torstai 7. maaliskuuta 2013

Hullut hatuntekijät.Lakki päästä..lepo!

Liisa Ihmemaassa: Hullun hatuntekijän teekutsut

"Ol' kerran pieni hattukauppa sivukadulla.
Niin pientä kauppaa nykyään ei löydy todella..!
Isoisän olkihattu
Tapio Rautavaara

                     Isoisän olkihattu.Tapio Rautavaara.Jack Witikan sävelparaatista v.1959

Isoisän olkihatun lauloi alkuperäisessä versiossa Grandpa's Strawhat Suomessakin suosittu Delta Rhythm Boys.
Olkihatut ovat jo aikoja olleet poissa muodista.Niitä sai kyllä katsella mustavalkoisissa Harold Lloydin ja Buster Keatonin mykkäkomedioissa.Charlie Chaplin,Oliver Hardy ja Stan Laurel taasen töppäilivät knallihatuissa.Seinänaapurimme pappilassa eli Fammu-täti vielä lähes 90-vuotiaana 50-luvun lopulla pukeutui olkihattuun eli brittiläiseen Boateriin. Amerikkalaisissa elokuvissa ja vanhoissa mustavalkovalokuvissa olkihattu sopi niin nuoren Eleanor Rooseveltin kuin pikkukaupungin Main Streetin lihakauppiaan päähän.
Hattukaupatkin ovat tyylikkäiden hattujen mukana hävinneet kivijalkokauppoina. Vielä sodan jälkeen sotainvaliidiliitto sekä sotaleskiä avustavat järjestöt kouluttivat rouvia sekä sotaleskiä uusiin ammatteihin,kuten mm. hatuntekoon. Silti vuosikymmenen kuluessa pienet hattuliikkeet hävisivät kaupunkikuvasta ja poistettuina kaupparekisteristä ikuisesti,vanhan polven siirtyessä eläkkeelle,nuoren sukupolven hakeutuessa kannattavampiin ja muodinmukaisempiin ammatteihin. Hattuliikkeet poistuivat taka-alalle suurten hattumerkkien astuessa tilalle tavaratalojen vaateosastoille.
Hattu oli miehen sekä naisen päähine,mikä kruunasi asun ja jota miehet jopa nostivat päästä tervehdykseksi taikka paljastivat päänsä hautauskulkueen ajaessa kadulla verkkaisesti ohi.

Hautaussaattue Iisalmessa 30-luvulla.
Etuvasemmalla jopa pikkupoika on paljastanut päänsä.

Pipopäät
-------------
Nykymaailmassa ei näy olevan jälkeä mistään hattuetiketistä,millä on monisatavuotinen historiansa.
Saan nähdä Lontoossa miesasiakkaiden jyrsimässä MacDossa villamyssyt korvilla quarterpounderia sekä ranskanperunafraisseja tai nuokkumassa kuumassa bussissa Nike-myssyt silmillä tekonukkuvana invaliidi-istuimilla.Lontoon pormestari Boris Johnsonkin pyöräilee pipo päässä ja pyykkipojat lahkeissa kaupungintalolle esimerkkinä autoilijoille saastuttamattomalla kulkuvälineellä. Koko hiihtopipokulttuuri on levinnyt jopa Filippiineille asti nuorten miesten muotipäähineeksi keskimääräisen plus 37 asteen nihkeänkosteaan helteeseen.Olenpa nähnyt Manilassa yhdellä porholla suksiboksinkin bemarin katolla.
Koko pipokuumeesta voin vain kysäistä,onko pipo tosiaankin liian tiukassa?
50-luvulta muistan jo suomalaisen hiihtopipokuumeen lähteneen,kun Kirjonen voitti kultaa Lahden suurmäessä Suomenlippupipo silmillä ja täydessä etukenossa sekä Veikko Hakulinen sinivalkopipo ja naama huurteessa sekä mustikkamehut rinnuksilla maalilatusuoralla.
Suomipipo

1963 Oma pipo
 Pipot olivat urheilijoiden varusteita,joista ne muotina siirtyivät koko kansan tai maailman lempipäähineiksi.Itse en koskaan ole pitänyt  pipoista suuren lukkarispääni takia,ettei minua haukuttaisi hydrosifilukseksi eli vesipääksi.1960-luvulla kylläkin alennuin pitämään mustaa kernipäällistä  pipoa koulumatkoilla ja partiolaisten talvileireillä,koska en halunnut olla huonompi poikaporukassa muodissa.
Sama muotivillitys iski jopa punaisiin froteesukkiin,joita jokaisella pojalla piti olla.

1920.4.22 Salolaiset merkkihenkilöt odottamassa
rautatieasemalla silintetihatut päässä presidentti
Ståhlbergin saapumista
Silinterihatut
-----------------
Arkistokuvissa näkee,miten jopa Suomen presidentit Ståhlbergista Kekkoseen keikaroivat virallisissa tilanteissa oikein silinterihatuissa.UKK:lla kyllä oli kunniatohtorinhattukin.Hatut tietenkin jakoivat kansakunnan eri yhteiskuntaluokkiin,mutta jokaisella hatulla ja lakilla oli oma käyttönsä ja omat käyttäjänsä.
Yhdysvaltojen presidentti Abraham Lincoln oli myös kuuluisa korkeasta savupiippuhatustaan eli chimney pot hatistä  (stovepipe hat)1860-luvulla.
Lincolnin puhuttiin jopa kantavan silkkisessä sisilnterissään tärkeitä asiapapereita.
Uncle Sam myös etusormeaan osoittamalla on kutsunut Stars and Stripe-silinterihatussaan amerikkalaisia nuoria miehiä molempiin maailmansotiin.
Silinterihattumuoti levisi myös Brittein saarilla ja Amerikassa palvelusväen univormuhatuksi. Loistohotellien ovimiehillä on vieläkin silinterihatut,kuten New Yorkin Central Parkin ympäri ajelevien hevostaksien ajureilla.
Jopa reservaatteihin kootut intiaanitkin norkoilivat kapakoiden nurkilla samanlaiset savupiippuhatut päässään tuliveden janoisina.Kuuluisa apacheintiaanipäällikkö Geronimokin oltiin puettu shakettiin ja silinterihattuun avovaunun kuljettajaksi sulkapäille Buffalo Bill Codyn sirkuksessa.
Taika-Jim eli Mandrake seikkaili sarjakuvissa silinterihattu eli taikurinhattu päässään Nardansa kanssa.

1900 Geronimo autoilijana

1910 vihkikortti
Love at first sight
Silinterihatusta ollaan jopa tehty elokuvakin.Fred Astaire ja Ginger Rogers steppasivat yhden filmin "Top Hatin" läpi Happy Endiin asti. Silinterihatun eli Tophatin tai Topperin oletetaan saaneen alkunsa 1700-luvun lopun sokeritoppahatusta (sugarloaf hat).V.1793 ensimmäiseksi silinterihatun tekijäksi lasketaan middlesexiläinen  George Dunnage Lontoon läheltä.

Prinssi Edward

Top hat 1935
Tänä aamuna hakiessani bussilla GP:ltä (General Practicioner eli lääkäri) verenpainelääkereseptini Bootsin apteekkiin vietäväksi edessä istuva intialaisjuurinen pikkupoika chileläinen inkkarimyssy päässään kysäisi minulta olenko Undertaker eli hauturi,kun pidän päässäni mustaa leveälieristä hattua.
Bussin yläkerta oli täynnä alakoululapsia menossa eläintarhaan.
Vastasin hindupojalle olevani pappi,jolloin tämä hetken mietittyään kysäisi,miksi minulla on välkkyvän hopeinen hammas.
Vastasin olevani Teräsmiehen poika ja onnekseni bussi oli jo saapumassa Stratford Centren pysäkille,etten joutunut enempään kuulusteluun.
Hautausurakoitsijat ja papit käyttivät ja käyttävät vieläkin virantoimituksissa mustaa virkaborsaa,vaikka olen tavannut pappeja karvalakeissa ja jopa lippalakeissa,mikä minusta konservatiivina on suurempi etikettivirhe pukeutumiskoodissa.
Suomessahan papit kuuluvat valtionvirkamiehiin palkallisesti eivätkä poliisit,posteljoonit,palokuntalaiset,veeärräläiset ja armeijan kapitulantitkaan saa kulkea mikä tahansa davycrockettilakki taikka propellilakki päässään virka-aikana.
Suurimpana rikoksena armeijassa vielä pidettiin lakitta ulkoilemista ja meidätkin alokaskoulutuksessamme alikessut panivat koukkimaan tupakannatsoja kasarmin pihan jäästä lusikkahaarukkasysteemillä,kun olimme kärytetty Sotkuun eli sotilaskotiin livahdettuamme ilman sitä palveluslakkia eli verikauhaa taikka karvalakkia eli lampaanpersettä. Saman rangaistuksen sai solkivyöttä kuljeksimisesta ulkoalueilla.
Huomauttivat siitä,ettei aliupseeria tervehditä tyhjään päähän.
Opettajakorkeakoulussa opiskellessani lyhyen spurtin 1969-71 Turun Nummenbakalla.osakunta sai luvan juhlia Sirkkalan kasarmin upseerikerholla. Istuessamme upseerikerhon baarirskillä kantamajurien ja yliluutnanttien kanssa,eräs vasemmistolainen osakunnan johto-opiskelija revanssiksi heitti vaatenarikan hattuhyllyltä upseerien punakokardiset karvalakit vessanpönttöön,päästämällä vielä krapularipulinsa päälle.
Osakunnalta tuli ikuinen porttikielto upseerikerholle,jonkun vielä salaa kannettua pihistetyn pienen Marskin pronssipatsaan kerhon portaille.
Siitä porukasta tuli Suomen peruskouluaatteen uranuurtajia ja lastenkasvattajia.
Eipä ole suomalainen opiskelijapolvi parantunut vieläkään tahdittomuudesta eikä epäsosiaalisesta käytöksestä ylioppilaspiireissä,kun vuodenvaihteessa Ylioppilaslehden naistoimittajaporukka paskansi pöksyihinsä Laineen Liikenteen bussissa!

1939 Isä-Antti Helsingissä fedorapäisenä oikealla
Fedorat,borsalinot ja trilbyt jne.
------------------------------------------
Isärovastilla oli pappilan eteisen hattuhyllyllä sievästi järjestetty hattuvalikoima mustia ja harmaita fedoroita ja borsalinoja.
Mustia hän käytti virantoimituksissa ja harmaita siviilitoimissa.Lippalakit hän piti keittiön eteisen naulassa ja ne kelpasivat vain mökille ajoa varten Miele-mopedilla ja myöhemmin kuplavolkkarin ratissa.
Hän ei koskaan käyttänyt hattua tai lakkia minkään kaljun peittämiseksi,vaikka hänen lainepäästään hiukan pilkahti kalottia. Hatut ja lakit hän aina valikoi asujen värien mukaan.
60-luvulla hänellä oli jo kokoelmassaan muodinmukaisia kapealierisiä trilbyhattuja eri värisävyisinä ja sulkaisina,että äitiruustinnan käskystä hän joutui pitämään osaa makuuhuoneen vaatekapissa laatikoihin pakattuina,etteivät pölyyntyisi.
Hatunhoito oli yksi perittyjä toimenpiteitä,minkä olen verissä kantanut Lontooseen saakka.

Rovasti fedorahattu kädessä
1950-luvun Stetson-mainos


1960-luvulla nuorison hiuksien kasvaessa hattujen ja lakkien käyttö oli vähentymässä.Silloin uskottiin paksun kuontalon lämmittävän korviakin. Eräs luokkakaverini kuoli aivokalvontulehdukseen 16-vuotiana ajettuaan lakitta Salosta Turkuun Tunturi-mopedilla miinus 15-asteen pakkasessa.

Hatuilla on pitkä historiansa sodassa,rauhassa,uskonnoissa ja uskonsodissa.
Jopa v.1741-43 Ruotsin kuningas Kaarle XII kävi Hattujen sotaa Venäjän kanssa.Silloin oli  kiperä kysymys  hatuista ja myssyistä,Sveariikin jouduttua luovuttamaan Uudenkaupungin rauhassa alueita tsaarivallalle.
Ranskan vallankumouksessa,mikä päätyi Aurinkokuninkaan,Roi de Soleilin eli Ludvig IV ja Marie Antoinetten teloituksiin giljotiinilla tricolor-myssypäiset tasavaltalaiset taputtivat käsiään onnesta.
Suomalainen herätysliike 1800-luvulla kaihtoi hatun käyttöä koreiluna,mutta katolisen kirkon johtaja paavi käytti valkoista kalottia ja kultaista hiippaa taivaan isän korskeana ja korkeimpana maanpäällisenä edustajana.
Alemmat kardinaalit käyttivät punaista kalottia.
Juutalaismiehet taas käyttävät mustaa kalottia synagoogassa,samoin kuin muslimit valkoista moskeijassa.
Suomalaisessa kirkkokäytännössä miesväki taas paljastaa päänsä kirkkoon mennessä.Suomalainen miesväki vierailulle mennessään riisuu hattunsa ja ulkovaatteensa sisäänastuessaan eikä ole sallittua missään sivistyneemmässä taloudessa,että miehet ruokailisivat hatut päässään.
Väinö Linnan Tuntemattomassa Vanhanen vastaa Määtän kysymykseen urheudesta,ettei korpisoturi ota lakkia päästä muualla luin kirkossa ja lakituvassa.
Eräs tuntemani valutimpuri v. 1969 Salon Kansallisosakepankin työmaan kopissa oli kehaissut Vanhasen kommenttiin,että hän kyllä ottaa lakkinsa kaljultaan lisäksi syödessä ja naidessa.

Fedora

Suomalaisen miehen hattu on yleensä ollut fedora eli vilttihattu eli huopahattu.Fedoraa,borsaa eli borsalinoa ollaan myös kutsuttu lierihatuksi.
Giuseppe Borsalino (1834-1900) perusti 1857 Alessandriaan Italiaan hattutehtaan.Belgialaisesta kaninnahasta tehdystä huovasta syntyivät kuuluista Borsalino-fedorat. Fedoroiden suosio alkoi hiipumaan vasta 1940-luvun lopussa.
Borsalino & Co.-filmi valmistui v.1970 ja missä Jean-Paul Belmondo Alain Delonin kanssa yhdistivät gangsterivoimansa v.1930 Marseillessa taistelussa muita konnia vastaan.

1970 Borsalino & Co.
Karvahatut
Suositumpia suomalaisia karvahattumalleja ovat olleet korvaläpällinen karvahattu ja koivistolainen.50-luvulla muotiin tulivat kriminnahkakarvahatut,joita sai jopa lampaannnahkaisina.Niitä lampaannahkaisia kutsuttiin leikullisesti lampaanperiksi,joita isännät käyttivät traktorinpukilta markkinariehoihin saakka.
Muita erikoisempia lieri- hattuja taas olivat stetsoni,Puupäähattu ja lättähattu ja cowboyhattu. Pelle Pelottomalla Aku Ankassa oli propellihattu eli keksijän ajatushattu.
Lättähattumuoti tuli nuorison muodiksi 50-luvun puolivälin jälkeen brittiläisestä Teddyboy-muodista.Lättähatuksi kutsuttiin myös DM-paikallismoottorijunaa.
Cowboyhattuja eli viiden gallonan hattuja sai nähdä John Waynen päässä valkokankaalla.Itse ostin v.1982 Teksasissa tehdyn cowboyhatun ja cowboysaapasparin Saudissa dammamilaisesta vaatekaupasta. Asun piti sopia yksiyhteen minun kullanvärisen Cadillac Eldoradoni kanssa.
Korvaläpällisiä karvahattuja olen käyttänyt pikkupojasta asti Intin karvalakkiin saakka. Sattui myös väliin päähän oikea koivistolainenkin,mutta 1970-luvulla päätä koristi ketunkarvalakki,jolloin muilla könsikkäillä ja jopa presidentti Kekkosella piti olla nupin suojana tuuhea venäläinen Nikita-karvareuhka Isäkappalainen keikarina käytti mustaa kriminnahkakarvahattua.
Sotaorpo
Juhart 2005
Hattuvertauksia
Hattuun ollaan monasti verrattu kirjavilla sanonnoilla,kuten "syön vaikka hatullisen paskaa","sillä oli taas lippa vinossa tai lippa silmillä","hain förskottia ihan hattu kourassa","nostan sille vaikka hattua","pistää jäitä hattuun","se vetää ihan hatusta tai hihasta" jne.
Hattuja ollaan valmistettu huovasta,nahasta,muovista,kankaista,tuohesta,taulasta,oljesta sekä pahvista.
Pahvihatuksi kutsuttiin yleensä tyhmää taikka yksinkertaista yksilöä,jolla joko oli vintti pimeänä tai sillä kaikki ei ollut kotona..


Knallit
----------
Suomessa ei olla käytetty knallihattua kuin sitten 1800-1900-lukujen vaihteen kaupungeissa herrasmaisena koketeeraamisvälineenä.Elävien kuvien koomikkoveteraani Lontoon  Lambethissä syntynyt Charles Chaplin tuli kuuluisaksi knallistaan eli bowler hatistään.1900-luvun alkupuolella alemmissa yhteiskuntaluokissa knalli oli yleisin miesten päähine,Saman aikakauden koomikot Stan Laurel ja Oliver Hardy tunnettiin myös knalleistaan. Lontoossa ja Amerikan mantereella  knalleja pidettiin työmiesten päähineenä.
Lontoo tunnettiin myöhemmin kuuluisista knallipäisistä valtion virkamiehistään ja pankkiireistaan,vaikka alunperin v.1849  sotilaana ja poliitikkona kuuluisa Edward Coke,Leicesterin toisen jaarlin nuorin veli,keksi sen maatilansa riistanvalvojien päiden suojaamiseen ratsailla,etteivät puunoksat kolauta kalloihin.
Hattu sai siten nimekseen bowler hat,coke hat,derby (USA),billycock ja bombin.
Bowler-nimen knalli sai Thomas ja William Bowlerista,viktooriaanisen ajan hatuntekijöistä,joidenka hattuliike Lock & Co. sijaitsi St. Jamesin alueella Lontoossa.
Kuningatar Viktorian kunniakaartin upseeritkin myöhemmin ottivat knallin käyttöön työasuissaan.

Charlie Chaplin

Paul Strand
Fedora taasen on tullut kuuluisaksi gangsterielokuvista ja amerikkalaisista B-luokan filmeistä sekä televisoisarjoista,joista sai kuvan,etteivät jenkit koskaan paljastaneet päätään lierihattujen alta. John Waynekin ratsunsa selästä tervehdykseksi tai jäähyväiseksi kosketti sormellaan cowboyhattunsa lippaa sanomalla;
--See you then further on down the trail..padner!
Wayne ja Mitchum Eldoradossa
by Juhart

Old Blue Eyes ja T-Bird
by Juhart
Frank Sinatra tunnettiin fedorastaan sekä
oranssisesta hattupannasta

Lippalakki
by Juhart
Lippalakit
--------------
Lippalakin eli brittiläisen flatcapin käyttö on laajentunut melkein maailman kaikkien työmiesten päänsuojaksi.
Sen alkujuuret ovat lähtöisin 1300-luvun Skotlannista nimellä Bunnet ja samanaikaa etelä-Italiasta.
1700-luvulle saakka sitä kutsuttiin Bonnetiksi,kunnes muuttui capiksi,paitsi Skotlannissa. 1571 parlamentti laissa sääti kotimaisen villantuotannon  ja yleisen kaupankäynnin edistämiseksi,että jokainen yli 6-vuotias miespuolinen ja ei-aatelinen sekä ilman ylempää oppiarvoa joutuu pitämään päässään villakankaista lippalakkia sakon uhalla. V 1591 lippalakista oli tullut brittipsyykkeen tunnusmerkki ja alemman kansanluokan tavaramerkki (Burgher-tradesman-apprentice).
Kortteliin kuulumaton
Juhart 2003
 Suomessa työmiehet 1900-luvun alusta asti säännönmukaisesti ollaan nähty ja kuvattu joko pikkuruudullisessa tai kalanruotoisessa lippalakissa.Lippalakeissa ollaan menty barrikaadeille,tehtaisiin sorvien ääreen,ojankaivuuseen,pelloille ja auton rattiin yli vuosisadan ajan. Amerikassa pula-aikana 1930-luvulla ja Oklahoman kuivuutta länteen pakenevia kanttiautoja ohjaavia farmareita yleensä kuvattiin resuisissa lippalakeissa. Elokuvassa Vihan hedelmät Henry Fondalla istuu syvässä korvillaan lipasta taitettu lippalakki.
Amerikkalaiset lehdenmyyntipojat tunnettiin lippalakeistaan ja polvihousuistaan.
Silti lippiksestä on tullut myöhemmin jonkinlainen kulttipäähine,jota 60-luvulla sponsoroi brittiläinen sarjakuva Andy Capp eli suomalaisissa piirretyissä Lätsä. Lippalakin rikkaina käyttäjinä ovat olleet aikaansa tappavat miljonäärigolffaajat huovasta tehdyissä golflippalakeissa.

Henry Fonda Vihan hedelmissä.
1908 Indiana Glass-lasitehtaan lapsityöläinen

Lakki päähän..asento!

Ei kommentteja: