lauantai 21. tammikuuta 2012

Lontoon postilla.East Endiä bussin yläkerrasta.

Is this the way to Brooklands?
(Brooklands oli 1900-luvun alkuvuosikymmenillä kuuluisa kilpa-ajorata)
Juhart 2006
Palattuaan alakerran asuntoonsa Jussi tajusi,että nokosten otto siirtyisi iltaan.
Hän pukeutui mustaan nahkapuseroon ,mustiin farkkuihin ja mustiin patenttinahkakenkiin.Pitäisi saada päähän vain musta lierihattu,niin menisi täydestä Romford Roadin anglikaanikirkon kirkkoherrasta!
Televisiossa kyllä näytettiin Vicar of Dibley-komediasarjaa,missä pienen maaseutuseurakunnan kirkkoherrana oli paksu naispappi.
Jussia ihmetytti miten vanhemmalla iällä hän alkoi muistuttamaan tavoiltaan,käytökseltään ja olemukseltaan omaa isärovastia.
Jussi pani vaimonsa antamat 15 puntaa lompakkoonsa ja pöytälaatikosta löytämänsä kuusi punnan kolikkoa taskuunsa.
Suljettuaan ulko-oven hän suuntasi Romford Roadin bussipysäkille.
Bussi numeo 86:n terminus oli Stratfordissa ja päätepysäkki 15 kilometrin päässä Romfordissa.
Romford kuului Suur-Lontooseen,vaikka muistutti saarekkeena Berliiniä keskellä Essexin maakuntaa.
Romford tunnettiin paikallisista käsilaukkutansseista,mutta monet itälontoolaiset kävivät Romfordin kuuluisalla torilla ostamassa vihanneksia,lihaa sekä vaatteita.Hinnat olivat huomattavasti halvempia kuin ydin-Lontoossa.
Jussi ohitti Shrewsbury Roadilla lastentarhan,minkä pihalla intialainen lastentarhanopettaja kiikutti keinussa tummia käkkäräpäisiä pikkulapsia.
Katukäytävä oli täynnä roskaa Jussin kahlatessa chilimaustettujen kanankoipirovikoiden,pizzalaatikoiden,sanomalehtien ja varastettujen autojen keltaisten takakilpien läpi kohti kadunkulmaa.
Jussia oli aina kuvottanut brittien roskaaminen ja ympäristön sotkeminen.Jopa Manilan kadut olivat puhtaampia.
Newham boroughin katulakaisijat siivoavat tämän kadunpätkän vain kerran viikossa,mutta siitä huolimatta monikulttuurinen asujamisto heittää kaiken kadulle..jopa rikkinäiset televisiot,mikrouunit,jääkaapit ja pesukoneet. Kotitalouskoneiden korjaus on liiaan tyyristä,jolloin ihmiset ostavat kaupoista uusia.
Jussi muisti keskikoulusta 60-luvun alussa lehtori Juhani Salan englanninkielen tunneilta sanonnan "The Dirty,Dusty London had its Rain Yesterday".Mikään ei ole muuttunut Lontoossa sitten 1960-luvulta eikä sade tulisi korjaamaan roskia kadulta,jollei Newhamin  siivousosasto tee työtään kunnolla.
Jos sattui ajamaan numero 25:n bussilla Oxford Circusiin,tulisi näkemään puhtaat ja siistit Lontoon kasvot.
Forest Gaten mustat kasvot pysyvät pesemättöminä majoneesi- ja ketchuptahroista.


Oxford Street 1960-luvulla
Juhart 2009

Romford Roadin kulmassa The Green Hound-intialaispubista kuului mumbairokkia,parin turbaanipään istuessa kolpakolla tiskin ääressä,latvialaisen hampputukkaisen tarjoilijattaren pyyhkiessä laseja kuivaksi essunkulmaan.
Kadun vastapuolella bengaliasentajat Kevinin autokorjaamossa nostivat korjaamon rullovea ylös ilkeällä rätinällä.Pimeästä kiilsi SLK-Mercedesin isot punaiset takavalot kuin paviaanin peränä.
Kevin itse oli aukaisemassa autoaudioliikkeensä ovea.Hänen kultaisen avobemarinsa tuulilasissa oli myyntikyltti "For Sale 3500 pounds"
Edellisviikolla eräs humalainen nainen oli ajanut Nissan Micrallaan kulmassa Kevinin katukäytäväparkkipaikalle,kaatamalla kaksi valurautapollaria.Onneksi bemari oli silloin ollut parkissa Kevinin talon edessä Shrewsbury Roadilla.
Romford Roadilla kiihdytteli rastan näköinen torttupää eli "Muffin Head" mustalla avomersulla Ilfordiin päin.
Jussi tiesi ,että tämä Muffin Head oli huumekauppias,koska tuollaisella torttupäällä ei muuten olisi varaa vuokrata SLK-avomersua,minkä päivävuokra oli vähintään 500 puntaa.
Jussille samannäköinen torttupää oli monta kertaa tarjonnut osakkuutta maalausurakoissa..Jussin kieltäydyttyä.
Naapurustossa näitä päiväurakoitsijoita kolkutteli vanhusten ovilla tarjoamassa edullisia maalausurakoita.
Yleisesti näitä kutsutaan cowboyksi,koska nämä jättävät tekemättä pohjatyöt,ostamalla halvimmat ulkolateksit ja häviämällä rahat taskussa päivän sisällä toiseen boroughiin.
Ensimmäisen sateen jälkeen maali on valunut katuojaan.

Jussi pistäytyi Romford Roadilla keralalaisessa Off-Licencessa,mistä hän osti päivän bussilipun 2:lla punnalla,tummanruskean keralalaiskauppiaan heilutellessa tiskin takana päätään kuin jousen varassa,valkoisten hampaiden muistuttaessa flyygelin norsunluukoskettimilta.
Keralalaiset ovat tummempia intialaisia,verrattuna punjabilaisiin ja mumbailaisiin.Yleensä muut intialaiset kutsuvat näitä Keralan Kommunisteiksi,koska Keralan paikallishallinto on vahvasti vasemmistolaista.
Naapurin kauniin Vida-rouvan isä oli lähtöisin entisestä Itä-Pakistanista,josta myöhemmin tuli Bangladesh ja kotikielenä nämä puhuivat bengalia. Forest Gaten GP:n intialaistohtori Sinhan (GP-general practitioner) suurin potilasasiakasmäärä koostuu begalilaisista rouvista,joidenka sukunimenä on Begum..
Bengalia puhutaan myös Intian puolella.
Varsinaisessa Pakistanissa valtakieli on urdua,vaikka Intian rajan läheisyydessä puhutaan punjabia.
Jo Saudissa Jussi huomasi suuren eron pakistaanien ja intialaisten välillä.
Pakistaanit ovat huomattavasti agressiivisempia eivätkä intialasittain heiluttele päätään sivulle.Lontoon intialaiset ja pakistaanit eroavat kulttuurillisesti siitä,että intialaiset investoivat ansionsa Lontooseen,ja pakistaanit lähettävät suurimman osan palkastaan synnyinmaahansa.

Jussi ylitti kadun Kevinin liikkeen edessä ns. zebra crossingissa eli suojatiellä,missä vilkkui tolpan päässä keltainen valo.Valo ilmoittaa autoilijoille pakollista pysähtymistä.

Zebra Crossing
Hän istuutui bussipysäkin katoksen alle katselemaan intialaispubin rakennuksen yhtä yläkerran ikkunaa,missä roikkui haalistunut punaristinen Englannin lippu muistona kansainvälisistä futismatseista.Vetoikkuna oltiin tuettu krikettimailalla.
Ne kansainväliset futismestaruusmatsit oltiin potkittu edelliskesänä brittien hävittyä Brasilialle ja sinä kesänä futisfanit ajelivat avoescorteilla ja Essexin ferrareilla (Ford Capri) Romford Roadia ylös ja alas täydessä stellahuumassa.
Jussin viereen lykkääntyi nuori,pitkä ja musta isoperäinen nainen lastenkärryjen kanssa.
Nainen lykkäsi punasuuhunsa kultaisesta laatikosta Benson & Hedges-savukkeen pyyhkimällä hopeakyntisellä etusormellaan pilottilasien alta roskaa silmästään..tai oliko se irtomaskaraa..
Noin 3-vuotias käkkäräpää rattaissa melttosi äidiltä purkkaa,mamman käskiessä lasta pitämään turpansa kiinni.
Kaksikerroksinen Firstin bussi numero 86 kirskutteli jarrujaan pysäkillä,Jussin herrasmiehenä antaessa nuorelle rouvalle tietä rattaiden kanssa.
Rouva heitti juuri sytytetyn tupakan katuojaan keinottelemalla rattaat etuovesta sisään.Hänen edellään vanhempi jamaicalaisrouva vilautti korttiaan bussikuskille,jolloin lapsen äidin suusta purkautui koko matkustajaosaston kuulema kirousryöppy..."You Fucking Old Cunt..why do you cut in...You Fucking Senile Arse..!".
Nainen heilautti sitten palmikoitua ns.Corn Crop-lettiään sivulle ja työnsi lastenrattaat vanhan rouvan jalkaterien yli mumisten fuckejaan ja jääden seisomaan lastenrattaille varattuun läpeen.
--Hyvin on lapset koulutettu!
Jussi mumisi itsekseen.
--Ensin tullaan paksuksi teini-iässä ja sitten päästään ammattitaidottomana Tescon kassalle tai sossun tuille!
--Samanlaisia meluavia neitoja on Ilfordin kävelykadut täynnään kännykät kultarannekkeisissa henduissa ja sossu maksaa jopa Vodafonen puhelinlaskut..!
--Niiden poikaystävät ja miehet trokaa huumeita mersuistaan ja bemareistaan instantpuntia vastaan.
--Elävät kun La Fontainen eläinsatujen heinäsirkat ja punamurkut maksaa viulut!

AEC Routemaster 1966



Jussille tuli heti mieleen MTV:n musiikkivideo Alicia Keysin biisistä,jonka huumetrokaripoikystävä jäi kiinni mersukupeessaan,NYPD:n poliisien pannessa hilut ranteisiin.
Itä-Lontoo tai New Yorkin Harlem...samanlainen synti ja kiihko kulkevat käsikädessä moskeijan kaariovista sisään,karimien ja abdullahien pussaillessa toisiaan abluutiovessassa jalanpesussa ennen "Sallaa".
Rukousten jälkeen nämä myyvät kokaiinia ja heroiinia mersujensa takaplakkarista moskeijan varjossa kuin torikauppiaat.
Jostain kummasta Manor Parkin baptistikirkon polttoa kukaan ei ole selvittänyt,vaikka tiedetään syylliset Forest Gaten moskeijan fundamentalisteiksi.
Iloitsivat kun infidelien temppeli paloi poroksi.
Forest Gaten poliisiasemalla ei ole aikaa selvittää kirkkopaloja,kun kaupunginosan mustien ja aasialaisten jengisodat ja tapot vievät suurimman ajan varsinaisesta poliisityöstä.
Poliisiasema ilmoitti Newham Recordissa,että jengeillä oli viikko aikaa luovuttaa laittomat aseensa päivystykseen,ilman syytteitä.
Asema sai satoja käsi- ja sivuaseita,tikareita,samuraimiekkoja ja yhden konetuliaseen,joilla oltaisiin voitu varustaa koko Lontoon Metropolitan-poliisivoimat.

Jussi istui bussin yläkerrassa lempipaikallaan aivan rappuskuilun takana.
Bussi oli kerinnyt jo paikallisen TESCO:n ohi Wodgrangen rautatiesillalle ja sieltä Manor Parkin Broadwayn ja Eastham High Streetin risteyksen liikennevaloihin.
Risteyksessä oli Army & Navyn vaateliike.Vasemmalla ylhäällä mäessä oli Manor Parkin maanalaisasema.
Manor Parkin rautatieasema palveli enää pysäkkinä.
Manor-nimestä Jussi muisti brittiläisen teeveesarjan 70-luvulta "The Manor Born",missä Penelope-rouva hallitsi pientä maaseutuchaletia.Manor suomeksi vastannee kartanoa.
Manor Parkin rautatieasema kuului aikoinaan LNER:n eli London Northeast Railwaysin asemasarjaan,mikä liitettiin 60-luvulla British Railiin.
Junat lähtivät Liverpool Streetin asemalta pysähtymällä ensin Bowssa,Stratfordissa,Forest Gatessa sekä Manor Parkissa,jatkamalla Ilfordiin,Romfordiin,Essexin ja Sussexin maakuntien läpi Lowestoftiin ja Norwichiin asti.
Viimeiset höyrymogulit vihelsivät asemalla vuonna 1962 radan tultua sähköistetyksi.

Scarborough Flyer,joka lähti päivittäin Kings Crossin asemalta Edinburghiin
Vedentäyttöä
Juhart 2006
jatkuu...

Ei kommentteja: