tiistai 1. tammikuuta 2013

Finger Licking Good Year!..Uusi Vuosi Manilassa.Filippiiniläiskirjeet

Ilkotulitusta Roxas Boulevardilla Manilassa


Finger Licking Good Year!...Uusi Vuosi Manilassa
----------------------------------------------------------------------------

Uudenvuoden vastaanotto on aina ollut iloista ja samalla kuolemanvakavaa fiestaa Filippiineillä.
Tänä päivänä ABS-CBN-uutiset kertovat Uuden Vuoden vastaanoton olleen rauhallisempi ja vähemmän onnettomuusriskisempi verrattuna edellisiin vuosiin.
Uutiset kertoivat kylläkin yhden 8-vuotiaan pojan menettäneen kätensä ja hänen isänsä sokeutuneen käsissä räjähtäneestä ilotulitusraketista.
Tämän kirjoituksen otsikko voisi kuvata tietyn kentuckylaisen everstin kananpoika-annoksia,mutta tositapahtumiin perustuvissa tutkimuksissani  parin vuosikymmenen aikana filippiinot ovat sananmukaisesti nuolleet näppejään tai mitä niistä on ollut jäljellä Uuden Vuoden juhlinnoista.
Poliklinikat ovat joka Uutena Vuotena varautuneet haavoittuneiden massaryntäykseen ambulansseilla,moottoripyörillä,takseilla, hevoscalesoilla,jalan,kontaten taikka bambusta tehdyillä instantpaareilla kantaen.

Manila Chinatown New Year

 
Tammikuulla filippiinokiinalaiset tulevat viettämään kiinalaisen Uuden Vuotensa,mutta juhlinta Manilan kiinalaiskaupunginosassa Tondossa ja Binondossa tulee sujumaan rauhallisemmin kiemurtelevissa lohikäärmekulkueissa.
Filippiinot ovat oppineet Uuden Vuoden juhlintansa kovalla paukkeella juuri kiinalaisilta.

Joka Uusi Vuosi julkisessa sanassa ja joukkotiedotusvälineissä ollaan kehotettu Filippiinien kansaa olemaan varovaisia ilotulitusrakettien ja paukkujen käytössä,mutta kaikesta huolimatta uppiniskainen ja monasti humalainen miespuolinen kansanosa ei ole ottanut vaarin asiasta,kädettömän ja sokeutuneen  kansanluokan kasvaessa vuosi vuodelta.
Manilan Quezon Cityn poliisivoimat ovat Uuden Vuoden alusviikolla takavarikoineet laittomilta ilotulitusrakettien myyjitä kaikki pyrotekniset tuotteet.
ABS-CBN-uutislähetyksessä näytettiin poliisien kantavan takavarikoituja ilotulitusvälineitä sylikaupalla virka-autoihinsa omiin juhlintoihinsa.
Metro Manilan poliisikomentaja oli haastattelussa uhannut toimia vakavasti varastelevien poliisien suhteen, vähintäin vakanssista hyllyttämisellä parilla kuukaudella.
Mutta "kyllä kansa tietää",että poliisien hyvävelipiirissä asianomaiset rikkeentekijät saavat vain suullisen huomautuksen pienestä virkavirheestä,komentajan itse saatua leijonanosan raketeista.
Sattumoisin ilotulitusrakettien takavarikoijina ja pihistäjinä oli useita kultalippaista ja kaluunaepolettista ylempää poliisiupseerikaartia..
Manilan Pasay Cityn poliisivoimat oltiin kerran 1990-luvulla puhdistettu ja uudelleen organisoitu vilpillisistä poliiseista uudella iskulauseella "New Cops in the Block",jolloin kansa väänsi slogaanin suussaan "New Goons in the Block".


Haavoittunut juhlija
Tänä juhlintavuotena vain 171 loukkaantunutta oltiin tuotu virallisten tilastojen mukaan ensiapuklinikoille sormien amputointiin,mikä on suuri tipahdus v.2012  454:stä loukkaantuneista Metro Manilassa.
Joukkosidontapaikoille tuhannet saapumattomat lääkitsivät haavojaan kotona sideharsoilla ja betadiinilla jatkamalla juhlintaansa Ginebra San Miguel-ginin paikallispuudutuksella.
Lisäloukkaantumisia tulee vielä tapahtumaan viikolla poliisien alkaessa pitämään vapaata.
Yleensä juhlaintoiset,humalaiset ja "trigger happy"-poliisit (liipasinsormiherkkä) laukovat virka-aseitaan elämänsä innosta tappamalla vahingossa yläkerrassa asuvia tai harhalaukauksilla seinien läpi kerrosnaapureitaan.
 Joskus aseet laukeavat virkatovereiden kahdenkeskisistä riidoista vähintään yhden joutuessa joko sairaalan teholle taikka ruumishuoneelle.
Virka-aseen pitäminen poliiseilla vapaa-aikana on kielletty rangaistuksen uhalla,mutta yksikään poliisikaveri ei menisi asemalle käryttämään kaveriaan samasta beerhousen pöytäporukasta. Poliisithan viihtyvät virka-aikanaan kotikulmansa kaljakuppiloissa enimmäkseen keräämässä suojelurahaa.
Kiinnijäädessään nämä valittavat sivuhankkeistaan poliisin palkan pienuutta ja toisen..ehkä kolmannenkin perheen elättämisestä,mitkä pistävät nämä pakon edessä lisäansioihin.
Monet karaokebaarien asiakkaat ovat kuolleet humalaisen poliisikorpraalin ampumasta käsiaseen luodista,kun Sinatran My Way ei kuulunut oikein lauletulta..
Koko maassa julistettiin presidentin vetoomuksesta kielto Sinatran My Wayn soittamisesta Minus One-videona karaokebaareissa henkien menetysten estämiseksi.
Musiikkihan perus-Juanilla on verissä ja hän voi ryhtyä laulamaan sentimentaalisia kundimaneja eli rakkauslauluja milloin tahansa tytölleen,tai vetää sinatrat karaokebaarissa.

Hän voi nousta konkurssimontustaan laulamaan,juomaan ja tanssimaan viikoksi kiitokseksi uudesta onnestaan,heittämällä omat,lainatut taikka varastetut pesonsa yhteen barriofiestaan.
Tyhjin taskuin ja morkkiksessa hän seuraavana aamuna polvistuu korttelikirkkonsa suojeluspyhimyksensä jalkojen juureen kiittämään onnestaan ja rukoilemaan uutta onnea.

Manila District 4 police station
Molave Park Subdivision-asuinalueeni  pääkatu Molave Avenue jokaisen Uuden Vuodenpäivän aamuna muistutti trotyylin- ja ruudinhajuisessa usvassaan omaa varusmiesaikaista Itkon tykkimonttuani Russarön saarella harjoitusammuntojen jälkeen.
Silloin sai joka jytkäyksestä vielä nenänäytteet rinnuksille.
Jotkut naapurini vertasivat Molaven katunäkymää 1980-luvun taistelujen jälkeiseksi Beirutiksi.
Ironisesti v.2012 vaihduttua vuodeksi 2013 1980-luvun sota-aikainen Beirut oli muuttunut naapurivaltion Syyrian kansallissotaisaksi pääkaupungiksi Ammaniksi.
Syyrialla oli aina ollut intressinsä myös Libanonin sisäpolitiikassa edellisen diktaattorin ja isä-Assadin hallintokautena. Hänen poikansa ja nykyinen diktaattori on kirjoittamassa viimeistä lukua hallintokirjaansa. 
Toisenlaista ilotulitusta saimme kokea vaimoni kanssa v. 1991,kun Saddamin scudeja alkoi tippumaan Riadiin.

Irakilainen scud-laukaisualusta
Vuonna 1991 Saddamin scudien harhaillessa ja tippuessa Riadiin, Perheelleni annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko jäädä sodan ajaksi Riadiin töihin nauttimaan palkan päälle ns. sotalisää tai lentää Manilaan evakkoon.
Hoiturivaimoineni päätin ottaa jälkimmäisen vaihtoehdon Saudialla Manilaan Johanna-tyttäremme takia.
Irakin sotavoimat olivat jo vallanneet Kuwait Cityn,Riadin itäisessä horisontissa näkyessä mustaa savutaivasta,Kuwaitin öljykenttien palaessa, 
Saudian jumbon noustessa King Abdulaziz-lentokentältä suuntanaan Manila .
Manilan evakkoa kesti puolisen vuotta kaikkien kansainvälisten lentojen ollessa peruutettuna Saudi Arabiaan.
Kymmeniätuhansia Saudin OFW (Overseas Foreign Workers) filippiinoja Jussin perheen lailla oli päättänyt lentää Filippiineille evakkoon sodan jaloista.
Pitkähkön  puolen vuoden evakkoajan takia Saudin filippiinotyöntekijöillä ja perheelläni alkoivat varat sekä säästöt hupenemaan.
Vaimoni eräänlaisena talousihmeenä joutui myymään 21:n karaatin saudikultaansa perheen elämiseen.
Gerryllä oli melko iso pussillinen Riyadhin kultasoukilta ostettua korvarengas-,kaulaketju- ja rannekevarankia.


Mikään ei ollut muuttunut runsaan 20 vuoden aikana Lähi-Idässä eikä Filippiineillä.
Jonain sattumana taloni vastanaapurina on asunut visayalainen perhe, kotoisin Negros Orientalin Bacolodista.
Talon Mila-rouvan isä on puoliksi libanonilainen,koska tämän Lolon oma isä oli saapunut Filippiineille palkkasoturina espanjalaisfilippiiniläiseen sotaan 1800-luvun loppupuolella.
Koko Mila ja Lolo Medillon perhe ja suku näytti iholtaan vaalealta ja eteläeurooppalaiselta.
Milan nuorin veli Joseph taas työskenteli dieselmekaanikkona Saudi Arabiassa ja vihasi sisässään saudeja,vaikka itse oli tummahoihoinen ja  arabiverinen.
--Ako ay Pilipino!
Hän toisti.
--Olen filippiino!
Joseph oli iholtaan asteen ruskeampi kuin muut viisi veljeänsä ja profiililtaan muistutti enemmän arabia.
Hänellä oli aina ollut vaikeuksia filippiinona Manilan kansainvälisen lentokentän (silloisen MIA:n) ja Riyadhin King Abdulaziz-kentän tullissa pärstäkertoimensa mukaan:
--Filippiinotullimiehet uskoivat hänen olevan arabiterroristin,vaikka hän puhui puhdasta tagalogia.
--Sauditullimiehet eivät samoin uskoneet hänen olevan filippiinon tenttaamalla häntä arabiaksi.

Molave Aveneuelle savun keskeltä pystyi silmä tarkkana eroittamaan Juudaksen vöiden (Judas' Belt) katuasvalttiin polttamia kraaterikuoppia,säihkyvien suihkulähteiden (Sprinkling Fountain) polttamia ojaheinikkoja ja katoille sekä pihoille laskeutuneita ilotulitusrakettien puupuikkoja.
Jossain kauempana asuinalueella pikkupojat paukuttelivat puoliksi palaneita kiinanpommeja naapurien kiroilemisen myötä äkillisestä aamuherätyksestä:
--Putang Ina Mo! Putang Ina Mo!! (SOB!!)
Yleisimmät ilotulitusvahingot sattuvat lasten ja aikuisten ottaessa sammuneen tai syttymättömän raketin taikka pommin käteensä. Alkoholilla samoin on iso osuus vahingoissa monen..ehkä viimeisen kerran... näyttäessä machouttaan palavan ilotulitusraketin lähettämistä taivaalle suoraan kourastaan.
Kaikkialla haisi kitkerä pyrotekninen ruudinkäry aamuvirkkujen kävellessä lähileipomoon ostamaan pandesal-pullia aamukahville suut suojattuna nenäliinoilla tai kertakäyttönaamasuojuksilla kuin jossain Pekingissä flunssaviruksen aikana.
Kadulta ja talojen etupihoilta kuului nallirevolverien tapaista pauketta ja rätinää pikkulasten hieroessa muovisandaalien pohjilla betonia vasten  punaisia ja rotanmyrkyn värisiä watussirakeita.
Watussi-nimen melkein harmiton paukku oli saanut afrikkalaisesta hyppytanssista, nallikipinöiden hyppiessä säärille saamalla kirvelyllään lapset hyppimään pienestä kivusta.
Pienestä kirvelystä saa paljon iloa elleivät kipinät lentäneet silmiin.
Vähän samalla lailla on filippiinoelämänkin laita omasssa ainutlaatuisessa fiestakulttuurissaan.
--More fun in the Philippines!
Julistavat maan turismiministeriön julisteet ja mainoksetkin.

Kuulen kauempaa Villamorin lentotukikohdan takaa ampumaradalta automaattiaseiden sarjatulta,missä ollaan jo varhain ilmeisesti harjoittelemassa maaliin ampumista.
Maassa ollaan valmistautumassa uuteen arkeen ja taisteluun muslimiterroristeja ja kommunistisissejä vastaan.
Mikään ei ole muuttunut sitten vuodesta 1955 presidentti Ramon Magsaysayn kukistaessa ensimmäisen kerran Huk-kommunistisissit. Sissit vain ajan mittaan muuttivat nimensä NPA:ksi (New People's Army),jota kansa leikillisesti kutsuu nimellä "Now Permanent Address",koska nämä asuvat ja vaeltelevat aarniometsien sekä vuorenrinteiden suojassa.
Samaa taistoa ollaan käyty presidenttien Ferdinand Marcosin,Cory Aquinon,Fidel Ramosin,Joseph Estradan,Gloria Magapacal-Arroyon ja nykyisen Nonoy Aquinon hallituskausina,jolloin itse olen asunut saarilla.

--Paputok!?
Mutisen itsekseni.
--Ilotulitustako!?





Ei kommentteja: