tiistai 31. tammikuuta 2012

Traumaklinikan punainen kuunsirppi ja Irakin pakolaisia.1.Saudikirja.


Saudiambulanssi

Toisen ison inventtausurakan Jussi aloitti vuonna 1990,kun materiaaliosaston moskeijan minareetin torni  kutsui uskovaisia ensimmäisiin Ramadanin paastokuukauden keskipäivärukouksiin.
Urakka käsitti tietokonepohjaisen sairaalakaluston -ja laitteiden nimikkeiden standardoimisen.
Erilaisia nimikkeitä oli kymmeniätuhansia edellisten inventaarivirkailijoiden jäljiltä.
Hyvänä esimerkkinä oli ,että jollekin sairaalaosaston potilashuoneen nojatuolille monikultturiset inttausmiehet olivat keksineet kymmeniä eri nimikkeitä.
Ahmed Mirza ,osaston "supervisiiri" ei ollut tehnyt mitään aloitetta asian korjaamiseksi.
Jussi kävi koodeittain läpi koko inventaarinimikkeistön ajamalla sen korjattuna läpi tietokoneella ja antamalla viisikiloisen printtipainoksen Ahmedin tarkastettavaksi kuin alakouluoppilas aineenkirjoituksen opettajalle.
Jussi oli standardisoinut jokikisen nimikkeen,kustannuspaikan,varastointipaikan,tyyppi-ja sarjanumeron koodipohjaisesti,jolloin kunkin kalusteen taikka laitteen voisi paikallistaa ristietsinnällä joko koodeittain,kustannus- ja varastopaikoittain sekä tyyppi-ja sarjanumeroin.
Jos joku näistä "nomenklatuureista" puuttui,inventaaritarkastajalla oli mahdollista paikallistaa se muilla vaihtoehdoilla.
Jussi kutsui kutakin vaihtoehtoja kalusteen ja laitteen sormenjäljiksi.
Kunnian kukko ei kiekaissut Jussille,Ahmedin vietyä printtipaketin materiapäällikkö Shallomille,kertomalla keksineensä kaiken ihan itse ja omin päin.
Ahmed vielä kiitokseksi muistutti printeissä ilmenevistä typovirheistä.
Urakan kasvaessa ja työpaineen lisääntyessä virheittenkin lisääntyminenkin kasvaa.
Jussin silmänäkökin oli alkanut huononemaan silloisten tietokoneiden vihreiden monitoriscreenien takia,verenpaineen samoin kohotessa päivittäiseen huimaukseen asti.
Siitä alkoi versomaan suomalaispakistanilainen sisällissota.

Monet kerrat Ahmed kävi juoruamassa materiaaliosaston päällikkö Mansour Shallomille Jussin pikkuvirheistä,inttaajan ravatessa keskustelemassa niistä materiaalipäällikön huoneessa.
Shallom ymmärsi,mutta Ahmed pisti takaisin puukolla selkään jostain uudesta detaljivirheestä.
Jussi aavisti Ahmedin taktiikasta,että lahorelaisella oli kova pelko omasta pallistaan.
Jussille samoin mitta oli tulossa täyteen ja kolmasti vuoden aikana hän kirjoitti irtisanomismemon Shallomille,joka ei suostunut yhteenkään pyyntöön.
Syynä oli ensimmäiseksi arabialainen kasvojen menettäminen,koska sairaalahallintoon voi levitä tietoa,ettei materiaaliosastolla osata hoitaa henkilöstöpolitiikkaa.
Toisen syynä oli se,että Shallomilla oli kiikarissa Jussille uuden King Faisalin lastensairaalan kiinteistöosaston superviisorin paikka.
Jussi verenpaineessa alkoi törmäillä vastaanottovaraston metallihyllyihin tuntemalla kävelevänsä jossain pumpulissa, joutumalla käymään sairaalan Family Health-klinikalla tarkastuksessa.
Jussille määrättiin verenpainelääkekuuri.

Irakilainen scud-laukaisualusta
Vuonna 1991 Saddamin scudien harhaillessa ja tippuessa Riyadhiin, Jussin perheelle annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko jäädä sodan ajaksi Riyadhiin töihin nauttimaan palkan päälle ns.sotalisää tai lentää Manilaan evakkoon.
Hän hoiturivaimoineen päätti ottaa jälkimmäisen vaihtoehdon Johanna-tyttärensä takia.
Irakin sotavoimat olivat jo vallanneet Kuwait Cityn,Riyadhin itäisessä horisontissa näkyessä mustaa savutaivasta,Kuwaitin öljykenttien palaessa, Saudian jumbon noustessa King Abdulaziz-lentokentältä suuntanaan Manila .
Manilan evakkoa kesti puolisen vuotta kaikkien kansainvälisten lentojen ollessa peruutettuna Saudi Arabiaan.
Kymmeniätuhansia Saudin OFW (Overseas Foreigh Workers) filippiinoja Jussin perheen lailla oli päättänyt lentää Filippiineille evakkoon sodan jaloista.
Pitkähkön  puolen vuoden evakkoajan takia Saudin filippiinotyöntekijöillä ja Jussinkin perheellä alkoivat varat sekä säästöt hupenemaan.
Jussin vaimo eräänlaisena talousihmeenä joutui myymään 21:n karaatin saudikultaansa perheen elämiseen.
Gerryllä oli melko iso pussillinen Riyadhin kultasoukilta ostettua korvarengas-,kaulaketju- ja rannekevarankia.
Ilocos Norten Cordillera-
vuoriston Igorot-nainen
kultakoruineenja
sikaareineen
Juhart
Filippiinonaiselle ja etenkin Ilocos Nortessa syntyneelle naiselle kulta ja jalokivet vastaavat jonkinlaista kriisipankkia laihoille ajoille tai kuten he kutsuvat "For the Rainy Days".Ilocos Norte tunnetaankin karujen sääolosuhteiden ja niukkojen viljavuosien takia säästäväksi kansaksi.
Saudian ja muiden kansainvälisten lentoyhtiöiden avatessa reittilentonsa ja ovensa Jussin ja Gerryn onnistui vahvistaa paluulippunsa Riyadhiin pitkästä jonotuksesta huolimatta.
Johanna-tyttären he jättivät kotiin aloittamaan syyslukukauden Mervillen katolisten nunnien pitämässä Sacred Heartin lastentarhassa .

Riyadhiin palattuaan Jussia tervehti MCV:n asuntonsa edessä hänen Kuwaitin öljykenttäpalojen mustaksi nokeentunut Volvonsa,minkä hän ennen evakkoon lähtöä oli maalauttanut Toyotan valkoiseksi.


Tuhottua Kuwait Cityä
amerikkalaisesta
Hercules-rahtikoneesta
 katsottuna.
King Faisal-sairaalan audiovisuaalisen osaston amerikkalainen apulaispäällikkö ja vanha Lähi-idän konkari oli päässyt Kuwaitin takaisinvaltauksen jälkeen vierailemaan virallisessa delegaatiossa ja tarkastamaan Kuwait Cityn hävitystä.
Hän palatessaan antoi Jussille harvinaisen kirjan irakilaisten silmittömistä siviilien murhista sekä SS-mäisestä kidutuksesta.
Amerikkalaisten sekä brittijoukkojen strategiana Kuwait Cityn takaisinvaltauksessa oli antaa irakilaisille valtaajille kuva,että mahdollinen hyökkäys tapahtuisi mereltä käsin.
Todellisuudessa liittoutuneet,saudijoukkojen myötä suunnittelivat hyökkäystä erämaan läpi Saudi Arabian ja Kuwaitin. pohjoisrajan yli.
Liittoutuneiden ollessa Saudissa vierailevia joukkoja kohteliaasti tarjosivat saudijoukoille isäntinä kunnian astua rajan yli ensimmäisinä.
Eräs amerikkalainen eversti oli saada kohtauksen nähdessään saudijoukkojen tankkeineen palaavan Kuwaitin rajalta pikavauhtia takaisin.
Eversti oli kysäissyt joukkoja johtavalta saudieverstiluutnantilta,minkälainen perääntymisoperaatio oli kysessä.
Saudiupseeri oli vastannut,etteivät he olleet perääntymässä,vaan uudelleen ryhmittymässä.
Tapaus jälleen oli osoitus Saudin paraatiarmeijan urhoollisuudesta.


Saudisoturi ja G3

Scud-isku Riyadhissa Desert Stormin aikana 1991
Riyadhiin saapuneet kuwaitilaiset sotapakolaiset eivät muistuttaneet yhtään sodasta kärsineiltä evakoilta.
Nämä saapuivat kuningaskunnan pääkaupunkiin Cadillaceilla,Buickeilla,Pontiaceilla ja Mercedeksillä.
Näkymä oli täysin poikkeavaa siitä,miten vuonna 1902 prinssi Abdulaziz ibn Saud,joka perheineen oli paennut Riyadhista Al Rasheed- ja Al Turki-sukujen vallattua sen.
Saud-suku palasi Riyadhiin Kuwaitin maanpaosta kamelikarvaanissa ,ajamalla väliaikaiset valtasuvut maanpakoon sapelein ja vanhoin karbiinein.
Kuningas Ibn Saud
Saud-perhe tunnettiin jo vuoden 1500 kieppeiltä Ar Diriyahista Nejdin laaksosta nykyisen Riyadhin läheiseltä alatasangolta.
Vuonna 1913 Abdulaziz ibn Saud ajoi ottomaanit pois Al Hofufista (Hufuf),joka sijaitsee nykyisen kuningaskunnan itäprovinssissa.
I maailmansodan aikana lännessä Al Hijazin maakunnassa Punaisen Meren rannalla ottomaanien hasemiitti- perhe piti valtaa brittien avustamana ja tukemana.
Sodan päätyttyä ibn Saud valtasi Jebel Shammarin v.1921,Mekan v.1924 ja Medinan v.1925.
Hasemiitit pakenivat Jordaniaan sekä Irakiin. Nykyinen Jordanian kuningassuku polveutuu Al Hijazin hasemiiteista.
Saudi Arabian kuningaskunta perustettiin v.1930.

Saudi Arabian kartta

Ar Diriyah
Ibn Saud .Time 1957

V.1991 kuwaitilaiset evakot käyttäytyivät kuin lomalaiset sukuloimassa arabinaapurimaassa.
Kuwaitin todelliset kärsijät olivat palestiinalaiset,intialaiset,pakistanit,srilankalaiset ja muut aasialaiset vierastyöläiset,joita irakilaiset sotilaat kiduttivat ja tappoivat armottomasti.
Kuwaitilaiset heimot ja suvut aikoinaan polveutuivat samoista vanhoista suvuista,jolloin Arabian niemimaa oli yhtä erämaata ilman mitään rajoja.
Saudit ottivat kuwaitilaiset evakot ilomielin vastaan ja näiden Cadillac-evakkojen kodittomuus sekä kärsimys näytti kyseenalaiselta.
Kaupungin marketeissa sekä ostoskeskuksissa kuwaitilaisevakot käyttäytyivät yli-ihmisinä ja oikeutettuina ohittamaan kassajonot rohmukuormin täytetyin ostoskärryin.
Kuningaskunta oli näille köyhille antanut suuria rahasummia käyttöön ns. sotaevakkostipendeinä.
Kuningaskuntaan saapuneilla irakilaispakolaisilla oli taas paljon huonommat olosuhteet täyteenpakatuilla pakolaisleireillä.
Irakipakolaiset pohjois-Saudi Arabian Rafhan pakolaisleirillä olivat suurelta osaltaan sotilaskarkureita sekä sotavankeja.
Heitä oli lähes 35.000.
Vasta vuonna 2003 YK palautti irakipakolaisia takaisin Irakin Basran satamakaupunkiin USA:n hyökkäyksen jälkeen.

1991 King Faisal Hospital
Riyadh
Palattuaan Manilasta Riyadhiin Jussin työ jatkui uudessa paineessa kiinteistöosaston tarkastajana inventoidessaan sairaalaosastoja,mukaanliettuna sairaalakompleksin teknisen käyttöosaston voimalan ja vedenpudistamon pumppuasemineen sekä konttigeneraattorivoimaloineen.
Jussillahan oli jotain kokemusta Jubailin "paskimoista" eli vedenpudistuslaitosprojekteista.
Sairaalan voimalan edessä oli seissyt kymmenisen vuotta GE:n (General Electric) kaasuturbiinivaravoimala 40:n jalan merikontissa trailerin päällä.
Edellinen kiinteistöosaston filippinopakistaani-inttausryhmä oli jättänyt sen inventoimatta kiinteänä sairaalan pääomana.
Voimalaa oli käytetty väliaikaisen kenttäsairaalan voimanlähteenä vain yhden kerran erämaassa Saudin terveysministeriön yhdessä katselmuksessa.

GTC-737 kaasuturbiinivoimala
Yhdestäkään kiinteistöosaston inventaariraportissa ei löytynyt koko kaasuturbiinivoimalaa,Jussin saatua lisättyä sen sairaalan pääomaksi 20:lla miljoonalla dollarilla painostamalla sairaalan voimalaitoksen brittipäällikköä kaivamaan mapeistaan esiin konttivoimalan alkuperäisen ostosopimuksen.
Sairaalan alla risteileviiin tunneleihin asennetut pumppuasemat lisäsivät pääomaa,pakistaaniinventoijien hienohelmoina viitsimättä aikoinaan liata valkoisia pitkähihapaitojaan pohjakerrosten pölyisillä käytävillä.
Koko sairaalan kiinteistöinventaariossa,audiovisuaalisen osaston varastoimat vanhentuneet kamerat ja studiolaitteet,biomedikaalisen osaston alavarastoihin sekä tunnelikäytäviin varastoimat sekä listaamattomat sairaalainstrumentit mukaanluettuna, koko inventaariosaldo nousi melkein 200:een miljoonaan saudirialiin.
Siitäkään Jussi ei koskaan saanut kiitosta eikä seläntaputusta.
Päinvastoin Jussin kaivamista inventoimattomista ja melko arvottomista pääomalaitteista Ahmed Mirza sai kokkareita materiaalipäällikkö Mansour Shallomilta.
Saudeillahan on aina ollut tapana puuttua pikkuasioihin ja pieniin säästöihin,kun vastaavasti toisella kädellä hävitään miljoonia turhilla pääomaostoilla.
Ahmed lisäsi painostustaan Jussiin kostoksi.
Jussi oli tehnyt pitkän ja uuvuttavan työn sairaalan kiinteistöjen ja laitteiden luettoloinnissa käymällä jokaisen osastopäällikön materiaalihankintamapeilla etsimässä vanhempien pääomaostojen tilaus- ja laskukopioita sekä urakkasopimuksia,saadakseen materiaalihankinnat pääomaostoina ajettua tietokoneella oikein hinnoin kustannuspaikkakohtaisesti.

Gerry (takavas.) ja Jussi King Faisalin
kardiologiaosaston
filippiinohoitajien
kanssa 1992
Viimeisen veritipan Jussi läikytti betonilattialle sairaalan Punaisen Kuunsirpin EMS-poliklinikan (Emergency Medical Services) ambulanssiaseman tallissa.
Hän oli silloin ollut etsimässä ambulansseista poisheitettyjä sydämenelvyttäjiä eli defibrillaattoreita.
Samaan aikaan Ahmed oli salaa kiertänyt ambulanssikuskien ja parameedikoiden lepohuoneen kulmalta katsastamaan Jussin inttaussaldoa.
Ahmed alkoi tivata häneltä listasta poisjääneitä laitteita heiluttelemalla Jussin nenän alla kädessään edellisvuoden ambulanssiaseman inventaarilistoja vertailuksi.
Jussi huomautti jo hieman ääntään korottamalla,ettei niitä ns.unohtuneita laitteita löydy mistään tallin nurkista saatika aseman laitelistoilta. Ilmeisesti parameedikot ovat toimittaneet ne biomediin korjattavaksi tai riisuttavaksi varaosiksi.
--Jos herra superviisori tietää biomedin systeemin,romutettuja ja "kannibalisoituja" eli purettuja laitteita ei listata kooditäkyjen mukaisesti varastoon eikä poistoon.

Defibrillator with ECG-display
--Niiden osat katoavat käyttöön korjattujen muiden laitteiden sisään.
Jussi huomautti jo nousseen verenpaineen kiristäessä omituisena pantana pääkalloa.
--Etsi itse koodisi ja hävinneet laitteesi kaikilta sadoilta sairaalosastoilta!
Jussi pikaistuksissaan heitti tietokoneprinttinsä Ahmedin silmille ja poistui ambulanssitalleilta sekä omalta kustannuspaikaltaan lopullisesti.
--Saatanan Ahmed Ahne ja pilkunnussija!
Jussi kirosi,istuutuessaan Saudi-Volvonsa ratin taakse materiaalosastorakennuksen parkkipaikalla.
--Minun ei tarvitse enempää kolhia terveyttäni traumaklinikalla!

Kuningas Fahad
Ajaessaan tankkifarmin portista ulos hän näki kuningas Fahadin valkoisen Mercedes-autokolonnan ja Kansalliskaartin erämaasannanruskeiden Hummereiden ajavan sairaalan pääportista sisään .
Fahad oli jälleen kerran tullut hoidettavaksi pumppuviastaan kuninkaalliseen kardiologiseen sviittiinsä,mikä käsitti kolmikerroksisen ja kullatuilla rokokoo-huonekaluilla kalustetun siiven kardiotorasisen sydänleikkausosaston (Cardiothorasic Post-Cardiac Surgery Ward) kyljessä.
Jussi oli kerran inventoinut koko siiven.
Kuninkaan palvelijat ja kansalliskaartin vartijat asuttivat siiven alakerroksen.
Jussi helssasi kolonnaa auton sisäpeilistä katsoessaan sanomalla:
--Toivottavasti Teidän Ylhäisyytenne pumppu tulee pian kuntoon?
--Pienenä sivuhuomautuksena Teidän Ylhäisyytenne:
--yksi sairaalan vedenpudistamon laguunin taaimmaisin pumppu on jäänyt kiinteistöosaston superviisorilta Ahmed Mirzalta inttaamatta!
--Massalama! (Hyvästi!)

Sairaalan hallinnolla oli melko ikävä tehtävä karistaa pois sandaaleistaan kiveä,suomalaista, alhaista inttausvirkailijaa,lakiosaston muotoillessa lopullisia Jussin eroittamispapereita.
Egyptiläisessä byrokratiassa eropapereiden väsäämisessä meni kuukausia.
Sairaala ei sallinut kasvojensa menetyksen uhasta työntekijän omaa irtisanomista muotoilemalla eropapereita siten,että lähtijä saa palkan lisäksi bonuksensa eli ns."Severence Payn",ettei lähtijälle jäisi pahaa makua suuhun.
Erottamisesta siten tehtiin lähtijälle mahdollisen pehmeä.
Jussi kuitenkin siirrettiin kiinteistöosastolta materiaalihallinnon rankaisuna loppuajaksi päivittäistavaravarastoon pakkamaan kahvia,sokeria ja maitopulveria lähetetäväksi sairaalan eri osastoille.
1974 Salon Messut: Jorma Norkela takana
kenraalin vieressä
vasemmalla
Samoin hänelle oli käynyt Salorassakin henkilöstöpäällikkö Jorma Norkelan välisessä skismassaan. päätymällä osastonesimiehestä lattiatason laaduntarkkailijaksi.
Silloin oli ollut kyse Jussin munuaistulehduksesta,kun firman lääkäri Harkkila oli kirjoittanut vahingossa sairastodistukseen potilaan titteliksi osastopäällikön..
Siitä Jussin oma esimies ja alinomaa vanhalle viinalle haiskahtava Saloran varastopäällikkö Unto Nyman meni sairaslomatodistusta sormissaan heilutellen henkilöstöpäällikölle kantelemaan,että alaiset ne rehentelee päällikön titteleillä..
Salolaiskateudessa sellaiset teot pannaan alaisilta aisoihin,vaikka itse alainen olisi syytön kirjoitusvirheestä.
Jos yleensä ollaan puhuttu jostain Nokia-syndroomasta,niin sen alkujuuret ovat lähtöisin Salorasta ja salolaisesta kateudesta.

Filippiinokiinalainen
fiestanaamari
Näin kai tuli todistettu. ettei suomalaisessa eikä arabialaisessa johdossa ollut suurtakaan eroa Ukko-Jumalan ja "Allanin" taivaiden alla..
Kummassakin kategoriassa pelättiin kuin kiinalaisessa hierarkiassa kasvojen menetystä.
Jussia alkoi mietityttämään sopisiko hän enää minkäänlaiseen työdispliiniin,alkaessaan hiljalleen eristäytyä ja erakoitua kavereistaan ja ystäväpiiristään aivankuin isärovasti,jolla tuskin oli montakaan läheistä ystävää.
Isärovasti piti parempana mökillään olosta hermiittinä kuin seurustelusta taistelevien ja juoruavien kaupunkilaisten keskuudessa.

--Seuraavaksi kai perustan naamarikaupan Manilassa kasvonsa menettäneille kiinalaisille!
Jussi laukaisi ajaessaan saudi-Volvollaan sairaalan MCV:n (Medical Compound Village) perhecompoundin portista sisään nukkuvan sudanivartiomiehen ohi.
--Minä saavun kuin varas yöllä!
Jussi huusi auton ikkunasta pöllähtäneelle vartijalle.
--Näin yksi nasaretilainenkin oli sanonut opetuslapsilleen.

Saudi Security Guards



..........Finis Finlandae
























Ei kommentteja: