neuvoi Marcosia luopumaan vallasta sanoilla "To cut and cut it cleanly!".
Marcos sitten keskusteli puhelimessa Juan Ponce Enrilen kanssa Malacananin palatsista poistumiseksi perheensä ja serkkunsa kenraali Fabian Verin kanssa.

Kenraali Fabian Ver
Majanmuuttoja
-------------------------------------------
Keskiyöllä Yhdysvaltojen Ilmavoimien AF-pelastushelikopteri ja HH-EE-kuljetushelikopteri veivät linnan pakolaiset Angeles Cityn Clarkin lentotukikohtaan,mistä ilmavoimien DC-9 Medivac-kone ja C-141-kuljetuskone nousivat ilmaan kohti Guamin Andersenin kenttää ja sieltä lopulta kohti Havaijin Hickamin kenttää .
Marcoseilla oli rahtina mukanaan kymmeniä Pampers-vaippalaatikkoa täyteen pakattuna miljoonilla dollareilla sekä Filippiinien pesoilla.
Marcos oli kysynyt koneen amerikkalaiselta pilotilta,koska he saapuisivat tämän kotikaupunkinsa Sarratin kentälle Ilocos Nortessa,kuten presidentti Raegan oli luvannut.
Pilotti oli vastannut koneen pian laskeutuvan Guamin Andersenin kentälle.
Ei ollut ensimmäinen kerta,kun presidentit olivat valhehdelleet toisilleen!
Kerrotaan,että Marcos oli myös tuohtunut entisen presidentin Richard Nixonin jäämisestä kiinni demokraattisen puolueen Watergate-konttoritalon nauhoista.
Jos hän olisi ollut Yhdysvaltojen presidenttinä,niin hän olisi räjäyttänyt koko Wategaten rakennuksen jälkiensä peittämiseksi..

Marcosit muuttivat näin loisteliaasta Manilan Malacananin presidentinlinnasta matalaan Honolulun Vista Pinasin bungalowiin.
Imelda valitti uusköyhyyttään,koska ei päässyt pakolaisena muuttamaan New Yorkin 5th Aveneuen penthouseensa ja nauttimaan rikkaasta elämästä neljässä muussa omistamassaan Manhattanin osakkeessa.
V.1988 hän pääsi käymään New Yorkissa ja Washingtonissa FBI:n kutsusta haasteista,jotka käsittivät 150 miljoonan dollarin vilpillisistä Marcosien vastustajien omaisuuksien pakkolunastuksista ja siirtämisestä ulkomaisille pankkitileille
Imeldan väitettiin näin lianneen kätensä,johon rautaperhosrouva oli vastannut,että hänet pakotettiin likaamaan ennen niin kauniit kätensä sormenjälkien ottamisessa mustetyynyllä

Imelda maanpaossa.Vanity Fair elokuu 1986
                                Hawaiian War Song 1934 by Johnny Noble

Havaijilla Imelda intti,että hän sekä miehensä tulisivat palaamaan takaisin Filippiineille syystä,että Herra oli jo suunnitellut heidän syntymisensä sinne eikä täten mitkään vallankaappaukset voi heidän paluutaan estää.
Rautaperhosrouva oli myös kerran lausunut,että Herra alinomaan katseli Manilan yläpuolella pilvien välistä valitsemaansa presidenttiparia ja näiden valittua kansaa.

Niin pappilan Jussikin joutui pakenemaan v.1983 isosta Travesian aurinkotalostaan Manilan Paranaque Cityn matalaan bungalowiinsa.
Riyadhissa Nancyn vanhin veli soitti vähän väliä häirintäsoittoja Jussin konttoriin uhkailemalla jopa hengenmenolla.
Manilassa lomillaan häntä seurasi Nancyn palkkaama yksityisetsivä tai oikeastaan välillisesti papinpojan rahoittamana,koska Nancy oli vaatinut kuukausimaksuina erorahoja aurinkotalon viimeistelemiseksi.
Jussi oli poiminut autoonsa Nancyn sinä helmikuisena päivänä v.1986 Bernyn sarisarikaupan edestä ja ajanut  läheiseen Magallanesin ostoskeskukseen keskustelemaan eron loppubalanssista Sherlock's Homen brittiläisessä pubissa.
Loppusaldona Jussi lupasi antaa aurinkotalon Nancylle sekä 3000 dollaria kipurahoja.
Filippiinien lakien mukaanhan ulkomaalaiset eivät voineet silloin omistaa tontteja,joten talon omistussiirto meni automaattisesti suomalaisen piikistä kärsineelle osapuolelle..
Peson ja dollarin virallinen kurssi silloin vuosien 1985-86 vaihteessa oli 13 pesoa dollaria vastaan eli 3000 taalaa teki 37.000 pesoa,pankkivirkailijan ansaitessa 4000 pesoa kuukaudessa,Nancyn ansaittua kaupassa yli puolen vuoden palkan.
Travesian aurinkotalon hinta silloin oli kiinteistömarkkinoilla lähes 3 miljoonaa pesoa.
Nancy myös oli saanut purettua siviiliavioliiton maksua vastaan.(Annulment)
Vihkivä rauhantuomari sekä lakitoimiston omistama attorney-at-law samassa persoonassa oli mitätöinyt liiton mukavaa summaa vastaan ja tietysti korillisella Ginebra San Miguelin giniä.
Yleensä Filippiineillä siviiliavioliittojen purkaminen on vaikeampi ja pitempi prosessi kuin katolisessa kirkkoavioliitossa,mutta raha kummasti nopeutti papereiden kulkua.
Esimerkiksi Filippiinien ulkolaistoimistossa eli Bureau of Immigration and Deportation-rakennuksessa Intramurosin espanjalaisen linnakkeen kupeessa viisumin jatkaminen tavallisessa (Regular lane) jonossa kestää viikon,kun taas kalliimmassa pikajonossa (Express lane) leimatun passin saa 8:ssa tunnissa.
Jos haluaa viisumileiman 10:ssä minuutissa,niin lasiseinän takaa tulee expeditor-virkailija pyytämään asiakasta sivummalle,jolloin 2000 expresspesoja passin välissä menee virkailijan käteen .
Siitä huolimatta expressviisumin anoja joutuu nauttimaan läheisessä Starbucksin kahvilassa kuppikaupalla  8 tuntia odotellessaan coffee americano regularia tai espresso lattea 20 pesoa per kuppi.

Eroa kesti vain puolisen vuotta,kun Jussi vihki Geraldinessa Turun maistraatissa.
Liitosta syntyneet filipinatyttäret Johanna (1987) ja Riitta (1993) asuvat vielä tänä päivänä Manilassa.
Molaven bungalow myytiin v.2011.26 vuoden jälkeen siitä,kun virallisesti aurinkotalo meni virallisesti Guinobatanin Nancylle,josta enää ei kuultu..
Raha oli lääkinnyt rikotun sydämen,vaikka filippiiniläisten korttelikirkkojen edustalla ennustajamummot myyvät rukoileville sydämentykytyksiin sekä rikkinäisiin sydämiin gitaa luonnonlääkkeenä,jollei rukoukset olleet auttaneet..
Yksi Nancy S.Pielago,ikä 65+ asuu Jussin tietojen mukaan Floridassa ,mutta voi olla hyvinkin,että Nancy on uudelleen avioitunut Guinobatanin Travesiassa.ja asustelee vielä tänään Lolana (isoäitinä) aurinkotalossaan.ja keinuu verannan kiikussa katselemassa aurinkoista katunäkymää.

1941 X-mas Eve.On the Sunny Side of the Street.Benny Goodman Sextet and Peggy Lee

Finis.