torstai 5. helmikuuta 2015

Meteorit ja pyrstötähdet Lupausten maan tähtitaivaalla.2.Filippiiniläiskirjeet

2000 Presidentti Joseph "Erap" Estrada

Maanvyörymiä sekä Eraptioneja

Senaattorikautensa jälkeen Joseph Erap Estrada valittiin varapresidentiksi presidentti Fidel Ramosin hallinnossa.
Erapilla oli pitkä kiipeäminen Metro Manilan San Juanin kaupungin pormestarista maan ylimpään portaaseen ja vasta Ramosin virkakauden päätyttyä hänet valittiin ns. "Maanvyörymä-äänillä" Filippiinien presidentiksi 6.5 miljoonan äänen marginaalilla kilpailijaansa.Maan tiedotusvälineet kutsuivat tapahtumaa "Eraptioniksi",
mikä filippiiniläisellä sananvääntelyllä viittaa maan monien tulivuorenpurkausten (Eruptions) jälkeisiin maanvyörymiin (Landslides)..
1965 Joe Nazareno:
Ang Taxi Driver
Maanvyörymä-äänet hän oli saanut siltä omalta Masalta eli köyhiltä kansalaisilta,jotka olivat täyttäneet jo 60-luvulta asti maan elokuvateatterit katsomaan Asiong Salongaa,Ang Batang Quiapoa ja Joe Nazareno,Ang Taxi Driveria,
Asiong Salongana hän oli kulman nyrkkisankari,Ang Batang Quiapossa (Quiapon lapsi) slummissa syntynyt kiertolainen ja Joe Nazareno, Ang Taxi Driverissä manilalainen taksikuski. Quiapon lapsena ja nuorena hän nukkavierunakin keikaroi tavaramerkillään eli huolitellusti kammatulla ja rasvatulla elviskampauksellaan katselijoiden sydämiin.
Erikoisuutena Joe Nazareno (Joe Nasaretilainen) kuvaa filippiiniläistä syvää katolilaisuutta ruumillistuneena filmin päähenkilön nimeen jonkinlaisena uutena slummissa syntyneenä vapahtajana.

60-luvulla elokuvateatterit täyttyivät huippulukemilla ja Manilassakin yhden vuoden aikana leffassa kävi yli 11 miljoonaa katsojaa,Silloin leffalippukin maksoi vain 10 centavoa.ja jos ottaa mm. huomioon,mitä rouvani juuri valmistuneena sairaanhoitajana ansaitsi silloin 400 pesoa kuukaudessa,yksi 10 centavon kolikko ei paljoakaan keventänyt kukkaroa.
70-luvun alussa leffalippu maksoi jo Peson.
1971 Fastbreak
Bobby Jaworski ja Freddie Webb
dynaamisena duona.
FPJ Productions
Elokuvatuotannossa Manilan kourallinen oligarkkiomistajaryhmä oli sopinut,minkälaisia filmejä tuotetaan.Yksi valmisti romansseja,toinen draamaa ja kolmas action-filmejä jne.Vasta Joseph Ejercito Estradan ja Ferdinand Po Juniorin tultua suosituiksi nyrkkikoviksiksi laajakankaalla uudenlainen indiofilmiteollisuus sai alkunsa.Joseph Estrada pystytti JE Productions-filmipajan ja Fernando Po FPJ Productions-filmiyhtiön.Erapin ja FPJ:n slummialueilla kasvaneiden käyttämä lingua franca-kieli samaisti ja yhdisti päiväpolitiikkojen lupauksiin ja virkakapulajargoneihin kyllästyneet katselijat omaksi Masaksi,jolla tulisi olemaan vahva vaikutus maan vaalituloksiin aivan ruohonjuuritasolta barangay kagawadeista (paikallishallintovirkamies kylätasolla) kongressiin,senaattiin ja presidentinlinnaan saakka.
Maata hallitsivat silloin vain kaksi valtapuoluoetta Nacionalistat ja Liberaalit.Joseph Estrada ja myöhemmin Ferdinand Po lähtivät poliittiseen kilpaan itsenäisinä ehdokkaina.

ROGELIO DE LA ROSA


1961 marraskuun 17 päivä Macapagal
 lupaa voittajana
kansalle parempaa elämää.
Jo 50-luvulla filmiartisteja alkoi pyrkiä politiikan areenalle.
1955 kuuluisa  jo 30-luvulla tunnettu "Bodibil"- (Vaudeville) näyttelijä Rogelio de la Rosa ensimmäisenä lähti kampanjoimaan senaattoriksi ja sponsoroimaan 1957 Yulo-Macapagal-parin presidenttikilpaa .De la Rosa sattui olemaan Diosdido Macapagalin  ensimmäisen vaimon Rosan veli.Silloin taas kerran,kuten monasti myöhemminkin presidentinvaaleissa Masa ja estraaditaiteilijat olivat täysin kyllästyneet istuvan presidentti Garcian korruptoituneesta hallituksesta.
V.1961 hän lähti kampanjoimaan presidenttiehdokkaana,joskin pudottautui pois vielä tänäänkin tietämättömästä syystä kamppailusta lähtöviivalla,jäämällä tukemaan Diosdado Macapagalia maan presidentiksi.De La Rosa pääsi toisen kerran senaattoriksi v.1963. Häntä pidetään tien avaajana muille artistapolitiikoille.Hänen kaltaisia estraadipoliitikkoja myöhemmin tunnetaan taiteilijanimilläkin valittuina,kuten Eddie Ilarde,Ramon Revilla Sr.,Tito Sotto,Ramon "Bong" Revilla,Jinggoy Estrada (Erapin poika),Lito Lapid ja tietysti Erap.(Revillat alkuperäisesti olivat Bautista-sukua).Ramon Revilla ensimmäisessä senaattorikilvassa pettyi suunnattomasti.koska hän oli rekisteröitynyt Ramon Bautistana eikä Revillana.Kaikki Ramon Revilla-äänestysliput täten hylättiin,koska Masa tunsi vain yhden kuuluisan filmitähden Ramon Revillan.
Senaattorit Ramon Bong Revilla,
Jinggoy Estrada
ja Juan Enrile kimpassa lausumassa
"Salamat" eli kiitokset
ennen vankilaan lähettämistä 
Tänäpäivänä tästä joukosta kaksi,Erapin poika  ja senaattori Jinggoy Estrada ja senaattori Ramon "Bong " Revilla istuvat tutkintovankeudessa poliittisesta korruptiosta sekä Pork Barrel -rahojen väärinkäytöstä.Revillat,kuten Estradat Metro Manilan San Juanin kaupungissa,olivat perustaneet oman valtadynastiansa Caviten Imus-kotikaupunkiinsa.Samoin veteraanipoliitikko Juan Ponce Enrile päätyi kolmantena pyöränä "Pork Barrel-farssissa" tutkintovankeuteen.
Enrile tunnetaan puolustusministerinä Philippine Constabularyn komentajan kenraali Fidel Ramosin kanssa v.1986 Marcosin kaatajana ja Ruusuvallankumouksen alkuunpanijana,jolloin Corazon Aquino valittiin maan presidentiksi.
Enrile tosin itse oli halunnut maan valtapallille,mutta Masa halusi vanhan TRAPOn tilalle (TRAPO-Traditional Politician,ja tagalogiksi tiskirätti) Marcosien murhauttaman senaattori Behigno Aquinon vaimon,ja uskovaisen perheäidin Cory Aquinon symbolisoimaan diktatuurivallan loppumista,

Bong Revilla
Taiteilijanimien käytöstä muutkin artistapoliitikot ottivat oppia,kuten Joseph Ejercito,jonka artistanimenä oli lisäksi Estrada. Erap (Pare--kaveri, takaperin luettuna) keräsikin miljoonittain ääniä virallisesti COMELEC:issä (Commission of Elections) rekisteröitynä Joseph Erap Estradana.Hänen vaalinottonaankin oli Filippiinien kansalliskulkuneuvo "Jeepney ni Erap--Erapin Jeepney)

Silti Rogelio de la Rosa poikkesi paljon kaikista muista artistapoliitikoista erittäin taitavana puhujana sekä pitkästä urastaan Filippiinien suurlähettiläänä eri maissa.
Edellä mainitut muut poliitikkoartistat puolestaan olivat kongressin sekä senaatin käytävien liukujia ja Erap mukaanluettuna salien takapenkkien lämmittäjiä.Ramon Revilla Sr:ia ja Erapia ei tunneta monenkaan lakialoitteen alkuunpanijoina.
Diosdido Macapagal tunnetaan maan myöhemmän presidentti Gloria Macapagal-Arroyon isänä.
Gloriakin istuu nykyään sairaala-arestissa valtion varojen väärinkäytöstä.

FPJ
Fernando Poe Jr.

1997 FPJ
Probinsyano
(Maalainen)
Samanlaista valtaperheiden ja artistajulkkisten kierrätystä on paljolti tapahtunut poliittisissa valinnoissa.Muunmuassa filmikovis Fernando Poe Jr. samoin oli lähtenyt v.2004 presidenttikilpaan Gloria Macapagal-Arroyoa vastaan Glorian myönnyttyä lähteä kilpaan toiselle vaalikaudelle,ja häviämämällä pienellä marginaalierolla,koska "Ate Glon" eli Glo-siskon vaalikenttäarmeija oli masinoinut miljoonia Poen vaalilippuja hyväkseen.
Poen filmiroolit olivat Erapin lailla kovia nyrkkisankareita sekä mestariampujia.
Siviilissäkin Erap ja Poe olivat hyviä kavereita.
V.1997 Probynsiano-filmissä Poe näytteli kaksoisroolia poliisikapteeni Ador de Leonina ja hänen maalta Manilaan saapuneena poliisiveljenään.
Adoriin tappoi paikallinen huumekartelli ja hänen kaksosveljensä pantiin Manila Western Police Districtin poliisijohdon määräyksestä eliminoimaan syylliset.
Slapstick-komediamaisesti Poe filmissä kantaa vyössään kahta revolveria ja ampuu niillä kuin paraskin lännensankari.Nyrkkitappeluissakin hän iskee konnien palleisiin kuin robotti kovin äänitehostein...ja tällainen "yliammunat"meni hyvin köyhempiin Bakya (puusandaali)-katsojiin.

V.1939 syntyneen Fernando Poe Jr:n äiti oli amerikkalainen ja avioliiton ulkopuolella syntyneen pojan oikea ristinimi on Fernando Allan Kelley Poe.Poe-sukunimellä ei ole mitään yhteyttä Edgar Allan Poehen eikä muihin amerikkalaisiin Poe-sukuihin,vaan Fernandon isoisän sukunimi oli virallisesti Pou,mikä lausutaan samanlaisesti kuin Poe.
2008 Gloria
Macapagal-Arroyo
Turhautuneena ja murtuneena vaalivilpistä FPJ kuoli massiiviseen infarktiin v.2004. Maan Masa ja tutkiva julkinen sana hyvin tiesivät vaalivilpistä kuuluisin Hello Garci-CD-kiekoin,mutta poliittinen puskutraktori jyräsi kovimmat vastustajien äänet tasaisiksi.Voittajaosapuolen tavallisin puolustus ja kieltely mistään laittomuuksista oli "..Niillä on vain oma kirves terotettavana" tai..."Niin ne itsekin tekivät"..
(Gloria oltiin tunnistettu nasaalisesta äänestään puhelinkeskustelusta tietyiltä nauhoitetuilta cd-kiekoilta,missä hän määräsi Comelecin yhtä johtajaa Garciniaroa Cebun saarella lisäämään äänestyslipukkeita vaalien voittamiseksi.)
V.2016 presidenttikilpaan nyt onkin lähdössä FPJ:n ja näyttelijätärvaimo Susan Rocesin tytär Grace Poe.
FPJ:n artistavaimo Susan Roces ja toinen kuuluisa näyttelijätär Amelia Fuentes jo 60-luvulla sponsoroivat tiettyjä poliitikkoja kongressiin sekä senaattiin..
Maan toinen kuuluisa Gloria..ja estraadien Grand Old Lady Gloria Romero puolestaan ei koskaan päätynyt politiikkaan saatika sponsoroimaan ketään filmijulkkista maan päättäviin instansseihin.

1970 Gloria Romero,Lord Forgive Me..
Emmanuel "Manny" Pacquaio
Pacmaniaa ja mustia presidenttejä
---------------------------------------------------------
Filippiinien nykypolitiikkaan on päässyt livahtamaan sisälle uusia maan urheilutähtilegendoja,kuten kansainväisen keskisarjan nyrkkeilijämestari Manny Paquio Mindanaon saaren Maranganin provinssista läheltä General Santos Cityä.
Filippiinot kutsuvat idoliaan Pacmaniksi tämän erikoisista ja vastustajia lamauttavista koukkuiskuista kehässä.
Kansa,etenkin Maranganin provinssin asukkaat valitsivat v.2010 Mannyn maanvyöryäänin kongressiin ,minne tämä päätyikin nukkumaan ,kuten monet muutkin tähtitaivaalta kongressimiehiksi ja senaattoreiksi valitut pyrstötähdet..Maranganin kansan lisäksi Pacmania pönkitti seudun rahakas Chiongbian-valtasuku.Poliittisena tuuliviirinä Pacman kampanjoi istuvan presidentin Gloria Macapagal-Arroyon KAMPI-puolueen lipun alla .
Hän oli ensimmäisen kerran yrittänyt kongressiin v.2007 oman People's Champ-puolueensa lipun alla,mutta yhdessä maan yhden rikkaimman kiinteistömagnaatin ja senaattorin ja toisen Mannyn eli Manny Villarin tuella hän kampanjoi Liberaalipuolueviirin alla.
Pacmaniä ei valitettavasti silloin valittu kongressiin,koska kansalaiset vielä pitivät häntä nyrkkeilysankariaan,joka toi kuuluisuutta ja mainetta Orientin Helmeen,Filippiineille.
Kansa,etenkin Maranganin asukkaat odottelivat Mannyltä kotiprovinssinsa pikaista kehitystä,mutta mitään ei kuulunut,kun Pacmania ei näkynytkään puhekorokkeella,saatika istuinnoissa.V.2012 kongressivaaleissa hänet kertoi lähtevänsä senaattorikilpaan istuvan  presidentti Pinoy Aquinon puolueeessa,mutta kehähaina hän päätti sparrata kilpailijoitaan vastaan varapresidenttiehdokkaan,senaattorin ja entisen Metro Manilan Makati Cityn pormestarin puolueessa..
Varapresidentti Jejomar
Binay
Jejomar Binay osaltaan oli luonut Makatiin oman valtadynastiansa,missä yksi poika Jejomar Binay Jr. eli Junjun istuu pormestarina.Hänen Eletita-vaimonsakin oli kerran kaupungin pormestarina ja hänen tyttärensä Nancy istuu senaatissa.Toinen tytär Abby taasen on kongressinainen ja edustaa siellä Makatin III:tta aluetta.
Tummaihoisena filippiinona monet filippiinot mediassa ilkkuivat häntä maan ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi,päädyttyään Pnoy Aquino II:n kylkeen varapresidentiksi.

Makatin pormestari Junjun Binat Jr.

Senaattori Nancy Binay
Tänään v.2016 presidenttikilvan alkustrarteilla Jejomar Binayta syytetään korruptiosta entisenä Makatin pormestarina mm.Makatin toisen kaupungintalon ja parkkitalon vesitetystä budjetista  Omistamiensa satojen miljoonien pesojen ..ehkä miljariluokan arvoisten Pampanga-provinssissa sijaitsevien maiden ja kiinteistöjen julkisivuomistajana papereissa on vilahtanut yksi kiinalaisfilippiino miljonääri Tiu.
Binay kieltäytyi senaatin kuulusteluista omaisuuskysymyksistä,ja samoin hänen poikansa Junjun Binay,Makatin pormestari,jonka senaatin turvamiehet joutuivat kantamaan sisään istuntosaliin..

Pacman joutuikin jatkuvasti matsireissuillaan ulkomaille kansainvälisen keskisarjan nyrkkeilymestarin vyön pitämiseksi.Hän ansaitsi satoja miljoonia dollareita voitoistaan,mitkä tekivät valuutanvaihdossa hänelle miljardien pesojen omaisuuden.Rahavoitoistaan ulkomailta Filippiinien Bureau of Internal Revenue vaati häntä todistamaan voittorahojen tulleen kuittien ja dokumenttien todistamana ulkomailta ja että niistä oli maksettu myös vero ulkomailla..Pacmanin kaikki tilit maassa ja USA:ssa pantiin jäihin.
Pacman 2011
Kyseessä oli 2.2 miljardin peson lottopotti,johon Filippiinien verolaitos halusi myös iskeä kyntensä.Pacquaio toi esille Yhdysvaltojen Internal Revenuen leimaamat todistukset,missä hänen managerinsa Roh oli maksanut rahat Pacmanille,ulkolaiselle Amerikassa,jolloin Filippiinien verolaitos joutui peruuttamaan vaatimuksensa.
Vaikka kansa hyväksyi Pacmanin itsensä rikastuttamisen,se odotti myös omien olosuhteiden kohottamista kongressiedustajansa taholta.
Pacman vastineeksi kutsui maranganilaiset vuotuisiin syntymäpäiväjuhliinsa,tanssein,viinein ja lauluin ja missä hän jakoi avokätisesti suosituille äänestäjille raha- sekä materiaalipalkintoja..Hän jopa lauloi ihkaoman CD-sinkunkin.Kassamagneettina Pacman on näytellyt Pacmanian useassa elokuvassakin ja kaiken kukkuraksi maan idoliihannoinnissa hänet yllätäen jopa ylennettiin vääpelistä everstiluutnantiksi.Hänellä oli takanaan vain High School-päästötodistus,mutta laakeroitiin humanististen tieteiden kunniatohtoriuksikin.
Kongressimieheksi valittuna hän kävi lyhyen Business Management College-kurssin,että pääsisi jyvälle vaativista toimistaan lainsäätäjänä.
Pacmanin äitimuori Diosdina sai pojltaan joka matsivoitosta..kerran kalliin Hermes-laukun ja toisen kerran uuden talon.
Silti Saranganin provinssissa Pacman ei ole saanut alulleen valtion rahoituksella ja kansan odottamana jopa omasta pussistaan uutta rakennusbuumia vähäosaisten asunnoiksi,terveyskeskuksiksi eikä kouluiksi...Supertaifuuni Yolandan iskettyä kauemmaksi Leyten provinssiin,Pacman teki pikavierailun,koska hän oli rahoittanut maanmullistuksesta selvinneille ilmaisen telttakatsomon isoin taulutelevisioin matsinsa katsomiseksi Macaosta Juan Manuel Marquezia vastaan.
Pacmanin nätti Jinkee-rouvakin istuu provinssin kuvernöörinä!
Edessähän on toukokuussa 2015 kauan odotettu Pacman-Maywather-ottelu,mihin ollaan satsattu ennenkuulumattoman suuri jättipotti voittajalle sekä häviäjälle..

Manilan poliittisella tähtiareenalla ollaan odottamassa monenlaista nyrkkitappelua!

Rank Inc:in Bob Arum,Pacman ja Floyd Maywather