keskiviikko 17. elokuuta 2011

Enkelniemen kanttori A-duurissa I. Suomikirja

A vauhdissa.
Juhart 2001
Kanttori körötti foordillaan mutkaisella hiekkatiellä alas laaksoihin ja notkelmiin,nousemalla ylös mäkiin ja mäennyppylöille vaivattomasti,sivuventtilinelosen säkättäessä konepeiton alla verkkaasti,miten se oli tehnyt melkein kursailematta nelisenkymmentä vuotta.
Auto ei ollut mikään vauhtihirmu eikä kanttorin poljinjalkakaan ollut raskas muuta kuin urkujen polkimilla Matteus Passion soitossa.
Vuonna 1949 foordin ikkunaan  oltiin liimattu veromerkki,koska valtio oli viisaudessaan päättänyt rankaista kaikkia ikivanhojenkin autonkäyttäjiä kateudessaan jälleenrakennusajan nousubuumissa,lisäksi uusien autojen tuontia rajoittamisella valuuttakaupan kontrollissa.
Kupeen vanha ja pitkä rekisterilappu T-1867,joka sattumoisin oli Augustin kasvatusäidin syntymävuosi,vaihtui  rekisteriuudistuksessa lyhyeen TA-186-laattaan.
Ylikonstaapeli Kaljunen oli kysäissyt etteikö kanttorille kelpaisi TA-666-rekisterinumero,joka olisi helpompi muistaa ulkoa kuin virsinumeron,jolloin Augusti oli ilmoittanut ääntään korottamalla,että numero on pirun merkki eikä sellaista virsinumeroa löydy virsikirjoista..ehkäpä Pelsepuupin koraalikirjasta.

A Ford latolöytö 1932 puskurein
Foordi oli melkein aina mennyt katsastuksesta läpi vielä viime vuoteen 1965 asti ,vaikka kaupungin autokatsastusinsinööri Laiho oli hyppinyt sen puskurien päällä ja yrittänyt jopa puukottaakin sen vihreitä kylkiä lattapäämeisselillä ruostevikojen etsinnässä.
Autosta ei Laiho kaikista yrityksistään huolimatta ollut löytänyt mitään vikaa,vaikka oli melkein kahva edellä ajanut sillä korttelia ympäri .
Ainoan huomautuksen Laiho oli antanut foordin ainoasta perässä kiiltävästä punalasisesta jarruvalosta,että se muistuttaa kummasti kanttorin nenää vitsaillessaan,että.."kyl kait jo pitkän elämänkummpanuure takii pariskunnal piräs olla samanlane punane klyyväri!.
Katsastusinsinööri oli udellut elämänkumppanin nimeäkin,johon Augusti oli vastannut ,etta Takuksi se ollaan ristitty rekisterinumeron TA.-kirjaimien ja viimeisen kuutosen takia,johon Laiho oli sutjauttanut:
--Mää elokuvateatterin pitäjän olen lastennäytännöis paljon nähny maaoravii Disneyn piirretyis,mutt auton nimeks mää ehrottais teitil kyl hiukka naismaisemppa nimee kuten Iines..
--Tikut ja Takut menee hiukka homostelun pualell..
August vastasi Laiholle leimattu rekisteriote kourassaan:
--Homo sapienssi tarkoittaa viisasta ihmistä ja uskoisin,että herra insinöörikin laskettaisiin viisaiden ihmisten kirjoihin...
August sai Laihon piruilusta huolimatta leiman pitkään tietokoneella präntättyyn rekisteriotteeseen.
Vanha kirjan muotoinen rekisterikirja Augustilla oli vielä tallella mökkinsä lipastossa.

 Laihon autokatsastusta elokuvateatteri
 Kivan edessä v. 1959
Juhart 1987
Kanttori oli maalannut itse pensselillä autonsa v. 1956 vaaleanvihreäksi Miranolin emalimaalilla,koskei kauppalassa Leinon rautakaupasta myyty automaaleja.
Maaliosaston miesmyyjä Leinon rautakaupassa oli tarjonnut aluksi puhelinkopin korkean auton maalaukseen Tikkurilan värikartasta kauppalan puhelinlaitoksen puhelinkoppien vihertävää sävyä,jollainen löytyi myös Miranolin kartasta.
Myyjä oli selostanut:
--Färi soppii sekä puu-että metallipinnoill ja sitä voiraa levittää pensselill sekä ruiskull ..
--Kanttori piilis taitta olla pal puut sisässäs kuskin pään lisäks?!
--Siihe mää suasittelisi arpoolipohjast lahonestomaalii...
Augusti oli ostanut pöntön lahonsuojamaaliakin,vaikkakin mökkinsä pihasauna- ja autotallirakennusta varten.
Kohteliaana ja korrektina miehenä kanttori teki myöhemmät maali- ja rakennustarvikeostoksensa  länsikauppalan Koskisen veljesten rautakaupassa Perttelin tullissa,mitä kauppalalaiset kutsuivat Koskisen kulmarautaliikkeeksi.
Rakennus oli kaksikerroksinen rapattu kulmatalo,missä aiemmin vielä 40-luvulle saakka palveli kauppalan Automyynnin Ford-auto- ja Fordson-traktoriedustus sekä- merkkihuolto.

 Automyynnin Fordson-esittely 1936
Kanttorin foordi kävi siellä aina vuosihuollossa ja samalla reissulla Augusti kävi Rummunlyöjänkadun parturissa leikkauttamassa harmaantuvan punakiharaisen tukkansa ja rajaamassa pulisonkinsa.
Silmiin asti melkein kasvaneet ja puskamaiset kulmakarvatkin parturirouva trimmasi saksilla samoin kuin korviin kasvaneet hiuspuskat,jolloin Augustin näkö ja kuulokin olivat parantuneet huomattavasti.
Samoin hän antoi Heiskasen parturirouvan hemmotella itseään parranajolla ja Aqua Vera-partabalsamilla.
Se oli Augustin oma vuosihulto.
Käydessään samalla kadulla pappilassa ja kirkkokonttorissa asioimassa, silloinen pastorin rouva oli savonmurteella leukaillut,että "kanttorj se haisoo kun Saaronin lilija tännään!"

1930 Fod Model A
Käsiraamat (käsikirja) Eestiksi
Kanttori oli ostanut A-foordinsa Turusta v.1929 Eerikinkadun Ford-myyjältä.Auto oli ollut v.1930 mallin esittelyauto ja viimeinen kappale varastossa,koska Turun satamassa odoteltiin uutta Baltimoresta lähtenyttä autolähetystä Rotterdamin jälleenlaivauksessa Turkuun .
Auton alkuperäinen väri oli sammaleenvihreä eli amerikaksi moss green ja tyylikäs kylkipokkausten viivamaalaus oli burgundy eli viininpunainen.
Erikoista autossa oli tavaratilan paikalla ns. anopinistuin eli rumble seat.
Augustilla ei valitettavasti tai onnekseen ollut anoppia eikä morsianta poikamiehenä ja hän oli työntänyt koko naisasian aivokoppansa syvimpiin syöväreihin,vaikka ne aamuisin pulpahtelivat ajatuksissa ensimmäisinä pinnalle kuin silopintainen kakkakikkara veeseepöntön vesilukossa.
Valmistuttuaan v.1928 Helsingin urkuriopistosta,missä opetettiin klemettiläistä musiikkidispliiniä hän oli käynyt laimentamassa seksuaalipurkauksiaan kylmässä suihkussa sekä merivedessä.
Kotonakin Karunassa hänen kasvatusvanhempansa Kyösti ja Martta Askolin olivat laestadiolaisuudessaan varoitelleet häntä likaisista ja saastaisista mielikuvista,joita mykkäelokuvat ja aikakausilehdet kiihoittelisivat mielessä avoimin halauksin ja puoli-ilkoisin naiskuvin.
Kasvatusvanhempiensa varoitteluista hän oli lainannut aina kyläraitille mennessään Martta-äidin äidin, sokean Kustaava Lindenin pyöreitä aurinkorillejä ettei se mielenpiru nuoren naisolion iskiessä kiikariin päässyt tärkkäyttämään jo äidin tärkkäämiä pitkiä kalsonkeja.
Kylällä huhuiltiin Aukustin jo sokeutuneen irstaiden kuvien katselusta.

V.1920 syksyllä hän oli saanut kasvatusvanhemmiltaan kunnollisen selkäsaunan.
Hän oli päässyt ensimmäisen kerran Turkuun syysmarkkinoille vanhempiensa mukana.ja rankkasateen tullessä hän oli eksynyt vanhempiensa käsistä sateensuojaan adventistien telttaan,mitä hän luuli taikuriteltaksi.
Hän luuli mustapukuisen taikurin esittävän temppujaan,kun tämä oli pannut mustan huopahattunsa kiertämään istuvan yleisön käsiin kolehdin keruuseen,katselijoiden huokaillessa hallelujaa kuorossa.
Augusti uskoi taikurin hypnotisoineen yleisön.
Taikuri oli piirrellyt mustalle rihvelitaululle väriliidulla kuvia monipäisistä ja sarvisista sielunvihollisista ja lohikäärmeistä ja todistellut niitä Johanneksen ilmestyskirjan pedoiksi ja taivaan enkelten ennustuksiksi.
Yhtä punasen lohikäärmeen päätä taikuri kutsui uuden ajan paholaiseksi,joka tulisi istumaan tuhotun pakana-Rooman valtaistuimella levittämään antikristuksen oppia koko maailmalle.
Pirua taikuri kutsui Rooman kirkoksi,jonka johtajana Vatikaanin valtaistuimella istuisi katolisen kirkon pääjohtaja Papa eli Paavi.
--Paavin hiipassa lukee latinaksi Vicarius Fillii Dei ,mikä merkitsee maallista Jumalan pojan varamessiasta,jolla on valtuutenaan muuttaa testamentteja kirkolle sopivimmiksi!
Taikuri saarnasi..
--Latinankielisessä aritmetiikassa VICARIUS=666-yhtälö merkitsee sitä,että V+I+C tekee summaksi kuusisataa.
Vicarius-sanan A tarkoittaa Alfaa eli alkua ja  R+I+U+S-osassa R on yhtä kuin Rex Romana eli Rooman kuningas,I taas on roomalainen ykkönen,U on roomalainen V ja S vastaa sekeliä eli 60 talenttia eli 1+5+60=66..

Tästä latinalaisesta aritmetiikasta August sai kammon katolista kirkkoa ja Vatikaanin sekä adventistien taikureita kohtaan loppuiäkseen.Ristiriitaisuudet melskasivat hänen sisimmässään vuosikausia pirun merkkeinä helvetin tulista.
Laskennossa hän ei koskaan ollut pärjännyt alakoulussa ja ihmetteli,miksi pappien piti sotkeentua aritmetiikkaan sekä yhtälöoppiin..
Pysyisivät virsikirjan ja värssyjen numeroissa.

666 Hotrod
Juhart 2001

jatkuu.."kansankanttori tapaa kansandemokraatin"




Ei kommentteja: