lauantai 18. tammikuuta 2014

Omin käsin ja omin nokin onneenko? Käsitöitä ja vapaan viettoa.

Custom Housen British Telephonen takapiha naapurissamme viime keväänä.


Noin viikko sitten luin Daily Mailistä,että yli 4 miljoonaa brittitaloutta ei osaa hoitaa etu- eikä takapihojaan. Kaikissa tapauksissa pihoja ollaan käytetty talouksien ylijäämäromujen avovarastoina.
Olen saanut itse seurailla itälontoolaista pihakulttuuria kaksikerrosbussien yläkerrasta vuositolkulla Custom Housesta Stratfordiin ja Ilfordiin ja todennut,ettei viimeisen 13 vuoden aikana yhtäkään pihaa olla siivottu ,vaan romu- ja roskamäärä on vain kasvanut tuplaten. Omien havaintojen mukaan melkein joka toinen etupiha on pysynyt täysin hoitamattomana.Samoin kaupunginosien parikymmenkerroksisten tornitalojen verannat pursuvat rikkinäisistä huonekaluista,polkupyöristä ja mustista roskapusseista,afrikkalaisten  ja aasialaisten tasavaltojen virttyneiden lippujen roikkuessa surullisina kevättuulessa kuin köyhän maan pääkaupungin lentokentän koinsyömät tuulipussit
Ihmeen siisti Shrewsbury Road
Forest Gatessä
Näin keväisin maan suuret tee-se-itse-kauppahallit B & Q,Homestore ja Wickes katalogimyymäläketju-Argosin kanssa lähettävät talouksiin lehtisiä ja katalogeja puutarhakalusteista,lannoitteista,siemenistä,ruohonleikkureista ja työkaluista houkutellakseen käteviä lontoolaisia ryhtymään kodin- ja puutarhan parannustalkoisiin...mutta turhaan. Yli 4 miljardin punnan edellisvuoden DIY-alan (Do-It-Yourself) myynti on pudonnut noin 0.3:lla miljardilla punnalla,kätevyyden ja osaamattomuuden lisäännyttyä. Nuorisokin on syntynyt kädettömäksi osaamatta edes pienintäkään kotikorjausta lampun vaihdosta naulankannan sisäänhakkaukseen,vaikka sorminäppäryys on noussut huimaavasti iPadien ja androidkännyköiden käytössä.
En tiedä pidetäänkö myös enää kouluissa käsitöitä minkäänlaisena oppiaineena,kuten aikoinaan omassa nuoruudessani,jolloin jouduin tappiskoululuokan opettajattaren Simolan Seijan valvonnan alla virkkaamaan patalappuja,joista löysäsilmäisinä tulikin sipulipusseja.Simolan Seijan ohjauksella kyllä opin ompelemaan karhulangalla housun löystyneet sepaluksen napit,mutta pöksyjen vetoketjujen tultua markkinoille ompeleminen on jäänyt sittemmin latentiksi. Veistonopettaja Arvo Saura,myöhemmin kotiseutuneuvos,ohjasi minua saunajakkaran teossa ja josta sattui tulemaan kiikkuva saunapalli.Sahattuani pallinjalkoja tasaiseksi siitä tulikin lyhytjalkainen lypsyjakkara,jolloin Saura kehotti minua tekemään höylätystä mäntylaudasta yksinkertaisemman leipälaudan,missä ei tarvittu muita työkaluja kuin sinkkisahaa,napakairaa ja santapaperia.
Vasta 1970-luvulla aloin innostumaan puutöistä,jolloin ostin oveltaovellekauppiaalta kodin tee-se-itsekirjan ja jolloin rohkeana urakoin jopa tätini pienen yksiön tapetoinninkin.
Ukki,Juho Lukkarinen
arkkutimpuri
Juhart 2011
Uskoin saaneeni myöhäisherännäisyydessä äitini geeneissä antamat "puunaisen" taidot. Isäkappalaiselta taasen puuttuivat melkein kaikki käsityötaidot päätymällä vain voitelemaan pappilan sisäovien saranoita Singerin ompelukoneöljyllä tippakannulla..
Isärovastilta puuttui tietty käden kätevyys Raamatun kädessä pidon ohella.
Papin käsityötaitojen puutetta on vaikeata uskoa,jos ajattelee,että hänen uskonsa Mestarin isä Jooseppi oli puuseppä ja hänen oma Juho-isänsä arkkutimpuri!
Käsityötaidot eivät siis synny pelkästään opetuksella,jollei niihin ole joko taipumusta taikka haluja!

Äiti vajatimpurina v.1936 Iisalmessa
Juhart 2011
Manilassa Filippiineillä asuinalueiden talonomistajat eli miehet eivät puutu talojensa manuaalisiin korjauksiin enimmäkseen taitamattomina ja toiseksi siitä,että ulkopuolista työvoimaa saa halvalla vesipumpun korjaukseen,räystäiden puhdistamiseen,nurmikon leikkaamiseen tai sisämaalaukseen.Vaimoni avioliiton mukana tuoma insinööripoika ei osannut edes pitää kiintoavainta kädessään,vaikka osasi teknisillä hienouksilla kuvata ruostuvan Nissan Sentransa mahdollisen käymättömyyden syyn. Sentra oli lattiapohjaltaan ruostunut niin himmeliksi,että inssipoika vain peitteli sitä vanhoilla Manila Bulletin-sanomalehdillä,ajettuaan tulvan peittämän Manilan meille Molaven talon eteen.Märät lattiamatot hän jätti kuivumaan aurinkoon manikyroimani bermudanurmikon päälle,minne ne jäivät ajoiksi,kunnes heitin ne ohimenevän roskisauton lavalle.
Minua asuinalueellamme pidettiin hulluna "putina" eli valkoisena miehenä,joka aamukuudelta lakaisi talonsa katuosuuden naapuritalojen sisäkköjen kanssa.Minut nähtiin leikkaamassa nurmikkoa,trimmaamassa pensasaitoja,kiipeämässä Yuccapalmuun karsimaan oksia,seisomassa talon katolla pystyttämässä taifuunin kaatamaa tv-antennia ja siivoamassa räystäitä pudonneista lehdistä,jotta sadevesi juoksisi viemärikaivoon...
Lisäksi minut tavattiin autotallissa maalaamassa beirutinmersun likasiipiä,korjaamassa reistailevaa zenithkaasaria tai sitten välissä lanaistudiossa maalamassa kanvasille öljytöitä..
Lisää kehumatta taitojani ja toimeliaisuuttani olin vain tekemässä kasaantuneita töitä pois alta,joita en uskonut annettavaksi kenenkään ulkopuolisen tehtäväksi.
Verenperintönä vanhemmiltani olin saanut oudon joutilaisuuden inhoamisen ja hyvin harvoin minua nähtiin lastaamassa autoa maalle menoon,koskei meillä ollut Manilan ulkopuolella kesämökkiä..Maalle meno Manilassa merkitsi,että pitempinä pyhinä ajettiin perhe ja lähisukulaiset beirutinmersuun pakattun läheiseen Lagunan Water Wonderlandiin uimaan taikka Enchanted Kingdomiin patikoimaan amerikkalaisen waltdisneymaisen pikkukaupungin mukulakivikaduille ja katselemaan 4D-elokuvateatterissa näyttämön läpi ajavia junia ja jumbojettejä.
4D teatteri
4D-teatterin ääniefektit ja jalkoja hipovat rotanhännät saivat naisyleisön kirkumaan kauhusta..ja sen piti olla sitten hauskaa..
Rouvani on aina pitänyt kauhuleffoista,mitä itse pidän täydellisenä ajanhaaskauksena,kun teeveestä saa nähdä tappoja,murhia ja verta suoraan I ja II maailmansodan dokkareista.
Lagunan kymmenet spat ja uima-altaat olivat tupaten täynnä koiraa polskuttavia uimataidottomia manilalaisia kellukkeineen ja kumirenkaineen.Vesiurheilijoita ei saanut altaasta pois kun sulkemisaikana,jolloin vedestä rypistyneet manilalaiset jättivät altaisiin peräänsä ulosteista ruskistuneen klooriveden..jokaisen huokaillessa kotiinajossa hampaat kalisten kuinka vesi piristää.
Ihmiskroppa assosioituu veden kanssa omalaatuisesti.
Pikkukakarana rantavedessä jokaisen piti ensiksi pissata uikkareiden läpi ja lisäksi pierrä kuplia,jotka kutittelivat ylösmennessään selkäruotoa ja niskaa..paukahdellen pinnalla aromikaasuja päästellen.
Jopa kakkaamista rantavedessä moni kakara oli kokeillut,sikarinmutoisten projektoorien pulpahdellessa vedenpintaan.
Manilassa taas saa kahlata kakkavedessä joka tulvan aikana ilmaiseksi menemättä Lagunan "kristallivesialtaille"
Uimataidottomia filippiiniläisiä hukkuu jokavuotisissa tulvissa satoja maassa,joka koostuu kymmenistä tuhansista saarista.Yhtään oikeata uimakoulua en ole siellä tavannut.
Uimisesta en ole edes kakarana kovin paljoa pitänyt,etenkin kylmässä vedessä,jota vanhempani siskojeni kanssa kehuivat elämän eliksiiriksi.Isärovastikin sai puolivuosisataisista avantouinneista ja tulikuumista saunoista läppävian.Rannoilla löhöämistä katsoin tuhlatuksi ajaksi ja mieluummin menin kalaan Mitchellin avokelavirvelillä ,jolloin suulista sai tuulenviressä ihan tarpeeksi nahkaansa polttamatta.
Siskoni ovat haukkuneet minua aina "vesikauhuiseksi".
Vesi paras venhon alla..kuuluu vanha sanonta..

1956 Katavasaari ja keskisuomalainen soutuvene
Juhart 2011
Uimataidon lisäksi suomalaiset lapset ollaan koulutettu soutajiksi.
Pappilan mökillä jouduimme kakaroina opettelemaan useanlaisten veneiden soutamista.Viitasaarelta muuttokuormassa tuotiin lounaissuomalaiseen kauppalaan keskisuomalainen suippoperäinen vene,missä oli rautaiset tappihankaimet ja paksupäiset airot. Katavasaaren mökkiveneenä se oli parhain ja sutjakas soutuvene,jonka perätuhdolle äitini satakiloisessa persoonassaan aina istuutui peränpitäjäksi melallaan.
Mökillä oli jo vuokrakaupassa tullut vanha tasaperäinen ja raskas merivene ja tietysti merihankaimin,joilla soutamaan opiskeleminen vei aikansa,aironlapojen iskiessä vedessä tyhjää lappeellaan..että soutajakandidaatti kaatui selälleen tuhdolta pohjatralleille..
Uusi Aldell-perämoottori korjasi tilanteen .. ja sen ainaiseen korjaukseen..
Enäjärveläistä tasapohjaista ruuheakin pääsimme kokeilemaan,muttei siinä kokenut mitään soutamisen iloa.
Ruumisarkuiksi me niitä kehuimme mustaksi tervattuina..
Olisi ehkä sopinut rovastin kirkkoveneeksi..

perjantai 17. tammikuuta 2014

Olli Oravan evakkosodat.Tatraplan-muistoja.


Olli ja Tatraplan
Juhart 2006


Kesäkuun 30. päivä 1960

Olli oli torkkunut ruokalevollaan koulukalustetehtaan edessä koivukujan varjossa Tatraplaninsa etuistuimella ja herännyt vaihtoveturin pillin vihellykseen kauempaa sähkötehtaan pistoraiteelta.
Vihellyksestä hänen palasi mieleen saapumisensa vuoden 1940 tammikuussa kauppalan asemalle kädessään se pieni pahvimatkalaukku,mikä sisälsi ulolle haisevan ja korvista kaljuuntuneen teddykarhun,pienen kuulapäävasaran,sinkkaussahan,keltaisen taittomitan sekä puuvartisen temmiraudan.
Evakkoja
Sama matka-aski kädessään hän oli istunut evakkokuorma-auton lavalla Kivennavan tienristeyksessä kranaatin iskiessä hänen altaan pois valkoiseksi suojamaalatun Chevrolet-kuormurin kuskein sekä Oravan koko ruokakunnin..
Jo pikkupojasta asti hänen haaveenaan oli tulla yhtä hyväksi huonekalutimpuriksi kuin isänsä Ossian Orava,joka oli maineeltaan kuuluisa mööpelinikkari Terijoella ja Viipurissa saakka. Viimeisenä rauhan kesänä isä oli nikkaroinut Ramsayn perheen Terijoen puupitsihuvilan lasiverannalle talonpoikaistyylisen pirttikalustonkin.Rouva Anne Ramsayn,kuuluisan Suomen marsalkan yhden seurahengettären tiedettiin ihailevan kaikkea juhaniahomaista talonpoikaista henkeä.

Olli kuuli samalla tehtaanpillin vihellyksen,mikä merkkasi lounastauon päättymistä,vilkaisemalla Leijona-rannekellostaan,minkä pitkä viisari nytkähti pikkuviisarin päälle 12 kohdalle.
Tehtaan pilli oltiin kalibroitu sekunnin päälle.kuten Ollinkin kello..
Prikulleen vuosi sitten kesäkuun 30. päivänä 1959 hönelle putkahti mieleen,että hänen entinen keinoemonsa Paajasen Salli oli päässyt eläkkeelle 65-vuotiaana pulpettitehtaan siivoojan toimesta  ja jolloin tehtaan johtaja Monntag oli antanut tälle lahjaksi pitkästä ja uskollisesta palveluksesta siron kultadubleisen Eterna-naistenkellon.
Salli-täti oli viettänyt lesken eloa jo vuodesta 1941,jolloin Anselmi-sedän henki oli hiipunut lisääntyvissä ja pahentuvissa yskänkohtauksissa aivohalvauksessa.
Kasvatusisäänsä hän muisteli aina erityisellä lämmöllä,mutta Salli-tädin muistoista hänen selkäpiitänsä aina kylmäsi ja kainalot hikosivat.
Tehtaalla puusorvin ääressä ja konttorissa käydessäänkin hän aina vältti Salli-tätiä,joka sankoineen,harjoineen ja luuttuineen omalla robottimaisen nykivällä tavallaan tyrkki henkilökuntaa leveällä perällään pois siivoustoimiensa tieltä. Siinä saivat niin osastopäällikötkin kuin sorvarit samanlaista kyytiä Sallin kirousryöpyillä...

1950 Tatraplan T-600
Tätä hänen 1950-mallista ja erikoisen näköistä selkäeväistä Tatraplania työkaverit ja Tenkasen Penakin naureskelivat tsekkoslovakilaiseksi madeautoksi...Made in kekkoslovakia.
Olli ei paljoakaan välittänyt herjoista kysymällä Penaltakin,miksi tämä kehtaa parkkeerata oman tsekkiläisvälmisteisen Lahna-Skodansa hänen Tatransa perään Tehdaskadun riippakoivujen väliin. Skoda 1200 oli saanut lempinimensä lahnanlätyskästä mallistaan.
Lukittuaan Tatransa oven Olli  painui tehdassaliin ,nakkaamalla sorvinsa viereisen tolpan naulasta pissankeltaisen työtakkinsa niskaan.Suojalasiensa läpi hän näki Penan virnuilevan työstökoneensa ääreltä ja hinkkaavan etusormeaan toisen käden peukalon ja etusormen välisessä reiässä. Pena vielä kirjoitti etusormellaan puupölyn peittämään ikkunaruutuun ruokalan Hellevi-tarjoilijattaren nimen sydämineen..
Olli huusi työkoneiden melun yli kaverilleen:
--Ookkos sie todella niin köyhist oloist,että siun pittää piirrellä akkunalaseihinkin..?
--Eikös teijän kotona ollut varaa ees Porvoon rasvaliituihn ja makulatuuripaperiin tai Serlan vessapaperiin..?
--Mie kyllä tunsin yhen kivennapalaisen perreen,jotka oli niin köyhii,että antoivat lapsilleen värikynien pätkii ja puotipaperii,että nälkä unehtuisi..
--Nää olivat vinttikamarissa piirrelleet nälissään ja vanhempijen tultua kottiin pellolta lapset olivat syöneet vintinrappusettiin..

Penan Skoda 1200 Helsingissä 1960
Tehtaan pillin vihellettyä neljää Olli tapasi kaverinsa Penan portilla.
Pena helssasi:
--No nährääs sitte kesälomijen jälkke ja kattotaan onks ne vehekset reeras...meinaan ett ne uuret tehtaan koneet,kun kuulemas Monttaaki on tilannu uure työstökoneet halliin..
Pena vastasi kaverilleen:
--Niin se yks kivennapalainen vaarikin kuttu potkukelkkaa konjeeksi!
Pena heilautti kättään astuessaan Lahnansa etuistuimelle sanomalla:
--No.. morjenst sulkii..ja älä polta nahkaas siel rantsul,kuten sää poltis Suezill ekaviikoll!

Ollikin sujautti sivukyyryssä itsensä Tatran etupenkille ja sivupeiliin vilkaisten teki U-käännöksen Tehdaskadulla ,suuntaamalla keulan tasoristeyttä kohden.Auto oli ulkonäkönsä eriskummallisuuden lisäksi ilmajäähdytteinen takatuuppari,jollaista toista kauppalan kaduilla ei tullut vastaan.Turussa hän tiesi yhden olleen jopa taksina,palvellessaan Turun Sirkkalankadun autopataljoonassa asevelvollisuuttaan Penan kanssa.
Penakin oli lukenut kerran kommunistipuolueen äänenkannattajan Kansan Uutisista,että Isä-Stalinillekin oltiin Joosepin Tsekkoslovakian vierailulla v.1952 lahjoitettu oikea kabriolet Tatraplan.
Olli taas oli löytänyt omansa Suezilta toipilaisena palattuaan v.1958 eräältä Isonkylän sikalanomistajan riihen takaa.
Silloin hän oli Pirkko-vaimonsa kanssa ajellut vanhalla Horex-moottoripyörällä Somerontietä ja hoksannut yhden riihen takaa pilkoittavan omituisen siipiselkäisen auton. Hän oli tiennyt Tatraplanista erikoisena orpomerkkinä ja funtsinut,että moinen olio hyvinkin sopisi hänenlaiselleen orpopojalle..
Zetor 25
Juhart 2004
Olli oli hurauttanut Horexilla talon pihaan,missä isäntä oli korjaamassa Zetorin takanostolaitetta ja udellut auton mahdollista ostamista. Isäntä sanoi panneensa Tatran pukkien päälle eläkevuosiksi,jolloin hän panisi sen kuntoon ja liikenteeseen.Olli oli kuullut saman stoorin monelta muultakin isännältä,jotka koskaan eläissään tulisi kunnostamaan kotteroaan,kun kuolla kupsahtavat vuoden sisällä toimettumuudesta ja turhautuneisuudesta siitä,ettei eläkeläisen laiskottelu vastannutkaan odotuksia.
Olli oli tarjonnut snellmannia autosta,isännän miettiessä kolmisen Fennia-holkkitupakan palamisajan,kunnes löi rystystä kättään kaupanteon sopimiseksi. Hän oli tutkinut auton mielenkiinnolla läpikohtaisesti ja havainnut kynnyskoteloissa sekä helmoissa tavalliset ruostepesät.Moottori oli suhahtanut käyntiin starttinappulasta isännän kannettua kuuden voltin akun koneen veivaamiseksi. Ruostuminen oli sikalan lannanlietteiden sekä hapollisten hajujen aikaansaamaa pitsityötä.
Olli kertoi auton menevän hyvään kotiin,lupaamalla tuoda sen näytille katsastettuna.
Isäntä kertoikin,että hänellä oli ollut vaikeuksia myydä sitä taikka vaihtaa uuteen autoon,kun kauppalan GM-liikkeessäkin myyjä oli naureskellen käskenyt ajamaan sen joko Lehtisen autoromuttamoon Moisionkosken rantatöyräälle taikka Peppursuon kaatopaikalle.Isäntä oli tuohtuneena ajanut Tatran takaisin kotiinsa ja hypännyt seuraavaan Someron linjan kauppalaan ajavaan bussiin ja mennyt Automyynnistä ostamaan upouuden Ford Taunus 17M:n käteisellä.

Elokuvateatteri Kiva
Olli töiden jälkeen viikon ajan iltamyöhään asti hitsaili Tatransa helmapeltejä,vaihtamalla siirappimaiset öljyt tuoreisiin HD40-yleisöljyihin sekä uudet Champion-tulpat katsomalla tsekin olleen valmiina katsastukseen.Poliisilaitokselta hän hankki punavalkoiset siirtorekisterilaput puskureihin nahkaremmeillä kiinnitettäviksi. Hän oli kuullut kauppalan katsastusmiehen Laihon olevan erittäin kriittisen,etenkin itäautojen katsatuksissa,hylkäämällä suurimman osan pelkän okulaarisen testin perusteella,jollei sitten ruuvitaltalla pistellyt reikiä helmapelteihin tai hyppinyt puskureilla tasajalkaa.
Katsastusasema,jos sitä voisi kutsua edes asemaksi sijaitsi insinööri Laihon omistaman funkkiskino-Kivan edessä kadunvarressa,Ollin ajessa autoletkan perään odottamaan syyniä. Ollin vuoron tullessa Laiho  lapsenkakanruskeassa työtakissa ja Autoklubin ajurin koppalakki päässä kenottaen pyllisteli ensitöikseen Tatran helmojen alle,pistellen lattameisselillä helmapelteihin ja katkaisemalla meisselin terän mielipahakseen toteamalla niiden olevan luunkovat juuri hitsattuina. Takapuskurinkin päälle Laiho kiipesi kuin nuorallatanssija hyppimään tasajalkaa haitarisaappaillaan,saamatta sitä putoamaan kadulle hylkäykseksi..
Moinen klovnimainen temppuilu sai kadunvarteen suuren katselijakunnan buuaamaan sekä hurraamaan.
Todenteolla yrittäessään löytää mainittavaa Laiho avasi auton takaluukun öljyvuotojen havaitsemiseksi,mikä myöskään ei tuottanut tulosta,läimäyttämällä vihassaan luukun kiinni sellaisella paukkeella,että naapuritalon räystäspulut hyppäsivät lentoon,jolloin siivensuhinoiden ylle alkoi kuulua yleisön  kiihtyvää taputusta kuin Kiva-kinon Tuntemattoman sotilaan ensiesityksen päätöksessä esiripun laskeudutta.
Tämä oli liikaa Laiholle,joka kasvot punaisina ja hiessä hyppäsi Tatran kuljettajanpaikalle nyökkäämällä Ollia istumaan viereensä koeajolle korttelin ympäri.

1960-luvun autokatsastista
Laihon piti ajaa Inkerinkadun,Rummunlyöjänkadun,Helsingintien ja Horninkadun ympärilenkin kolme kertaa,vedättämällä ja kiusaamalla joka vaihteella moottorin kierroksia maksimiin,takatuupparin huutaessa kiristen kivitalojen seinien kaiussa korvia huumaavasti.
Laiho ei ilmeisesti tiennyt.että tsekkiläisellä Tatralla oli  kuuluisan sotamies Sveikin pirullinen luonto äärimmäiseen kiusaamiseen asti ja joka koskaan ei antanut periksi,auton pysähdyttyä kinon eteen luovuttamatta.
Vastahakoisesti Laiho kirjoitti ja leimasi hyväksymisensä rekisterikirjaan Tatran nokkapellillä,tiputtamalla hikikarpaloita nenästään siniselle leimalle,mikä pian levisi hämähäkkimäisesti mielisairaalan psykologin mustetahrakuvaksi.
Kotiin ajaessaan vasta Perniöntien kiipeämisen jälkeen Viestin urheilutalon kohdalla Olli joutui pysähtymään latausvalon paistaessa kojetaulusta punaisena huutomerkkinä.Kiristettyään tasavirtalaturin hihnan parissa minuutissa,Olli huokasi helpotuksesta,ettei kiilahihna ollut katkennut insinöörin Laihon katurallissa.
Urheilutalon edessä seisoskeli joukko armeijan syyniin odottelevia tulevia varusmiehiä,jotka hirnuen ja höröttäen Armiro-sätkät suupielissään laukoivat Ollille,että Tatra taitaa plaanata liian syvällä "veressä" kauppalan murteella (vedessä).
Joku vinoili Tatran olevan  Takra-traktorin sisko,koska kummatkin kuuluvat jo puolikuolleisiin orpomerkkeihin..
Olli letkauksista välittämättä istuutui Tatransa rattiin suuntaamalla Perhelän talokasarmien kulmasta ylös kirkonmäkeen hyräillen Reissumies Tapio Rautavaaran Kulkuripojan valssia..."Olen orpona..mutten orjana..."

                                        Kulkurin valssi. Tapio Rautavaara

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Olli Oravan evakkosodat. Muutto siideritaloon sekä syylälinnaan..

Rouva Konttinen siiderikaupoissa
Juhart 2013

(Kopioitu valitettavasti  v. 1995 wordpadistä kirjoitusvirheineen tarinan alkuperäismuodossa Manilassa..).

K_e_r_r_a_n_ _k_e_s_ä_l_l_ä_ _1_9_4_1_ _j_a_t_k_o_s_o_d_a_n_ _a_i_k_a_n_a_ _O_l_l_i_ _o_l_i_ _j_ä_ä_n_y_t_ _s_a_l_a_k_u_u_n_t_e_l_e_m_a_a_n_ _k_e_i_t_t_i_ö_n_ _o_v_e_n_ _t_a_a_k_s_e__t_ä_d_i_n_ _t_u_s_k_a_i_l_u_a_ _k_a_h_v_i_p_ö_y_d_ä_s_s_ä_ _n_a_a_p_u_i_n_r_o_u_v_a_l_l_e_ _A_l_a_s_k_a_l_l_e_._
---M_ä_ä_ _e n_ _o_l_i_s_ _i_t_e_ _o_t_t_a_n_u_ _t_o_t_a_ _e_v_a_k_k_o_k_l_o_p_p_i_i__ _t_a_l_o_o_,_m_u_t_ _A_n_s_e_l_m_i_-_v_a_i_n_a_a_ _s_e_ _v_a_a_t_i_s_.
--M_ä_ä_ _k_y_l_ _o_l_e_ _s_a_a_n_u_ _t_a_r_p_p_e_e_k_s_ _p_o_j_a_ _k_o_l_t_t_o_s_i_s_t_ _j_a_ _m_e_i_n_a_ _k_ä_y_r_ä_ _Eskoliniskan_ _l_u_a_n_ _s_u_a_j_e_l_u_s_k_u_n_t_a_t_a_l_o_l_ _p_y_y_t_ä_m_ä_s_ _s_i_l_l_ _s_i_i_r_t_t_o_ _t_o_i_s_s_e_ _h_u_u_s_h_o_l_l_i_i_...
_A_n_t_t_o_n_-_s_e_d_ä_n_ _a_n_n_e_t_t_u_a_ _e_d_e_l_l_i_s_v_u_o_n_n_a_ _p_u_o_l_i_k_k_a_a_n_ _s_u_k_l_a_a_l_e_v_y_n_ _O_l_l_i_l_l_e_,_p_o_j_a_l_l_e_ _o_l_i_ _k_a_s_v_a_n_u_t_ _o_m_i_t_u_i_n_e_n_ _h_i_m_o_ _m_a_k_e_a_n_ _p_e_r_ä_ä_n_._
_N_a_a_p_u_r_i_n_p_o_j_a_n_ _A_l_a_s_e_n_ _R_e_i_j_o_n_ _k_a_n_s_s_a_ _n_ä_m_ä_ _o_l_i_v_a_t_ _y_r_i_t_t_ä_n_e_e_t_ _a_v_a_t_a_ _k_o_m_m_u_u_t_i_n_ _o_v_e_a_ _v_a_s_a_r_a_n_s_o_r_k_a_l_l_a_,_j_ä_t_t_ä_m_ä_l_l_ä_ _p_a_h_a_t_ _j_ä_l_j_e_t_ _o_v_e_n_p_i_e_l_u_k_s_e_e_n_._
_O_l_l_i_ _t_i_e_s_i_,_e_t_t_ä_ _t_ä_t_i_ _o_l_i_ _p_i_i_l_o_i_t_t_a_n_u_t_ _P_u_n_a_i_s_e_n_ _R_i_s_t_i_n_ _j_o_u_l_u_k_e_r_ä_y_s_k_a_h_v_e_i_l_t_a_,_J_o_s_e_f_i_i_n_a_ _Eskolinin_ _k_e_s_t_e_i_l_t_ä_ _p_i_h_i_s_t_ä_m_i_ä_ä_n_ _k_o_v_i_a_ _h_e_d_e_l_m_ä_k_a_r_a_m_e_l_l_e_j_a_._
_R_e_i_j_o_ _o_l_i_ _v_e_r_a_n_n_a_l_l_a_ _a_u_t_t_a_n_u_t_ _O_l_l_i_a_ _k_i_i_p_e_ä_m_ä_ä_n_ _h_a_l_k_o_l_a_a_t_i_k_o_n_ _p_ä_ä_l_t_a_ _k_o_m_m_u_u_t_i_n_ _p_i_e_n_e_s_t_ä_ _i_k_k_u_n_a_r_ä_p_p_ä_n_ä_s_t_a_ _s_i_s_ä_ä_n_._
_U_l_o_s_ _k_y_l_m_ä_k_o_m_e_r_o_s_t_a_ _t_ä_m_ä_ _e_i_ _e_n_ä_ä_ _p_ä_ä_s_s_y_t_,_R_e_i_j_o_n_ _p_a_e_t_e_s_s_a_ _k_o_t_i_i_n_s_a_  _t_ä_d_i_n_ _s_a_a_p_u_e_s_s_a_ _t_ö_i_s_t_ä_ _p_y_ö_r_ä_l_l_ä_ _p_i_h_a_l_l_e_._
_T_ä_t_i_ _o_l_i_ _s_a_a_n_u_t_ _m_e_l_k_e_i_n_ _s_y_d_ä_n_h_a_l_v_a_u_k_s_e_n_ _a_v_a_t_t_u_a_a_n_ _k_o_m_e_r_o_n_ _o_v_e_n_, _n_ä_h_t_y_ä ä_n_ _O_l_l_i_n_ _i_s_t_u_m_a_s_s_a_ _l_a_k_k_a_p_ö_n_t_ö_l l ä _s_u_u_ _k_a_r_a_m_e_l_l_i_-_j_a_ _s_u_o_k_a_r_p_a_l_o_m_ä_h_t_e_r_i_s_s_ä_._
_T_ä_t_i_ _o_l_i_ _h_e_t_i_ _p_y_ö_r_ä_i_l_l_y_t_ _v_i_h_o  i_s_s_a_a_n_ _s_u_o_j_e_l_u_s_k_u_n_t_a_t_a_l_o_l_l_e_ _v_a_a_t_i_m_a_a_n_ _Eskolinin_ _r_o_u_v_a_l_t_a_ _p_o_j_a_n_ _s_i_i_r_t_o_a_._
_L_o_t_t_a_v_ä_ä_p_e_l_i_ _j_a_ _M_a_n_n_e_r_h_e_i_m_i_n_ _l_a_s_t_e_n_s_u_o_j_e_l_u_l_i_i_t_o_n_ _e_d_u_s_t_a_j_a_ _J_o_s_e_f_i_i_n_a_ _Eskolin _o_l_i_ _p_y_y_t_ä_n_y_t_ _"h_o_o_n_o_l_l_a_ _s_o_o_m_e_n_k_i_e_l_e_l_l_ä_ä_n"_ _a_n_t_e_e_k_s_i_,_e_t_t_e_i_ _s_i_l_l_ä_ _h_e_t_k_e_l_l_ä_ _o_l_l_u_t_ _v_a_p_a_i_t_a_ _p_a_i_k_k_o_j_a_,_e_t_t_ä_ k a t s o t a a n_ _s_y_k_s_y_m_m_ä_l_l_ä_._
_
_S_i_i_t_ä_ _l_ä_h_t_i_e_n_ _O_l_l_i_n_ _t_a_k_s_v_ä_r_k_i_t_ _j_a_ _p_a_l_v_e_l_u_t_ _l_i_s_ä_ä_n_t_y_i_v_ä_t_._
_H ä n_ _j_o_u_t_u_i_ _m_o_n_e_e_n_ _o_t_t_e_e_s_e_e_n_ u u d e s t a a n  _r_e_i_k_ä_l_e_i_p_ä_j_o_n_o_o_n_ _K_a_s_t_u_n_ _l_e_i_p_o_m_o_n_ _e_t_e_e_n_,_k_u_n_ _t_ä_t_i_ _o l i _ _s_a_n_o_n u t_,_e_t_t_ä_ _l_e_i_p_ä_ _o_l_i_ _k_u_i_v_a_h_t_a_n_u_t_,_v_a_i_k_k_a_ _O_l_l_i_ _o_l_i_ _m_e_l_k_e_i_n_ _p_o_l_t_t_a_n_u_t_ _n_ä_p_p_i_n_s_ä_ _k_ä_ä_r_e_p_a_p_e_r_i_l_l_a_._S_i_l_t_i_ _t_ä_t_i_ _v_a_a_t_i_ _l_e_i_v_ä_n_ _v_a_i_h_t_a_m_i_s_t_a_ _t_u_o_r_e_e_s_e_e_n_._
_
_K_a_u_p_p_a_l_a_s_s_a_ _m_u_u_t_ _v_a_n_h_e_m_m_a_t_ _i_h_m_i_s_e_t_ _p_i_t_i_v_ä_t_ _O_l_l_i_a_ _k_o_h_t_e_l_i_a_a_n_a_ _p_o_i_k_a_n_a_ j a   h ä n e n_ _k_a_r_j_a_l_a_i_s_e_s  t_a_ _v_i_l_k_k_a_u_d_e_s_t a_, p o j a n_ _t_e_r_v_e_h_t_i_e_s_s_ä_ _k_a_i_k_k_i_a_ _k_a_d_u_l_l_a_k_u_l_k_i_j_o_i_t_a_,_t_u_t_t_u_j_a_ _s_e_k_ä_ _o_u_t_o_j_a_._
_P_o_l_i_i_s_e_j_a_,_p_o_s_t_e_l_j_o_o_n_e_j_a_ _,_p_a_l_o_k_u_n_t_a_l_a_i_s_i_a_ _s_e_k_ä_ _k_a_i_k_k_i_a_ _m_e_s_s_i_n_k_i_n_a_p_p_i_s_i_a_ _h ä n_ _s_a_l_u_t_e_e_r_a_s_i_ _p_a_l_j_a_a_s_e_e_n_k_i_n_ _p_ä_ä_h_ä_n_._
_E_s_i_v_a_l_t_a_a_ _h ä n t ä_ _o_l_t_i_i_n_ _j_o_ _k_o_t_o_a_ _p_a_n_t_u_ _k_u_n_n_i_o_i_t_t_a_m_a_a_n_ _j_a_ _k_a_n_s_a_l_a_i_s_v_a_s_t_u_u_l_l_i_s_e_n_a_ _h_ä_n_e_n_ _i_s_ä n s ä_ _o_l_i_ _t_e_r_ä_s_t_ä_n_y_t_ _j_o_ _K_i_v_e_n_n_a_v_a_l_l_a_,_e_t_t_ä_ _e_p_ä_i_l_l_y_i_s_t_ä_ _r_i_k_k_e_i_s_t_ä_ _t_a_i_ _r_i_k_o_k_s_i_s_t_a_ _p_i_t_ä_ä_ _i_l_m_o_i_t_t_a_a_ _p_o_l_i_i_s_i_k_a_m_a_r_i_l_l_e_._E_s_i_v_a_l_t_a_ _t_u_l_e_e_ _p_a_l_k_i_t_s_e_m_a_a_n_ _ s_o_t_a_-_a_i_k_a_n_a_k_i_n_ _d_e_s_a_n_t_t_i_e_n_ _j_a_ _v_i_h_o_l_l_i_s_e_n_ _a_g_e_n_t_t_i_e_n_ _p_a_l_j_a_s_t_a_m_i_s_e_s t a_,_ja  s i i t ä, _e_t_t_ä_ _i_l_m_o_i_t_t_a_i_s_i_ _k_o_m_m_u_n_i_s_t_i_e_n_ _j_a_ _d_e_s_a_n_t_t_i_e_n_ _a_s_e_k_ä_t_k_ö i s t ä_j_a_ _s_e_k_ä_ _p_o_m_m_i_l_u_o_l_i_s t a_._
_
Asema
_H_e_i_n_ä_k_u_u_s_s_a_ _1_9_4_2_ _O_l_l_i_ _o_l_i_ _s_e_u_r_a_a_m_a_s_s_a_ _r_a_u_t_a_t_i_e_a_s_e_m_a_l_l_a_ _v_a_i_h_t_o_v_e_t_u_r_i_n_ _p_u_k_s_u_t_u_s_t_a_ _H_ö_g_f_o_r_s_i_n_ _v_e_n_t_t_i_i_l_i_t_e_h_t_a_a_n_ _p_i_s_t_o_r_a_i_t_e_e_l_l_a_._
_P_o_i_k_a_ _o_l_i_ _t_e_h_t_a_a_n_ _l_a_n_k_k_u_a_i_d_a_n_ _e_d_e_s_s_ä_ _k_a_t_s_e_l_l_u_t_ _r_a_t_a_p_i_h_a_m_i_e_s_t_e_n_ _a_v_o_v_a_u_n_u_j_e_n_ _k_y_t_k_e_m_i_s_i_ä_,_ _k_ä_v_e_l_l_e_s_s_ä_ä_n_ _s_e_m_e_n_t_t_i_v_a_l_i_m_o_n_ _j_o_e_n_r_a_n_n_a_n_p_u_o_l_e_i_s_e_l_l_e_ _p_i_s_t_o_r_a_i_t_e_e_n_ _r_a_t_a_t_o_p_p_a_r_i_l_l_e_ _p_ä_i_n_._
_T_ä_ä_l_t_ä_ _h_e_i_n_i_k_o_s_t_a_ _r_u_o_s_t_u_n_e_e_e_n_ _j_a_ _k_ä_y_t_t_ä_m_ä_t_t_ö_m_m_n_ _p_i_s_t_o_r_a_i_t_e_e_n_ _r_e_u_n_u_k_s_e_l_t_a_ _v_o_i s i_ _l_ö_y_t_ä_ä_ _r_e_p_u_n_ _t_ä_y_t_e_e_n_ _v_i_i_n_a_p_u_l_l_o_j_a_,_j_o_s_ _o_i_k_e_i_n_ _e_t_s_i_i_ _j_a_ _V_i_l_h_o_n_k_a_d_u_n_ _a_l_k_o_h_o_l_i_l_i_i_k_e_ _m_a_k_s_a_i_s_i_ _v_i_i_s_i_ _p_e_n_n_i_ä_ _p_e_r_ _p_u_l_l_o_ _k_o_r_v_a_u_s_t_a_ _l_a_s_i_p_u_l_a_n_ _t_a_k_i_a_._
_P_o_t_k_i_e_s_s_a_a_n_ _k_e_n_g_ä_n_k_ä_r_j_e_l_l_ä_ _h_e_i_n_i_s_t_ä_ _y_l_i_k_a_s_v_a_n_u_t_t_a_ _r_a_t_a_a_ _h_ä_n_e_n_ _s_i_l_m_i_i_n_ _p_a_l_j_a_s_t_u_i_ _s_o_r_a_p_e_n_k_a_l_l_a_ _p_a_l_o_p_o_m_m_i_n_ _p_y_r_s_t_ö_ _p_y_s_t_y_s_s_ä_._
_O_l_l_i_ _o_l_i_ _k_a_t_s_e_l_l_u_t_ _m_o_n_e_e_n_ _o_t_t_e_e_s_e_e_n_ _t_a_l_v_e_l_l_a_ _k_o_t_o_a_a_n_ _v_i_h_o_l_l_i_s_e_n_ _S_u_-_p_o_m_m_i_k_o_n_e_l_a_i_v_u_e_i_t_t_e_n_ _m_u_n_i_v_a_n_ _Å_m_m_i_n_n_e_n_ _k_a_r_t_a_n_o_n_ _ _j_a_ _T_e_h_d_a_s_k_a_d_u_n_ _v_ä_l_i_m_a_a_s_t_o_o_n   p ä i n_,_m_i_s_s_ä_ _u_s_e_i_m_m_a_t_ _t_e_h_t_a_a_t_ _j_a_ _r_a_u_t_a_t_i_e_a_s_e_m_a_ _s_i_j_a_i_t_s_i_v_a_t_._
_P_o_i_k_a_ _m_i_e_t_t_i_ _k_a_h_d_e_s_t_i_ _m_e_n_n_ä_k_k_ö_ _i_l_m_o_i_t_t_a_m_a_a_n_ _v_i_r_a_n_o_m_a_i_s_i_l_l_e_ _l_ö_y_d_ö_s_t_ä_,_p_ä_ä_t_t_ä_m_ä_l_l_ä_ _s_i_t_t_e_n_k_i_n_ _i_r_r_o_i_t_t_a_a_ _p_o_m_m_i_n_ _s_o_r_a_s_t_a_ _j_a_ _v_i_e_m_ä_ä_n_ _s_e_ _s_y_l_i_s_s_ä_ä_n_ _p_o_l_i_i_s_i_k_o_n_t_t_o_r_i_l_l_e_._
_O_l_l_i_ _n_ä_k_i_ _j_o_ _s_i_s_ä_i_l_m_i_s_s_ä_ä_n_ _k_u_n_n_a_l_l_i_s_l_e_h_d_e_n_ _p_ä_ä_o_t_s_i_k_o_n_-_-_-_-_-_O_l_l_i_ _O_r_a_v_a_,_u_r_h_e_a_ _o_r_p_o_ _e_v_a_k_k_o_p_o_i_k_a_ _K_i_v_e_n_n_a_v_a_l_t_a_ _e_s_t_i_ _p_i_k_a_j_u_n_a_n_ _r_ä_j_¨ä_h_t_a_m_i_s_e_n_ _p_a_l_o_p_o_m_m_i_s_t_a_ _k_a_u_p_p_a_l_a_n_ _a_s_e_m_a_l_l_a_!_
_K_i_i_t_o_l_l_i_s_e_t_ _k_a_u_p_p_a_l_a_l_a_i_s_e_t_ _l_a_h_j_o_i_t_t_i_v_a_t_ _p_o_j_a_n_ _a_d_o_p_t_i_o_l_a_p_s_e_k_s_i_ _Å_m_m_i_n_n_e_n_ _k_r_e_i_v_i_n_ _k_a_r_t_a_n_o_o_n_!_
1910-luku.Poliisikonttori
c.Mika Aarnio
Fasaadi sama 40-luvulla
_P_o_i_k_a_ _k_a_n_t_o_i_ _l_ö_y_t_ö_n_s_ä_ _p_o_l_i_i_s_i_k_o_n_t_t_o_r_i_n_ _r_a_p_p_u_s_i_a_ _y_l_ö_s_ _p_ä_i_v_y_s_t_y_s_t_i_s_k_i_l_l_e_,_k_y_s_y_m_ä_l_l_ä _v_a_n_h_e_m_m_a_l_t_a_ _k_o_n_s_t_a_a_p_e_l_i__ _
K_a_l_j_u_e_l_t_a_,_m_i_h_i_n__ _v_o_i_s_i_ _l_a_s_k_e_a_ _t_a_a_k_k_a_n_s_a_._
_K_o_n_s t_a_a_p e l  i_ _l_u_k_i_t_t_u_i_ _p_ä_i_v_ä_k_i_r_j_a_n_s_a_ _t_a_a_k_s_e_,_s_a_a_m_a_l_l_a_ _p_e_l_ä_s_t_y_k_s_e_s_s_ä_ä_n_ _ _h_e_l_v_e_t_i_n_ _a_i_k_a_a_n_ _k_o_n_t_t_o_r_i_l_l_a_,_O_l_l_i_n_ _h_ä_i_v_y_t_t_y_ä_ _o_v_e_s_t_a_ _
_R_a_a_t_i_h_u_o_n e_e_n_k_a_d_u_l_l_e_._P_o_m_m_i_n_ _h_ä_n__ _o_l_i_ _l_a_s_k_e_n_u_t_ _r_e_p_u_s_t_a_a_n_ _p_u_u_p_e_n_k_i_n_ _ _j_a_ _m_e_s_s_i_n_k_i_s_e_n_ _s_y_l_k_y_k_u_p_i_n_ _v_ä_l_i_i_n_ _l_a_t_t_i_a_l_l_e_._
_K_ä_ä_n_t_y_e_s_s_ä_ä_n_ _H_u_b_e_r_i_n_ _p_u_t_k_i_l_i_i_k_k_e_e_n_ _k_u_l_m_a_l_l_a_ _H_o_r_n_i_n_k_a_d_u_l_l_e_,_ _v_i_r_k_a_p_u_k_u_i_s_i_a_ _k_o_n_s_t_a_a_p_e_l_e_i  t _a_ _j_u_o_k_s_i_ _j_o_k_a_ _s_u_u_n_t_a_a_n_ _p_o_l_i_i_s_i_l_a_i_t_o_k_s_e_n_ _o_v_e_s_t_a_ _u_l_o_s_._
_K_o_t_i_i_n_ _s_a_a_v_u_t_t_u_a_a_n_ _O_l_l_i_ _t_a_p_a_s_i_ _n_i_m_i_s_m_i_e_h_e_n_ _m_u_s_t_a_n_ _N_a_s_h_ _L_a_f_a_y_e_t_t_e_n_ _s_e_i_s_o_m_a_s_s_a_ _t_a_l_o_n_ _p_o_r_t_i_l_l_a_._
_N_i_m_i_s_m_i_e_s_ _S_o_r_a_k_k_o_ _a_n_t_o_i_ _O_l_l_i_l_l_e_ _o_i_k_e_a_n_ _t_i_u_k_a_n_ _p_u_h_u_t_t_e_l_u_n_,_m_u_t_t_a_ _S_a_l_l_i_-
Pikkukirkko
_t_ä_t_i_ _r_ä_j_ä_h_t_i_ _ _k_u_i_n_ _p_a_l_o_p_o_m_m_i_ _p_i_h_a_l_l_a_,_s_y  ö_k_s_e_m_ä_l_l_ä_ _s u u s t a a n  k_a_i_k_k_i_ _o_s_a_a_m_a_n_s_a_ _t_u_l_e_n_k_i_p_p_u_r_a_i_s_e_t_ _s_i_e_l_u_n_v_i_h_o_l_l_i_s_e_n_ _n_i_m_e_t_ _k_a_h_d_e_l_l_a_ _k_o_t_i_m_a_i_s_e_l_l_a_ _k_i_e_l_e_l_l_ä_ _j_a_ _j_o_p_a_ _e_n_s_i_m_m_ä_i_s_e_l_l_ä_ _v_i_e_r_a_a_l_l_a_ _e l i   v_e_n_ä_j_ä_k_s_i_._
_T_ä_s_t_ä_ _k_o_s_t_o_k_s_i_ _ _t_ä_t_i_ _p_a_n_i_ _O_l_l_i_n_ _j_o_k_a_ _s_u_n_n_u_n_t_a_i_n_a_ _k_a_t_u_m_a_a_n_ _s_y_n_t_e_j_ä_ä_n_ _p_i_k_k_u_k_i_r_k_o_n_ _j_u_m_a_l_a_n_p_a_l_v_e_l_u_k_s_e_e_n_ _s_e_k_ä_ _p_y_h_ä_k_o_u_l_u_u_n_._
_E_r_ä_ä_n_ä_ _s_u_n_n_u_n_t_a_i_n_a_ _k_o_l_e_h_d_i_n_ _a_i_k_a_n_a_ _l_i_i_v_i_l_i_i_k_k_e_e_n_ _o_m_i_s_t_a_j_a_ _S_a_a_r_a_ _L_a_a_k_s_o_ _i_l_m_o_i_t_t_i_ _k_i_r_k_k_o_h_e_r_r_a_ _G_r_a_f_b_ä_c_k_i_l_l_e_,_e_t_t_ä_ _O_l_l_i_ _o_l_i_ _n_ä_p_i_s_t_ä_n_y_t_ _v_i_i_s_i_ _p_e_n_n_i_ä_ _k_o_l_e_h_t_i_h_a_a_v_i_s_t_a_._
_K_i_r_k_k_o_h_e_r_r_a_ _o_l_i_ _t_u_k_i_s_t_a_n_u_t_ _O l l i a_ _o_t_s_a_t_u_k_a_s_t_a_ _s_a_k_a_r_s_t_i_s_s_a_ _l_a_u_k_o_m_a_l_l_a_ _k_y_l_m_i_l_l_ä_ _r_y_s_t_y_s_i_l_l_ä_ _l_u_u_n_a_p_p_e_j_a_ _p_o_j_a_n_ _o_t_s_a_l_u_u_h_u_n_ _j_a_ _h_a_u_k_k_u_m_a_l_l_a_ _t_ä_t_ä_ _o_r_t_t_o_d_o_k_s_i_s_e_k_s_i_ _k_i_r_k_o_n_r_y_ö_s_t_ä_j_ä_k_s_i_._
_P_o_i_k_a_ _o_l_i_ _p_o_t_k_i_t_t_u_ _u_l_o_s_ _p_y_h_ä_k_o_u_l_u_s_t_a_k_i_n_,_v_a_i_k_k_a_ _h_ä_n_ _o_l_i_ _y_r_i_t_t_ä_n_y_t_ _s_e_l_v_i_t_t_ä  ä__,_e_t_t_ä_ _s_e_ _"p_i_h_i_s t_e_t t y"_ _v_i_i_s_i_p_e_n_n_i_n_e_n_ _o_l_i_ _h_ä_n_e_n_ _o_m_i_s_t_a_ _v_i_i_n_a_p_u_l_l_o_-_ _s_ä_ä_s_t_ö_i_s_t_ä   h a a v i i n_ _p_i_s_t_ä_m_ä_ _k_o_l_e_h_t_i_r_a_h_a_ _,_j_o_n_k_a_ _
h_ä_n_ _o_l_i_ _p_i_i_l_o_i_t_t_a_n_u_t_ _v_i_l_l_a_h_a_n s_k_a_a_n_s_a_._
_P_o_i_k_a_ _o_l_i_ _p_a_n_t_u_ _h_a_p_e_ä_l_l_i_s_e_e_n_ _r_u_u_m_i_i_n_t_a_r_k_a_s_t_u_k_s_e_n_ _m_e_s_s_u_k_a_s_u_k_k_a_k_a_a_p_i_n_ _e_t e e n
 j a __s_e_i_s_o_m_a_a n_ _p_i_t_k_ä_s_s_ä_ _l_a_a_m_a_p_a_i_d_a_s_s_a_a_n_ _j_a_ _s_u_k_k_a_n_a_u_h_a_v_y_ö_s_s_ä_ä_n_ _p_u_o_l_i_a_l_a_s_t_o_m_a_n_a_ _k_o_r_i_s_t_e_l_a_s_i_-_i_k_k_u_n_a_n_ _ _t_u_i_m_i_e_n_ _P_a_a_v_a_l_i_n_ _s_i_l_m_i_e_n_ _a_l_l_e.
O_l_l_i_ o_l_i_ _r  u  u  m  i  i  n  e_t_s_i_n_n_ä_n_ _a_i_k_a_n_a_ _h_i_h_k_u_n_u_t_ _k_a_n_t_t_o_r_i_n_ _j_a_ _k_i_r_k_k_o_h_e_r_r_a_n_ _k_y_l_m_i_e_n_ _s_o_r_m_i_e_n_ _k_o_s_k_e_t_t_e_l_u_s_t_a_,_k_a_t_s_e_l_l_e_s_s a a n_ _s_a_k_a_r_s_t_i_n_ _ 
s_e_i_n_ä_n_ _k_u_l_t_a_l_e_h_v_ä_i_s_t_ä_ _m_i_e_t_e_l_a_u_s_e_t_t_a_._._"I_l_o_i_s_t_a_ _a_n_t_a_j_a_a_ _H_e_r_r_a k i n_ _r_a_k_a_s_t_a_a"_._
_S_a_l_l_i_-_t_ä_d_i_l_l_e_ _t_e_k_o_ _o_l_i_ _v_i_i_m_e_i_n_e_n_ _K_r_i_s_t_u_k_s_e_n_ _v_e_r_i_p_i_s_a_r_a_ _k_a_l_k_k_i_m_a_l_j_a_s_s_a_,_ _k_i_r_o_t_e_s_s_a_a_n_ _p_o_i_k_a  a_ _p_a_l_a_m_a_a_n_ _i_h_a_n_ _h_e_l_v_e_t_i_n t  u  l  i  s  s  a  .
_K_a_h_d_e_n_ _v_u_o_d_e_n_ _k_o_k_e_m_u_k_s_e_s_t_a_ _O_l_l_i_ _t_u_n_s_i_ _n_y_t_ _n_a_h_o_i_s_s_a_a_n_ _t_ä_d_i_n_ _t_o_d_e_l_l_i_s_e_n_ _v_i_h_a_n_ _p_u_h_j_e_n_n_e_e_n_
 t  u  l  i  p  u  n  a_k_u_k_k_a_a_n_ _k_u_i_n_ _k_e_v_ä_i_n_e_n_ _p_e_l_a_r_g_o_o_n_i_a_ _k_e_i_t_t_i_ö_n_ _i_k_k_u_n_a_l_a_u_d_a_l_l_a_._
_
_O_l_l_i_n_ _h_y_v_i_ä_ _t_e_k_o_j_a_ _a_i_k_u_i_s_e_t_ _n_ä_y_t_t_i_v_ä_t_ _k_a_t_s_o_v_a_n_ _u_p_p_i_n_i_s_k_a_i_s_u_u_d_e_k_s_i_ _s_e_k_ä_ _k_o_l_t_t_o_s_i_k_s_i_._
_M_o_n_e_s_s_a_ _t_a_p_a_u_k_s_e_s_s_a_ _s_y_y_n_ä_ _o_l_i_ _p_i_k_k_u_p_o_j_a_n_ _u_t_e_l_i_a_i_s_u_u_s_ _s_e_k_ä_ _k_o_k_e_i_l_u_n_h_a_l_u_._
_K_a_s_v_a_v_a_n_ _p_o_j_a_n_ _p_ä  ä_s_s_ä_ _p_y_ö_r_i_ _m_o_n_e_n_l_a_i_s_i_a_ _k_i_i_n_n_o_s_t_u_k_s_e n  k o h t e i t a_._

Tehdaskadun tappiskoulu
_K_e_v_ä_t_t_a_l_v_e_l_l_a_ _1_9_4_3_ _h_a_n_k_i_e_n_ _k_i_l_o_t_t  a  e_s_s_a_ _a_u_r_i_n_g_o_n_p_a_i_s_t_e_e_s_s_a_,_l_u_m_i_e_n_ _a_l_k_a_e_s_s_a_ _s_u_l_a_a_,_T_e_h_d_a_s_k_a_d_u_n_
t  a  p  p  i  s  k_o_u_l_u_n_ _p_o_j_a_t_ _k_ä_r_i_s_t_i_v_ä_t_ _v_a_l_o_k_u_v_a_n_e_g_a_t_i_i_v_e_j_a_ _n_u_r_k_a_n_ _t_a_k_a_n_a_ _s_u_u_r_e_n_n_u_s_l_a_s_e_i_l_l_a_._
_O_l_l_i_ _e_i_ _s_u_o_s_t_u_n_u_t_ _m_o_i_s_e_e_n_ _u_r_h_e_i_l_u_u_n_,_k_o_s_k_a_ _k_o_t_o_n_a_ _K_i_v_e_n_n_a_v_a_l_l_a_ _i_s_ä_ _o_l_i_ _t_e_r_o_i_t_t_a_n_u_t_ _p_a_l_o_t_u_r_v_a_l_l_i_s_u_u_t_t_a_ _s_a_n_o_m_a_l_l_a_,_e_t_t_ä_ _t_u_l_i_ _o_n_ _h_y_v_ä_ _r_e_n_k_i_,_m_u_t_t_a_ _h_u_o_n_o_ _i_s_ä_n_t_ä_._K_o_t_o_n_a_ _t_u_l_i_t_i_k_u_t_k_i_n_ _p_i_d_e_t_t_i_i_n_ _p_i_i_l_o_s_s_a_ _l_ä_ä_k_e_k_a_a_p_i_s_s_a_ _r_e_i_k_e_l_i_n_ _t_a_k_a_n_a_._
_N_y_t_k_i_n_ _k_o_u_l_u_r_a_k_e_n_n_u_k_s_e_n_ _p_ä_ä_d_y_n_ _t_a_k_a_n_a_ _s_a_u_h_u_s_i_v_a_t_ _j_o_h_t_a_j_a_o_p_e_t_t_a_j_a_n_ _r_o_s_k_a_k_o_r_i_i_n_ _h_e_i_t_t_ä_m_aä_t_ _v_a_l_o_i_t_t_u_n_e_e_t_ _r_a_i_n_a_f_i_l_m_i_t_._O_l_l_i_ _p_o_l_k_i_ _k_a_v_e_r_i_e_n_ _h_e_i_t_t_ä_m_i_ä_ _k_a_r_i_s_e_v_i_a_ ja _k_i_p_p_u_r_a_i_s_i_a_ _s_e_l_l_u_l_o_i_d_i_n_ p_a_l_o_j_a_ _m_o_n_o_n_ _k_a_n_t_a_p_ä_ä_l_l_ä_ _s_y_v_ä_l_l_e_ _h_a_n_k_e_e_n_._._
_L_u_m_e_l_l_a_ _t_u_l_i_ _o_l_e_m_a_a_n_ _p_o_j_a_l_l_e_ _p_ä_a_o_s_a_ _e_r_ä_ä_s_s_ä_ _t_a_p_a_u_k_s_e_s_s_a_,_m_i_s_s_ä_ _k_a_u_p_p_a_l_a_n_ _k_a_t_u_r_a_k_e_n_n_u_s_v_i_r_a_s_t_o_n_ _l_u_m_i_k_o_l_a_k_o_p_l_a_l_l_a_ _ _j_a_ _T_V_H_:_n_ _a_u_r_a_u_s_k_a_l_u_s_t_o_l_l_a_ _o_l_i_ _s_u_u_r_i_ _t_y_ö_ _e_d_e_s_s_ä_ä_n_._ _(tapauksesta olen kirjoittanut erillisen blogistoorin aiemmin)
_
S i i d e r i t a l o o n
----------------------------------
Itäkauppala
E_l_e_t_t_i_i_n_ _H_e_r_r_a_n_ _v_u_o_d_e_n_ _1_9_4_3_ _k_e_s_ä_ä_._
_O_l_l_i_ _o_l_i_ _t_ä_y_t_t_ä_n_y_t_ _t_o_u_k_o_k_u_u_s_s_a_ _9_ _v_u_o_t_t_a_,_m_u_t_t_a_ _h_ä_n_e_n_ _s_i_s_ä_s_s_ä_ _k_i_e_h_u_i_ _o_m_i_t_u_i_s_e_s t i_ ,_e_t_t_e_i_ _k_u_k_a_a_n_ _p_i_t_ä_n_y_t_ _h_ä_n e s t_ä_._
_M_u_r_t_e_e_n_s_a_ _t_a_k_i_a_ _i_t_ä_k_a_u_p_p_a_l_a_n_ _v_u_o_k_r_a_k_a_s_a_r_m_i_e_n_ _p_o_j_a_t_k_i_n_ _a_u_t_t_o_i_v_a  t_ _n_e_n_ä_n_ _v_e_r_e_n_l_u_o_v_u_t_u_k_s_e_s_s_a_ _j_a_ _ a_i_n_o_a_s_t_a_a_n_ _T_e_h_d_a_s_k_a_d_u_n_ _l_u_o_k_k_a_k_a_v_e_r_i_t_ _o_l_i_v_a_t_ _ _t_ä_l_l_e_ _t_o_s_i_ _k_a_m_u_j_a_._
_N_ä_m_ä   k a m u t_ _ k_u_i_t_e_n_k_i_n_ _o_l_i_v_a_t_ _v_i_e_t_t_a_m_ä_s_s_ä_ _k_e_s_ä_l_o_m_a_a_ _m_a_a_s_e_u_d_u_l_l_a_ _s_u_k_u_l_a_i_s_i_s_s_a_._
_E_p_ä_v_a_r_m_u_u_t t a _k_i_n_ _o_l_i_ _l_i_s_ä_ä_n_t_y_n  y _ t_ _p_o_j_a_n_ _k_ä_y_t_o_k_s_e_s_s_ä_,_ O l l i n   t_u_n_t_i_e_s_s_a_ _o_l_e_v_a_n_s_a_ _K_a_n_n_a_k_s_e_l_t_a_ _t_u_l_l_u_t_ _k_u_t_s_u_m_a_t_o_n_ _n_u_r_k_a_n_v_a_l_t_a_a_j_a_ _ _r_a_n_t_a_k_a_u_p_p_a_l_a_n_ _r_a_u_h_a_l_l_i_s_e_e_n_ _s_o_t_a_-_a_j_a_n_ _e_l_ä_m_ä_ä_n_._
_H_a_k_a_l_a_n_p_e_l_l_o_n_ _t_a_l_o_s_s_a_ _t_ä_s_t_ä_ _t_u_n_t_u_i_ _k_u_i_n_ _k_e_r_j_ä_l_ä_i_s_e_l_t_ä_ _j_o_k_a_i_s_e_n_ t ä d i n  k a t t i l a n   p o h j a l t a   k a a p i m a n   
p u l a  -  a j a n  _n_o_k_k_o_s_-_s_i_e_n_i_a_r_m_o_n_p_a_l_a_n_ _t_ö_s_s_ä_h_t_ä_e_s_s_ä_ _p_i_k_a_i_s_t_u_k_s_i_s_s_a_ _s_o_p_p_a_k_a_u_h_a_s_t_a_ _ s ä r ö i s e l l e   f a j a n s s i- l_a_u_t_a_s_e_l_l_e_._
_S_o_d_a_s_t_a_ _O_l_l_i_ _t_i_e_s_i_ _v_a_i_n_ _s_e_n_ _v_e_r_r_a_n_,_e_t_t_ä_ _s_o_t_i_l_a_a_t_ _a_m_p_u_i_v_a_t_ _t_o_i_s_i_a_a_n_ _k_u_o_l_i_a_a_k_s_i_ _r_i_n_t_a_m_a_l_l_a_,_m_u_t_t_e_i_ _s_i_t_ä_ _m_i_n_k_ä_ _v_u_o_k_s_i_._
_E_i_ _O_l_l_i_ _t_a_j_u_n_n_u_t_ _s_i_t_ä_k_ä_ä_n_, _m_i_k_s_i_ _i_s_a_,_ä_i_t_i_ _j_a_ _H_e_l_l_e_v_i_ _o_l_t_i_i_n_ _o_t_e_t_t_u_ _v_ä_k_i_s_i_n_ _p_o_i_s_ _t_ä_m_ä_n_ _e_l_a_m_ä_s_t_ä_._
_L_i_s_ä_k_s i_ _h_ä_n t ä_ _i_h_m_e_t_y_t_t_i_ _k_e_n_e_n_k_ä_ _l_u_v_a_l_l_a_ _h_ä_n_e t_ _o_l_t_i_i_n_ _p_i_s_t_e_t_t_y_ _v_i_e_r_a_a_s_e_e_n_ _m_a_a_h_a_n_ _ j_a_ _v_i_e_r_a_i_s_i_i_n_ _n_u_r_k_k_i_i_n_,_m_i_s_s_ä_ _h  ä n t_ä_ _ _i_n_h_o_t_t_i_i_n_ _o_i_k_e_i_n_ _u_r_a_k_a_l_l_a_._
_
_
Suojeluskuntatalo
E_l_o_k_u_u_n_ _v_i_i_d_e_n_t_e_n_ä_ _p_ä_i_v_ä_n_ä_ _O_l_l_i_ _k_a_r_k_a_s_i_ _P_a_a_j_a_s_i_l_t_a_ _,_i_l_m_e_s_t_y_m_ä_l_l_ä_ _J_o_s_e_f_i_i_n_a_ _S_u_n_d_e_l_i_n_i_n_ _t_o_i_m_i_s_t_o_o_n_ _s_u_o_j_e_l_u_s_k_u_n_t_a_t_a_l_o_l_l_a_._
_L_e_s_k_i_r_o_u_v_a_ _S_u_n_d_e_l_i_n_ _n_ä_y_t_t_i_ _r_u_o_t_s_a_l_a_i_s_e_l_t_a_,_h_o_p_e_a_h_i_u_k_s_i_s_e_l_t_a_ _h_i_e_n_o_s_t_o_r_ö_ö_k_y_n_ä_l_t_ä_,_j_o_k_a_ _h_a_i_s_i_ _j_o_l_t_a_i_n_ _h_i_e_n_o_l_t_a_ _k_o_l_i_n_a_l_t_a_._T_ä_m_ä_n_ _l_a_i_h_a_h_k_o_ _v_a_r_t_a_l_o_ _o_l_i_ _v_e_r_h_o_t_t_u_n_a_ _h_a_r_m_a_a_s_e_e_n_ _l_o_t_t_a_v_o_r_m_u_u_n_,_j_o_n_k_a_ _t_o_i_s_e_s_t_a_ _h_i_h_a_s_t_a_ _p_i_l_k_o_t_t_i_ _p_i_t_s_i_n_e_s_t_y_y_k_i_n_ _k_u_l_m_a_._V_a_s_e_m_m_a_s_s_a_ _h_i_h_a_s_s_a_ _t_ä_l_l_ä_ _o_l_i_ _m_u_s_t_a_ _s_u_r_u_n_a_u_h_a_ _j_a_ _o_i_k_e_a_s_s_a_  _i_s_o_ _ p_u_n_a_i_n_e_n_ _S_-_m_e_r_k_k_i_,_s_a_m_a_n_l_a_i_n_e_n_ _k_u_i_n_ _M_a_r_s_a_l_k_k_a_ _M_a_n_n_e_r_h_e_i_m_i_l_l_a_._
_S_u_r_u_n_a_u_h_a_a_ _S_u_n_d e l s k a_ _p_i_t_i_,_k_o_s_k_a_ _O_l_l_i_k_i_n_ _o_l_i_ _k_u_u_l_l_u_t_,_e_t_t_a_ _t_ä_m_ä_n_ _v_e_l_j_e_n_ _p_o_j_a_n_p_o_i_k_a_ _o_l_i_ _k_u_o_l_l_u_t_ _l_y_s_e_o_n_ _p_u_u_r_a_k_e_n_n_u_k_s_e_n_ _p_o_m_m_i_t_u_k_s_e_s_s_a_ _t_a_m_m_i_k_u_u_s_s_a_ _1_9_4_0_._P_o_i_k_a_ _o_l_i_ _t_ä_l_l_e_ _o_l_l_u_t_ _e_r_i_t_t_ä_i_n_ _r_a_k_a_s_._ L e s k i r o u v a n   v_e_l_j_e_n_p_o_i_k_a_k_i_n_ _o_l_i_ _k_a_a_t_u_n_u_t_ _T_a_l_v_i_s_o_d_a_s_s_a_ _k_u_t_e_n_ _O_l_l_i_n_ _i_s_ä_._
_L_o_t_t_a_v_ä_ä_p_e_l_i_ _o_l_i_ _s_o_i_t_t_a_n_u_t_ _p_u_h_e_l_i_m_e_l_l_a_ _r_o_u_v_a_ _P_a_a_j_a_s_e_l_l_e_,_j_o_k_a_ _p_u_h_e_l_u_n_ _m_u_k_a_a_n_ _k_u_u_l_o_s_t_i_ _e_n_e_m_m_ä_n_k_i_n_ _h_e_l_p_o_t_t_u_n_e_e_l_t_a_,_e_t_t_e_i_ _e_n_ä_ä_ _n_ä_k_i_s_i_ _o_r_p_o_-_O_l_l_i_n_ _s_e_l_k_ä_ä_._
_F_r_u_ _S_u_n_d_e_l_i_n_ _p_u_h_e_l_u_n_  j  ä_l_k_e_e_n_ _h_u_o_k_a_i_s_i_ _p_i_n_z_e_ _n_a_i_s_e_-_r_i_l_l_i_e_n_s_ä   a_l_t_a_ _i_k_k_u_n_a_v_e_r_h_o_i_h_i_n_ _p_ä_i_n  
 i t s e k s e e n_:_
__ V_a_ _s_k_a_ _j_a_ _g_ö_r_a_ _m_e_d_ _d_e_j_ _d_å_ _i_n_g_e_t_ _p_a_s_s_a_r_ _?_
_M_e_n_ _i_k_v_ä_l_l_ _g_a_r_a_n_t_e_r_a_r_ _ _j_a_g_ _d_u_ _s_k_a_ _g_å_ _t_i_l_l_ _e_t_t_ _n_y_t_t_ _h_u_s_h_å_l_l_,_m_i_n_ _l_i_l_l_a_ _k_a_r_e_l_s_k_a_ _k_a_v_a_l_j_e_r_!__ 
_

Sota-aikainen kuva ja puu-
kaasu Ford
Juhart  2010
_O_l_l_i_ _k_a_t_s_e_l_i_ _ _p_u_u_k_a_a_s_u_f_o_o_r_d_i_n_ _i_k_k_u_n_a_s_t_a_ _i_t_ä_k_a_u_p_p_a_l_a_a   r e u n u s -
t a v a a _ _g_r_a_n_i_i_t_t_i_s_t  a  _ v u o r e n - _k_y_l_k_e_ä_,_m_i_k_a_ _n_o_u_s_i_ _k_o_r_k_e_a_l_l_e_ _c_u_m_u_l_u_s_p_i_l_v_i_i_n_ _a_s_t_i_ _k_u_i_n_ _B_a_a_b_e_l_i_n_ _t_o_r_n_i_._M_a_a_n_t_i_e_ _v_i_i_s_t_o_s_i_ _g_r_a_n_i_i_t_t_i_s_e_i_n_ä_ä_,_o_h_i_t_t_a_m_a_l_l_a_ _p_u_n_a_m_u_l_l_a_t_t_u_j_a_ _v_i_l_j_a_s_u_u_l_e_j_a_ _s_e_k_a_ _k_i_v_i_s_o_k_k_e_l_i_s_i_a_ _ _n_a_v_e_t_a_n_p_ä_i_t_ä_,_l_o_t_t_a_v_ä_ä_p_e_l_i_ _S_u_n_d_e_l_i_n_i_n_ _k_u_l_j_e_t_t_a_j_a_n_,_p_o_l_i_o_v_a_m_m_a_i_s_e_n_ _A_n_d_e_r_s_ _V_i_l_e_n_i_u_k_s_e_n_ _p_a_i_n_e_l_l_e_s_s_a_ _l_i_s_ä_ä_ _k_a_a_s_u_a_ _s_u_o_r_i_l_l_a_._
_T u m m a n s_i_n_i_n_e_n_ _k_y_r_m_y_s_e_l_k_ä_f_o_o_r_d_i_ _k_ä_ä_n_t_y_i_ _v_a_s_e_m_m_a_l_l_e_ ,_ k_a_u_e_m_p_a_n_a_ _H_e_l_s_i_n_g_i_n_t_i_e_l_l_e_ _y_h_t_y_v_ä_n_ _s_a_n_t_a_t_i_e_n_ _p_u_o_l_i_v_ä_l_i_n_ _t_i_e_n_o_i_l_l_a_,_m_i_s_t_ä_ _a_v_a_u_t_u_i_ _p_i_t_k_ä_ _k_o_i_v_u_k_u_j_a_ _k_u_u_s_i_m_e_t_s_ä_n_ _r_e_u_n_a_a_n_ _a_s_t_i_._
_K_o_i_v_u_k_u_j_a_n_ _m_o_l_e_m_m_i_n_ _p_u_o_l_i_n_ _a_v_a_u_t_u_i_ _a_i_n_a_k_i_n_ _h_e_h_t_a_a_r_i_n_ _k_o_k_o_i_n_e_n_ _o_m_e_n_a_p_u_u_t_a_r_h_a_,_j_o_l_l_a_i_s_t_a_ _O_l_l_i_ _e_i_ _o_l_l_u_t_ _e_l_ä_i_s_s_ä_ä_n_ _n_ä_h_n_y_t_._
_A_u_t_o_ _k_ä_ä_n_t_y_i_ _k_u_j_a_l_t_a_ _p_o_i_s_ _e_n_n_e_n_ _s_u_u_r_t_a_ _,_v_a_l_k_e_a_t_a_ _p_i_l_a_r_i_f_a_s_a_a_d_i_s_t_a_ _p_ä_ä_r_a_k_e_n_n_u_s_t_a_ _,_p_y_s_ä_h_t_y_m_ä_l_l_ä_ _r_ä_n_s_i_s_t_y_n_e_e_n_ _,_n_o_t_k_o_k_a_t_t_o_i_s_e_n_ _j_a_ _m_a_a_l_a_m_a_t_t_o_m_a_n_ _p_u_u_t_a_l_o_n_ _e_d_u_s_t_a_l_l_e_ _t_a_m_m_i_l_e_h_d_o_n_ _v_a_r_j_o_o_n_._
--- N_o_ _p_i_k_k_u_k_o_s_s_i_,_t_ä_ä_ _o  n_ _s_i_t_ _s_u_ _u_u_s_ _l_u_k_a_a_l_i_s.... e  t  m_e_n_e_s_ _h_e_l_s_s_a_m_a_ _u_u_t_ _k_e_i_n_o_e_m_o_a_s_ _t_u_a_l_ _o_m_e_n_a_p_r_ä_s_s_i_ _t_a_k_a_n_!_
A_n_d_e_r_s_ _v_i_r_n_u_i_l_l_e_n_ _t_o_k_a_i_s_i_ _O_l_l_i_l_l_e_,_j_ä_t_t_ä_e_s_s_ä_ä  n_ _p_o_j_a_n_ _p_a_h_v_i_l_o_o_r_a_n_s_a_ _k_a_n_s_s_a_ _s_e_i_s_o_m_a_a_n_ _p_u_u_t_y_n_n_ö_r_e_i_l_l_ä_ _r_e_u_n_u_s_t_e_t_u_n_ _p_i_h_a_m_a_a_n_ _k_e_s_k_e_l_l_e_._
_F_o_r_d_ _p_ö_l_l_ä_y_t_t_I_ _l_ä_h_t_i_e_s_s_ä_ä_n_ _s_o_r_a_a_ _O_l_l_i_n_ _k_e_n_g_i_l_l_e_,_h_ä_i_p_y_m_ä_l_l_a_ _k_o_i_v_u_k_u_j_a_l_l_e_._T_a_l_o_n_ _p_ä_ä_o_v_i_ _a_v_a_u_t_u_i_  _j_a_ _h_o_m_s_s_u_i_s_e_n_ _n_ä_k_ö_i_n_e_n   j a _ p_u_n_a_k_k_a_ _n_a_i_s_n_a_a_m_a__ _p_i_s_t_i_ u l o s _ o_v_e_n_r_a_o_s_t_a_._
_R_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_,_u_u_s_i_ _k_a_s_v_a_t_u_s_ä_i_t_i_ _n_ä_y_t_t_i_ _k_a_s_v_o_i_l_t_a_a_n_ _k_y_ö_m_y_n_e_n_ä_s_s_ä_ä  n_ _n_u_k_k_e_t_e_a_t_t_e_r_i_s_t_a_ _k_a_r_a_n_n_e_e_l_t_a_ _n_o_i_d_a_l_t_a_ _e_n_s_i_n_ä_k_e_m_ä_l_t_ä_._
 --N_o_ _t_u_l_e_s_ _p_o_i_k_ _s_i_s_s_ä_,_n_i_i_ _m_ä_ä_ _n_ä_y_t_ä_ _s_u_l_l_ _n_u_r_k_a_ _j_a_ _p_u_n_k_a_,_m_i_s_s_  s ä ä _ _v_o_i_s  i  s  _k_o_i_s_a t a  .. 
-- Ä_l_s_ä ä _ _m_u_a_ _p_e_l_k_k_ä_._._e_m_m_ä ä _ _s_u_n_t_ _s_y_ä_ _e_l_a_v_ä_l_t_ä_s  !__ 

_T_a_l_o_ _h_a_i_s_i_ _s_i_s_ä_l_t_ä_ _k_a_a_l_i_s_o_p_a_l_t_a_ _s_e_k_ä_ _k_i_s_s_a_n_p_i_s_s_a_l_t_a_._K_i_s_s_o_j_a_ _n_ä_k_y_i_ _o_l_e_v_a_n_ _n_u_r_k_i_s_s_a_ _s_a_t_o_j_a_ _j_a_ _j_o_k_a_i_s_e_s_s_a_ _k_a_m_a_r_i_s_s_a_ k a t o s t a _r_o_i_k_k_u_i_ _ä_l_y_t_ö_n_ _m_ä_ä_r_ä_ _r_u_s_k_i_s_t_u_n_e_i_t_a_ _j_a_ _k_ä_p_p_y_r_ä_i_s_i_ä_ _k_ä_r_p_ä_s_p_a_p_e_r_e_i_t_a_,_m_i_h_i_n_ _o_l_i_ _j_ä_ä_n_y_t_ _k_i_i_n_n_i_ _a_i_n_a_k_i_n_ _k_y_m_m_e_n_e_n_ _k_e_s_ä_n_ _k_ä_r_p_ä_s_e_t_ _j_a_ _i_t_i_k_a_t_._
_O_l_l_i_n_ _p_i_t_i_ _j_a_k_a_a_ _t_u_p_l_a_h_e_t_e_k_a_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_s_e_n_ _p_o_j_a_n_ _A_l_l_a_n_i_n_ _k_a_n_s_s_a_._

N_o_t_k_u_v_a_n_ _v_u_o_t_e_e_n_ _p_ä_ä_l_l_e_ _r_o_u  v_a_ _k_ä_s_k_i_ _p_o_j_a_n_ _p_i_s_t_ä_ä_ _p_a_h_v_i_a_s_k_i_n_s_a_,_m_i_k_ä_ _s_i_s_ä_s_t_i_ _s_e_n_ _r_a_k_k_a_a_n_ _t_e_d_d_y_n_ _j_a_ _t_y_ö_k_a_l_u_s_a_r_j_a_n_ _l_i_s_ä_k_s_i_ _y_h_d_e_n_ _a_l_u_s_v_a_a_t_e_v_a_i_h_t_o_k_e_r_r_a_n_ _s_e_k_ä_ _p_u_h_t_a_a_t_ _p_r_ä_s_s_ä_t_y_t_ _h_o_u_s_u_t_ _e_t_t_ä_ _p_i_t_k_ä_h_i_h_a_i_s_e_n_ _r_u_u_d_u_l_l_i_s_e_n_ _f_l_a_n_e_l_l_i_k_a_u_l_u_s_p_a_i_d_a_n_._
--- O_l_ _k_u_ _k_o_t_o_n_a_s_ _j_a_ _t_o_i_ _A_l_l_a_n_i_ _n_ä  y_t_t_ä_ _s_u_l_ _n_u_r_k_a_ _j_a_ _m_i_t_ä_ _m_e_ _t_a_a_l_ _t_u_u_n_a_t_a......e t  _s_ä_ä_ _s_a_a_s_ _j_e_l_p_a_t_ _m_e_i_t_t_i_ _s_y_k_s_y_ _o_m_e_n_a_s_a_r_o_ _p_r_ä_s_s_ä_m_i_s_e_s_ _k_u_u_k_a_u_r_e_ _s_i_s_ä_l_ _e_n_n_e_ _k_o_u  l  u   a l k k u   !
R_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_ _p_u_h_u_i_ _s_u_o_r_a_a_n_ _O_l_l_i_n_ _k_a_s_v_o_i_l_l_e_,_p_o_j_a_n_ _k_ä_ä_n_t_ä_e_s_s_ä_ _k_a_t_s_e_t_t_a_a_n_ _s_i_v_u_l_l_e_ _v_a_h_v_a_n_ _o_m_e_n_a_v_i_i_n_i_h_ö_y_r_y_n_ _m_e_l_k_e_i_n_ _k_a_s_t_e_l_l_e_s_s_a_ _k_a_s_v_o_t_._
--- J_a_ _j_o_s_ _s_u_a_ _k_u_s_e_t_t_a_ _y_ä_l_,_s_a_a_ _l_o_i_r_o_t_t_a_ _v_a_p_p_a_s_t_ _p_a_k_a_l_,_k_o_s_k_ _m_e_i_r_ä_ _ _s_i_s_ä_v_e_s_s_a_ _p_o_s_l_i_i_n_p_y_t_t_y_ _o_ _o_l_n_u_ _h_a_l_k_ _t_a_l_v_i_p_a_k_k_a_s_i_s_t_ _a_s_t_!_
--- P_a_s_k_a_n_t_a_m_i_n_e_ _k_ä_i_ _t_u_a_l_ _u_l_k_o_h_u_u_s_s_i_s_,_m_u_t_ _v_a_r_o_ _k_i_i_k_u_t_t_a_m_a_s_t_ _l_a_i_t_o_s_t_ _l_i_i_k_k_a_,_s_e_ _v_o_i_ _k_a_a_t_t_u_ _
s_e_l_j  ä _l_l_e_s_ _l_i_i_a_s_t_ _r_y_n_k_y_t_y_k_s_e_s_t_._._v_a_i_ _o_l_e_k_s_s_a_ _e_r_e_s_ _s_e_l_l_a_s_e_s_ _i_j_ä_s_,_e_t_ _k_a_t_t_e_l_e_ _s_a_l_a_s_ _K_o_k_t_a_i_l_i j e_ _j_a_ _K_a_l_l_e j e_ _n a k u k_u_v i i ..!?
_
_A_s_e_t_u_t_t_u_a_a_n_ _t_a_l_o_o_n_ _O_l_l_i_ _t_a_j_u_s_i_,_e_t_t_ä_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_ _v_a_l_m_i_s_t_i_ _o_m_e_n_a_m_e_h_u_a_ _j_a_ _s_i_i_d_e_r_i_ä_,_j_o_t_a_ _p_o_j_a_t_ _j_o_u_t_u_i_v_a_t_ _m_a_i_t_o_k_ä_r_r_y_i_l_l_ä_ _k_u_l_j_e_t_t_a_m_a_a_n_ _k_a_u_p_p_a_l_a_a_n_._H_ä_n_e_n_ _p_i_t_i_ _m_y_ö_s_ _a_u_t_t_a_a_ _o_m_e_n_o_i_t_t_e_n_ _p_o_i_m_i_m_i_s_e_s_s_a_ _p_u_i_s_t_a_ _s_e_k_ä_ _k_o_p_s_i_m_a_a_n_ _p_u_u_l_a_a_t_i_k_o_i_s_t_a_ _p_u_n_a_v_i_h_r_e_i_t_a_ _a_n_t_o_n_o_f_k_i_a_ _m_e_h_u_p_r_ä_s_s_i_i_n_._
---S_u n_ _p_i_r_ä_s_ _a_n_s_a_i  t  a_ _y_l_l_ä_p_i_t_o_s_,_k_o_s_k_ _v_a_l_t_j_o_ _m_a_k_s_a_m_a_ _k_o_r_v_a_u_s_ _s_u n_ _n_u_p_i_s_t_ _e_i_ _r_i_i_t_ä_ _e_r_e_s_ _k_u_n_n_o_l_ _p_e_r_n_o_j_e_ _k_e_i_t_t_ä_m_i_s_s e....
R_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_ _o_l_i_ _s_a_n_o_n_u_t_ _p_o_j_a_l_l_e_,_O_l_l_i_n_ _j_a_ _A_l_l_a_n_i_n_ _l_ä_h_t_i_e_s_s_ä_ _ _k_i_l_i_s_e_v_ä_n_ _p_u_l_l_o_k_u_o_r_m_a_n_ _k_a_n_s_s_a_ _a_a_m_u_k_a_h_d_e_k_s_a_l_t_a_ _k_a_u_p_p_a_l_a_a_n_ _l_a_u_a_n_t_a_i_n_a._ _.P_a_r_i_ _p_a_l_a_s_i_ _t_a_k_a_i_s_i_n_ _m_ö_k_i_l_l_e_ _t_y_h_j_ä_n_ _m_a_i_t_o_k_ä_r_r_y_n_ _k_a_n_s_s_a_ _i_l_l_a_l_l_a_ _y_h_d_e_n_t_o_i_s_t_a_ _k_i_e_p_p_e_i_l_l_ä_ _r_ä_t_t_i_v_ä_s_y_n_e_e_n_ä_._
_V_a_i_k_k_a_ _v_i  i  n  a  n  _k_e_i_t_t_ä_m_i_n_e_n_ _o_l_i_ _l_a_i_l_l_a_ _k_i_e_l_l_e_t_t_y_ä_,_k_a_u_p_p_a_l_a_n_ _n_i_m_i_s_m_i_e_s_ _k_a_t_s_e_l_i_ _s_o_r_m_i_e_n_s_a_ _l_ä_p_i_ _m_i_e_d_o_n_ _s_i_i_d_e_r_i_n_ _v_a_l_m_i_s_t_a_m_i_s_e_n_,_k_o_s_k_a_ _m_o_n_e_n_ _t_a_l_o_u_d_e_n_ _k_e_l_l_a_r_i_s_s_a_ _p_u_r_i_s_t_e_t_t_u_ _o_m_p_p_u_m_e_h_u_ _t_u_p_p_a_s_i_ _p_u_l_p_u_t_t_a_m_a_a_n_ _k_o_r_k_k_i_e_n_ _a_l_l_a_ _n_e_l_j_ä_t_o_i_s_t_a_p_r_o_s_e_n_t_t_i_s_e_k_s_i_ _v_i_i_n_i_k_s_i_._
_L_o_k_a_k_u_u_l_l_a_ _s_i_l_a_k_k_a_m_a_r_k_k_i_n_o_i_d_e_n_ _a_i_k_o_i_h_i_n_ _y_ö_p_a_k_k_a_s_t_e_n_ _j_o_ _v_i_i_l_e_n_t_ä_e_s_s_ä_ _K_o_n_t_t_i_s_e_n_ _h_a_t_a_r_a_n_ _h_u_u_s_h_o_l_l_i_n_,_O_l_l_i_ _j_o_u_t_u_i_ _k_a_n_t_a_m_a_a_n_ _p_o_l_t_t_o_p_u_u_t_ _h_a_l_k_o_v_a_j_a_s_t_a_ _s_i_s_ä_ä_n_ _j_a_ _p_i_t_ä  m_ä  ä _n_ _t_u_l_t_a_ _k_e_i_t_t_i_ö_n_ _h_e_l_l_a_s_s_a_ _s_e_k_ä_ _k_a_m_a_r_i_e_n_ _p_ö_n_t_t_ö_u_u_n_e_i_s_s_a_._H_e_l_l_a_n_ _k_a_n_n_e_l_l_a_ _k_i_e_h_u_i_ _o_m_e_n_a_s_o_s_e_t_t_a_ _i_s_o_i_s_s_a_ _a_l_u_m_i_i_n_i_k_a_t_t_i_l_o_i_s_s_a_,_A_l_l_a_n_i_n_ _j_o_k_o_ _l_i_e_h_u_e_s_s_a_ _j_o_k_i_r_a_n_n_a_s_s_a_ _j_a_ _t_o_r_i_l_l_a_ _ä_i_t_i_n_s_a_ _k_a_n_s_s_a_ _p_u_l_l_o_m_y_y_n_n_i_s_s_ä_._A_l_l_a_n_ _o_l_l_e_s_s_a  a  a n_ _k_o_t_o_n_a_ _m_a_k_a_s_i_ _k_a_m_a_r_i_s_s_a_ _h_e_t_e_k_a_n_ _p_ä_ä_l_l_ä_ _l_u_k_e_m_a_s_s_a_ _s_a_r_j_a_k_u_v_a_l_e_h_t_i_ä_,_O_l_l_i_n_ _p_i_t_ä_e_s_s_ä_ _t_u_l_t_a_ _h_e_l_l_a_s_s_a_,_v_a_r_t_i_o_i_d_e_s_s_a_a_n_ _ _s_a_m_a_n_a_i_k_a_i_s_e_s_t_i_ _k_a_h_t_a_ _k_a_m_a_r_i_e_n_ _p_y_s_t_y_u_u_n_i_a_ _h_i_i_p_u_m_a_s_t_a   m  e  l  k  e  i  n_ _h_a_r_a_k_o_i_l_l_e_._
_R_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_ _e_i_ _o_l_l_u_t_ _m_i_k_ä_ä_n_ _t_a_l_o_u_s_ _-_e_i_k_ä_ _s_i_i_v_o_u_s_i_h_m_e_ _h_ö_r_p_p_i_e_s_s_ä_ä_n_ _ _l_i_k_a_i_n_e_n_ _e_s_s_u_ _k_a_u_l_a_s_s_a_a_n_ _p_ä_i_v_i_s_i_n_ _s_i_i_d_e_r_i_p_u_l_l_o_i_s_t_a_,_k_o_s_k_a_ _t_a_l_o_s_s_a_ _o_l_i_ _i_l_m_a_i_n_e_n_ _k_o_t_i_a_p_u_l_a_i_n_e_n_._ _T_ä_m_ä_ _k_e_h_u_i_ _m_a_i_t_o_-_j_a_ _l_i_h_a_k_a_u_p_a_n_ _j_o_n_o_i_s_s_a_,_e_t_t_ä_ _k_o_t_o_n_a_ _s_i_i_v_o_a_a_ _m_i_e_s_p_u_o_l_i_n_e_n_ _v_i_i_p_u_r_i_l_a_i_n_e_n_ _a_u  -- p_a_i_r_i_._
_O_l_l_i_n_ _a_l_u_s_-_ _j_a_ _p_i_t_o_v_a_a_t_t_e_e_t_k_i_n_ _j_ä_i_v_ä_t_ _s_i_t_e_n_ _p_e_s_e_m_ä_t_t_ä_,_k_o_s_k_a_ _t_a_l_o_s_s_a_ _e_i_ _o_l_l_u_t_ _j_u_o_k_s_e_v_a_a_ _v_e_t_t_ä_._
_K_y_l_m_ä_v_e_t_i_s_e_s_s_ä_ _k_o_r_v_o_s_s_a_ _v_e_r_a_n_n_a_n_ _r_o_i_k_k_u_v_a_n_ _r_ä_y_s_t_ä_ä_n_ _a_l_l_a_ _e_i_ _v_o_i_n_u_t_ _p_e_s_t_ä_,_k_o_s_k_a_ _v_i_h_r_e_ä  n _n_i_l_j_a_i_n_e_n_ _v_e_s_i_ _h_a_i_s_i_ _k_i_s_s_a_n_k_u_s_e_l_t_a_ _r_o_u_v_a_n_ _v_i_r_u_t_e_l_l_e_s_s_a_ _l_u_u_t_t_u_j_a_n_s_a_ _s_i_i_n_ä_._
_P_i_a_n_ _O_l_l_i_ _a_l_k_o_i_ _n_ä_y_t_t_ä_m_ä_ä_n_ _y_h_t_ä_ _l_i_k_a_i_s_e_l_t_a_ _k_u_i_n_ _A_l_l_a_n_ _j_a_ _k_e_r_r_a_n_ _y_ö_l_l_ä_ _m_e_n_n_e_s_s_ä_ä_n_ _k_e_i_t_t_i_ö_ö_n_ _j_u_o_m_a_a_n_ _v_e_t_t_ä_ _k_a_t_t_i_l_a_s_t_a_ _r_a_a_p_i_e_a_s_s _a_a  n _k_i_s_s_a_n_k_i_r_p_u_n_ _p_u_r_e_m_i_a_ _i_h_o_s_t_a_a_n_,_h_ä_n__ _n_ä_k_i_ _ _r_u_s_k_e_i_d_e_n_ _r_u_s_s_a_k_o_i_d_e_n_ _k_a_t_t_a_v_a_n_ _k_o_k_o_ _k_y_ö_k_i_n_ _l_a_t_t_i_a_n_._
_O_l_l_i_s_t_a_ _i_t_s_e_s_t_ä_ä_n_k_i_n_ _a_l_k_o_i_ _t_u_n_t_u_a_ _r_u_s_s_a_k_a_l_t_a_ _k_u_t_i_s_e_v_a_n_ _n_a_h_k_a_n_s_a_ _a_l_l_a_,_k_a_t_s_e_l_l_e_s_s_a_a_n_ _k_e_i_t_t_i_ö_n_ _l_a_t_t_i_a_l_l_a_ _ _k_u_h_i_s_e_v_a_a_ _ _r_u_s_k_e_a_t_a_ _a_r_m_e_i_j_a_k_u_n_t_a_a_,_l_y_ö_d_e_s_s_ä_ä_n_ _p_e_r_ä_s_s_ä_ä_n_ _o_v_e_n_ _k_i_i_n_n_i_,_l_i_i_t_t_y_m_ä_l_l_ä_ _h_e_t_e_k_a_l_l_a_ _k_i_s_s_a_n_k_i_r_p_p_u_j_e_n_ _ _v_i_l_t_t_i_a_r_m_e_i_j_a_a_n_._
_
_P_i_a_n_ _ _t_o_d_e_t_t_i_i_n_k_i_n_ _l_a_s_t_e_n_n_e_u_v_o_l_a_s_s_a_,_o_p_e_t_t_a_j_a_n_ _p_i_s_t_ä_e_s_s_ä_ _k_u_t_i_s_e_v_a_n_ _p_o_j_a_n_ _ _k_o_u_l_u_n_ _n_a_a_p_u_r_i_r_a_p_p_u_u_n_ _t_u_t_k_i_t_t_a_v_a_k_s_i_,_e_t_t_ä_ _O_l_l_i_s_s_a_ _o_l_i_ _i_h_o_a_l_l_e_r_g_i_a_ _p_a_r_a_s_i_i_t_t_i_s_t_a_ _p_e_t_i_p_u_n_k_e_i_s_t_a_,_j_o_t_k_a_ _ _m_i_k_r_o_s_k_o_o_p_p_i_s_i_n_a_ _p_i_e_n_e_l_i_j_ö_i_n_ä_ _n_a_u_t_i_s_k_e_l_i_v_a_t_ _a_p_e_t_t_a_a_n_ _h_i_l_s_e_i_l_e_v_ä_l_l_ä_ _j_a_ _l_i_k_a_i_s_e_l_l_a_ _i_h_m_i_s_n_a_h_a_l_l_a_._P_u_r_e_m  i  a_ _o_l_i_ _k_a_i_k_k_i_a_l_l_a_ _k_e_h_o_s_s_a_,_s_o_r_m_i_e_n_ _j_a_ _v_a_r_p_a_i_t_t_e_n_ _v_ä_l_i_s_s_ä_,_k_a_i_n_a_l_o_s_s_a_ _j_a_ _t_u_k_a_n_ _a_l_l_a ,_j_a_ _n_e_ _r_a_a_v_i_t_u_t_t_i_v_a_t_ _t_a_u_k_o_a_m_a_t_t_a_._
_
sota-ajan sairaala
_O_l_l_i_ _v_i_e_t_i_i_n_ _n_e_u_v_o_l_a_s_t_a_ _p_i_r_s_s_i_l_l_ä_ _s_u_o_r_a_a_n_ _k_u_n_n_a_n_s_a_i_r_a_a_l_a_n_ _k_u_l_k_u_t_a_u_t_i_o_s_a_s_t_o_n_ _e_r_i_t_y_i_s_s_e_l_l_i_i_n_,_m_i_t_ä_ _k_u_t_s_u_t_t_i_i_n_ _s_y_y_h_y_l_u_o_l_a_k_s_i_._
_S_i_e_l_l_ä_ _t_ä_m_ä_n_ _r_u_s_k_e_a  n__k_i_h_a_r_a_ _t_u_k_k_a_ _a_j_e_t_t_i_i_n_ _p_a_l_j_a_a_k_s_i_ _k_u_i_n_ _s_o_t_a_v_a_n_g_i_l_l_a_ _j_a_ _h_o_i_t_a_j_a_ _k_u_m_i_n_e_n_ _e_s_s_u_ _p_ä_ä_l_l_ä_ _l_e_v_i_t_t_i_ _k_u_m_i_h_a_n_s_k_o_i_l_l_a_ _k_e_l_t_a_i_s_t_a_ _r_i_k_k_i_s_a_l_v_a_a_ _k_o_k_o_ _k_e_h_o_l_l_e_,_p_i_l_i_ä_k_ä_ä_n_ _u_n_o_h_t_a_m_a_t_t_a_._S_a_l_v_a_a_ _l_e_v_i_t_e_t_t_i_i_n_ _i_h_o_l_l_e_ _k_a_k_s_i_ _k_e_r_t_a_a_ _p_ä_i_v_ä_s_s_ä_ _k_u_n_n_e_s_ _i_h_o_t_t_u_m_a_ _a_l_k_o_i_ _h_ä_i_p_y_m_ä_ä_n_._J_o_k_a_i_s_e_s_s_a_ _s_a_l_v_a_u_k_s_e_s_s_a_ _O_l_l_i_n_ _s_o_r_m_e_t_ _p_u_r_i_s_t_u_i_v_a_t_ _n_y_r_k_k_i_i_n_ _,_s_i_l_m_i_e_n_ _v_u_o_t_a_e_s_s_a_,_p_o_l_t_t_a_v_a_n_ _a_a_l_l_o_n_ _l_ä_v_i_s_t_ä_e_s_s_ä_ _k_o_k_o_ _k_r_o_p_a_n_._
_S_i_t_t_e_n_ _h_o_i_t_a_j_a_ _v_o_i_t_e_l_i_ _o_m_i_t_u_i_s_t_a_ _t_a_r_t_t_u_v_a_a_ _l_i_i_s_t_e_r_i_ä_ _k_y_n_s_i_e_n_ _p_ä_ä_l_l_e_,_e_t_t_e_i_ _O_l_l_i_ _v_o_i_n_u_t_ _r_a_a_p_i_a_ _i_h_o_a_a_n_,_p_o_j_a_n_ _j_o_u_t_u_e_s_s_a_ _a_s_u_m_a_a_n_ _l_u_k_i_t_u_s_s_a_ _h_u_o_n_e_e_s_s_a_ _ _k_u_i_n_ _t_e_r_v_a_t_t_u_n_a_ _ _
j_a_ _a_l_a_s_t_o_m_a_n_a_ _s_a_i_r_a_a_l_a_k_a_a_v_u_n_ _a_l_l_a_. _k_a_l_j_u_n_ _p_ä_ä_n_ _p_i_s_t_ä_e_s_s_ä_ _ _p_a_l_j_a_a_n_a_ _k_a_u_l_a_-_a_u_k_o_s_t_a_ _u_l_o_s_._._
_P_o_j_a_n_ _m_i_e_l_e_s_t_ä_ _h_ä_n__ n_ä_y_t_t_i_ _t_s_a_a_r_i_n_a_i_k_a_i_s_e_n_ _m_i_e_l_i_s_a_i_r_a_a_l_a_n_ _p_o_t_i_l_a_a_l_t_a_,_k_a_t_s_e_l_l_e_s_s_a_a_n_ _k_u_v_a_a_n_s_a_ _r_i_k_k_i_n_ä_i_s_e_s_t_ä_ s  e  i  n  ä_p_e_i_l_i_s_t_ä_ _p_o_s_l_i_i_n_i_l_a_v_u_a_a_r_i_n_ _y_l_ä_p_u_o_l_e_l_l_a_._
_
_P_a_l_a_t_t_u_a_a_n_ _s_a_i_r_a_a_l_a_s_t_a_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_s_e_n_ _s_e_k_a_v_a_a_n_ _t_a_l_o_u_t_e_e_n_ _s_e_k_a_i_s_i_n_ _m_i_e_l_i_n_,_O_l_l_i_ _h_a_v_a_i_t_s_i_ _a_a_m_u_a_t_e_r_i_a_n_s_a_ _p_i_e_n_e_n_t_y_n_e_e_n_ _p_a_r_i_k_s_i_ _k_u_o_r_i_t_u_k_s_i_ _p_e_r_u_n_a_k_s_i_ _j_a_ _o_h_u_e_k_s_i_ _l_ä_s_k_i_s_o_o_s_i_k_s_i_._M_a_i_t_o_l_a_s_i_n_ _s_i_j_a_s_t_a_ _h  ä_n__ _s_a_i_ _k_y_l_m_ä_ä_ _j_a_ _p_l_i_i_s_u_n_m_a_k_u_i_s_t_a_ _p_i_i_m_ä_ä_._
_--S_e_ _o_ _k_a_i_k_ _s_ä_ä_n_n_ö_s_t_e_l_y_ _a_n_s_j_o_t_ _e_i_k_ _m_a_i_t_k_a_u_p_a_s_t_ _t_a_h_r_o_ _s_a_a_r_ _e_n_ä  ä_ _k_u_ _v_e_r_e_l_ _j_a_t_k_e_t_t_u_ _p_i_i_m_ä  ä_!__ -_-_R_o_u_v_a_ _o_l_i_ _ _p_u_o_l_u_s_t_e_l_l_u_t_.
--- M_i_k_k_ä  n_ _e_i_ _o_l_ _e_n_ä  ä_ _s_a_m_a_l_l_a_i_s_t_ _k_u_ _e_n_t_i_s_a_i_k_k_o_i_n_!__ 
_P_ä_i_v_ä_l_l_i_s_e_k_s_i_ _h_ä_n__ _s_a_i_ _k_u_i_v_a_n_ _r_u_i_s_r_e_i_k_ä_l_e_i_p_ä_s_i_i_v_u_n_ _i_l_m_a_n_ _v_o_i_t_a_ _k_a_a_l_i_s_o_p_a_n_ _o_h_e_l_l_a_ _j_a_ _i_l_t_a_p_ä_i_v_ä_l_l_ä_ _k_o_r_v_i_k_e_t_e_e_k_i_n_ _t_a_r_j_o_t_t_i_i_n_ _i_l_m_a_n_ _s_o_k_e_r_i_a_._H_o_p_e_a_t_e_e_t_ä_ _t_a_l_o_s_s_a_ _e_i_ _t_u_n_n_e_t_t_u_,_k_o_s_k_a_ _m_a_i_t_o_k_a_n_n_u_ _s_e_i_s_o_i_ _l_u_k_k_o_j_e_n_ _t_a_k_a_n_a_ _ _v_e_r_a_n_n_a_n_ _k_o_m_e_r_o_s_s_a_ _v_a_r_a_t_t_u_n_a_
_t_o_n_t_i_n_ _ _n_a_u_k_u_v_i_a_ _k_o_l_l_e_j_a_ _v_a_r_t_e_n_._
_K_o_u_l_u_s_t_a_ _i_l_t_a_p_ä_i_v_i_s_i_n_ _p_a_l_a_t_e_s_s_a_a_n_ _O_l_l_i_ _t_u_n_s_i_ _s_i_e_r_a_i_m_i_s_s_a_a_n_ _p_a_i_s_t_e_t_u_n_ _l_i_h_a_n_ _j_a_ _k_e_i_t_e_t_t_y_j_e_n_ _p_e_r_u_n_o_i_d_e_n_ _t_u_o_k_s_u_n_,_m_i_k_ä_ _o_s_o_i_t_t_i_ _e_t_t_e_i_ _k_o_k_o_ _t_a_l_o_n_v_ä_k_i_ _n_ä_h_n_y_t_ _n_ä_l_k_ä_ä_._
_O_l_l_i_a_ _a_l_k_o_i_ _t_a_a_s_ _r_a_a_v_i_t_u_t_t_a_m_a_a_n_ _k_u_u_k_a_u_d_e_n_ _s_a_i_r_a_a_l_a_v_i_s_i_i_t_i_n_ _j_ä_l_k_e_e_n_,_j_o_l_l_o_i_n_ _o_p_e_t_t_a_j_a_ _K_u_k_k_o_n_e_n_ _r_a_a_h_a_s_i_ _s_y_y_h_y_ä_v_ä_n_ _p_o_j_a  n_ _n_e_u_v_o_l_a_a_n_,_j_o_l_l_o_i_n_ _t_e_r_v_e_y_s_s_i_s_a_r_ _W_i_r_m_a_n_i_n_ _p_i_t_i_ _p_o_l_k_e_a_ _p_y_ö_r_ä_l_l_ä_ _T_u_p_u_r_i_n_m_ä_e_n_ _o_m_e_n_a_p_u_u_t_a_r_h_a_l_l_e_ _a_n_t_a_m_a_a_n_ _s_i_i_s_t_e_y_s_-_ _j_a_ _r_u_o_k_a_o_h_j_e_i_t_a_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_s_e_l_l_e_._
_
_R_u_o_k_a_-_a_n_n_o_s_t_e_n_ _p_a_r_a_n_n_u_t_t_u_a_ _p_a_k_o_n_ _a_l_l_a_,_s_y_y_h_y_k_i_n_ _a_l_k_o_i_ _k_a_i_k_o_t_a_,_v_a_i_k_k_a_ _O_l_l_i_ _t_u_n_s_i_ _n_i_s_k_a_s_s_a_a_n_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_s_e_n_ _t_u_i_j_o_t_t_a_v_a_t_ _n_o_i_d_a_n_s_i_l_m_ä_t_,_t_ä_m_ä_n_ _l_a_s_k_i_e_s_s_a_ _s_i_i_d_e_r_i_t_i_l_e_j_ä_ä_n_ _n_e_p_p_i_k_u_k_k_a_r_o_s_t_a_a_n_._
_
Tähti-kino
_L_a_u_a_n_t_a_i_s_i_l_l_a_ _m_e_h_u  n-  _j_a_k_e_l_u_m_a_t_k_o_i_l_l_a_ _k_a_u_p_p_a_l_a_s_s_a_,_k_u_n_ _A_l_l_a_n_ _o_l_i_ _a_l_k_a_n_u_t_ _v_i_e_t_t_ä_m_ä_ä_n_ _a_i_k_a_a_n_s_a_ _M_u_u_r_l_a_n_ _t_u_l_l_i_n_ _S_a_l_m_i_s_e_n_ _v_e_l_j_e_s_t_e_n_ _k_a_n_s_s_a_ _p_i_k_k_u_r_ö_t_ö_k_s_i_s_s_ä ,_ _k_u_t_e_n_ _t_u_p_a_k_k_a_v_a_r_k_a_i_s_s_a_ _e_l_i_n_t_a_r_v_i_k_e_k_a_u_p_o_i_s_s_a_,_O_l_l_i_ _s_a_i_ _m_o_n_e_l_t_a_ _m_e_h_u_o_s_t_a_j_a_l_t_a_ _t_i_p_s_i_r_a_h_a_a_ _s_ä_ä_s_t_o_i_h_i_n_s_ä_._
_M_u_u_t_a_m_a_ _e_k_s_t_r_a_k_i_l_l_i_n_k_i_ _t_a_s_k_u_s_s_a_ _h_ä_n_ _p_a_r_k_k_e_e_r_a_s_i_ _j_o_e_n_v_a_r_r_e_n_ _a_p_t_e_e_k_i_n_ _v_i_e_r_e_i_s_e_n_ _T_ä_h_t_i_-_k_i_n_o_n_ _e_t_e_e_n_ _b_a_l_l_u_u_n_i_k_u_m_i_k_ä_r_r_y_n_s_ä_,_m_e_n_n_e_n_ _k_a_t_s_o_m_a_a_n_ _K_i_p_p_a_r_i_-_K_a_l_l_e_a_ _,_F_e_l_i_k_s_-_k_i_s_s_a_a_ _j_a_ _G_a_r_y_ _C_o_o_p_e_r_i_n_ _l_ä_n_k_k_ä_r_i_s_h_e_r_i_f_f_i_ä_._
_E_r_ä_ä_n_ä_ _p_ä_i_v_ä_n_ä_ _k_e_i_t_t_i_ö_s_s_ä_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_ _t_a_r_t_t_u_i_ _l_u_i_s_i_l_l_a_ _s_o_r_m_i_l_l_a_a_n_ _t_ä_t_ä_ _t_a_k_a_a_p_ä_i_n_ _k_u_r_k_u_s_t_a_ _k_i_i_n_n_i_,_t_i_v_a_a_m_a_l_l_a_ _m_i_t_e_n_ _p_o_j_a_l_l_a_ _o_n_ _v_a_r_a_a_ _k_ä_y_d_ä_ _k_u_v_i_s_s_a_._T_ä_m_ä_ _o_l_i_ _o_s_t_o_k_s_i_l_l_a_ _n_ä_h_n_y_t_ _p_o_j_a_n_ _j_o_n_o_t_t_a_v_a_n_ _l_i_p_p_u_l_u_u_k_u_l_l_a_ _k_i_n_o_n_ _e_d_e_s_s_ä_._ _
--- S  ä  ä_ _s_a_a_t_a_n_a  n_ _v_a_l_e_h_t_e_l_i_j_a_!__
 R_o_u_v_a_ _h_u_u_s_i_ _ _s_i_i_d_e_r_i_h_ö_y_r_y_j_ä_ _p_o_j_a_n_ _k_o_r_v_a_a_n_-_-_-__ s_ä_ä_ _v_o_h_k_i_s_i_ _r_a_h_a_ _m_u_ _k_u_k_k_a_r_o_s_t_!__ -_-_-_-_a_l_k_a_e_n_ _v_e_t_ä_m_ä_ä_n_ _p_o_i_k_a_a_ _k_ä_s_i_s_t_ä_ _k_o_m_e_r_o_a_ _k_o_h_d_e_n_._
_O_l_l_i_ _h_u_u_s_i_ _h_a_d_i_s_s_a_a_n_:__
--- E_l_k_ä_ä_ _v_i_e_k_ö_ _m_i_u_a_ _k_o_m_m_u_u_t_t_i_i_ _l_u_k_k_o_j_e_ _t_a_a_,e  l  k  ä  ä !!__ -_-_-_k_u_n_ _p_u_u_o_v_i_ _l_ä_i_m_ä_h_t_i_ _h_ä_n_e_n_ _k_a_s_v_o_j_e_n_ _e_d_e_s_s_ä  k  i  i  n  n  i_,_l_u_k_o_n_ _k_i_e_r_t_y_e_s_s_ä_ _r_e_i_k_e_l_i_i_n_._
--- P_y_s_y_s_s_ _s_i_ä_l_ _a_i_k_a_s_ _k_u_ _a_l_k_k_a_ _t_o_t_u_u_r_e_ _t_o_r_v_i_ _s_o_i_m_m_a_ _p_a_a_t_u_n_e_e_s_ _s_y_r_ä_m_e_s_ä_s_!__ 
R_o_u_v_a_ _h_u_u_s_i_ _k_e_i_t_t_i_ö_s_t_ä_,_p_a_m_a_u_t_t_a_m_a_l_l_a_ _u_l_k_o_-_o_v_e_n_ _p_e_r_ä_s_s_ä_ä_n_ _k_i_i_n_n_i_,_e_t_t_ä_ _v_i_i_m_e_i_n_e_n_k_i_n_ _l_a_s_i_p_a_l_a_ _k_o_m_m_u_u_t_i_n_ _p_i_e_n_e_s_t_ä_ _r_ä_p_p_ä_n_a_i_k_k_u_n_a_s_t_a_ _p_u_t_o_s_i_ _v_e_s_i_k_o_r_v_o_o_n_._
O_l_l_i_ _k_u_u_l_i_ _p_o_l_k_u_p_y_ö_r_ä_n_k_u_m_i_e_n_ _r_u_t_i_n_a_a_ _p_i_h_a_s_o_r_a_l_l_a_ _s_e_k_ä_ _r_u_o_s_t_u_n_e_e_n_ _k_e_t_t_i_n_g_i_n_ _k_i_t_i_n_ä_ä_,_r_o_u_v_a_n_ _p_o_l_k_i_e_s_s_a_ _V_e_n_u_s_-_p_y_o_r_ä_ä_n_s_ä_ _k_o_i_v_u_k_u_j_a_l_l_e_ _p_ä_i_n_._
_O_l_l_i_ _p_u_r_s_k_a_h_t_i_ _i_t_k_e_m_ä_ä_n_,_l_ä_m_p_i_m_i_e_n_ _k_y_y_n_e_l_i_e_n_ _v_a_l_u_e_s_s_a_ _k_u_u_m_i_l_l_e_ _p_o_s_k_i_l_l_e_,_ _n_i_k_o_t_t_e_l_e_m_a_l_l_a_ _ä_ä_n_e_k_k_ä_ä_s_t_i_,_t_u_n_t_i_e_s_s_a_a_n_ _o_l_e_v_a_n_s_a_ v a i n  j o n a i n   r u o k k o - l a i s e n a _ E e d e n i n  o_m_e_n_a_p_a_r_a t_i_i_s_s  a _
_V_a_s_t_a_ _i_l_t_a_s_e_i_t_s_e_m_ä_l_t_ä_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_n_e_n_ _p_a_l_a_s_i_ _A_l_l_a_n_i_n_ _k_a_n_s_s_a_ _k_a_u_p_p_a_l_a_s_t_a_._
_O_l_l_i_ _o_l_i_ _m_e_l_k_e_i_n_ _p_y_ö_r_r_y_k_s_i_s_s_ä_ _n_ä_l_ä_s_t_ä_ _j_a_ _k_i_s_s_a_n_p_a_s_k_a_n_ _h_a_j_u_s_t_a_ _ _e_i_k_ä_ _k_o_m_m_u_u_t_i_s_s_a_ _o_l_l_u_t_ _m_u_u_t_a_ _s_y_ö_t_ä_v_ä_ä_ _k_u_i_n_ _v_i_h_r_e_i_t_ä_ _o_m_e_n_a_n_r_a_a_k_i_l_e_i_t_a_,_m_i_s_t_ä_ _r_o_u_v_a_ _t_e_k_i_ _o_m_e_n_a_s_o_s_e_t_t_a_._
_N_i_i_d_e_n_ _s_y_ö_m_i_s_e_s_t_ä_ _s_a_i_s_i_ _v_a_i_n_ _v_a_t_s_a_n_p_u_r_u_j_a_ _n_ä_l_ä_n_ _p_ä_ä_l_l_e_._
_R_o_u_v_a_ _a_u_k_a_i_s_i_ _e_t_e_i_s_e_s_s_ä_ _k_o_m_m_u_u_t_i_n_ _o_v_e_n_ _s_a_n_o_m_a_l_l_a_ _h_ä_v_e_l_i_ä_ä_n_ä_,_e_t_t_ä_ _A_l_l_a_n_ _o_l_i_ _t_u_n_n_u_s_t_a_n_u_t_ _r_a_h_a_n_p_i_h_i_s_t_a_m_i_s_e_n_ _e_i_k_ä_ _a_s_i_a_s_t_a_ _p_u_h_u_t_t_u_ _e_d_e_s_ _a_n_t_e_e_k_s_i_p  y  y_n_n_ö_i_l_l_ä_ _ s  e  n   e_n_e_m_p_ä_ä_._
_I_l_l_a_l_l_a_ _O_l_l_i_ _o_l_i_ _r_u_k_o_i_l_l_u_t_ _T_a_i_v_a_a_n_i_s_ä_l_t_ä_ _a_r_m_o_a_ _s_e_k_ä_ _u_u_t_t_a_ _k_o_t_i_a_..._e_i_ _s_i_t_ä_ _o_i_k_e_a_t_a_ _k_u_n_n_a_n_ _o_r_p_o_k_o_t_i_a_,_m_i_k_a_ _s_i_j_a_i_t_s_i_ _P_e_r_n_i_ö_n_t_i_e_n_v_a_r_r_e_n_ _t_u_m_m_a_s_s_a_ _k_u_u_s_i_k_o_s_s_a_ _j_a_ _m_i_s_t_ä_ _k_u_u_l_u_i_ _a_i_v_o_v_a_m_m_a_i_s_t_e_n_ _l_a_s_t_e_n_ _t_u_s_k_a_i_s_t_a_ _k_i_l_j_u_n_t_a_a_ _ö_i_s_i_n_._
_L_i_s_ä_k_s_i_ _O_l_l_i_ _a_l_k_o_i_ _k_i_r_j_o_i_t_t_a_a_ _k_o_s_m_o_s_k_y_n_ä_l_l_ä_ _r_u_u_t_u_p_a_p_e_r_i_l_l_e_ _v_i_e_s_t_i_ä_ _t_i_l_a_n_t_e_e_s_t_a_a_n_ _o_p_e_t_t_a_j_a_ _K_u_k_k_o_s_e_l_l_e_,_j_o_l_l_e_i_ _T_a_i_v_a_a_n_i_s_ä_l_l_ä_ _o_l_l_u_t_ _a_i_k_a_a_ _k_u_u_n_n_e_l_l_a_ _o_r_v_o_n_ _r_u_k_o_u_s_t_a_ _t_ä_r_k_e_ä_m_p_i_e_n_ _p_y_y_n_t_ö_j_e_n_ _t_a_k_i_a_,_k_u_t_e_n   L  a  p  p  e  e  n  r  a  n  n  n  a  n   T  i  l  k  a  n_ _j_a_l_k_a_-_a_m_p_u_t_o_i_d_u_n_ _k_o_n_e_k_i_v_ä_ä_r_i_m_i_e_h_e_n_ _S_ä_ä_s_k_e_n  
 J  u  s  s  i  n_ _ _h_a_a_v_e_t_t_a_ _s_a_a_d_a_ _k_o_i_p_e_n_s_a_ _t_a_k_a_i_s_i_n_ _k_a_r_j_a_l_a_i_s_e_s_t_a_ _s_u_o_s_t_a_._
_
_E_n_n_e_n_ _t_a_l_o_s_t_a_ _k_a_r_k_a_a_m_i_s_t_a_a_n_ _O_l_l_i_ _k_i_i_p_e_s_i_ _h_e_l_l_a_n_p_a_n_k_o_l_t_a_ _n_a_k_k_a_a_m_a_a_n_ _r_u_o_k_a_k_o_m_e_r_o_n_ _a_v_a_i_m_e_n    t  a  s  k  u  u  n  s  a_ _k_a_n_n_e_t_t_u_a_a_n_ _t_y_h_j_ä_n_ _s_i_l_a_k_k_a_p_ö_n_t_ö_n_ _k_o_r_k_e_a_n_ _k_e_i_t_t_i_ö_j a  k  k  a  r  a  n   p  ä  ä  l  l  e.
_H_ä_n__ _m_e_n_i_ _k_o_m_e_r_o_o_n_ _h_ö_r_p_p_ä_ä_m_ä_ä_n_ _a_l_u_m_i_i_n_i_s_e_n_ _m_a_i_t_o_k_a_n_n_u_n_ _s_u_u_s_t_a_ _k_u_n_n_o_n_ _m_a_i_t_o_k_u_l_a_u_k_s_e_t_,_j_ä_t_t_ä_m_ä_l_l_ä_ _p_o_h_j_a_n_p_e_i_t_t_e_e_k_s_i_ _s_e_n_t_i_n_ _s_i_i_v_u_n_ _k_e_r_m_a_a_._
_T_e_k  o  s  e  n  s  a_ _h_ä_n__ _j_ä_t_t  i_ _m_e_r_k_i_k_s_i_ _s_i_i_t_ä_,_e_t_t_e_i_ _k_o_s_k_a_a_n_ _p_a_l_a_i_s_i_ _r_o_u_v_a_ _K_o_n_t_t_i_s_e_n_ _h_o_t_t_e_i_s_i_i_n_._
_K  e  r  m  a  n    h  ä  n    k  a  t  s  o  i   s  o  p  i  v  a  n    v  a  i  n   k  i  s  s  o  i  l  l  e.... 
_
jatkuu...

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Matka Aloisin kanssa Candelariaan.Filippiiniläiskirjeet.

1912 ca.Benz-automobiili maantiellä


Alois Schultzin tapasin Merville Parkin asuinalueen katolisten nunnien pitämän Sacred Heart-alakoulun edestä maruuninpunaisesta dieselmersustaan.Hän oli odottelemassa koulun päättymistä,jota hänen filippiinanottotyttärensä kävi.Minunkin Riitta-tyttäreni oli samalla luokalla siniharmaassa ruutuhameessa ja valkoisessa liinapuserossa eli koulun univormussa. Itse istuskelin kadun vastapuolelle paikoittamassani luunvärisessä bensamersussa,jota itse haukuin Beirutin taksimersuksi.
1976-85 MB W123-sivukuva
Kaveruutemme alkoi saksalaisesti mersutunnelmista ja yleensä Aloisin keittiönpöydän ääressä keskustelimme saksalaisuuden ja skandinaavisuuden järjestyksen paremmuudesta sekä kaikesta,mitä Manilassa oli vialla.
Itse olimme naineet filippiinatyttäret ja pitäneet Manilaa parempana asuinpaikkana kuin Helsinkiä ja Bonnia,joten valittelu oli vain ajankulua,koska kummatkin pidimme Filippiineistä ja filippiinittäristä.
Kaikista asioista löytyy plussa- ja miinuspuolensa.
Muukalaislegioonalainen
Juhart 2003
Alois oli minua 14 vuotta vanhempi entinen Puolan saksalainen,pakkovärvättynä Hitler Jugendiin ja vapaaehtoisena ajautunut ranskalaiseen muukalaislegioonaan.Minä taasen olin lounaissuomalainen savolaisverinen ja rantapyssyn reservinalikessu,joten monet keskusteluaiheet sivusivat maiden armeijoita sekä saksalaismallista disipliiniä,jota tarvittaisiin Filippiinienkin armeijan ja Baguio Cityn John Hayn sotilasakatemian kadettien koulutuksessa.Vaimoni setä Uncle Rudy eli kenraali Rodolfo Biazon edusti kylläkin ainoana,hyvänä esimerkkinä eliittistä crewcut-tukkaista West Pointissa koulutettua mariiniammattiupseeria...
Tavallinen filippiinorivisotilas mielestämme oli huonosti koulutettu,veltohko manjanasoturi,joka mielestämme ei osannut edes marssia tahdissa...rechts,links,rechts,links,vasen oikea..nosta koipea..Ainoa,missä Juan oli nopea,oli aseensa laukaisussa lonkalta ihaillessaan kaikkia John Waynen westernejä sekä Paluu Bataaniin-sotafilmiä,missä jälkimmäisessä myös meksikolaisamerikkalainen Anthony Quinn näytteli Filippiinien vapaussankari Juan Aguinaldon pojanpoikaa..

Manilan pikkuruuhkaa
Auttelin usean kerran Aloisin nakumersun pikkukorjauksissa sekä -huolloissa tämän Copenhagen-kadun autotallissa.Alois taas tuli erittäin äkäiseksi ja kärsimättömäksi Merdejä,Scheisseja ja Arschlockeja kiroilevaksi sekä keskisormeaan näyttäväksi pienissäkin ajoissa Mervillen pääportista ulos,missä manilalainen autotorvisoittokunta sekoili täydessä kaaoksessa latinomaisesti rikkomalla kaikkia taivaan alle laadittuja liikennesääntöjä perhosrouva Imelda Marcosin kutsumassa Luvatussa Maassa..tai Lupausten Maassa (Land of Promises).Hänen filippiinarouvansa ei kestänyt miehensä temperamenttia auton tähtiratissa,kutsumalla minut jääkylmänä suomalaisena kuskiksi pitemmille ajomatkoille.
Manila liikenne minusta oli kaaoksellista,mutta Saudi Arabian liikenne vastaavanlaisesti oli pahempaa,ehkä petollistakin,missä ei koskaan voinut aavistaa edelläajavien liikkeitä. Siellä nupin piti kiertää 360 astetta aanatakseen potentiaaliset vaaratilanteet pelkässä risteyksessä kääntymisessä.

Sain sitten kutsun tulemaan kuljettajaksi Candelarian pikkukaupunkiin eteläiseen Quezonin provinssiin,minkä pääkaupunkina oli Lucena. Lucenasta muistin,miten kävimme ostamassa Beirutin taksimersumme Metro Manilan Quezon Cityn yhdeltä vaihtoautoplaanilta,missä myyjä kehui mersun käyneen ihan Lucenassa asti ja takaisin ilman mitään vaikeuksia.
Candelariasta en tiennyt mitään muuta kuin luullen nimen viittaavaan Candle-sanaan eli kynttilään ,joita Aloisin dieselmersussakin oli 5 kappaletta jonossa hehkukynttilöinä.Joulunalusviikollakin hampaattomat katnmyyjämummot huutelevat ja myyvät vahakynttilöitään Quiapon kirkon edessä talismaanitiskien takaa:
--Kandel buy..kandel buy!
Minun piti ajaa herrasväki Candelariaan,missä asusti isohko saksalaissiirtokunta,joista muutaman "Herrin" tunsin Aloisin 75-syntymäpäiväjuhlilta Copenhagen-kadun talossa.Kaikki saksalaismiehet olivat avioituneet filippiinittärien kanssa.Avioliitot olivat tapahtuneet Saksanmaalla,missä useat filippiinittäret olivat työskennelleet "Domesticeina" eli kotiapulaisina.Domestic-sana kuuluu kirosanana filippiiniläisten korvissa,yleistämällä kaikkia OFW:ta (Overseas Filipino Workers) eli vierastyöntekijöitä ammattitaidottomaan alakategoriaan.Filippiinien valtiokin oli kerran lähettänyt virallisen nootin Kreikan valtiolle siitä,että kotiapulainen kreikan kielen sanakirjassa seisoo nimillä Domestic,Filipino..
Saksalaiset ja skandinaavit taas pitävät filippiinittäristä kauneutensa ohella hyvinä ,rakastavina vaimoina,äiteinä ja palvelijattarina..
Aloisin vaimo kylläkin oli ammatiltaan opettaja ja minun rouvani erikoissairaanhoitaja.


SLEX:n tulli
Lähdimme aamuyhdeksältä Copenhagen-kadulta Mercedes 300 D:llä ja ensimmäisenä stoppina Merville Access Roadin päässä oli dieselin tankkaaminen Caltexilla. Aloisin rouva ja ottotyttö istuivat takapenkillä,Alois minun vieressä pelkääjän istuimella edessä. Mersun johtotähden lykättyä aamuruuhkaiseen jeepneyliikenteeseen Aloisin verenpaine nousi mittarissa punaiselle,jolloin Merdet,Scheisset ja Arschlocket nostivat desibelejä dieselkoneen murinan yli Aloisin rouvan hyssytellessä takapenkillä suustaan miehelleen rauhoittumiskehotuksia. Varttitunnin seisokista SLEX:in (South Luzon Expressway) service roadilta Bicutanin risteyksestä mersu pääsi luikahtamaan moottoritien hurjaan ja lemansimaiseen kilpa-ajoon.Vasta Alabangin jälkeen pääsin isommasta ruuhkasta ohi suoraan Lagunaan johtavalle nelikaistaiselle pikitielle,missä Lucenaan ajavat JAL Linesin ja JAM Linesin bussit ohittivat jopa pengerkaistan puolelta.JAL Lines ei vastannut lyhennyksellään Japan Airlinesia eikä JAM Lines Ruuhkalinjaa,vaikka supersonisilla nopeuksillaan ja ruuhkia aiheuttamalla saivat muut tienkäyttäjät pitämään kiinni henkirievuistaan.Manila-Lucena-bussiliikenteen aloitti 50 vuotta aikaisemmin  BLTBCO-linja-autoyhtö (Batangas-Lucena-Tayabas Bus Company),joka vieläkin kulkee laajana yhtiönä Luzonin saarten reiteillä.
1998 BLTBCO-bussi
South Luzon Expressway oli minulle tuttu tie entuudestaan.Olin perheeni kanssa ajanut sitä pitkin Lagunaa ennen sijaitsevaan Enchanted Kingdom-huvipuiston,paikalliseen Disneylandin korvikkeeseen,mikä käsitti jopa pienen amerikkalaisen kulissipikkukaupungin 4D-elokuvateatterein.Tien vastapuolella olimme käyneet Water Wonderland-vesipuistossa liukumassa vesiränneissä ja räpiköimässä altaassa,missä aallontyrskyjä eivät tehneet taifuunit,vaan mekaaninen aaltokone. Lagunan tullista olimme myös ajaneet Galambaan kellimään purovesialtaan reunalle perheen kanssa ja missä melkein tuhat ihmistä seisoskeli matalassa altaassa "salvavidat" eli puhalletut pelastusrenkaat vyötäröillä räkimässä ja pissaamassa kloorattuun veteen pääsisäisviikon vapaan kunniaksi..Itsekin olin pikkupoikana käynyt isäni kanssa körttiläisten herättäjäjuhlilla,missä tervetuloksi portilla luki lakanassa "Tervetuloa virvoittavien vesien äärelle!".Uimaan sillä herätyskentällä ei päässyt eikä pesemään itseään pulmusen puhtaaksi,isän selvitellessä virvoittavien vesien merkitsevän hengellistä vesipesua  sielunvirkistykseksi..

Vasta Lagunan tietullista läpipäästyäni tie kapeni kaksikaistaiseksi provinssimaantieksi. Taakse oikealle jäi Santa Rosa Industrial Park,missä paistettiin uusia Toyota-,Mazda-,Mitsubishi- ja Nissan-kiitäjiä tukostamaan Manilan jo melkein pysähtynyttä liikennettä,Tullista oikealle kääntyvällä tiellä pääsisi Manilan herrasväkien lomakaupunkiin ylös vuorille Tagaytayhin,missä laakson pohjalla nukkui Tuhkimon untaan järven pohjassa Taal-tulivuori.

Tyypillinen tasoristeys.Tässä Manilan Vito Cruzissa
Alois oli torkahtanut vieruspenkillä kuorsaamaan moottorisahamaisella pärinällä,saamalla takapenkkiläiset tirskumaan batangasilaisella murteella "Alla eh!",nakumersun suunnatessa Batangas-provinssia kohti.
Batangas kylläkin sijaitsi kauempana Quezon-provinssista ja Candelarian kaupunkikunnasta,johon Manilasta oli ajomatkaa 134 kilometriä. Paikoittain maantie ylitti muutaman hyljätyn tasoristeyksenkin,joidenka molemmanpuoliset viidakoksi villiintyneet radanvarret olivat tupaten täynnä asuinhökkeleitä. Paikalliset pienliikenneyrittäjät kuljettivat radalla ihmisiä maksua vastaan lähimmälle jeepney- ja bussipysäkille kotona kyhätyillä sähköagregaattikoneisilla resiinoilla.
Alois oli herännyt nokkatirsoistaan ja nähtyään radanvarsiasukkaisen hökkelit lausahti legioonalaisen monikielisellä ilmauksella:_
--Ach ..hier paysanos live..merde.. in ze wild jungle bei ze Eisenbahn!
Wild-sanan hän lausui saksalaisttain Wilt--.
Itse vain ratissa nyökkäilen myötäilemällä:
-- Ja..Ja..as Filipinos call it Life Along de Riles..Life along the Railroad,if you have watched comedian Dolfie's TV comedy series on GMA channel..
Alois kysäisi kaivellessaan viikon lääkepatterista astmapillereitä suuhunsa:
--Was..GMA?
--Zat means Gloria Macapagal-Arroyo..ze Dame Prezident?
--She haz program.,too?
En viitsinyt selitellä enempää Aloisin tarttuessa vesipulloon kaksinkäsin kuin Oktoberfestin kolpakontyhjennyskilvassa.

Koko matkan ajan Lagunan maantietullista Quezonin provinssin korkein piste Banahaw-vuori siinsi horisontissa riisiviljelmien takana. Quezon-provinssi oli saanut tietysti,kuten monet muutkin saarivaltakunnan paikkakunnat ,kadut ja kaupungit nimensä maan historiallisista kuuluisuuksista.Manilassa on amerikkalaisesta hallintoajasta jäljellä enään Taft Avenue,kun Dewey Boulevard muutettiin kansalaisinnossa 60-luvulla Roxas Boulevardiksi presidentti Manue lL.Roxasin mukaan. Big Bill Taft oli 1900-luvun alussa maan kenraalikuvernöörinä Teddy Rooseveltin hallintokauden aikana ja myöhemmin USA:n presidenttinä.Amiraali Dewey taas Manilan lahden taistelussa voitti espanjalaisen armadan,josta alkoi 40-vuotinen amerikkalainen hallintokausi. Manuel Roxas oli maan 5. amerikkalaisen kansainyhteisöajan presidentti 1946-48. Manuel L. Quezon puolestaan oli amerikkalaisen ajan neljäntenä presidenttinä 1935-1944.Japanilaisen valtakauden aikana 1941-44 maalla oli toinenkin interim-hallituksen presidentti Jose Laurel,joka joutui sotaoikeuteen japanilaisten liepeilemisestä.

Douglas mMcArthurin ja
Manuel L. Quezonin
V12 Cadillac
Manuel L.Quezon sodan päätyttyä sai lainaksi kenraali Douglas MacArthurin komean Cadillac V12-virka-auton.Hänen ensimmäinen virka-autonsa oli "nokitettu" 1936 Chrysler Airstream,joka jäi viimeiseksi aerodynaamiseksi 30-lukuiseksi Chrysleriksi.
Manueleja Filippiineillä on enemmän kuin sen äitimaassa Espanjassa.
Kuulin kerran erään suomalaisen matkanneen mersullaan Euroopan läpi Espanjaan. Sattumalta mersuun oli tullut joku tekninen vika,kuljettajan jouduttua pysähtymään erään päiväsiestaa viettävän pikkukylän ainoan autoverstaan pihalle. Espanjaa taitamattomana hän herätti verstaan ainoan automekaanikon siestalta,selittelemällä käsiliikkein ja englanniksi mersun viasta.
Mekaanikko vastasi tälle unisena vähäisellä englannin taidollaan:
--Manuel knows--!
Suomalaismies kävi hakemassa mersun peräkontista Haynesin Mercedes-Benz W123-sarjan korjauskirjan eli manuaalin.
Mekaanikko pudisteli päätään osoittamalla rasvaisella etusormellaan FINA-bensiinipumpun betonikorokkeella nukkuvaa toista haalaripukuista asentajaa,sanomalla:
--Manuel knows!

Candelarian tervetuliaisportti
Olimme saapumassa Candelarian pitäjään ja ajoimme korkean tervetuliaisportin alta liikenteen perässä kohti päätepaikkaamme Bukal Norten kylää.Candelarian kunta on jakautunut kahteen osaan eli Candelaria Norteen sekä Suriin ja tämä pieni kyläpahanen sattui sijoittuvan Norten kaakkoisrannalle,mistä Tyynimeri alkoi.
Candelaria tunnetaan Lucenan jälkeen alueen toiseksi suurimpana teollisuuskeskuksena,mikä on erikoistunut kookospähkinän jalostukseen.Kookosjalostamoita alueella on kymmnkunta Peter Paul Philippines Refineryn ja SuperStar Corporationin väliltä.Kookospähkinästä filippiinot eivät hukkaa milliäkään.Sen maidosta tehdään juomia,bukopiiraita ja maitojauhetta ja sen kuoresta valmistetaan akabakuitua,mikä kelpaa vaate- sekä mattoteollisuuteen raakakuiduksi.Akabakuitu oltiin valittu 50-luvulta asti jopa Mercedes-Benzin loistomallien lattiamattoaineeksi! Kalliit designer barong tagalog-miestenpaidatkin ovat abakakuidusta valmistettuja.
Tyttäreni tykkäsivät laulaa minulle kookospähkinälaulua josku masentavilla autoajeluilla Manilan ruuhkissa mielenvirikkeeksi Harry Belafonten karibialaisella aksentilla,että;
--Coconut nut is a giant nut..if you eat to much...you get veeerry FAT..!

Filippiinofiesta ati-atihan-tanssijoiden
värittämänä
Candelaria oltiin julistettu itsenäiseksi kunnaksi Espanjan kuningas Alfonso XII:n julistuksella. Amerikkalaisten ottaessa saarimaan hallittavakseen Amerikan Aikaan,jota kesti 40 vuotta,v.1908 Candelaria kategorioitiin IV luokan kunnaksi.Alue tuli myös kuuluisaksi Filippiinien itsenäisyystaistelijoista.Teollisuus ja kauppa alkoivat kehittymään amerikkalaisten pystytellessä paikallishallintorakennuksia,kunnes v.1941 japanilaiset pistivät kaikki uurastukset sekä saavutukset maan tasalle ja tuhkaksi.
Nykyinen Candelaria tunnetaan helmikuun 2. päivän Candelaria Candle Festivaleista eli kynttiläjuhlista,jonka perustajana pidetään seurakunnan padrea Monsignor Carlos (Charles) Pedro A.Herreraa.Ilmeisesti juhlat ja fiesta vastaavat suomalaista Kynttilänpäivää.Fiesta on kylläkin tarkoitettu Nuestra Senora de Candelarian kunniaksi juhlittavaksi ati-atihan-tanssiesityksin, paraatein,kiinalaisen palokunnan messinkipumpuin,amerikkalaismallisin lyhythameisin Pompom-tytöin sekä varraspossusyönnein.
Kynttilä filippiinoille on varteenotettava apuväline sähköttömissä maalaisbarrioissa ja jopa Metro Manilassa mahdollisten sähkökatkosten lamauttaessa suurkaupungin valoisan elämänsykkeen.1980-90-luvuilla sähkökatkokset olivat jokapäiväistä leipää maan voimaloiden konkatessa huollon puuutteesta sekä ylikulutuksesta.Presidentti Marcosin ja Westinghousen rakennuttama ydinvoimala seisoo vielä tänäänkin mustana ja valmistumattomana mörkönä Bataanin niemimaalla. muistona Marcosin ajasta,jolloin rikkaat oligarkit pistivät taskuihinsa voimalaurakasta miljoonia dollareita.
"Current corrupts..buy cheap Candles!

jatkuu...