keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

MUSTAPAITARESSUT REISSULLA.Olympiahuumaa.Puusepänpoika ja pappi-sarja.

OLYMPIAHUUMAA
------------------------
                                         Huumaa katsomossa.Berliner Illustrierte Zeitung 1936

Antti istui pastori Malmivaaran vieressä Berliinin olympiastadionin katsomon väenpaljouden puristuksessa seuraamassa sadan metrin juoksua.Kummatkin haukkasivat bratwurstlenkin päästä innoissaan,kun arjalaisen sprintterikärjen jätti taakseen amerikkalainen yönmusta  amerikkalainen Jesse Owens.
Amerikalle tuli kultaa Owensin suorituksesta ,lisäämällä kultasaldoansa myös neljä kertaa sadan metrin viestissä.
Jos myöhemmin kuuluisa urheiluselostaja  Pekka Tiilikainen olisi ollut Suomen Yleisradion olympialaisselostajana ,hänen äänensä olisi värissyt suuresta emootiosta lausuessaan kuuluisan kommenttinsa,että "ilmassa on suuren urheilujuhlan tunnelmaa".
Ennen urheilusoelostajauraansa 40-luvun lopun yleisurheilukisoja ja Helsingin vuoden 1952 olympialaisia Pekka selosti rintamalla ääni väristen muunmuassa Aunuksen kaupungin ja Äänislinnan eli entisen Petroskoin kaupungin valtaamista syksyllä 1941,kommentoimalla miten bolsevismi oltiin ajettu Siperiaan ja miten Karjalan heimokansa oltiin vapautettu luterilaisuuden ja Suur-Suomen puolesta.

Katsomopaikastaan Antti näki myös  Adolf Hitlerin aitiossaan seuraamassa kuuluisaa Jesse Owensin sadan metrin kultajuoksua väkinäisesti hymyilevänä Reichskanzlerina , peittäessään syvää inhoaan alarotuisen ennätyssuorituksesta..Hitlerin vieressä  Reicsmarschal ja paksu Herman Göring sekä propagandaministeri Göbbels heittivät herjaa toisilleen seisoessaan kädet sojossa hitlersaluutissa palkintomitaleiden jaon päätteeksi.Kaksi arjalaista sprintteriä hopea-ja pronssikorokkeilla vastasivat valtakunnnan johtoportaalle samanlaisella saluutilla kuunnellessaan amerikkalaista Star Spangled Banner-kansallishymniä..

                                          Jesse Owens sadan mertin juoksun maailmanmestari
                                   Owens kultakorokkeella ja arjalaiset pronssi-sekä hopeamitalistit

Televisiokamera tallensi tapauksen.
Tämä oli ensimmäinen kerta maailman historiassa,kun virallista tv-lähetystä näytettiin,vaikkakin pienelle ja valitulle saksalaiselle katsojakunnalle Berliinissä.

Antti ja Ilkka Malmivaara eivät täysin ymmärtäneet III Valtakunnan johtoportaan inhoa mustia kohtaan,koskei Saksassa ollut rotuopillisesti mitään neekeriongelmaa,Volksturmin napsiessa kaduilta juutalaisia, mustalaisia,kommunisteja sekä seksuaalisia vähemmistöjä työleireille.Hitlerin ainoana verukkeena juutalaisvihaansa oli juutalaisen väestön talousvalta yhteiskuntarakennuksen joka askelmalla.
Antti oli lukenut kanslerin vankeudessaan v.1930 kirjoittaman Mein Kampfin,josta hän oli saanut käsityksen Hitlerin,vuosisadan alussa heikohkon itävältalaisen taiteilija-alun pihkautumisesta erään varakkaan juutalaisen kauppiaan tyttäreen,että kosimisyrityksestään ja rukkasten saamisista hänelle oli kehittynyt suuri viha juutalaisia kohtaan.

                        Hitlerin maalauksia huutokaupassa.Vasemmalla maalaus Weissenkirche in der Wachau

Suomessa neekeriongelmasta sen enempää kukaan ei ollut maininnut edes painetussa sanassa eikä edes Raamattukaan ollut maininnut sanallakaan mistään rotuopista,vaikka Kristus aina oltiin kuvattu valkoihoiseksi ja sinisilmäiseksi partaniekaksi.Yleensä jokaisessa kristinuskoisessa maassa kärsivä ja ristiinnaulittu Kristus oli saanut omat antropologiset piirteensä paikallisten taiteilijoiden kuvaamina.Espanjalaisten konkistadoorien vallattua kaakkois-Aasian saaria 1500-1600-luvulla maustereittejä etsiessään,he myös käännyttivät alkuasukkaita Vatikaanin uskoon.Yleensä kirkonrakentajina katoliset padret ja freret värväsivät kiinalaisia taidemaalareita ja kuvanveistäjiä alttaritaukujen maalaukseen ja pyhäin miesten puupystien vuolemiseen,jolloin jopa Jeesus-lapsi sekä Pyhä Maaria saivat orientaaliset silmänsä ja kalpean kuulaan ihonsa. Antti uskoi kyllä Messiaan olleen enemmin tummempi-ihoisen polveutuessaan Abrahamin pojista Haamista ja Seemistä,joista Haam katsottiin veljesten erottua vihassaan perustaneen arabialaisen sukuhaaran.
Juutalaisesta kansasta Antti ei pystynyt taas nimeämään yhtään urheilijaa eikä Hitler ollut sallinut yhdenkään juutalaisurheilijan osallistumista kisoihin.Vanhassa Testamentissakaan ei mainittu urheilua nuoria miehiä ja naisia fyysisesti sekä henkisesti kehittävänä harrastemuotona.Roomalaisethan ne keksivät koko aatteen.
Luojakin oli ajanut Juudean kansan pakoon Egyptistä neljäksikymmeneksi vuodeksi,mitä ei urheilusuunnistuslajina voida katsoa rastiennätykseksi ja ainoa olympialaissoihtu,minkä Mooses todisti reissullaan ,sattui olemaan Herran ilmestyminen palavana pensaana.
Uskonnot ja urheilu Antin mielestä eivät juosseet  rintarinnan maalia kohden.
Mitä teologian ylioppilas sitten tiesi mustista,perustuu enimmäkseen lähetyssaarnaajien kertomuksista pakanoiden käännyttämisessä kristinuskoon Afrikassa.Nuorempana hän oli myös lukenut Setä Tuomon tuvan sekä Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailut,missä neekereitä kuvailtiin hitaina ja tyhmänpuoleisina pellavankerääjinä tai sitten tulisieluisina lahkosaarnaajina,jotka joko nöyrinä kutsuivat omistajiaan "massoiksi" tai kastoivat toisiaan sunnuntaimessun jälkeen valkoisissa kaavuissa Mississippi-joessa baptisteiksi negrosprituaalien säestämänä.
Lähtiessään Helsingistä laivalla Tallinnaan pääkaupunkiin oli saapunut amerikansuomalainen jatsimuusikko Bruno Laakso,joka myöhemmin soitti klarinettia bennygoodmanilaisella soinnilla Dallape-orkesterissa.
Laakso tunnettiin erikoisesti amerikkalaisen ragtime-ja dixiemusiikin esittäjänä.Näiden musiikkilajien juuret olivat lähteneet louisianalaisista neekerikortteleista ja Mississippi-joen rantojen pellavapelloilta.
Laakso perusti myöhemmin Suomessa Bruno Laakso ja Lepakot-orkesterin,mutta palasi myöhemmin takaisin Yhdysvaltoihin ennen Talvisodan alkua..
Laakson musiikin elvyttäjinä myöhemmin 50-60-luvuilla oli mm. teekkareiden Retuperän VPK.

Antille ja Malmivaaralle oli pesinyt rintoihin ylpeys suomalaisten urheilijoiden saavutuksista olympiastadionin hiilimurskalla sekä viheriöllä.
Pienenä maana neljänkymmenen muun osallistujamaan joukossa Suomi kahmi mitaleita tuohikonttiinsa roppakaupalla.
Kymmenellätuhannella metrillä Ilmari Sallinen toi kultaa, Arvo Askela hopeaa sekä Ilmari Iso-Hollo pronssia.
Britit puolestaan koppasivat kullan maratoonilla sekä 50 kilometrin kävelyssä että pronssia naisten 100 metrin  uinnin vapatyylissä.Suomi ei ollut vielä kehittynyt pitkänmatkanjuoksijamaana,saatika kävelyssä,vaikka ovat kahlanneet lapikkaissaan hankimetsiä ja jänkiä tuohivirsuissaan koko historiansa ajan..Antista australialaisten olisi pitänyt ansaita kansainyhteisömaana kävelyn kulta,koska aussien mieliharrastuksena on kautta aikojen ollut ns."walk-aboutien" tekeminen erämaahan piristävänä ja raskasta mieltä kohentavana urheilumuotona.
Parisoudussa taas Iso-Britannia vei kullan,koska maan hienojen yliopistojen Oxfordin ja Cambridgen loppututkintovaatimuksena oli soutamisen kandin paperit eli englanniksi B.Sc. in Rowing .Britit olivat lajissa parhaimpia,koskei lukuaineisiin kuulunut huopaamista.
Suomi pärjäsi erinomaisesti vielä kuulantyönnössä,jossa Sulo Bärlund voitti hopeaa tyrkkäämällä rautapalloa 16.23:n metriin.
(Sulo Bärlund ei ollut sukua helsinkiläiselle Gunnar Bärlundille,josta leivottiin raskaan sarjan nyrkkeilijä.
Gunnar eli GeeBee muutti Amerikkoihin ja v. 1938 nyrkkeili raskaansarjan MM-tittelistä,kuitenkin häviämällä Madison Square Gardenissa amerikkalaiselle Lou Novalle pelkästään silmäkulman aukeamisella..GeeBeen aiempi ottelu Buddy Baeria vastaan Gardenissa toi voiton,jolloin hänet laskettiin mahdolliseksi  MM-Joe Louisin vastustajaksi.GeeBee nyrkkeili vuoteen 1947 saakka ammattilaisena.Hän meni naimisiin yhden ruotsittaren kanssa)

                                            GeeBeen pystit

Ammattinyrkkeily valitettavasti ei kuulunut olympia-aatteeseen,mutta Antin ja Malmivaaran kävellessä seuraavana päivänä  Kufürsterdammilla he lukivat lehtikioskista ostamastaan kansallissosialistipuolueen pää-äänenkannattajalehdestä Berliner Beobachterista,että suomalainen Sten Suvio oli voittanut 66.6 kilon välisarjan nyrkkeilyssä kultaa loppusarjan saksalaista Michael Murachia vastaan.
(Olympialaisten jälkeen 1936 Suvio ryhtyi ammattinyrkkeilijäksi,mutta menetti sodassa vasemman käden peukalonsa.Hän jatkoi vielä sodan jälkeenkin ammattilaisena 85-prosentin invaliidina oikean nyrkin täydentäessä vasemman hand cappiä.)
Mitalisade ei näyttänyt loppuvan suomalaisilta ja lehti kirjoitti myös Lauri Koskelan voittaneen kultaa kreikkalais-roomalaisessa painissa ja samoin vapaapainin höyhensarjassa kullan vei Kustaa Pihlajamäki.
Voimistelusalin puolellakin suomalaiset vetäisivät leukaa rekillä kultamitalille Aleksanteri Saarvalan nimiin.
(Sodan jälkeen Aleksanteri voitti Lontoon kesäkisoissa samaten kultaa rekillä.
Aleksanteri eli Ale oli syntynyt Viipurissa alunperin Schabarinin perheeseen ja voimisteli Kelkkalan Kisailijoissa.Hän muutti v.1957 Torontoon,Kanadaan.)



jatkuu seuraavassa numerossa...Ilse-Lotte...Hitler Bierhaus Mädel


                                    Suomalaisten mustapaitojen suosikkityttö Viola














Ei kommentteja: