lauantai 23. heinäkuuta 2011

Arabian Lawrencen jäljissä.Saudikirja

Lawrence of Arabia.Juhart 1995


ARABIAN LAWRENCEN JÄLJISSÄ
--------------------------------------------------------
(Kirjoitettu 25.6.2005 Manilassa)

Elokuu 14. 1994
-------------------------------

Saudian jumbon jättäessä taakseen Riyadhia ympäröivän Nejd-laakson wadien kuivat pohjat luumaisina beduuininsormina,Jussi kuiskasi vieressään istuvalle 7-vuotiaalle Johanna-tyttärellleen,että äidistä taisi sitten tulla vähäksi aikaa se perheen Bread Winner..
Tyttö kysäisi ihmeissään,että lähettääkös se äiti sitä leipää Saudista samalla tavalla kuin muut filippiinot lähettävät tavaroitaan kotiin sellaisissa Balikbayan-bokseissa (Balikbayan.=takaisinmuuttaja)
Jussi ei vastannut muuta kuin Jooo..ja antoi lapsen mielikuvituksen pelata omalla tavallaan.
Economyluokan kaiuttimista kuului Saudian rukous matkalaisille arabiankielellä ja ilmeisesti I luokan arabimatkustajat yhtyivätkin rukoukseen hiljentymällä,mutta proletaaripuolella,mikä valtaosaltaan oli filippiinoja,kuului vilkas ja innokas puheensorina siitä,että huomenaamulla oltaisiin Manilassa.

Jussi katsahti vielä viimeisen kerran jumbon ikkunasta alhaalla leviävää ja ääretöntä Rub-Al-Khalin punahiekkaista erämääta,kunnes pilvipumpuli otti jumbon kylmään syleilyynsä.
Ulkoilma kahdessa kilometrissä oli  miinus 40-astetta ja tuolla alhaalla erämaassa plus 40..
Jumbon sisällä ilmastointi viilensi ihoa alle 20:een asteeseen.mikä oli luksusta filippiinoille.
Saudissa niillä oli tapana nukkua kuuleri täysillä vilttien alla,koska se oli elintasoa siitä huolimatta,että saivat kuuleriflunssan. Ketään ne eivät sallineet panemaan ilmastointia pienemmälle,koska voisivat kotona kehaista,että se saudikuuleri sen räkätaudin aiheutti.
Filippiinot osaavat tehdä ulkomailta tuoduista taudeistakin kerskan aiheen.

Melkein 15 vuotta työpalvelua oli jäänyt Jussille tuonne maailman suurimpaan santalaatikkoon.
Kuinka monta santapaperipostikorttia hän olikaan lähettänyt Suomikotoon tuona aikana kommentilla ..Maisemakortti Saudista.. terveisin..Jussi..?!

Saudi-joulukortti vuodelta 1960,missä palmukin muistuttavat joulukuusta
Jussi kysäisi tyttäreltään haluaisiko tämä katsella alkumatkan elokuvaa,mika ironisesti sattui olemaan vuonna 1962 valmistunut Lawrence of Arabia-filmi.
Tyttö nyökkäsi suu Haribon Gummibeareita täynnä, Jussin asetellessa kuulokkeita tyttären korville.
Jussikin ryhtyi seurasiaamaan kymmeniä kertoja nähneen elokuvan uudella mielenkiinnolla,koska itsekin oli kolunnut samoilla Hizajin rankakaistaleen kulmilla. Hänhän oli melkein joka toinen työpäivä ajanut kuuluisalla Cemetery Roadilla Yanbusta Jeddaan ja takaisin 700-kilometriä paikallisostoilla ja huolitsijoilla käydessään.
Cemetery Road eli hautausmaatie oli ansainnut nimensä sadoista onnettomuksista jääneistä autonraadoista tienvarsille.
Ainoana poikkeuksina metalliraadoista ennen Yanbu-Medina tienhaaraa oli kauempana tietä hiekkaan puoliksi uponneen vanhan Medinan rautatien viereen kyljelleen kaatunut veturi,jonka boileri oli pintaruostunut punaruskeaksi höyryraadoksi 70-vuotisen leponsa aikana.
Siinä kohtaa muunmuassa T.E. Lawrence eli Lawrence of Arabia oli hyökännyt ottomaanien junaan liityttyään itsenäisyystaisteluun emiiri Faisalin kanssa Hijazin maakunnan liittämisessä Abdulazizien perustamaan nuoreen kuningaskuntaan.

 Emiiri Faisal 1922
Filmissä emiiri Faisalia näytteli egyptiläissyntynyt "masri" Omar Sharif,joka suurilla kauriinsilmillään ei aivan vastannut tulisilmäistä  beduiinivapaustaistelijaa.
Peter O'Toolekaan yli 180-senttisenä ei samoin ihan prikuulleen muistuttanut alkuperäistä 163-senttistä arkeologi ja luutnantti T.E.Lawrenceä.
Medinan rautatien lähtöterminaali sijaitsi silloisessa ottomaani-imperiumin Syyrian Damaskuksessa.
Peter O'Toole Thomas Edward Lawrencena 
Medina station and Loco shed in 2003
Hijaz railroad.Juhart 2011
Ottomaanihallinnon tarkoituksena oli rakentaa rautatie Mekkaan,toiseen pyhään kaupunkiin asti,etenkin Hajj-pyhiinvaeltajia silmällä pitäen.
Liikenne Damaskuksesta kulki sveitsiläisvalmisteisin veturein,jotka oltiin suunniteltu alunperi oikeille vuoristoradoille.
Medinahan sijaitsee korkealla Tihama-vuorijonon päällä.
Jussikin oli kerran eksynyt autollaan Medinan keskustaan eräässä hiekkamyrskyssä.
Mekka ja Medina olivat kiellettyjä kaupunkeja vääräuskoisille.
Jeddah-Yanbu Cemetery Road oli silloin asfaltoinnin alla,jolloin liikenne oltiin ohjattu Tihama-vuorijonon päällä kulkevan valtatien kautta.
Jussi ei ollut nähnyt huonon näkyvyyden takia Medinan tienhaaran varoituskylttiä "For Moslims only! havaitessaan jo ajavansa pyhän kaupungin läpi.
Päätään alhaalla pitäen hän pääsi onneksi nukkuvan kaupungin läpi huokaaamalla helpotuksella päässeensä Yanbuun johtavalle tielle.

Rautatien räjäyttäneet itsenäisyydestä taistelevat saudiheimot ja puisia kiskositeitä polttopuiksi varastavat beduiinit keskeyttivät pyhän rautatien rakentamisen lopullisesti.
Samantyylistä näpistelyä Jussi oli nähnyt Filippiineillä,minkä PNR:n eli Philippine National Railroadin rataverkosto oli pienentynyt vain Manila-Legaszpi City- ja Manila-Laguna-ratapätkille.
Öisin radanvarrella asuneet varastelivat kiskonpätkiä ja kiskopultteja myymällä ne paikalliselle romuttamolle "Por Kilo".
Arabian Lawrence-filmi muuten alkoi sankarin kuolemalla v. 1935. Hän ajoi Brough Superior-moottoripyörällään metsään väistäessään vastaantulevia polkupyöräilijöitä..
Lawrencen ajama Brough Superior SS100:a pidettiin brittimoottoripyörien Rolls-Roycena ja ostohinnan hän oli säästänyt ilmeisesti armeijan palkastaan.
Kirjoittamansa "Seven Pillars of Wisdom"-menestysteoksen tuloja hän ei ottanut koskaan vastaan.
Aika ikävä loppu "Al Aurens"-sankarille,joka oli kokenut hiekkamyrskyt,janon ja kuumuuden sekä päälle hyökkäävien beduiiniyheimojen sekä ottomaanien kuulat.

Lawrence ja Brough Superior SS100
 Lawrence kuvattuna arabithobissa Jeddan pohjoispuolella
jatkuu..."Petrokemiallisia unelmia"

perjantai 22. heinäkuuta 2011

IBM-Inshallah Bukrah Malesh..ja BBC:tä kuninkaan divaanilla.Saudikirja


Metsästyshaukka kouluttajan kädessä.
Haukkametsästys on ollut Saudikuninkaiden
lempiharrastuksena pitkään.Juhart 2011

(Korjaus edelliseen blogiin: kuningas vuonna 1956 oli Al Saud eikä Ibn Saud,joka kuoli v.1953)

Kruununprinssi Faisal kuiskasi jotain kuninkaan korvaan ja tämä asiasta valaistuna kääntyi Andersonin puoleen sanomaan,että Nasser ei ole tehnyt muuta.kuin hankkinut takaisin sen,mikä kuuluu Egyptin kansalle.
Valmistautuneena odotettuun vastaukseen Anderson kysyi kuninkaalta isällisellä äänellä,että mitä hyötyä kanavalla olisi,jos maailman merenkulkijoilla ei enää olisi mitään luottamusta Egyptiä kohtaan ja joutuisivat etsimään muita reittejä merikortista.
Tällainen vaihtoehto tulisi kalliiksi tuomalla kuninkaan öljystä vähemmän tuloja kotiin päin.
Tällä tavoin Saudin ja Egyptin kansoista tulisi häviäjiä,venäläisten saadessa kiinni köyden päästä.
Vapaan maailman puolustaminen kommunismia vastaan tulisi maksaman kalliisti.
Joutuisimme tekemään jotain ratkaisevaa länsieurooppalaisten vaatiessa öljyn hankkimista muista lähteistä.
Potentiaalisen sodan uhka lisäksi voisi keskeyttää öljyn juoksemisen putkissa Välimerelle.
--Hyvä,hyvä!
Eveland huudahti ajatuksissaan.
--Toivottavasti Anderson ei vielä vihjaisisi,että meillä olisi aikomuksena räjäyttää kaikki Lähi-idän öljykentät!

--Teidän Majesteettinee pitäisi ymmärtää...
Anderson jatkoi.
--...että olemme tehneet suuria teknologisia läpimurtoja ja olemme nyt sellaisen voimavaran saannin kynnyksellä,joka tulisi olemaan paljon halvempi ja tehokkaampi kuin öljy....
Anderson lopetti puheensa lisäämällä:
--On tullut välttämättömäksi,että liittolaisemme tulisivat olemaan itseriittoisia ilman mitään kiristyskeinoja...

Nasser.Juhart 2011.
Saud ei näyttänyt ymmärtävän Andersonin huomautuksia ja huolestunut ilme kasvoilla kieli siitä,ettei hän ollut tajunnut selostuksen ydintä.
Siinä istui teksasilainen Robert Anderson puhumassa sivu suunsa ikään kuin öljy ei olisi ollut korvaamatonta
Kaikki cadillacit ja palatsit muuttuisivat erämaan harhakuviksi uudestaan.
Saudin kysyessä valaistusta neuvonantajiltaan,mitä eurooppalaiset mahtaisivat käyttää energianlähteenä öljyn sijasta Andesron vastasi:
--Ydinvoimaa!
--Tällä teknologialla koko Länsi-Eurooppa voitaisiin muuttaa ydinkäyttöiseksi.
Howard Page ja kolleegat olivat vakuuttuneet siitä,ettei suurempiä öljy-yhtiöitä pystyttäisi enää kiristämään öljytuotteiden ylihinnoittelusta.

Salissa vallitsi pitkä hiljaisuus kuninkaan noustessa seisomaan näyttäessään ,että audienssi oli päättynyt.
Kumarrettuaan kuninkaalle poistuessaan delegaatio sai viestin saapua palatsiin päivälliselle rukousten  eli salahin jälkeen.

Rukouskutsu kuulttinkin pian:
--Sallaa...sallaa..eshadyilahaillallaaah...muhammad rasullaah...allaahuakbaar...allaahuakbaar...
Kaupungin liikenne sekä äänet vaikenivat satojen muezzinien kutsuessa rukoilevia moskeijoihin.
1950-luvun puolenvälin silloisen Riyadhin 150.000:ta rukoilevaista kumartui polvillaan moskeijoiden marmorilattioilla  länteen Mekkaan päin.

Kuningas Saud 1960
Masmak- linnake ja vanha kuninkaanlinna Nasseriyahin kaupunginosassa 2010.
Delegaatio käveli rukousten jälkeen pitkin hiljentyneitä katuja kohti nasseriyahin terrakotan väristä muurien ympäröimää palatsia.
Päiväsaikaan palatsi näytti rumalta savilinnalta.
Neliömailin käsittävä compoundi sijaitsi aivan kaupungin keskustan sisässä ja kirkkaasti valaistuna sadoilla loistevalaisinputkilla se näytti vaaleanpunaiselta karnevaalikentältä tai maatalousnäyttelyltä.
Lähetystön astuessa bankettisaliin,se oli täynnä prinssejä,hovipalvelijoita ja niitä mahtavia sekä nöyriä,jotka olivat tulleet vierailemaan Riyadhiin ja osoittamaan kunnioitustaan kuninkaalle.
delegaation istuutuessa lähelle kuningasta suurlähettiläs kuiskasi:
--Älkää vielä aloittako ruokailua ennen BBC:tä.
Hoviprotokollana oli,että hovihuutaja eli Court Crier ilmestyi lukemaan arabiaksi Lontoon ulkomaanlähetyksen uutiset.
Tämän perästä todistettiin Allahin ystävällisyydestä ja myötämielisyydestä..."Bissim ilaahi-illallaah arrahmaan ar-rahiim..."
Vasta sitten päästiin ruokailun aloittamiseen.
Saudien kahvikalaasit 1960
Kuten Wadsworth oli ennustanut,pöydästä ei kuulunut kuiskaustakaan taikka keskustelua,mutta ruokaa oli tarpeeksi kokonaisen armeijan syöttämiseksi.
Sellainen armeija olikin odottelemassa salin seinien takana.
Rääppeiden syöjät olivat naisia,lapsia,palvelikoita ja muita,joita ei sallittu saliin sisälle.

Hovipalvelijat tarjosivat ruusuvettä lampaanrasvan pesemiseksi pois käsistä ja sormista.

Sitten tuotiin sisään suitsukemalja jokaisen päivällisvieraan kaavun helmaan savuttamaan makeaa tuoksua partoihin.
Hovihuutaja huusi jälleen:
--Bakjkhir wa ruh!..Ottakaa suitsuke ja poistukaa!
Päivällinen oli ohi.

Seuraavana aamuna Dave Newsom oli herättelemässä Evelandia ulos ajatuksistaan kertomalla.että kaikki on nyt ohi.
Wadsworth oltiin jätetty koneesta Jeddaan lähetystön jatkaessa Roomaan ja sieltä Lontooseen.
Lennon aikana Newsom pujautti käsinkirjoitetun arabiankielisen kirjeen Evelandille kertomalla sen olevan osoitetun presidentti Eisenhowerille ja että Evelandin pitäisi kääntää se englanniksi.
Kruununprinssi Faisal oli nähtävästi peruusteellisesti tutkinut atomienergiaa ja torjunut Andersonin väitteet amerikkalaisten tarjoamasta energiavaihtoehdosta Länsi-Euroopalle öljyn sijasta.
Suoraa termiä välttämättä,että Eisenhoweria oltiin narrattu tai vielä pahemmin vihjaamalla,että kuningasta oltiin yritetty painostaa valheilla,kruununprinssi Faisal oli peruuttanut kaikki toimenpiteet kenenkään menettämättä kasvojaan uudelleen kuninkaan silmien edessä.
Kuninkaan audienssipäivänä puolenyön aikaan Newsom ja Anderson oltii haettu autolla erämaahan tapaamaan kruununprinssiä,joka suullisesti ilmoitti epäilevänsä ydinvoiman käytön soveltumisesta.
Faisal oli antanut kirjeen,mikä nyt oli Evelandin kädessä Super Constellation-koneessa.

Yhdysvaltojen ilmavoimien Super Constellation Dhahranissa 1961
Saudit olivat ilmoittaneet,että Nasserin rankaisemisella oli mitätön vaikutus yrityksessä pitää kommunismin uhka poissa Lähi-idän rajoilta.
Yhdysvaltojen...kirjeessä luki...pitäisi käyttää kaikkia resursseja pakottaa Israelia vetäytymään Siinailta takaisin vanhoille rajoilleen tai korvaamaan palestiinalaisille ennen kuin saadaan rauha aikaan.
Muuten sota tulisi olemaan väistämätön ja ainoastaan neuvostoliittolaiset tulisivat hyötymään lopuksi.
Saudit pelkäsivät Ison Britannian,Ransakn ja Israelin suunnittelevan hyökkäystä Egyptiin.
Faisal oli vaatinut,että varoitus tästä uhasta olisi henkilökohtaisesti vietävä Eisenhowerille.
Evelandin lääntäessä koneessa kirjettä hänelle tuli mieleen,että yksinkertaista ihmistä bluffatessaan he olivat jääneet kiinni valheesta.
Anderson eikä Newsom eivät voineet väittää olleensa oikeassa

Jonain päivänä Eveland lupasi tulevan sopivan hetken ja paikan kertoa Howard Pagelle kuinka pahasti tämä oli aliarvioinut arabit,joidenka kanssa hän oli tehnyt kauppaa vuosikausia.
Eveland oli myös varma,että jos häntä oltaisiin pyydetty toimittamaan vastaavanlainen viesti ARAMCOn edustajana Riyadhiin,häntä ei oltaisi kohdeltu yhtä ystävällisesti.
Ja ehkä hän olisi silloin etsimässä uutta työpaikkaa.....

 Hubbly Bubbly. Juhart 2011
jatkuu.."Arabian Lawrencen jalanjäljissä#

IBM ja kuninkaan audienssi.Saudikirja

Saudin kamsallispuisto


IBM
-----------
"IBM..Inshallah--Bukrah--Malesh (Jos Luoja suo--huomenna---sorry)"


"History is a Bunk"..Historia on humpuukia.
Henry Ford


RIYADH


Riyadh kuningaskunnan pääkaupunkina sijaitsee aivan erämaaylätasangon keskellä,josta länteen autolla ajettaessa pudotaan Nedj-laaksoon alatasangolle.Aivan  alatasangon juuressa näkyvät Duriyahin muinaiskaupungin jäännökset.


Duriyahin rauniot 1961
900:n kilometrin päässä lännessä taas pudottiin Taifin,kuningashuoneen kesäkaupungin kohdalta alatasangolle Hijazin laaksoon,missä sijaitsee pyhä kaupunki Mekka sekä suuri satamakaupunki Jeddah Punaisenmeren rannalla.
Ylätasangolla jääkausi on muovannut erämäähan jättiläisen rappuaskelmia,joita näkee parhaiten lentokoneesta.
 Al Dahna-erämaa Saudi Arabiassa
Riyadhia ympäröivät wadit eli kuivuneet joenpohjat ja taatelipalmuoasikset.
Muuten kapunki on rutikuiva erämaatasangolle alunperin rakennettu terrakotan värinen savikylä,joka vasta Olayanin uudessa liikekaupunginosassa kohoaa taivaalle peililasisina torneina,jotka piirtelevät kuningaskunnan pilvetöntä sinitaivasta..
 Kuningashuone pääkaupunkiin oltiin perustettu emiiri Abdulaziz bin Abdulrahman al Faisal al Saudin käskystä vuoden 1902 vallankaappauksen jälkeen.
Kuningasta lyhyemmin kutsuttiin vain Ibn Saudiksi.
Abdulaziz-suku oli kauan ollut heimosodassa Al Rasheed-suvun kanssa,joutuessaan pakenemaan itärannikolle Kuvaitin emiirin suojelukseen.
Abdulaziz.-suku polveutuu kahdesta suvusta Al Turki- ja Al Abdulrahman- valtasuvuista
Nyky-Riyadhissa voi nähdä Bin Al Rasheedien, Bin Al Turkien ja yhtä hyvin Bin Ladeneiden  mahtavia myymälä-ja toimistorakennuksia.
Al Rasheedien läsnäolo kaupungissa osoittaa,että vanhat heimovihat ollaan unohdettu valtasukujen välillä tai ehkä pantu väliaikaisesti tikarituppeen.


 Riyadhin kuninkaallisen palatsin vartijat 1960

Abdulaziz-suku oli alunperin Riyadhin alueella asuvia paimentolaisheimoa Rasheedien karkoitettua nämä Kuvaitiin,Irakin rajamaille sekä Arabiemireetteihin.
Abdulazizien koottua kamelikaravaanisotajoukon Riyadhin uudelleen valloitukseen,silloinen Riyadhin kuvernööri Al Rasheed pakeni perheineen Saudi Arabian pohjoisosaan,jolloin Ibn Saud julistautui Allahin Armosta uuden Saudi Arabian kuningaskunnan hallitsijaksi.


 1949 Saudi Arabian  repaleinen kartta


Kuningas ryhtyi pian yhdistämään niemimaan läntisiä heimoja kaappaamalla Al Ahsan alueen sekä Al Hijazin rantakaistaleen Turkin ottomaanivallan alta..
Al Hijazin aluetta hallitsi ottomaanimperiumin aikana Al Hashimin suku,joka pakeni Jordaniaan sekä Irakiin.
Al Hashimeista nousi näiden maiden uudet kuningassuvut.
Ensimmäinen kuningas oli Hussein II,entisen Al Hijazin hallitsijan poika.
Pyhät kaupungit Mekka ja Medina liitettiin myös kuningaskuntaan
Saudi Arabian kuninkaat ovat aina lausuneet,että ensimmäiseksi he ovat "Custodians of the Two Holy Shrines,Mecca and Medina " eli kahden pyhäkön Mekan ja Medinan holhoajia ja sen jälkeen Saudi Arabian kuninkaita.
Kuningas Ibn Saud v. 1932 pani alulle uuden sosiaalitaloudellisen kauden kuningaskunnassa nimeltään Al Hijjran, yhdistäessään heimoja koneellistumisessa sekä muutolla savimajoista sekä teltoista uusiin kivitaloihin.
Al Hijjrasta tuli myös maan uusi kalenteri,jonka ajanlasku aloitettiin profeetta Muhammedin syntymästä.


Riyadin vanha kaupunki 1961.
Kaupunkiäkymä oli vielä samanlainen 1981.

Kuningas Ibn Saudin vanhetessa kruununprinssi Faisal otti osaa neuvotteluihin Yhdysvaltojen ja kuningaskunnan välisissä polttavissa kysymyksissä.
Kuninkaan audienssi
-------------------------
Ibn Saud

Riyadhin kuninkaallisen palatsin Diwan-huone 1960

 Riyadhin palatsin sisäänkäynti 1960
Erään kerran Suezin kriisin aikana v. 1956 Yhdysvaltojen Jeddan suurlähettiläs George Wadsworth sekä USA:n varapuolustusministeri Robert Anderson oltiin kutsuttu Riyadhin kuninkaalliseen Diwaniin eli jokavuotiseen kuninkaan audienssiin ,palatsin suorakaiteenmuotoiseen saliin keskustelemaan Egyptin presidentin Abdel Gamal Nasserin yrityksestä kansallistaa Suezin kanava.


Korkeaselkäisissä seinänvierustuoleissa istui USA:n delegaatio,kuninkaan istuessa huoneen keskellä rokokoojalkaisella valtaistuimella
Kuninkaan oikealla puolella istui kuninkaan neuvonantajien johtomies sheikki Yussef Al Yassin,alunperin syyrialainen,mustapartainen ja nopeakatseinen arabi,joka näytti pudonneen saliin suoraan lasten Ali Baba ja 40 varasta-sadusta.
Kuningas istui ylväänä valkoisessa thobkaavussaan ja kultabrodeeratussa kaffiefissaan katselemassa delegaatiota vahvojen silmälasilinssiensä läpi.
Kuningas oli puolisokea.ilmeisesti auringon polttavista säteistä tai geneettisestä viasta.


(Pappilan Jussikin ole useasti nähnyt Al Khobarin basaareissa  puolisokeita ja kaihisilmäisiä vanhoja miehiä.
Kerran eräs valkothobinen saudiherra parkkeerasi valkoisen Cadillacinsa Al Khobarin elektroniikkasukilla Sonyn myymälän eteen.
Myymälästä tämä osti uuden väritelevision katselemalla mallitelevisiosta liikkeen hyllyltä mustien lasiensa läpi virityskuvaa.
Maksettuaan ostoksensa beduiiniherrasmies koppasi kainaloonsa Jussin ostaman 18-tuumaisen väriteeveelaatikon ja suuntasi ovesta Cadillacinsa takaluukulle ovenkarmeja ja auton kylkiä vapaalla kädellä hapuillen.
Arabiherrasmies oli puolisokea.
Jussi meni tämän luo kertomaaan sattuneesta vaihdosta antamalla herralle oikean  televisolaatikon.
Vanhaherra kiitti "Shukran kathirillä" eli monin kiitoksin ja pani Sonynsa papinpojan avaamasta takaovesta sisään Cadillacinsa nahkapenkille.
Sitten hän autonkylkiä hapuillen kiersi kuljettajan ovelle ja pian Cadillac häipyi Al Khobarin tööttäävään liikennesumaan soolailemaan kuin muutkin puolisokeat autoilijat .
Riyadhin King Faisalin sairaalassa työskennellessään 1987-1994 Jussi kuuli sairaanhoitajavaimoltaan saudien kärsivän mm. geneettisestä syfiliksestä,mikä aiheuttaa parantamatonta sokeutta.
Muut sairaalassa todetut geneettiset ja insestin aiheuttamat syntymäviat olivat lasten mongoloidisuus,kehitysvammaisuus sekä sydänviat vastasyntyneillä.) 


 Al Khobarin tervetuliaisportti 1960
V.1980 katu  näytti samalta mutta liikenteen täyttämänä

Delegaatiovieraille tarjottiin vahvaa sokerista Qahwaa eli kahvia pienissä korvattomissa kupeissa.
Thobkaapuinen musta palvelija kaatoi kahvin pitkänokkaisesta pronssipannusta.
Dave Newsom, Dhahranin suurlähettiläs sekä Wilbur Eveland,CIA:n ja Pentagonin neuvonantaja santsasivat kahvia muutamaan otteeseen kunnes viestittivät lakeijaa tarjoilun riittämisestä heiluttamalla kuppeja tavan mukaan sormiensa välissä.
Exxonin Howard Page oli aikaisemmin vakuuttanut tulevista keskusteluista presidentti Eisenhowerille,että kuningas piti käsissään kultaista avainta Suezin kriisin päättämiseen.
Eveland taas oli kertonut kertonut presidentille Valkoisen Talon audienssilla,että Nasserin aikomuksena oli pudottaa Ibn Saud alas valtaistuimelta ja pujauttaa kommunismin pirun ovenraosta sisään.
Newsom taas oli lisännyt lammasmaisella naamallaan.että Nasseria pitäisi käydä vakuuttamassa,että vain ulkomaalainen sotilasoperaatio ratkaisisi kanavakriisin lopullisesti.
Eveland oli kyllä havainnut aikaisemmin,että John Foster Dulles,USA:n secretary of state oli ottanut yksinoikeuden hanskaansa koko Lähi-idän kriisin ratkaisussa. 


Wadsworth kertoi kuninkaalle presidentti Eisenhowerin terveiset kuninkaalle,että presidentti oli itse lähettänyt hänet henkilökohtaisena emissaarina keskustelemaan tästä erittäin vakavasta asiasta.
Robert Anderson toivotti kuninkaalle hyvää terveyttä,vaurautta sekä runsaasti poikalapsia ja pitkää ikää.
(Kuninkaalla oli niitä satoja lapsia monista vaimoista)


Kruununprinssi Feisal istui ilmeettömänä tuolillaan aivan neutraalina sivustakatsojana ja näytti delegaation mielestä kielitaidottomalta ja samalla kuurolta.
(Faisalin engalnninkielen taito oli erinomainen)
Sheikki Yussefin silmät katsoivat palaen delegaatiota etsimässä sen salaista tarkoitusta.


Kruununprinnsi ja myöhemmin kuningas Faisal
Lopulta Anderson meni suoraan asiaan ja Suezin kanavan kansallistamiseen.
Hän sanoi,että Nasser oli radaltaan ohi lentänyt ohjus,joka uhkasi edesottamuksillaan tehdä saudiöljyn täysin arvottomaksi.
(Anderson näytti olevan täysin kyvytön ymmärtämään,että Egypti omisti Suezin kanavan,jota ei enää tarvinnut kansallistaa. 
Nasser oli kansallistanut egyptiläisten jo egyptiläistämän ja ulkomaalaisten hallitseman Suezin kanavayhtiön.)
Anderson oli sanonut kuninkaalle Nasserin olevan pohjimmiltaan erittäin hyvä mies ja että tämän teot vain uhkasivat kaikkia arabikansoja.
Anderson ei vielä ollut paljastanut Howard Pagen suunnitelmaa saudeille,Evelandinkin ihmetellessä aikaisivatko öljy-yhtiöt uhkailla ostamasta saudiöljyä 


Kuningas nosti katseensa lattiasta nyökkäämällä vakavana ja tavallaan odottamalla Andersonin puheen jatkoa.
Avainsana,että saudiöljy oli arvotonta,oltiin lausuttu.
Faisal ja Yassin kyllä olivat ymmärtäneet sanoman kuiskiessaan toistensa korviin.


Öljykenttätuli 1960
jatkuu..."Kuninkaan divaanilla" 

torstai 21. heinäkuuta 2011

Elämän starttikaapeleita etsimässä sannasta.Saudikirja

ELÄMÄN STARTTIKAAPELEITA ETSIMÄSSÄ SANNASTA
---------------------------------------------------------------------------
"Olen mitannut elämääni pikkulusikalla suodatinkahvinkeittimeen.."
Jussi
Ilman kahvia ei yksikään suomalaisurakka olisi tullut kunnialliseen päätökseen.
Harjankaisissa sai vielä kahviin lisää slaakia vaikka aropontikasta.
Työmaakonttorissa porisi päivätolkulla amerikkalainen rosterista tehty West Bend-perkolaattori,minkä porisuttamat iltapäivämukilliset saivat toimistoporukan kafeiinista hyperaktiivisia ,monen jo  kaataessa iltapäiväisen öljynmustan ja kärventyneen kahvimukillisensa portakabiinin ikkunasta arolle.
Konttorin kahvipoikaa jemeniläistä kuusikymppistä Alia kukaan ei uskaltanut loukata kahvin laadusta kahvikoneen paahtaessa poroja vaihtamatta koko päivän.
Joku oli uskaltanut ja saanut kasvoilleen Alilta arabialaisen vastauksen "Nik äräk" eli nussi isoäitiäsi kahvipojan vihoissaan heittäessä kupin kahveineen konttorin ikkunasta aropustalle.
jemeni-beduiini
Juhart 2012
Ali mittasi päivittäin sinisestä Maxwell-purkista kahvinporoja lisäpotkun saamiseksi ja vasta illansuussa hän heitti perskat masiinipuulin peltihallin taakse rautaromujen päälle pesemällä rosteripöntön hallikatoksen yhdestä öljytynnyristä halkaistussa altaassa,mikä oli tarkoitettu koneenosien pesuun. petroolissa.
Ihmekös,että konttorista monella oli kiire laadunvalvonnan portakabiinin vessaan asioimaan.
Kahvinjuojat kärsivät vatsanväänteistä,levottomuudesta ja keskityskyvyn laskeutumisesta.
Jussikin kerran jalat ristissä odotteli vuoroaan laadunvalvonnan portakabiinin vessan edessä keskipäivän kuumuudessa.
Hän joutui toistuvasti koputtelemaan vessanovea,koska sisällä istuva asiakas oli käyttänyt yli puoli tuntia asioimiseen.
Odottamiseen kyllästyneenä Jussi repäisi hepposen alumiinioven auki tapaamalla ihmeekseen yhden filippiinorakennustyömiehen kyykkimässä kumisaappaissa ja farkut kintussa pytyn lauteen päällä tähtäämässä perällään vesilukkoon.
Filippiinolle tuli äkkilähtö Jussin huutaessa tagalogiksi "Pasok labas!" ..Äkkiä ulos!..Juanin juostessa farkkuja nostellen liikasuuret kumisaappat lotkuen työmaalle .
Jussi kyllä sydämessään oli antanut Juanille anteeksi etikettivirheestä ja sisäsiistiyskoulutuksen puutteesta,koska 90 prosenttia kansasta ei omistanut vessaa,vaan kotitontiltaan heittelivät jätöksensä muovipussessa tontilta palmumetsään.Niitä ihmisjätösmuovipusseja yleisesti kutsuttiin Lentäviksi Lautasiksi..Flying Saucereiksi...Filippiineillä tehdään päivittäin tuhansia havaintoja samanlaisista UFOista.Markkinoilta kotiin
Juhart 2005
Jos projektin edistymistä laskettiin kahvikupeissa,niin filippiino-Juan laskee ajan ja matkan omassa raamissaan konkreettisilla hyperboleilla.
Aikaa lasketaan laajemmassa mittakaavassa puolipäivin ja matkan pituuksia menttolisavukkeen palamisajassa.
--Tuonne on puolentoista Philip Morrisin menttoli-king-sizen palamisajan matka.
Juan sanoa vieraalle 

Jussinkin aika Jubailin projektissa vuoden 1982 syyskuussa oli lopuillaan.
Viimeisiä pitkäaikaislähetyksiä odoteltiin Amerikasta.
Kontteja saapui saitille purettavaksi muutama päivässä etenkin OM Hallin (Operations and Maintenance Hall) eli  korjaamo-ja huoltorakennuksen ovelle.
Ostot oltiin jo tehty puolisen vuotta aiemmin hallin koneista,millä yleensä oli pitkä valmistus-ja merirahtitoimitusaika.
Bechtelin konsulttifirman speksit vaativat amerikkalaisia tuotteita,joten toimittajat olivat enimmäkseen jenkkiläisiä off-shore-agentteja.kuten intialaisomistajien Marydyne Inc. New Jerseyssä.


 Fay-automaattisorvi
Erästä konttia purettiin huoltohallin edessä.
Volvotrukin hampaissa keikkui kallis automaattisorvi ja sattumalta aivan oven suussa se putosi päälleen hallin betonilattialle.
Asiasta syntyi suurehko haloo,koska hallin luovutukseen oli vain kuukausi aikaa.
Jussi kävi tutkimassa osto-ja rahtidokumentteja,mistä löytyi klausuuli,että purkaus katsottiin rahtivakuutuksen piirin..
Tällöin Jussi lähetti korvausvaatimuksen valokuvineen rahtivakuuttajalleen.
Tarkastellessaan sorvin kuntoa hän huomasi vain yhden kammen vääntyneen,jolloin päätettiin,että laite asetetaan alustalleen luovutusta varten,kunnes uusi saapuisi saitille.
Laadunvalvontapäällikkö hääri sorvin ympärillä ottamassa polaroidkuvia joka kantilta ja fotot liitettiin raporttiin omistajalle tarkastettaviksi.
Koneen tarkastuksessa Jussi havaitsi sorvin valmistuslaatasta,että laite oli valmistettu Kiinassa amerikkalaisen toimittajan spekseillä .
Amerikkalaisen toimittajan toimitusaika oli 6 kuukautta,jolloin Jussi otti yhteyttä taiwanilaiseen valmistajaan,jolta sorvin sai kuukaudessa saitille ja puoleen hintaan.
Vakuutusyhtiö lupasi korvata koneen täydellä incotermisellä CIF-hinnalla (Cost-Insurance-Freight) .
Jussi ei tiennyt mihin erotusdollarit pistettiin,koska hän oli jo pakkaamassa matkalaukkuaan Suomeen lähtöä varten. ja uuden saudiviisumin vaihtoon..
Ilmeisesti kymmenisentuhatta dollaria meni konttorilla yleiseen jakoon kuin aiemmat muutkin baksiisirahat.
Jussilta oli jo mennyt usko suomalaisurekoitsijan omasta rehellisyydestä,managerien jo projektin alussa syötyä kuormasta,saatuaan ennakkomaksun ministeriöltä.Putzmeiserin Mercedes-betonipumppuautokin oli maksanut 700.000 rialia,kun Jussi oli ostosmatkallaan Dammamissa kysäissyt puolisen vuotta myöhemmin Zahid Tractorin myyjältä hintaa...300.000 rialia.Jussin esimies oli sanonut privaatisti hänelle kuittilöydöstä,että jos julkaiset sen,niin kirjoitat exitviisumia maasta ulos.
Jussi olikin ihmetellyt maahan saavuttuaan,miksi firman ostopäälliköllä oli allaan uusi 1982 Chrysler New Yorker Towncar,vaikka mies oli saapunut Suomesta Saudiin persaukisena.


Keskiolutbaarissa
Juhart 2012
Automaattisorvista Jussi muisti kotikaupunkinsa yhden kuuluisuuden,Kanadan Kallun.
Pääkadun kuuluisassa kaljaravintolassa Kanadan Kallun tapasi 70-luvun alussa karvalakkipuolen tynnyrituolilla naukkaamassa lasipikarista punaviiniä.
Kallu oli pukeutunut sen ajan yhdistemäpukuun,leveäkauluksiseen ruututakkiin ja leveälahkeisiin flanellihousuihin.
Valkoisen puuvillapaidan kaulukset lepäsivät auki olkapäillä ja kaulassa komeili Paakkosen miestenliikkestä puvun ostosta bonuksena saatu intialaiskuvioinen liina.
Kalle tunnettiin varakkaana eläkeläisenä,jonka perässä nuoremmatkin kuumapöksylikat juoksivat rahastusmielessä.
Päästyään useista punkkupikareista vauhtiin Kallun puheet aina kulkivat takaisin Albertaan,missä hän kehui olleensa kolmekymmentä vuotta "revolverisorvarina" Coltin käsiasetehtaalla.
Kallu ehkä tahallaan liioitteli tietämättömille koko Colt-jutullaan,koska revolverisorvi oli nimitys tietylle sorvityypille 
Häntä pilkattiin paskanpuhumisesta,mutta mies pysyi aina sanassaan,alkamalla puhua itsekseen etelä.-Albertan Calgaryn murretta 
Kaupungilla Kallu monesti jäi kiinni suustaan Albertan Calgarystä kaupunkiin muuttaneen Don Littlen kanssa joka oli saapunut maahan levittämään maailmankansalaisuusuoppia.Kadulla toisensa tavattuaan kanadalainen revolverisorvari ja tehdasrenki aina paransivat maailmaa.
Don töikseen paiskeli tuurissa Högfrosin tehtailla venttiilien valusaumojen puhdistajana.
Jussi tunsi Donin hyvin maailmankansalaisvaimonsa kautta.


1979 Impala
Tuli se lähtöpäivä paskimosaitilta.
Jussi katseli firman valkoisen Chevrolet Impalan takalasista miten hallintorakennus ja laguunit hävisivät silmistä tienmutkassa hiekkadyynien taakse..
Samassa mutkassa ei enää näkynyt pakistaanipoikia löysät housut kintuilla häärimässä aasirakastajattaren kanssa.kuten hän oli nähnyt saavuttuaan parisen vuotta aiemmin työmaalle....
Vain kauempana punahiekkaisessa horisontissa näkyi pari kamelia suuntaamassa paskimoa päin.
Jussi tiesi hyvin,että muutaman tunnin päästä työmaalla huiskittaisiin käsillä kamelikärpäsiä urakalla pois.
Ne osaavat jopa purra suoraan työhaalarinkin läpi eivätkä ne edes kärsineet leukojensa väärästä purennasta.


Kahden ja puolen vuoden työkontrahti oli päättynyt eikä Jussilla ollut aanaustakaan sittä,että tulisi jäämään aromaahan melkein pariksikymmeneksi vuodeksi.
Starttikaapelit olivat vielä olivat löytämättä,koska uuden akun hinnalla saisi uuden auton..
Suomalaisena urakkamiesten AAA-kerholaisena hän oli jo paikkaamassa kahta ensimmäistä Aakkosta--Avioeroa ja Autoa.. Kolmatta eli Asuntoa ei vielä näkynyt horisontissa..Filippiineillä.
Viimeinen Eldorado päätyi romuttamolle ennen maasta lähtöä kansiremontin takia,vaikka Jussi oli ostanut Dammamista siihen uuden puolimoottorinkin.
Uusi elämäkin oli starttivalmiina.
Uuden  avioliitonkin solmiminen oli edessä Filippiinien Bicolin provinssin pääkaupungissa Legazpi Cityssä hehkeän pankkivirkailijan kanssa.Tyttö ei ollut mikään "Smashing beauty",mutta älykäs ,mikä kiihotti papinpoikaa enemmän kuin tiimalasivartalo ja retusoitu kansikuvanaama. 
Ja autoromuttamoihin Jussilla tulisi olemaan paljon asiaa autohulluudessaan.tulevina arovuosinaan.Riyadhiin päästyään hän luuli saapuneensa onnelaan,löydettyään Al Kharjin kymmenhehtaarisen autoromuttamon..
Avioliitot kumma kyllä tuppasivat samoin romuttumaan.
Niissä papinpoika ei koskaan ollut yhtä varovainen kuin auton ostoissa,vaikka molemmat hankintatyylit tapahtuivat sen hetken impulssissa.


 Dammam derelicts. Juhart 1989.


jatkuu..."IBM--Inshallah-Bukra-Malesh"..

Free-wheelingiä ja Jack Danielsiä.Saudikirja.Lontoon postilla jne.

FREE-WHEELINGIÄ JA JACK DANIELSIÄ
---------------------------------------------------------

Pappilan Jussiinkin iski lomamatkakuume vuoden 1981 loka-marraskuussa.
Hän päätti tehdä maailmanympärilentomatkan ,ei 80:ssä päivässä kuumailmapallolla,vaan kuukaudessa Northwest Orientilla.
Matkareittinä oli Dhahran-Manila-Tokio-Honolulu-San Fransico-New York-Pariisi-Helsinki-Dhahran.
Matkakumppanikseen hän sai oululaisen maapuolen insinöörin Torkkelin Taunon,saman inssin,jonka uusi Juffalin Mercedes oli varustettu stereoheepeleillä paremmin kuin mikään levytysstudio..
Torkkelin iloittelu loppui jo matkan ensimmäisellä legillä Manilassa,missä hän sai Manila Garden- hotellin lääkäriltä penisiliinipiikin peräänsä ,käytyään kokeilemassa vetovoimaansa Manilan Mabini Streetin tyttöluolissa.
Taukka oli lyhyehkö ja laiha finniaknearpinen maapuolen insinööri Oulusta.
Oikeastaan näin katalasti käydessä oli parempi Taukalle saadessaan mahdollisuuden kuvata uudella Nikonin järjestelykamerallaan matkanähtävyyksiä selvin päin.
Hän esiintyikin kunnon turistin tavoin "penis-illiinnikuurilla" koko rengasmatkan suomalaisinssin brändivaatteissa eli valkoisessa,lyhythihaisessa ja silittämättömässä epolettipaidassa.

Jos suomalaisia erämaaturisteja katsottiin kieroon kansainvälisissä lomakohteissa huonosta käyttäytymisestä ja silittämättömistä epolettipaidoistaan,niin kotimaassaan he päätyivät suomalaisen kateuden kohteiksi.
Kuten Jussi oli ennakoinut jo Pikkutimpurin mersusta,niin moni johtotähti urakkamiehen kotitallissa sai naapureiden ikkunaverhot heilumaan valaistun joulutähden alla.
Eräs pietarsaarelainen instrumenttiteknikko oli ostanut Riyadhin autosukilta vähän käytetyn valkoisen Mercedes 450SLC-kupeen vientiautokseen.
Hänen uuden tiiliomakotitalonsa tallissa seisoi myös vaimon Mercedes 200 kauppa-autona.
Naapurissa kadun vastapuolella asui kaupunginjohtaja villassaan ja vihreä virka-Saab 99 tallissaan.
Jostain kummasta syystä kaupunginjohtajan Saab vaihtui uuteen dieselmersuun.
Ei siis sopinut suomalaiseen lähiökuvaan,että teknikon autot peilaisivat ainoina hyvinvoinnin symbooleina kotikadulla.

 1980 MB 450 SLC
Filippiinot käyttäytyivät finnien kanssa melko samalla lailla kaikkien rikkauden ja vallan symboolien suhteen.
Heille ei pelkästään riittänyt se,että piirtelivät linkkupuukonterällä kyljenpituisia viiruja varakkaampien mersujen metallimaalikylkiin ohikävellessään.
He tahallaan häpäisivät  kansallissankarien  Jose Rizalin ja Emilio Aquinaldon patsaita kuseskelemalla niiden juurilla tai sitten vaikka kaupungilla Citibankin kadunpuolisiin ikkunoihin.
Tällä koiramaisella käyttäytymisellään he pilkkasivat vallassa olleiden ja vallassa olevien arvojalustoita.
Samoin eläkkeellä olevat sohvakenraalit sotivat televisiovastaanottimiensa edessä uutta vallankumousta Ginebra San Miguel-ginilasi kädessään ja sisäsiistikouluttamattoman sotarotweilerin paskakikkareet tuhkakupissa,kateellisina aktiivikenraaleille hyvistä raha-apajista puolustusbudjetista.
Perussyynä kaikille kansankerroksille oli kateellisuus vallankahvassa olevia kohtaan.
Toisaalta filippiinomentaliteetissa arvostetaan Saudeissa tai Amerikassa rikastunutta kababayania eli kanssakansalaista niin paljon,että niiltä voi varastaa uuden Nissan Safarin tallista ja olohuoneen kotiviihdekeskuksen tauluteevein ja stereoin,kun perhe oli mennyt sukulaisiin pääsisäislomilla kotiprovinssiinsa.Poliisit raporteissaan kertovat kyseessä olleen "inside jobin" eli talouden piiat tai autonkuljettajat olivat vihinnneet Akyat bahay-jengille (Aidan yli-jengi) isäntäväen poistumisesta lomilleen.
Toisaalta rikkauden symboolit menivät näin kansallisessa kierrätyskampanjassa muiden vähäosaisempien nautittavaksi.

 Fiestabound. Juhart 2003
Saudin filippiinotyöntekijät eivät Manilan kotilennoilla ottaneet päätään täyteen suomalaisten kollegioiden tavoin,vaan taputtivat innoissaan mabuhay-huudoin (mabuhay--tervetuloa) economyluokassa Philippine Airlinesin jumbon balluunirenkaiden kosketettua silloisen Manila International Airportin betonikiitoradan kantta.
(Nykyään kentän nimi on NAIA eli Ninoy Aquino International Airport. MIA oli Marcosin aikainen nimi)
Filiippinot vasta barriofiestassaan kuukahtavat mahat pullollaan varraspossua ja Fundadorin rommia palmupuun juurelle uneksimaan huomisesta.
Suomalaisille saudikonkareille humalassaolo kotimaassa tai ulkomaisissa juottopaikoissa on yhtä paljon statusta kuin vientimersun osto.
Vapaata he eivät koskaan kestä selvinä.

Sherrard Roadin kulman intialaisen
Sikh-turbaanisen Manojin
Off-Licence

Filippiinoissakin on poikkeuksia.
Näitä kutsutaan Lontoon eli Londonistanin pinoyksi,jotka ovat juurtuneet itälontoolaiseen elämäntyyliin 42-tuuman tauluteevein, velka-Vauxhallein ja 25-vuoden asuntolainoin.
Jokainen haluaa olla parempi kuin naapurin dela Cruzit.
Jussin itälontoolaisessa vuokratalossa 2000-luvun alussa asui kolme filippiinoperhettä.
Kaikki työskentelivät terveydenhoitoalalla,vaimot sairaanhoitajina ja miehet  instrumenttisteriloijina sekä sairaalaportereina.
Joka viikonloppuisin riippuen työrotasta (Rota-tuuri) kävivät Sherrard Roadin kulman off-licencestä ostamassa parasta Jack Daniels-viskiä illanviettoon.
Filippiinoilla on tapanaan grillata tai köksätä vahva rasvainen ateria ennen pulloviihdettä,jolloin mahakalvoille saatiin suoja äkillisen humaltumisen estämiseksi.
Suomalaiset olisivat kutsuneet sitä alkoholin väärinkäytöksi, koska viina on tarkoitettu vain kännin ottamiseen.
Sormiruoka eli filippiino-pulutan on ollut satoja vuosia traditioruokana barriofiestoissakin.
"Finger licking good!" he voivat huudahtaaa paikallisen kentuckyläiseverstin kanabaarissakin.
Uudenvuoden vastaanotossa heillä ei enää ole sormia nuoltavakseen kiinanpommin räjähdettyä sormissa edellisvuoden vastaanottajaisissa.

Jussin  itälontoolaisen vuokratalon yläkerrassa Manolo ja Cha Serranon perheeseen syntyi tyttölapsi.
Tyttö ristittiin Forest Gaten katolisessa kirkossa Daniela Serranoksi,taivaallisen sikiämisen tapahduttua eräiden Jack Daniels-fiestojen jälkeen..
Tänä päivänä tyttöä kutsutaan Pocahontakseksi erikoisten intialaispiirteittensä takia .
Serrano-suku oli alunperin lähtöisin 1600-luvun Monterey-laaksosta, silloisesta Meksikon Kaliforniasta.
Serranointiaaneja pakkovärvättiin Acapulcosta lähteviin Manilan kaljuunoihin.
Vielä 400 vuotta myöhemmin he asuvat Filippiinien Batangas-provinssissa korkein poskenpäin ja punaisin nahoin.
Aivan oikea intiaanipäällikön tytär Pocahontas taas nai Uuden Amsterdamin saarella eli New Yorkin Manhattanilla brittiläisen siirtolaisen.
Pocahontas kuoli varakkaana leidinä Lontoossa.

Tänä päivänä Saudin itäprovinssin  Jubailin paskimourakkaprojektin masiinipuulin Makella on muiston Pariisin reissustaan Eiffel-torni pystistä saatu syvä arpi otsassan kuin lobotomiapotilaalla.

Filippiiniläisellä Manololla taas kolme oikean käden sormea kädessä Uutena Vuotena räjähtäneestä juudaksen vyöstä, tilatessaan viittä Stella Artois-lagerpikkutuoppia juomakavereilleen Onetille,Omaille sekä Pablolle itälontoolaisen Forest Gaten Sunrise-mumbaipubissa,missä latvialainen pellavalettinen baarityttö kuivaa kaljalaseja likaisen essun nurkkaan..
Finger licking Good!
Hämähäkkimies ja lentoluutnantti.Suomikirja.HÄMÄHÄKKIMIES JA LENTOLUUTNANTTI
-----------------------------------------------------------
(jatkoa harakanpesään)

Hämähäkkipossu katossa.

Jaska teki kierrosta osastolla.
Pääkäytävän vessanovi oli lukossa hoitajan yritellessä koputella ja udella kuka onneton saattoi olla jäänyt sisään vangiksi.
Ei kuulunut vastausta,ei pytynvedon kohinaa eikä muutakaan luonnollisten tarpeiden aiheuttamia ääniä.
Jaska meni ilmoittamaan asiasta Eerolle,joka oli lopettelemassa Mäkipään papan lusikkaruokkimista.
Papan kädet oltiin sidottu keinutuolin selkänojaan kuin Gestapon kuulusteluvangilla kumirannekkeella,jota yleensä käytetiin verinäytteen otossa.
Eero riuhtaisi painonnostajan hauiksellaan vessanoven auki, lukonkielen repiessä ovenkarmista puupalan pois
Kummatkin kurkistivat oviaukosta sisään.
Vessassa paloi valo ja lavuaarin posliinilla oli Lumikki ja seitsemän pientä kääpiötä-kirja avoinna.
--Ei tääl näjy kettä!
--Mitä piruu tää oikke meinaa...?
Jaska kysäisi Eerolta,kun vessan sisäkatosta kuului omituista sihinää.
Kumpienkin tuijottaessa ylöskäsin ,Markku roikkui kumitossut jalassa harallaan ja kädet levällään seinistä kiinni kuin hämähäkkimies .
--Mitä vitt....eikus perkelet sää siäl katos roikut?
Eero uteli.
--Kmul o yks ksalaisuus!
Markku vastasi kuiskaten.
--Kmull o yks kvarasätkä ktääll ilmakritilä ktakan kpiiloss..
--Älkkä kertokka Ksirkal..ksil osastonhoijal mittä!
--Tul sää ny ales siält,nii saat heti multa kolme tyämiäst poltettavaks tupakkihuanees ja sitte petiin!
Eero maanitteli.
--Ei siäll yläkerras voi vettä henujakka ku käret ova seinäss kiine kun imukupeill.
--Emmää kvoi ktull ku kmullo kpaskat khousuiss..ja kjala  klukuss..
Markku vastasi melkein itkussa.
Eero meni aivan Markun alapuolelle ja mätkäytti nyrkillä pojan vatsaan,jolloin hämähäkkimies putosi katosta hoitajan syliin.
--Täll taval hämähäkkimiähet tippuvat katost ilman kärpäsraidii?
Hoitajapari kantoi Markun ensiksi pesuhuoneeseen pestäväksi  ja sitten he taluttivat pojan putkisängylle sitomalla hämähäkkimiehen raajoista nahkaremmeillä kumpaankin päätyyn.
Eero pakotti vielä pojan nielemään valiumin vesilasillisella.--ja sille kustannuspaikalle laskeutui rauhanenkeli taivaalta.

Jussi oli kerran kysäissyt Eerolta miksi osaston parvekkeenovi oli aina lukossa.
Vanhempi hoitaja oli vastannut sen johtuvan turvallisuussyistä,ettei enää tarvitse tupakalle menijöitä korjata sihvelin ja luudan kanssa tohtorien parkkipaikalta.
Kymmenisen potilasta ollaan korjattu kuolleena viiden vuoden aikana päälääkärin parkkiruudusta.
--Ja sitt ne varottelee lehtie lääkäripalstoill ett tupakki on  hitaast tappavaa myrkkyy!
Eero naurahti pannessaan Coltin suuhunsa ja poistui potilaiden tupakkahuoneeseen. tarkastamaan,ettei roskakoriin oltu heitetty palavia sätkätumppeja.

Sairaanhoitaja Simolan Kaija juoksi hädissään Jaskan ja Jussin luokse kertomaan,että lentoluutnantti Kirjavainen on taas saanut sätkyn ja heittänyt lääkkensä lattialle.
Kaija oli lääkejakelussa yrittänyt tarjota muovikupissa Kirjavaiselle tabletit,jolloin potilas oli heittänyt ne pitki salin lattiaa ja murissut joistain vanjojen paskasista naissanitääreistä.
..Voisitteks te kummakki tullla jelppamaan,kun Kirjavane rikkos jo yhren pinnatualinki ruakapöyrän pääll?!
Kaiija pyyteli lupaamalla vielä tarjota palkaksi kierroksen Karjalan revanssikaljaa kirkonkylän Belaruspubissa illemmalla.
Jaskan mielestä kaiija oli komea herkkuperä,mikä kutsui muuhunkin kuin kaljan tissuttamiseen Belaruksessa.
--Pääsispäs tollast koittelemaa oikke mäkivaihteell,niin äes painus syväll vakkoon!
Jaska kuiskasi Jussille seuratessaan sairaanhoitajaa salin puolelle.

Hoitajien astellessa saliin lentoluutnantti istui ruokapöydän ääressä silmät leimuten ohjaamassa Brewster-hävittäjää pilotin asennossa pitämällä kuviteltua ohjaussauvaa kädessään ja peukalo konekiväärin liipasinnapilla..
Kirjavainen kähätteli sarjoja ampuen,että siinä taas meni kolme jakkia ja neljä tsaikkaa alas Vuoksen vesiin.
Jaska kysäisi tottumuksesta Kirjavaiselta:
Mikä vuas,kuukaus tai päivä se tänäpänä on?
--Se on heinäkuun kolomastoista päevä tuhatyheksänsattoonelejäkymmentänelejä..
--Eekös se fänrikki tiijä mittää ajasta,että se nytenniin on kolometoesta -reikäreikä...lentokorkeuttakin on kaksihattaviissataa jalakaa?
--Kahtokaapas fänrikki tuonne alas kun Viipurjkin pallaa..ja olis jo aeka pallaella Lappeenrantaan kun benssiinikkin tuppoo loppummaan ja iivanattiin ne possaatelevat ilimatoruntatykeillään läheltä...
Kirjavainen korjasi kuviteltua happinaamariaan kasvoillensa ja nojautui eteenpäin kuin syöksylaskussa.

Jaska kysäisi viekkaana Kirjavaiselta:
--Kumme nyt olla laskeutumassa,niin ottasittekos herra luutnantti valiumin poskeen kossupaukun kanssa?
Kirjavainen katsoi tiukasti eteensä lähestyvää kuusikkoa ja vastasi:
--Kyllä kelepoo...mutta pijelkää nyt kiinni paekallanne kun kuusenlatvat katkeelevat napsimalla siivenkärjissä..ja harakanpesijä lentelööpi kaeken hoppeetavaran kanssa...ikkäänkin olotaesj laskeevuttu kulutaseppäliikkeen lasitiskille!!

 Brewster järvessä.Juhart 2011
-keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Kaksi lensi yli harakanpesän.Suomikirja.papinpoika- ja pakanamaasarja.

 Maailmanlopun airut


KAKSI LENSI YLI HARKANPESÄN
------------------------------------------------
"Hulluudella ja neroudella on vain hiuksnhieno ero."
Jaska

"Kaksi lensi yli käenpesän minä sekä hän,
jonka häkistänsä ulos pelasin.
Oli siivet vielä maassa,mutta näin sen elävän,kun sen sivupeilin siivet selasin"
Freeman

Heinäkuu 1970
---------------------
Jaska kantoi ylpeydellä valkoista takkiaan.
Hän oli pyyhkimässä rasvafläkkiä takinkauluksesta syljellä kostutetulla etusomellaan tullessaan lounastauolta sairaalan ruokalasta.
Hän oli aukaisemassa miesten suljetun osaston ovea nelihaara-avaimella,joka antoi hänelle suurta auktoriteettiä sekä ylemmyydentuntoa oven takan asuvien kumaraisten ja tokkuraisten joukossa.

Jaska oli palvellut viitisen vuotta Hurunummen mielisairaalassa hoitajana yhdellä samalla mieskroonikkopotilaiden osastolla..
Työ oli jokseenkin rutiintunut,vaikka joskus tuntui raskaaltakin,etenkin tänä päivänä,jolloin pitäisi antaa peräprutkut suppoineen koko osastolle.
Hänen suussaan maistui vielä kanttiinin pöönäpaulakahvin maku pyyhkiessään hillomunkin jauhosokerimuruja suupielistään.
Aukaistuaan oven osaston pesuhuoneesta oli levinnyt käytävälle kitkerä peräulosteen haju ja kahvinmaku suussa pilaantui hetkessä.
Anttolan Eero,osaston vanhin mieshoitaja oli pitelemässä Eklundin vanhapappaa hartioista irtopytyllä,jonka sisältä kajahteli kuin valtatien kallioleikkauksen räjäytystöissä.
Sijaishoitaja pappilan Jussi irvisteli Eeron leveän selän takaa repiessään lateksihanskoja käsistään.
Papan vieressä puupallilla könötti litran emalikannu ,jonka alareunasta roikkui saippuavettä tippuva kumiletku.
Pappa oli varttituntia aiemmin saanut betoninpehmennyssupon peräänsä litralla tuttipullonlämmintä saippuavettä.
Nyt perästä kuului.

Jaskaa koko peräruiskeseremonia oli aina hymyilyttänyt yhtä paljon kuin salakavalan pierun päästämisessä lähimarketin kassajonossa.
Toimenpide oli kuitenkin viikkorutiinia osaston potilaiden vatsojen kovettuessa anturabetoniksi lääkityksestä.
Jaska meni apuun kahden sijaishoitajan vetäessä einsteintukkaista Niemelän isäntää käsistä potilaiden tupakkahuoneen ovelta,papan harotellessä käsillään ja tohvelijaloillaan kohti ovenkarmeja.
Kolmikko sai papan voimalla istumaan pytylle Jussin jo seistessä valmiina takana vesikannun kanssa.
Pappa kiroili ja huusi pussitupakan kellastamien mursunviiksiensä välistä:
--Emmää kyl mikkä ruattalane homotintti ol,et mun perssiis pistetäs paloruutan kummiletkul saipputvet alvariis!
Hoitajat jättivät papan Eeron varmoihin käsiin ja uuteen takaa-ajoon ,Siirosen Uolevin karattua viereiseltä pytyltä henkselit kuivia kannikoita hakaten käytävälle ja hoitajien kahvihuoneeseen.
Kahvihuoneesta kuului kirkaisuja ja kovaa meteliä Uolevin lerputeltua tuppipeliään naishoitajien edessä,löysän perälietteen valuessa rimppakinttuja pitkin alas lattialle.
Jaska kävi vetämässä Uolevia kädestä houkuttelemalla tätä Työmiestupakka-askilla kuin renki hevosta sokeripalalla takaisin pesuhuoneen puolelle ,missä sijaishoitajapari pyyhki tämän takaliston tuplaserlalla ja vetäisivät diagonaalipöksyt alushousuttomien kannikoiden päälle.
Uolevi työmiestupakan palkkioksi saatuaan laahusti tupakkahuoneeseen hokiessaan:
--Uolevi..Uolevi...sää vaan voit kakun päält nuolevi...Uolevi ,Uolevi sää es nälkkää kuolevi...

Yksi lensi yli käenpesän 1975
Mieshoitajat  touhuilivat pesuhuoneen kosteudessa ja käryssä toista tuntia saatuaan kaikki pakoonjuosseet osastolta kiinni ja vetäytyivät kahvihuoneeseen juomaan Rosita-kahvikupilliset ja vetämään kahvisavut päälle.
Eero retkotti kuluneella kangassohvalla lukemassa Apua nortinsavun vetistäessä silmiä,Jussin ja Jaskan istuessa pöydän ääressä sekoittamassa palasirkkua kovalla kilinällä kupeissaan.
--Hei pojat!
--Ootteks te kullneet siit uurest seksioopperast Kalkutast,minkä ensesitys oli Lonttoos kuun kahrestoit päivä?
Eero kysäisi kastellessaan yskiessään lehden aukeaman.
--Lehres lukke,ett sen ensesitys pirettii yhres vanhas pyäriäs veturitallis jossa Eustonis,ettei kaikkie siveelliste höyryt olsis puhkunee pakal...
--Yleisökin ol kuulemas pukeutunnu oikke seksiskkääst kute naise nykymuarin mukaisis kuumis pöksyis ja miähe ilma paittaa ja sit kaikk lespo- ja hinttiesitykse näyttämöl saiva kauhiat aplorit..
--Ainaski kaks esitys ne ol tehne ihan ilkinmulkuin

--Joo ..ollaan me kuultu...ja nähtykki!
Jussi vastasi pienessä sivuirveessä tumpatessaan mallunjämää peltiselle Koffin tuhkakupille.
--Tiedäksää Eero,että se Calcutta-nimi oikkiast tulee ihan muualt kun yhdest intialaisest kaupungist.?
--Se on oikkiast tullut ranskankielisest lauseest..."Que'll cul tu as? ...eli härmäks että "Millane perä sull oikkest on?"

Oh! Calcutta! 1970
Jaska oli vieressä melkein nielaisemassa kahvinsa väärään kurkkuun nikoittelemalla:
--Jaa ja just jutut taas meni takasin noihi periin,kun ollaan päästy ukkojen perii pyyhkimäst!
..Ei siin ol pal eroo suamalaise ja rittiperän kans..kummaki ronklaava ihan samal tavall...
Jussi lisäsi väliin:
--Kuules Jaska..sullo kyl tollane ammati-ihmise näkökanntti kaikis asjois..
--Mää kyl karull kattele kaikkie herkulliste perien perään...meinaa nnuorempie naisten..
..Yli kolmekymppise jäävät laskuist pois..

--No on teill pojil oikke omat jutut!
Eero kommentoi sohvalta päättän puistellen heittämällä Apulehden kahvipöydälle.
--Ei maar... osse parast,ett painutaan osastol,ku ruuan jakelu alkkaa hulluil vartin pääst..
--Mää jouru viäl Mäkipään papal syöttämmä lusikal ku vauval,kussen käret heiluu ku tuulimyllyn siivet..
--Ja mitä teitän juttuihis tulee..niin menkkää iha vappast tsiikamma naisten suljetul,niin paljast vaippaperset vilkkuu ilma homoje ja lepsoje rokkimusiikkii.
--Mää voisin kerttoo teitil,kummää jourusin peruttamma meitin Kankkose Markult,meiti kookirjaimill puhuva klopin vappakävelynki,.kusse sai kumottuu mäkkeen yhren naisten suljetu osaston Toivasen Marketan ,jollei ol  sit pariinkymmenee vuatte olnu pikkupöksyi jalvoisas ...
--Markku kutes te tiärätte on vast kahreksantoistvuatias kaaho kolli ja se pökkis Marketa kintui ku pikkane koiranpenikka sinise verkkari jalass...
--Ei maar pojat..emmää jaks kertto teill kaikkii,mitä mää ole kolmenkymmene vuare aikkan tääll nähny..!
--Ussiamp niist jutunaiheist makkaa tos mäjes puuristi all kunnavaivasin kuapattuin..

Poistuttuaan kahvihuoneesta käytävälle Jaska ja Jussi kohtasivatkin Kankkosen Markun,pitkän ja laihan verkkaripukuisen pojan seisomassa selkä seinää vasten.
-Khei khoiturit...onk kteill ktupakkii?!
Make kysäisi puolikuskaamalla tyypillisillä K-kirjaimilla korostaen katselemalla viekkaasti sivusilmällä hoitajia.
Jaska vastasi:
--Orotteles sää Markku syännin jälkkee,kun jaetaa potilastupakat.
--Ja muute..sun Tyämiesloorassas on vai  pari pöllii jäljel,et sun piräsis kyssyy osastonhoitajalt sun rahojas ,ett me käyrää ostamas osuuskaupast sul oikke koko limppu.
Jaska lisäsi poikaa rauhoitellen nähdessään Markun selän takana sormien menevän nyrkkiin.
Markku siirtyi käytävältä vastapuolisen huoneen ovelle loirimaisin harppauksin ryhtymällä selostamaan Keinosen Arvon ja Sihvosen Nestorin,kahden isännän näköisen potilaan nukkumistyyliä veljesvuoteessa.
Nukkuvan Nestorin käsi oli kietoutunut Arvon jussipaidan alle kuorsatessaan suoraan toisen korvaan.
--Kommijat kyrmimist!
Markku selosti kovaäänisesti,kunnes katsomisesta kyllästyneenä heittäytyi mahalleen omalle vuoteelleen lukemaan huuliaan liikuttaen Lasten Kultaisesta kirjasta Lumikkia ja seitsemää kääpiötä .
Make eli Markku oli eräs nuorimmista lobotomiapotilaista,vaikka tämä itse kertoi saaneet lovet ohimoilleen tahkon kammesta.

Ruokailun ja lääkkeiden sekä tupakka-annosten jakelun jälkeen osastolle laskeutui hiljainen paussi,melkein kaikkien potilaiden hiihdettyä tupakkahuoneeseen.
Huoneessa kävi kova porina ja rupattelu kenenkään kuitenkin puhumatta toisilleen.
Mäkipään pappa tuli vapisevin käsin pyytämään tulta Jaskalta Kansan Uutisten nurkkapaperista kääritty Kiltatupakkasätkä suussa roikkuen.
Sätkän päässäkin roikkui piipputupakkatuppo kuin heinäkuorman perästä putoavat timoteit.
Koko sätkätupossa oli puolipusia Kiltaa.
Jaska tarjosi tulen papalle kourakupissa katsellessaan papan valkoisia roikkuviiksiä,mitkä olivat sulaneet  ruskeiksi helmiksi ylähuuleen edellisistä kesantopaloista.
Tupakoinnin perästä potilaat jäivät katselemaan salissa televisiota ja useimmille kovasta lääkityksestä oli aikainen yö edessä,etteivät haittaisi harhaillullaan henkilökuntaa.

Sen aikainen mielisairaiden hoito pohjaantuikin kovaan lääkitykseen sekä sähköshokkeihin.
Kaikista väkivaltaisimmat ja levottomimmat tehtiin lobotomialeikkauksilla osastojen kehrääviksi kolleiksi..

Kilta-piipputupakka äkkiväärässä.Juhart 2011

jatkuu.."Hämähäkkimies ja lentoluutnantti"

Saudikirja.Make ja Eiffeltorni.Papinpoika-ja pakanamaasarja.

MAKE VS. EIFFELTORNI
------------------------------------
"Yli-ihmisen merkkinä on,ettei hän valitse paheellisia vapaa-ajanmuotoja."
Konfutse


 Volvo.Make ja Air France. Juhart 2011
maaliskuu 1981

Suomalainen mies on hakannut päätänsä ainakin Tuntemattoman sotilaan mukaan useamman kerran Karjalan mäntyyn.
Suomalaisen miehen vapaa-ajan viettokin päättyy yleensä metsään syleilemään sammalia ja saniaisia..
Suomalainen on aina ollut metsäkansaa
Urakkaksuomalainen Arabian niemimaalla ei pääse samalla tavalla purkautumaan luontoon,minkä horisonttiin ulottuvalla santa-arolla harvoin edes pääsee syleilemään taatelipalmua.
Australialaiset ovat kuuluisia walk-abouteistaan outbackissä  eräänlaisena stressiterapiana.
Saudin kansallispuisto
Kotilomat ovat suomalaisen urakkamiehen kaihona ja päämääränä raskaan työn tasapainottamiseksi raskain huvein.


Jubailin putkimiesvillan olohuoneen teeveepöytä yleensä oli täynnä lomabrosyyreistä eksoottisiin kaakkoisaasialaisiin lomakohteisiin ja moni oli jo käväissyt niissä, muistamatta paljoakaan mistään maisemista.
Eräs firman Al Khobarin konttorin suunnitteluinsseistä oli käväissyt New Yorkissa  ja kysyttäessä kaupungin nähtävyyksistä hän oli vastannut muistaneensa Checker-taksin jalkatilasta seljällään kokovartaloanesteesiassa maaten nähneensä pilvenpiirtäjiä sekä sinitaivasta. Hänet oltiin autettu hotellinkin pyöröovesta porukalla sisään,koska jokaisella omalla yrityksellään hän oli päätynyt rullaovesta katukaytävälle.


Konepuulin asentajat tulevalla ensimmäisellä kotilomamatkallaan joutuisivat vaihtamaan konetta Finnairin puikkoon Pariisin Charles De Gaulle kentällä,mikä yleensä on rutiinijuttu kokeneelle matkustajalle kansainvälisten terminaalien koneenvaihdoissa.
Kaikki matkasuunnitelmat maailmanmatkaajille eivät aina mene putkeen monien ulkoisten tekijöiden takia.
Yleensä matkatavarat eivät vaihda konetta tai myöhästyvät bagaasikäsittelyssä,mutta harvemmin itse myöhästytään koneen vaihdossa.
80-luvulla ei ollut nykyisiä aikaa vieviä turvatarkastuksiakaan,jolloin vaihtoon oli yleensä aikaa ,jopa ottamaan Krönenburg-kaljatölkillisen terminaalin kansainvälisen puolen seisontabaarin tiskillä tai käymässä taxfreessä ostamassa tuliaisia lapsille ja vaimolle.


Konepuulin Air Francen Pariisinlennolla lomamatkalaiset nautiskelivat täysin siemauksin ilmaisia pieniä Smirnoff-vodkapulloja lentomatkan alkujännityksen laukaisemiseksi.
Vodkahan venäjäksi tarkoittaa pientä vettä,jota pitää nauttia pieninä naukkuina.
Pulloetikettien ilmoittama 45-prosentin voimakkuus pitkän lentomatkan aikana alkoi hiljalleen vaikuttamaan 45-asteen etunojakulmaan,minkä mukana tuli kova jaloittelutarve koneen peräosan lavatooreille päin.
Matkaryhmän johtajana sattui olemaan eräs maarakennuspuolen insinööri,joka jo puolimatkassa oli käynyt  tarpeillaan useasti herrainhuoneessa.,jonne hän jäikin loppumatkaksi käpertymään infantiiliasentoon pikkulapsen lailla peukalo suussa vessanpytyn ympärille.
Lentoemännät eikä stueritkaan saaneet miestä heräämään lapsenunestaan eikä sisäänavautuvaa kapeata taitto-ovea saatu väkisinkään auki isokokoisen insinöörin ollessa ovistopparina.
Masiinapuuli samoin oli päässyt nautiskelussaan niin hyvään vauhtiin,että koneen laskeutuessa kapteeni joutui soittamaan kontrollitorniin pyytämään santarmiapua..
Heitä oltiinkin ottamassa vastaan santarmivoimin oikein kunniakujalla Charles de Gaulle-kentän terminaalituubin suulla.
Kukkien ja puheiden sijasta valtiovieraille pantiin käsiraudat kiinni ja tarjottiin vartioitu saatto mustavalkoisilla DS Citroeneilla lähimmän poliisiaseman selliin.
Kaikessa hätäkässä projektin Putzmeister-betonipumppuautokuskilta olivat hävinneet passit,liput sekä rahat pienessä käsirysyssä vastaanottokomitean kanssa.
Selviämissellissä seuraavana aamuna muillakaan ei ollut passeja,lippuja,mutta taskut täynnä sekalaista afrikkalaista valuuttaa.
Pojat olivat käyneet kauppaa muiden ulkolaisten sellikaveriensa kanssa sammumiseensa saakka.
Heidät oltiin puhdistettu jopa japanin seikoista ,hongkongin rolexeista ja saudikultakaulaketjuista.
Onni sentään oli myötä,että matkavaatteet olivat niskassa


Edessä oli matka Suomen suurlähetystöön väliaikaisten passien ja valuuttavippien hankkimiseksi.
Taksikuskia he pyysivät odottamaan lähetystön edessä taksamaksua..
Puuli sai väliaikaiset A4-kokoiset passilehdet potrettikuvin käteensä ja muutama sata frangia taskurahaa,jolloin tuli mieli käydä katsatamassa sitä kuuluisaa Pariisiakin.
Joku oli tiennyt Pariisin kirpputorista,jolloin Citroen ID-taksi oli heittänyt puulin Pariisin vatsaan eli Ventre de Paris'iin.


 Chez Yvonne. Juhart 2002.
Omat vatsat täynnä pariisilaisesta paikallisen kulmaravintolan valkoviinistä  masiinipuulitroikka suuntasi kirpputorille päin.
Asentaja Make pyysi anteeksi pahoinvointiaan poistumalla tyhjentämään poskiaan eräälle sivukujalle.
Kyyristeltyään yhtä talon seinää päin ,Maken takataskusta eräs ohikulkeva ja tunnistamaton musta mies oli napannut frangitukun ja hävinnyt kirpputorin vilinään.
Make tietysti säntäsi perään tavoittaakseen anastajan,mutta tuntematon musta mies oli kadonnut tietymättömiin.
Sitten hän äkkäsi väkijoukosta yhden mustan miehen,joka oli toripöytänsä takana myymässä pieniä pronssi-Eiffeltorneja.


 Pariisilainen katukauppa. Juhart 2004.
Make tarttui miehen kurkkuun vaatimalla tältä varastettuja frangejaan takaisin.
Myyjä itseään hanakasti puolustamalla löi yhdellä pienois-Eiffeltornilla Makea otsaan.
Kyseessä oli  väärä tunnistaminen,jolloin häpeissään muut puulipojat voimalla repivät Maken kädet myyjän kurkkutorven ympäriltä.
Muuten olisi suomalaisittain tullut ruumiita. 
Suomalaiset olivat jälleen uudelleen pitäneet ylpeinä Suomen sinisristilippua ylhäällä tangossa liehumassa.


Make jatkoi Finnairin lennolla kotimaahan hiljaisten matkakumppaniensa kanssa verinen laastari otsassa.
Koneessa ei tajottu vahvempia virvoikkeita kuin rahaa vastaan,joita porukalla oli muutama ryppyinen Algerian dinaari taskussaan.
Lentokoneen kaiuttimista kuului Pariisin varpusen Edith Piafin kappale Pariisin taivaan alla kapteenin keskeyttäessä ilmoituksellaan,että oltiin ylittämässä Utön majakkasaarta...Tervetuloa--.Välkommen.--Welcome---Willkommen...Suomeen..till Finland..nach Finnland ..to Finland..!!
Kukin porukasta toivoi nyt mieluummin viettävänsä kotilomansa jollain ulkosaarella morkkiksessaan,,tyttöystävien,morsiamien ja vaimojen odotellessa innolla rahakasta urhoaan kotiin .
Kunkin mielessä kävi puhelinyhteydenotto firman Suomen konttoriin palkkaennakon eli förskotin pyytämisestä seuraavaa tiliä vasten.
Kukin mielessään vielä vannoi,ettei koskaan enää mokailisi kännissä samalla tavalla...pienin varauksin.
Lupauksethan ovat tarkoitettu rikkomista varten.


                             Edith Piaf: Non je ne regrette rien.."En kadu mitään..


jatkuu..."Etsimässä elämän starttikaapeleita sannasta"..