sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Hyvä kaveri vaiko Pare Ko? 6. Papinpoika pakanamailla-sarja.

 Ilmakuva Koulukaluston tehtaan yltä 1946.
Alue oli 1990-luvulla aika samankaltainen.
Punaisessa ympyrässä yläoikealla Ramin Rauhalankadun talo Lukkarinmäen kyljessä.

Mä maalaispoika oon...
------------------------------------------------

Ramin kärttyisästä käyttäytymisestä alivuokralaisetkin olivat hiljalleen katselemassa muita mantuja itselleen.
Puhakan Jaakkokin lastasi myrkynvihreän Volvonsa muuttamalla Halikon lataamon (mielisairaalaan) lähistölle yhteen rivitaloon.Siellä sairaalan vapaakävelijöiden seurassa Jaska viihtyi paremmin kuin tinkkisen pihalla ympyrää pyörivän vuokraisännän tarkkailevien silmien alla.
Hulluissa on suurta eroa.
Jussilla oli edessä muutto takaisin omaan Manilaan taloonsa vaimonsa Fhely-siskon tarkkailevien silmien alle.Vaimo oli vielä töissä Riyadhissa King Faisalin sairaalassa sydänteho-osaston hoiturina ja talouden ainoana breadwinnerinä ansaitsemassa Magnolia-voita filippiiniläisen pandesal-leivän päälle.
Fhely oltiin hankittu Manilan taloon v.1987 vanhimman tyttären synnyttyä.
Fhelyn laiskuus ja juoruilu huushollin major domana eli huushollerskana oli pienempi paha Jussin listoilla kuin odottamattomalla tavalla käyttäytyvä vuokraisäntä ja Suomen tarjoama kylmä luuvitonen työmarkkinoilla.
Lähtöään ennen Jussi lahjoitti perintökalusteensa helluntalaisten kirpparille heittämällä bonuksena pakettiauton taka-ovista sisään Ramin vanhan Upo-jääkaappiromun,jonka kompressori oli kalkutellut vuoden ajan viimeisiään keittiön puuhellan vieressä.
Nyt papinpojalla ei ollut saattoväkeä Rauhalankadun pihalla toivottelemassa hyvää matkaa kuten vuoden 1989 toukokuussa.Silloin Ramin "avotvaimo" Leena oli heittänyt Jussin tummanpunaisella Peugeot 404:llä rautatieasemalle.
Muistovalokuvakin Jussista oltiin napsittu lähtöä ennen Kodakin pocketkameralla talon porttikongissa uusi Seppälän vaaleanbeessinen jakkutakki niskassaa ja hihansuut rullattuna ylös..silloisen muodin mukaan.
Leenalle Rami oli asentanut kellariinsa saviastiauunin,missä paistui kaikenlaisia taidevateja- ja ruukkuja sekä kukkopillejä.
Jussin tilaaman taksin tullessa portille Leena oli ajanut pihaan Ranskan "Pösöllään" ja painunut ovesta alas saviverstaansa dreijan ääreen pikaisella Hej dålla..
Ramia eikä sitikkaa näkynyt mailla eikä halmeilla.
Ilmeisesti isäntä oli käymässä E-marketissa katsomassa tarjouksia tai ostamassa moottorisahaansa teräketjuöljyä Jussin muistellessa edellisviikon talkoita Ramin metsänperkauksesta.

Siitä sydämellisestä erohetkestä lähtien Jussi ei ole tavannut enää pariskunnasta ,saatika kuullut heistä.
Leenan ikuisen hymyn Jussi aina muistaa..
Koskaan rouva ei näyttänyt hampaitaan hymyillessään,mikä pani ajattelemaan tämän peittävän huonoja hampaitaan ja Jussikin oli miettinyt.miksi Rami ei ostanut tälle keramiikkapolttouunin sijasta uusia posliinihampaita.
Jussi on monesti jälkeenpäin funtsinut oliko Leena lopultakin muuttanut Ramin Laperlan mummonmökkiin uutteraksi emännäksi vaiko vielä tarjosi pitkänokkaiselle varastomiehelleen lämmintä lihasoppaa lämpimien vaihtokalsareiden kanssa.
Jussi kyllä uskoo,että Leena tänään passaa kumpaakin eläkeläispappaa kahdessa eri kortteerissa taloushoitajana..

Mäensyrjän punamullatun mummonmökin keittiönikkunasta syysiltana kuuluu sänkipellolle hanurin kaihoisaa vingutusta.
Syväjärven jenkka joskus katkeaa haitarinsoittajan ottaessa uudestaan tahtia jalallaan keittiön lankkupermannosta.
Parin "ei kun " ja haparoivan aloituksen perästä jenkka kaikuu navetan kivijalasta maalaismaisemaan ,kunnes maatilan päärakennuksen tuvan ikkunasta kuulu Lempi-mamman lehmikutsu:
--Ramii...Leenaa..huitui...!
--Tulkkas nyte pija ehtoollisell.!!
--Papusoppa ja pannukakut muutes jäähttyy...huitui..!
Pian maatalon pihalta kuuluu äkäistä lehtiharavalla raapimista Lempi-muorin nähtyä ikkunasta parin keltaisen koivunlehden leijumassa piharatamoiden päälle.
Mummonmökissä haitarinsoitto katkeaa palkeiden revähdykseen ja Ramin äksyilyyn:
--Älssää muari pir semmost jumalatont äänt siäl aknass!
--Ikkänkuns me olttas jottai ikusest huallettavii!
--Pirsää ämm turpas piänemmäll!
--Naapurikki kuulevas kaik sun peuhhamises!

Nuori Lempi

Saudissa papinpojalla oli paljon kavereita,jotka suomalaisina urakkaduunareina pyhäperjantaisin olivat enimmäkseen "glassmateja" eli lasikavereita.
Enimmäkseen Jussi joutui pitämään näitä kurissa ja herran nuhteessa poikamiesvilloilla,koska suomalaisen urkumiehen pitää alkoholittomassa maassakin mennä näyttämään humalanastettaan muhamettilaisen kaupungin kaduille sekä kujille.
Humalassa suomalainen ei usko joutuvansa edes paikallisen askaripoliisin pidätettäväksi,koska juopolla on aina oma hyvä tuurinsa.
Viikonloppujen viihteeksi urkupojat lasinkaadon somassa heittivät lattialla seitsemän veljesten painiksikin,jossa tarvittiin useitakin erotuomareita.
Hyviä kavereita silti oli yhden käden sormissa laskettavana , eikä niitä löytynyt montakaan suomalaisporukoista.

10-rialin seteli

Kukin duunasi oman pesämunansa hankkimista,vientimersun ostoa ja tiiliomakotitalon rakentamista,avioeron vireille panemista ja uuden elämän aloittamista kotimaahan saavuttuaan kahden vuoden tingin lusittuaan.
Yhteisenä piirteenä vapaa-ajan irroitteluissa savolaisissa,salolaisissa,imatralaisissa ja "jänkhän" sekä pyssykyläläisissä pojissa näkyi tavanomainen muutos saudisadikin vaikutuksen alla riidanhaluisiksi ja omia voimiaan näyttäviksi uhoilijoiksi.
Suuri muutos köyhästä maalaispojasta paksua rialilompakkoa perstaskussa kantavaksi ja uutta nakumersua tyyrääväksi "lumikupuliksi"(epävirallinen nimitys suomalaiselle urakamiehelle) oli tehnyt tepposet maalaispojan identiteettikriisissä,missä uusirikastuminen pisti otsaluun läpi aropontikan ponkaisemana.
Silmät sumeessa ja kotimaan kaipuussaan porukat naukkailivat Mirindalla blandattua arosadikkiaan
Mikko Alatalon Maalaispoikaa kuunnellessaan.
Jokainen tunsi silti vielä olevansa sisimmissään aroprojektin betonilaatan raudoituksessa,etukuormaajan puikoissa tai ilmastointikanavien pellityksessä se yksinäinen varjoisien kujien Rami..kaupunkiin muuttanut köyhän talon ainoa iso poika.
Nyt oman ison tiilitalonsa ainoa poika.

"Mä maalaispoika oon
ja panen suihketta kainaloon
Se on hyvin joviaali ilmiö ou
Mä maalaispoika oon
Mä köyhä poika oon


Mä tulin maalta kaupunkiin
ja panin pellot pakettiin
Nyt köyhä poika oon
Mä maalaispoika oon.


Oon täällä poika varjoisien kujien
ja syön viiliä
Tapa norjalaisten hiihtäjien lujien
On syödä hiiliä ou....


 Maalaispoika
jatkuu.."saudihabibit ja filsuparet"

Ei kommentteja: