sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Uusi vuosituhat ja Markus-sedän perintöjä politiikassa.Filippiiniläiskirjeet

Jeepney ni Erap
ERAPin Jeepney,
Presidentti Estradan vaalislogani


Manila
2001. 
Erap----pare väärinpain ,eli toveri
Presidentti Joseph Estradan lempinimi

Kälyni on noita
-----------------------
Manilan kotiin Lontoosta saavuttuaan,Jussi palasi takaisin kotiaskareisiinsa.
Vaimo oli lentänyt takaisin Londonistaniin brittileipää hankkimaan.
Elämä jatkui samoissa Fhely-kälyn kujeissa,meksikolaisissa telenoveloissa,taloustöiden välttelyissä ja naapuristossa juoruilemisessa.
Beirutin taksimersuaan Jussi kohensi,puunasi,korjasi ajamalla kauppareissuille Bicutanin Shoermartiin,karkoittaakseen residenssinoitapirunsa haamua perästään.
Fhely ei ollut se Barbara Eden,joka pulloa hieromalla pulpahti potun suusta blondina satiinisissa muslinihousussa palvelemaan mestariaan Genie-TV-sarjassa 1960-luvulla.
Jos Fhely oli kasvoiltaan kuin Topeliuksen lapsia syövä noita-akka Musta-Jaana,Jussi toivoi mielessään tämän muuttuvan joksikin siedettävämmän näköiseksi naamariksi kuten esimerkiski Vaimoni on noita-sarjan Samanthaksi,jota Jussi voisi halata innolla aamukahvilla.
Tähän olisi Larry Tate tökännyt Jussia Darrenia isällisesti nyrkillään olkapäähän tokaisemalla:
--You Son of a Gun!!
Noita-anoppi Agnes Moorehead  Endorana taas olisi taikonut Jussin (Dumbon , Derwoodin) aasiksi !
Endoralla ja Fhelyllä oli jotain samanlaista ylimeikatuissa noidanhahmoissaan.

Uuden vuosituhannen
vastaanottaja
Manilassa
Politiikan kukkotappeluareenalla oli taas alkanut kuohua.
Oltiin juhlittu vuosituhannen,sen milleniumin vaihtumista isolla ilotulituksella, paukunnallaan ja savullaan,joka olisi voinut vastata amerikkalaisten ydinräjäytystä Mikronesian atolleilla,ensimmäisen vuoden kierähtäessä ykkösen puolelle.
Presidentti Erapille oltiin tehty clintonit ja pantu kahdeksasta syytteestä vastaamaan senaatin edessä, valtion varojen kavaltamisen ollessa yhden monista kuolemanrangaistuksella.
Erap silti kertoi poliitikon suullaan olevansa täysin syytön.."Innocente Ako!"..eikä myöntänyt ottaneensa edes yhtäkään centavon kolikkoa valtion kirstusta. 

Jussi veti lanainsa (katettu lanai-ulkoterassi) työpöydän vetolaatikosta pinkan lähettämättömiä kirjeitä luettavakseen,jäämällä tutkimaan yhtä postittamatonta kirjettä siskolleen Maijalle.
Kuoressa oli liimattuna kolmenkymmenen peson merkkikin valmiina.

 
Marcosit v.1969
postimerkissä riisivainiolla


 
F.Marcos Washingtonissa3
Terveisiä Markus-sedältä
-------------------------------------------------------------
 20.1.2001
Politiikka tekee outoja petikavereita.
John S.Bassett

Papinpoika oli seuranut Filippiinien politiikkapeliä Marcosin,Aquinon,FVRan,Erapin ja Glorian valtakausina.
Kaikkina presidenttikausina poliitikot olivat kiemurrelleet korruptiokyinä valtion pesässä.
Mikään ei ole uutta valtionpatruunoiden itsensä kehumisessa eikä rikastuttamisessa.
Näitten sipulinkuoren ohuet nahat eivät kestäneet  minkäänlaista kritiikkiä, yhden tai toisen poliitikon  taistellessa oikeudessa häväistyissyytteistä.
Vaalit perustuvat kandidaattien imagoon eikä agendaan.
Harvalla ehdokkaalla oli mitään suunnitelmaa taskussaan olojen parantamiseksi,vetoamalla vain biodataansa sekä vanhaan poliittiseen ja geneettiseen sukuunsa.
Samojen valtaperheiden jälkeläisiä tuppaa senaatin ja kongressin saleihin nukkumaan ja kulkemaan käytävillä kännykät korvillaan.
Elpidio R. Quirino
Näitä sukupolvia valtiota palvelleita poliitikkosukujen jälkeläisiä kutsutaan trapoiksi (Trapo-Traditional politician),mikä tagaloginkielessä tarkoittaa myös tiskirättiä.
II Maailmansodan jälkeisellä Quirinon presidenttikaudella joltain senaattorilta kysyttiin,mitä tämä pitää possutynnyristään @ ja eduistaan.
Tämä vastasi:
--Thats what we are in power for!Senhän takia me pysytään vallassa!

(@ possutynnyri eli pork barrel on kongressimiehien sekä senaattorien valtion budjetista lohkottu stipendi kotiprovinssinsa-tai kaupunkinsa olojen parantamiseksi.
Pieni osa possunlihavarangeista yleensä menee vain jonkun tienpatkan asvaltoimiseen,bussipysäkin katoksen rakentamiseen tai barrion koripallokentan betonoimiseen.
Loput menevät poliitikon taskuun.

Terveydenhoitoon tai koulujen rakentamiseen ei varoja löydy eikä köyhällä terveysministeriöllä sekä koulutusministeriöllä ole varoja budjettirahojen mentyä byrokratian pyörittämiseen sekä materiaalitoimittajien taskuihin.Vastineena saadaan kalliita jopa väärennettyjä lääkkeitä  tai äkistikyhättyjä vaneriklinikoita sekä ala-arvoisia makulatuuripaperisia että kapulaenglanninkielisiä koulukirjoja .Oppivuoden alussa monet barriokoulut avaavat ovensa ilman opettajia sekä pulpetteja,paikallispoliitikkojen pistettyä palkkabudjetit tai koulun saneerausrahat tuottavimpiin lempiprojekteihinsa.

Presidentti Ramos
 Pentagonissa
Moni filippiino on kysynyt Jussilta,mikä politiikan hahmo oli hänelle ollut mieleenjäävin. Elettiin presidentti F. Ramosin valtakautta ja pinoyt odottivat hänen edes hiukan kehaisevan  uutta presidenttiä,joka oli palvellut Philippine Constabularyn komentajana Marcosin hallinnon aikana ja onnistunut puolustusministeri Enrilen kanssa  Marcosin syöksemisessä vallasta kuuluisassa Ruusuvallankumouksessa,jolloin surmatun senaattori Benigno Aquinon leskikotirouva Cory Aquino valoi presidenttivalansa uuden koruptoituneen hallinnon pyörittämiseksi. Naivi Cory sai avustajikseen vanhan opposition omat Traponsa,joiden taskut olivat lähempänä kuin hampaattoman köyhälistön känsäiset kämmenet. 
Jussi sanoi kerran tavanneensa FVR’än Suomen suurlähetystön itsenäisyyspäiväjuhlilla suurlähettilään residenssissä Forbes Parkin luksusauntoalueella.
FVR (Ramosin nimilyhenne,joka kalskahtaa FDR:tä) kulki sikari kädessä kättelemassä Nokian inssejä ja Wärtsilän johtajia eikä tämä kääpiökenraali niin merkittävältä tuntunut puolentoista metrin korkeudessa alhaalla. Kansa kutsui häntä kenraali Tabacoksi sikaristaan.
Hallintokaudellaan FVR rakennutti Manila- Bicutan-Skywayn eli Taivastien, South Super Highwayn ylle rakennetun sillan,jota pitkin hän pääsi ruuhkan yli ajamaan mustalla Mercedes-Benz-limollaan omaan Alabangin luksusresidenssiinsä ilman sirroja ja saattueita..
Kun Erap valittiin presidentiksi, siltaurakka pantiin jäihin Alabangiin,liikenteen sumautuessa joka exitrampilla seisovaksi parkkipaikaksi.
Erap v.2000
Sitten FVR toimi paikallisena Reissu-Lassena myymässä Filippiinejä ulkomaille,paluumatkalla salkussaan promissory noteja eli lupauskirjeitä investoinneista.
Fidel Ramos kehui Filippiinien nousevan pää ylhäällä pesästään tiikeritaloudessa,matkimalla kiinalaisten siirtymistä kommunismista markkinatalouteen.
Erapin tullessa Fidelin perästä linnaan,tiikerin karjunta muuttui kissanpojan naukumiseksi,pussycat economyksi.

Jussin mielestä Marcosissa oli sitä potentiaalia älykkyydessä ja taidossaan junailla maata vaurauteen.
60-luvulla Filippiinit olivat kaukana edellä talouskasvussa Singaporea,Formosaa eli Taiwania,Etelä-Koreaa,Malesiaa sekä Indonesiaa.
Manila oli Kaakkois-Aasian halutuin opiskelukaupunki Santo Tomasin,UPn ja Ateneon yliopistojen korkeine koulutustasoineen.

2009 Manny Pacquiao
2000-luvulla maa on ASEAN-maiden hännänhuippuna,huolimatta tiikeritaloudesta...tiikeriä pannaan vain tankkiin,yksityisautojen lisääntyessä ja Manilan tullessa maailman suurimmaksi parkkialueeksi.
Filippiinit ovat päässeet ykkösiksi monilla kansainvalisillä listoilla kuten valtion korruptiossa,rikoksissa ja reportterien tapoissa.
Olympialaisten historiassa nämä ovat kai yhden kerran saaneet pronssia..nyrkkeilyssä.(Manny Pacmanista kukaan ei vielä ollut kuullut höyhensarjamestarina)
Filippiinoista ei ollut voimaurheilijoiksi,pitkänmatkanjuoksijoiksi taikka sprinttereiksi,koska niissä vaaditaan pitkäjänteisyyttä treenauksessa.
Höyhen-ja kärpässarjan nyrkkeilijöinä filippiinot ovat pärjänneet,koska maassa täytyy osata puolustaa itseään ryöstäjiä ja muita katukonnia vastaan.
Pancho Villa in
Ring Magazine
Olympiakultaa Filippiinit eivät ole vielä voittaneet missään urheilulajissa.
Menneinä nyrkkeilysankareina pidetään maan kuuluisuuksina Pancho Villaa (Fransisco Guilledo),Flash Elordea ja Ceferino Garciaa kansainvälisinä kuuluisuuksina.
Ennen espanjalaisia aekä jenkkejä filippiinoilla oli oma nyrkkeilylajinsa Suntukan eli paljaskäsinyrkkeily,jonka oletetaan kehittyneen paikallisesta puukkotappelutekniikasta Kalista.Espanjalaishallinnon aikana sellaiset Martial Arts-lajit olivat kiellettyjä,jolloin ottelijat vetäytyivät "maan alle",missä puukkojen ja rottinkikeppien ollessa kiellettyjä päädyttiin nyrkkitappelumatseihin.Yleisesti kyllä uskotaan kolmen amerikkalaisen,Frank Churchillin ja Taitin veljesten (Eddie ja Stuart) olleen vastuussa nyrkkeilyn kehityksestä maassa.
Taitin broideja kutsuttiin lempinimellä "Barnums in Borneo" eli Borneon Barnumit.(Barnum oli kuuluisa kiertävä sirkus Amerikassa).
Nyrkkeilymatseja pidettiinkin silloin huvipuistoissa,karnevaaleissa sekä Manilan Carreralla eli hippodromilla.Taitit tulivat maahan v.1902.Vasta v.1921 nyrkkeily laillistettiin saarilla ja Frank Churchill liittyi Taitin veljeksiin,jolloin he kimpassa perustivat Manilan olympianyrkkeilyklubin.
Näihin aikoihin maa tuli näkemään ensimmäisen joukon suuria filippiinonyrkkeilijöitä,kuten Densio Cabanelan,Speedy Dadon,Floresin veljekset (Fransisco,Elino,Macario ja Ireneo),Pete Sarmienton,Sylvino Jamiton,Macario Villonin ja legendaarisen Pancho Villan
Pancho Villa voitti I Universaalisen kärpässarjamestaruuden,lyömällä walesilaisen Jimmy Wilden..ja tullen aikojen ensimmäiseksi aasialaiseksi ja filippiiniläiseksi maailmanmestariksi.
1898 espanjalaisten lähdettyä maasta ja jenkkien astuessa maahan kerrotaan jenkkisotilaiden tuoneen modernin nyrkkeilyn saarille.Taru kertoo mm. sanfransiscolaisen Sol Levinsonin valmistaneen nyrkkeilyhanskat  ja että eräs luopiojenkkisotilas toi filippiinovangeille sellaisia,opettamalla näille niiden käyttöä.

Efren "Bata" Reyes
Amerikkalaisilta filippiinot oppivat koripallon.
Kesti vuosikymmeniä jälkipolvien kasvaessa yli 180-senttisiksi,kunnes pinoyt alkoivat pärjätä ASEAN-urheilukisoissa.
50%:a pelaajista ovatkin filameja eli filippiinoamerikkalaisia
Kabinettipeleissa filippiinot ovat maailmankuuluja kuten biljardissa.
Efren Bata Reyes,ylähampaaton  ja 70 biljardipelitittelin voittaja- taituri on nykyään rikas mies.Bata-lisänimen hän oli saanut lapsenkasvoistaan ehkä ironisessa mielessä,koska kasvoiltaan hän näyttää rokonarpiselta ja jopa rumahkolta..



Marcosin patsas
Ilocos Nortessa
Ferdinand Marcos vain tuli ahneeksi.
Valta korruptoi.
Hänessä oli sita vetoa,vaikka Imelda balansoi torjunnallaan kenraaliystävänsä,puolustusvoimien komentajan kenraali Verin avustuksella.
Ver oli palvellut alussa Marcosin autonkuljettajana,reservin kersanttina ja hänen sota-aikaisena sotilaspalvelijana.
Marcosin Andyllä tai Ferdyllä,kuten Imelda,maan rautaperhonen miestään kutsui,oli täysi työ korjailla vaimonsa edesottamuksia Metro Manilan kuvernöörinä sekä kulttuuriministerinä.
Nämä olivat kuin kaksi planeettaa samassa huoneessa,samassa palatsissa.
Ferdy oli jäykkä ja itsepäinen,mutta toisaalta erittäin kaunopuheinen sekä puoleensavetävä puheissaan.
Meldy ja Ferdy














Imelda puolestaan oli villiruusukimppu,puhelias,eloisa ja ajoittain tartuttavakuin flunssaepidemia,kaikessa mitä hän teki.
Imelda oli varma kauneudestaan sekä vallastaan.
Poliittisen uransa alussa Imelda oli Ferdyn oppilaana miehensä senaattorikaudella.
Nyt hän presidentin vaimona heilutteli tahtipuikkoaan ilmassa,piirrellen mahtikaaria laulamalla,,mistä hän aina piti.
Molemmat olivat salamaniskuja,kummankin kilpaillessa keskenään Ninoy Aquinon kesyttämisessä,ikään kuin taltuttamassa vikuroivaa rodeohevosta.

Ninoyn (Aquino) väistellessä piiskaniskuja itsepäisesti,hän samalla kiitteli Imeldaa siirappimaisella kritiikillään sanomalehdissä.
Ninoy Aquino oli ainoa ihminen,joka pystyi asettamaan Ferdyn ja Imeldan aloilleen,omille paikoilleen valtapelissä.

Benigno "Ninoy" Aquino
Presidenttipariskunta tiesi tämän vangitessaan Ninoyn,saadakseen hänet nöyrtymään polvillaan sellissä.
Ninoy sai infarktin vankeudessa,pyytämällä Ferdyltä lupaa matkustaa Dallasiin ohitusleikkaukseen.
Imelda käytti charmiaan Ferdyä kohtaan Ninoyn lähettämisessä,itkemällä ja pyydellessä mieheltään senaattorille matkustuslupaa.
Näin tiukan paikan tullessa Ferdyn oli myönnyttävä.

Ferdyn munuaissairauden,lupuksen aikana,Imelda oli maan valtiattarena.
Jos Marcos olisi kuollut lupus erymathosusiinsä,Imelda sekä Ver olisivat nousseet Manilan dynaamiseksi duoksi.
Mutta linnan takakulisseissa piileksi hyllylle pistetty puolustusministeri Juan Ponce Enrile omine suunnitelmineen uudesta hallitusmuodosta.
Kaverina hänellä oli kuuluisa kapinaeversti Gringo Honasan,teroittamassa RAM-poikien @bajonetteja.
(@Reformed Army Movement eli reformoitu armeijaliike)
Eddy Ramosin avulla Enrile sai massat liikkeelle.
Eddie (Fidel)  Ramos oli poliisivoimien komentajana Marcosin valtakaudella.
Valta uudelleen vaihtui saarilla,nyt kokemattoman perheenäidin essuntaskuihin
Presidentti Corazon Aquino ja
varapresidentti Laurel
voittoparaatissa 1985
Marcosin istuessa Yhdysvaltain ilmavoimien C-135 koneessa, Pampers-vaippalogoisten pakattujen taala-ja pesolaatikoiden ollessa sidottuina rahtitilassa,presidentti kysyi,koska kone laskeutuisi Sarratin,Ilocos Norten provinssin ainoalle lentokentälle.
Sarrat oli Marcosin kotikaupunki.
Pilotti sanoi,että kone pian laskeutuisi Guamiin.
Marcos tunsi Reaganin pettäneen,luvatessaan hänelle pakomatkan Ilocandiaan, kotiprovinssiinsa.


Ei se ollut ensimmäinen kerta, kun presidentit valehtelivat toisilleen.
.

Ronnie Reagan

Ei kommentteja: