1963 Salora Finlandia 2 |
Vuoden 1963 marraskuussa tai pikkukaupunkilaisten inhoamassa likakuussa,jolloin sokeritehtaalla alkoi käyntikausi hajuineen ja juurikasleikelietteineen,pappilassa ei vielä ollut televisiota.
Jussin kaikkien kavereiden kotona oli konkurssiharavat eli tv-antennit katolla ja mustavalkoteeveet olohuoneen nurkassa kunniapaikalla pitsiliinoin ja pakollisin raamitetuin vihki- sekä rippikuvin. Highway Patrolin hän kävi katsomassa pöksytehtaan poikien kutsumana heidän luksushuushollissa,missä myös seisoi ruokailuhuoneen seinää vasten hi-fi-radiolevysoitinkaappi,jossa soi useaan Elviksen Love Me Tender ja Paula Ankan Diana. Lahden suurkisoja ja Kirjosen etuviistomäkihyppyjä Jussi meni katsomaan suureen karvalakkisakkiin korttelin päässä sijaitsevan ARSA:n radioliikkeen lasivitriinin ASA-televisiosta.
Televisioimattomat sukulaiset tulivat kautta Suomenmaan oikein maankiusaksi,jolloin iltauutisten jälkeen isäntäväet tekohaukoituksineen yrittivät päästä sukulaistöllöttäjistä eroon.
Aune vasemmalla osuuskaupan sivumyymälän hoitajana 50-luvulla |
Jussi muistaa vielä tänäänkin v.2013 joulukuulla Lontoossa,miten pakkaslumi narskui kengänkantojen alla patikkamatkalla tädin luokse.Sen perjantai-illan teeveeohjelmista hän ei kyllä muista paljoakaan,koska vierailijat joutuivat ikävyyteen saakka katselemaan piparilautaset polvien päällä ja kahvitassit kädessään perhealbumeja sekä kuuntelemaan tädin tunnettuja Iisalmen muistoja sotaa edeltäviltä vuosilta.
Albumien katselun ja lapsien jo ulkomuistista rienneen perhehistorian toistamisten katkaisi tädin kysymys:
--Ottaako kukkaan vielä lissää kahavia?
--Ja nuo luumutortut kyllä kuivoo kannikoeksi jollei kukkaan syö!
--Panempa niitä paperjpussiin matkaevvääksi jä isälle vietäväksi..
Tädin henkikin haiskahti isän halitoosilta.
--Issäenne kun on niin makijan perrään!
Jos kyseessä olisi ollut Uuden Vuoden päivän tai Itsenäisyyspäivän presidentti Kekkosen puhe Suomen kansalaisille,alkoviyksiössä kukaan ei olisi saanut hiiskahtaa sanaanpuolikastakaan.
Kekkosen televisiopuheita pidettiin yhtä pyhinä kuin Jouluaamun saarnoja kirkoissa.
22.12.1963 Kennedyn Lincoln ennen Dealey Avenueta Shorpy pictures |
Ensimmäisenä uutisena iltauutisten tuore uutisankkuri Heikki Kahila ilmoitti,että Yhdysvaltojen presidenttiä John F. Kennedyä oltiin ammuttu Dallasissa,Teksasissa kello 12.30 paikallista aikaa.
Presidentti oli kuollut sala-ampujan luodista Dallasin sotasairaalassa.
Ruudussa näytettiin epäselvä filmiklipsi attentaatista Dealey Avenuelta,miten presidentin musta avo-Lincoln lipui eteenpäin,Jack Kennedyn pään heilahdettua taaksepäin ja jonka jälkeen tämä kaatui sivulle rouvansa Jaqueline Kennedyn syliin.Teksasin kuvernööri Connallykin edessä näytti kiemurrelleen kivusta.Sekunneissa presidentin mustapukuiset turvamiehet Lincolnin takarampilta kiipeilivät auton takaluukkua pitkin suojelemaan kuolevaa presidenttiä.
Uutisvälähdys hiljensi alkovioyksiön henkeäsalpaavasti.
Ilmeisesti miljoonissa kodeissa maapallon joka kolkassa tehtiin samoin.
Televisio oli kuvaputkellaan pienentänyt maailmaa,joka sotineen ja rauhoineen,tragedioineen ja komedioineen,köyhineen ja rikkaineen mahtui yhden alkoviyksiön nurkkaan.
Abraham Lincoln |
Radion kultakautena vuoden 1932 maaliskuun 1. päivänä maailmankuulun lentäjäsankari Charles Lindberghin lapsen kidnappaus samoin levisi maailmalle sekunneissa telexoperaattorien ticker tape-nauhoina. Syrjäisessä Suomessakin kauan puhuttiin Lindberghin lapsen murhasta ja saksalaisesta kidnappaajasta Bruno Hauptmannista..
Presidenttejä maailmalla oltiin yritetty vaientaa Kennedyn tapauksen lisäksi aivan edellisvuonna 1962 Pariisissa kuuluisana Charles De Gaullen murhayrityksenä. Ranskan presidenttiä oltiin yritetty murhata aiemminkin useita kertoja.Attentaattiyrityksestä oltiin tehty Shakaali-filmikin Forsythin kirjaan pohjautuen. (Day of the Jackal).
1932 Lindberghin pojan katoaminen |
Charles de Gaulle |
1961 JFK |
Jos Suomen presidenttiä kohtaan oltaisiin tehty samanlainen attentaatti,niin kansa melkein yksimielisesti olisi liputtanut puolijumalansa äkillistä poismenoa siniristiliput puolitangossa.Monet presidentin vastustajat olisivat samoin iloinneet suomalaisella vakavuudella. Vuonna 1963 Kekkonen oli jo toista kierrosta presidenttinä.
V.1961 hän oli käynyt Sylvi-rouvansa kanssa virallisella vierailulla tapaamassa JFK:ta ja tämän Jackie-rouvaa Valkoisessa Talossa.
JFK:n vierailusta Suomessa tiedettiin paremmin Kekkosen vierailusta Havaijilla suurlähettiläs Max Jakobssonin ja ulkoministeri Ahti Karjalaisen kanssa.
1961 UKK,Jakobsson ja Karjalainen Havaijilla |
Suomea oli kohdannut kylmän talven lisäksi kylmän sodan talvipakkaset.
UKK:n presidenttiys katkesi 1981 sairauden takia tai oikeasti vanhan iän dementiaan.
Oireita dementiasta oltiin katsottu mustavalkotelevision ruudusta presidentin valtiovierailusta Islantiin.Hänen kerrottiin kysyneen adjutantiltaan seurassa olevasta Islannin naispresidentistä,että kuka tuo hyvän näköinen nainen mahtaisi olla.
Presidentti Urho Kekkosellakin oli ollut silmää naiskauneudelle,mutta hänen elinaikanaan maassa ei uskallettu kuin kuiskailla asiasta.
Häntä voidaan verrata Kalevalan Lemminkäiseen,johon kaikki nuoret naiset rakastuivat.
Hänessä oli jotain salaperäistä vetovoimaa.
Uusi sodanjälkeiset suuret sukupolvet olivat syntyneet "Kekkosen aikana" täysin tietämättä muista Suomen presidenteistä,entisistä taikka tulevista.
16.10.1930 Ståhlbergit Helsingin rautatieasemalla |
Kuuluisin tapaus oli presidentti Ståhlbergin ja rouvan kyyditys eli muilutus Chevrolet-umpiautolla Helsingistä Joensuuhun 14.10.1930.Kyseessä oli silloin oikea äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen järjestämä kidnappaus.
Presidenttipari kylläkin vapautettiin,palaamalla junalla Helsinkiin 16.10.1930.
Jussi siskoineen palasivat pappilaan tätinsä luota sekavin mielin.
Oli aivan käsittämätöntä ,että voimakkaan supermaan Yhdysvaltojen presidentti voitiin niin yksinkertaisesti ampua jollain kiikarikiväärillä jostain koulukirjavaraston yläkerran ikkunasta.
Attentaattitapausta seurasi epäillyn salamurhaaja Lee Harvey Oswaldin pidätys ja yökerhonpitäjä Jack Rubyn Lee Harvey Oswaldin murha Dallasin keskuspoliisiaseman paikoitustiloissa.
Kysymyksiä oli herättänyt jälkeenpäin varapresidentti Lyndon B. Johnsonin pikainen presidentin valan vannominen Kennedyn lentokoneessa matkalla Dallasista Washington D.C.:hin.
Jackie Kennedy oli todistamassa valaa verisessä jakkupuvussaan.
Salaliittoteorioita oltiin murhan jälkeen kypsytelty puolisataa vuotta tapahtumasta.Silminnäkijöiden mukaan ampujia oltiin nähty toinenkin tai aseen laukaisua muistuttavaa ruutipilveä aivan Lincolnia edessä sijaitsevalla nurmikumpareella.
Mafiaa,FBI;tä ja CIA:ta ollaan yhdistetty murhan aivoiksi yksin,yhdessä ja erikseen.
FBI:n pitkäaikaista johtajaa Edgar Hooveriakin epäiltiin Kennedyn vihamiehenä.
n.12.30 JFK Dealey Plazalla |
Attentaatin rekonstruktioita ollaan tehty lukuisia tietokonepohjallakin.
Oswaldin katsottiin myös huonohkona tarkka-ampujana olleen kykenemättömän ampumaan kolmea laukausta peräkkäin muutamassa sekunnissa koulukirjavaraston ikkunasta.
Kolmatta luotia ei koskaan löydetty. Hylsyt kylläkin löytyivät varaston lattialta.Eräs teoria kolmannesta luodista kertoo,että Lincolnin lipuessa eteenpäin ampujan sihtiin oli osunut liikennevalot,johon se kolmas luoti oli osunut. Luotiteoriaa ei voitu todistaa jälkeen päin,koska liikennevalot oltiin vaihdettu.
Oswaldin Neuvostoliitossa viettämää aikaa myös katsottiin motiiviksi KGB:n käskyläisenä samoin kuin hänen Dallasissa jakamiaan pamfletteja Kuuban vapaustaistelusta ja USA:n riistosta.
12,30 Dealey Plaza HS.22.12.2013 |
Warrenin komission ja myöhemmin kongressin asettaman murhavaliokunnan katsottiin tehneen tutkimuksista täysin puutteelliset,puolueellisent sekä nopeasti läpiajetut päätökset Lee Harvey Oswaldin syyllisyydestä yksin salamurhaan.
Uskoisin.ettei todellista murhan syytä ja siihen osallistuneita koskaan saada selville.
Matthew Smithin v.2001 julkaisemassa kirjassa "Say Goodbye to America" kirjoittaja yrittää todistella salaliittoteoriaa attentaatin edellisen päivän eli torstain marraskuun 21. päivän tapahtumien pohjalta seuraavasti:
LBJ ja Jackie Kennedy presidentin koneessa LBJ:n virkaanastujaisissa 22.11.63 |
-------------------------------
Torstai marraskuun 21. päivä 1963 oli vilkas päivä Dallasissa.
Huomenna Yhdysvaltojen presidentti tulisi vierailemaan siellä osana matkastaan Teksasiin.
Jotkut dallasilaiset olivat vierailusta innoissaan,kuuluessaan paikalliseen pieneen presidenttiä tukevaan vähemmistöön. Valmisteluja oltiin tehty ja presidentin autokulkueen reittiä tutkittu parhaimman näköalapaikan löytämiseksi sekä presidenttiparin näkemiseksi. Lapset olivat tehneet julisteita "Hurraa JFK!" ja "Me rakastamme JFK:ta". Kaikki kuitenkaan eivät olleet yhtä innostuneita. Toiset,jotka olivat päättäneet löytää paikan autokulkuereitin varrelta,olivat puhtaasti uteliaita yksinkertaisesti nähdäkseen vilahduksen presidentistä. Joukossa oli myös presidentille vihamielisiä katsojia ja muutamat kantoivat käsissään julisteita,kuten "Auttakaa presidenttiä potkimaan demokratia pellolle!" sekä "Jenkki..painu kotiin!"
Presidentin oppositio oli pantu hyvin esille.
Muille kaupunkilaisille,joiden keskuudessa JFK ei ollut suosiossa, ei ollut minkäänlaista mielenkiintoa siitä,mitä presidentille kävisi huomenna.
Muutamilla harvoilla pahaa tarkoittavilla dallasilaisilla oli aivan toisenlaiset ajatukset mielessään:
he halusivat tulla näkemään presidentin kiikarikivärin tähtäimissä hyvin organisoidussa,hyvin harjoitellussa ja sotilaallisessa Yhdysvaltojen presidentin ampumissuunnitelmassa. He eivät olleet salaliittolaisia,vaan salaliittolaisten työkaluja,mestaritarkkampujia ja kovia tappajia,tukenaan Dallasiin varta vasten tuodut viestintä- ja turvamiesryhmät,joidenka päämääränä oli maalle päästä eroon "nuoresta nousukkaasta",joka oli päässyt livahtamaan presidentiksi pienellä vaalivoittomarginaalilla. Nyt tämä nuori nousukaspresidentti oli saanut valtavan suosion.
Heidän mielestä maassa oltiin tehty älytön virhe,koska presidenttiyden olisi pitänyt mennä turvallisesti Richard Nixonin käsiin ja mistä uskomattoman harvat olivat vääntäneet sen pois miljonääri Joe Kennedyn pojalle,jota vihattiin liikemies- ja poliitiikkopiireissä..samoin kuin pelättiinkin.
Salaliittolaiset itse epäilemättä eivät kommunikoisi toistensa kanssa ajaessaan suunnitelmaansa seuraavana päivänä läpi,välttääkseen minkään seikan jäämisen mahdollisuuden varaan ja jättämättä mitään jälkiä,jotka johtaisivat heihin takaisin.
Salaliittolaisia ei pidä sekoittaa rohkeisiin ihmisiin.
Jack Kennedy sai lisääntyvää kannatusta ja tukea kaikkialta,mikä ennusti hänen mahdollista toista presidenttikautta Valkoisessa Talossa.
Siitä huolimatta hän ei saanut kieriä missään itsetyytyväisyydessä. Hän ei halunnut lyödä laimin mahdollisuuksiaan etelävaltiossa,etenkin Teksasissa,missä puolue oli lentänyt kappaleiksi sisäisistä sodista,pääosin kahden päähenkilön ,kuvernööri John Connallyn ja senaattori Ralph Yarboroughin välillä. Kennedy laski ajan olleen käsillä molempien osapuolien ongelmien ratkomisessa ja tämä oli pääosaisesti syynä osavaltioon suuntautuvan matkan tarkoitukselle.
Matkan suunnitelluista vierailukohteista Kennedyä oltiin varoiteltu eri tahoilta sekä Dallasin vierailun väliin jättämisestä. Eräs varoittelija oli evankelisti Billy Graham ja toinen Yhdysvaltojen YK:n edustaja Adlai Stevenson. Lähimpänä tapahtuman taustalla oli Yhdysvaltojen kansalliskomitean jäsen Byron Skelton Templestä,Teksasista,joka oli ilmaissut epäilynsä vierailusta presidentin veljelle Robert Kennedylle. Epäilijöitä löytyi muistakin,kuten presidentin avustajasta Fred Holbornista,joka aavisteli jotain tulevista vaikeuksista,soittamalla Lontooseen ystävälleen Sunday Timesin Henry Brandonille,jonka pitäisi kehoittaa Kennedylle poistua siltä paikalla Teksasista. Kennedy kuitenkin innoissaan 25:n Teksasin vaaliäänipanoksen haavimisesta oli jo päättänyt lähteä pitkälle matkalle,mistä Dallasia ei oltu poisluettu.
Torstaihin 21. päivään mennessä presidentti oli menestykkäästi vieraillut San Antoniossa ja Houstonissa,missä hän teki pientä "kallon koputusta" Connallyn ja Yarboroughin välisissä skismoissa. Asiat menivät hyvin putkeen hänen asetuttua Hotel Texasiin Fort Worthissä,missä hän tuli pitämään aamiaispuheen seuraavana aamuna ennen Dallasiin lähtöä.
Samanaikaisesti Dallasissa jaettiin sinä torstaina halpoja lentolehtisiä poliisien etsintäkuulutuksen muodossa "Etsintäkuulutettu maanpetoksesta" etu- ja sivukuvin presidentin kasvoista,joidenka alapuolella lueteltiin lista presidentin petosesimerkeistä.
Kennedyn vastainen oikea siipi ampui kovilla.
Sinä iltana Dallasissa Clint Murchison piti pirskeitä.
Miksi öljyparoni Murchinson tarkalleen juuri siksi illaksi oli valinnut juhlimisen,kukaan ei näyttänyt tietävän,mutta liikkeellä kierteli kourallinen huhuja ja spekulaatioita. Kutsujen vieraslista oli vaikuttava. John Tower oli siellä ja öljymiljardööri H.L.Hunt ja Chase-Manhattan-pankin John McCloy (joka myöhemmin valittiin Warrenin komission jäseneksi)..ja FBI:n pääpomo J.Edgar Hoover,kuuleman mukaan. Madeleine Brown,joka tunnettiin Lyndon B. Johnsonin tyttöystävänä vahvisti läsnäolollaan,että Johnson oli matkustanut Houstonista.
Madeleine oli nähnyt Johnsonin kutsuilla.Hän oli kertonut kirjoittajalle,että pieni ryhmä Nixon,Hoover ja Johnson mukaanluettuna olivat menneet pieneen palaveriin,Johnsonin ja Madeleinen poistuttua kokouksen päätyttyä.
Madeleine Brown oli kertonut kirjoittajalle,että Johnson varomattomalla huomautuksellaan puhelimessa hänelle seuraavana aamuna paljasti ilmiselvästi sen,mitä presidentille tulisi käymään Dallasiin saavuttuaan.
Hän oli lausunut:
"Nuo pirun Kennedyt eivät pääse enää pitämään minua pilkkanaan tämän päivän jälkeen!"
Ja päätelleen siitä,miten hän oli käyttäytynyt edellisiltana,Madeleine oli vakuuttunut Johnsonin tietäneen lähtiessään pois Murdochin kalaseista. Jos Johnson tiesi,niin kuinka monet muutkin tiesivät? Ilmeisesti todennäköisimmin J. Edgar Hoover,joka oli siihen mennessä saanut selvän varoituksen presidentin ampumisen mahdollisesta tapahtumisesta.16. päivä lokakuutta 1963 päivätyssä ja kirjatussa telexkirjeessä FBI:lle oltiin mainittu ampumapäivämääräksi 22.11.1963 ja paikaksi Dallas.
FBI:ssä ei katsottu kirjeen perusteella tarpeelliseksi ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin.
Tiedettiin julkisesti melko hyvin,etteivät Hoover eikä Kennedy olleet sydänystäviä ,JFK:n yrittäessä potkia Hooveria pellolle virastaan FBI:n pääpomona..
Jos kaikki edellä yhteenpantuna olisi ollut totta vahvoin todistein,niin kyseessä olisi ollut erittäin poikkeava tilanne,missä kaksi tulevaa presidenttiä yhdessä maan liittovaltioiden sisäisen tiedusteluorganisaation päämiehen kanssa olivat syyllistyneet maanpetokseen.
Lopuksi herää myös kysymyksiä salaliittoteoriasta,miksi Lee Harvey Oswald Dallasin keskuspoliisiasemalla pidätettynä presidentin murhasta vastasi lehdistön kysymyksiin,että hän oli vain ns. Patsy eli isomman rikollisliigan työkalu ja syntipukki. Jack Rubyn osuus Oswaldin vaientamisesta myös oli kyseenalainen ,tekikö hän sen patrioottina vaiko salaperäisen isomman tahon käskystä.
LBJ astuttuaan virkaansa Valkoiseen taloon ensimmäisinä tehtävinään lisäsi amerikkalaisten joukkojen määrää Vietnamiin runsaalla kädellä,JFK:n jo ennen Dallasin matkaa laadittua ratifioinnin amerikkalaisten sotilaiden radikaalisesta vähentämisestä.
Jackie Kennedy eräässä haastattelussa ennen miehensä kuolemaa oli vastannut yhteen lehtihaastatteluun,että "Voi Luoja..mitähän tapahtuisi maalle,jos varapresidentti Johnson valittaisiin presidentiksi!!
LBJ ja JFK |
Salvatore Giancana |
Giancana tunnetaan CIA:ssa hyvin,koska itse tiedustelutoimisto oli välikäsien kautta pyytänyt häntä toimittamaan Kuuban diktaattorin pois päiviltä. Giancanaa pidettiin Chicagon Al Caponen mafiayksikön seuraajana,johon yhdessä Miamin mafiayksikön johtajan Santo Trafficiantin kanssa CIA oli ottanut yhteyttä Castron murhaamiseksi. Attentaatteja tutkinut Church-komissio oli laskenut Castroa kohtaan suunnitelluiksi murhayrityksiksi 6 tapausta v.1960-65.
Todelliseksi murhayritysluvuksi CIA:n ns. Mongoose-operaatiossa ollaan laskettu 638 kappaletta.
1957 Fidel Castro kidnappautti kuuluisan kilpa-autoilijan Juan Manuel Fangion Cuba Grand Prix-ajojen aikana |
Jos uskotellaan ,että CIA olisi ollut takana JFK:n murhassa,niin tiedustelupalvelulla oli ollut takanaan historiassa muitakin valtionpäämiesten salamurhia:
Patrice Lumumba |
Rafael Trujillo |
2.Toukokuun 30. päivä 1961.Dominikaanisen tasavallan diktaattorin Rafael Trujillon murha.
3.Marraskuun 2. päivä 1963.Etelä-Vietnamin presidentin Ngo Dinh Demin murha...
Ngo Dinh Dem |
Tapaukseen liittyi mm. Kennedy-klaaniin avioitunut filmitähti Peter Lawford ja Bobby Kennedy,joista jälkimmäistä epäiltiin kuolemantapauspaikan lavastuksesta Marilynin henkilääkärin kanssa itsemurhaksi.
Ruumiinavauksessa Marilynin mahalaukusta ei löytynyt lääkkeitä,mutta hänen toisen "kuuluisan " rintansa alta paljastui pieni lääkeruiskun tekemä reikä,joka oli myös mennyt yhden murtuneen kylkiluun läpi--.
John F. Kennedyn kieltäydyttyä ottamasta Marilyniä Valkoisen Talon 1st Ladyksi turhautunut filmitähti oli luvannut julkaista suhteesta kirjoittamansa punaisen muistikirjansa lehdistölle,
Bobby Kennedy lensi paikalle helikopterilla Los Angelesiin etsimään Marilynin bungalowista kyseistä muistikirjaa.
Muistissa oli vielä JFK:n syntymäpäiväjuhlat,missä Marilyn lauloi presidentille Jackie Kennedyn läsnäollessa hauraanoloisesti "Happy Birthday Mr. President.."
Bobby Kennedy valitettavasti murhattiin v. 1968.
Samoin tasa-arvotaistelija Martin Luther King....
JFK ja Norma Jean Juhart |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti