torstai 9. helmikuuta 2012

Ketunleipä.John Foxin dilemma.Saudikirja.

Tyypillinen saudivilla-compound Riyadhissa

Puolifiktio

Tämän kirjoituksen olen omistanut John N(athan) Foxin,entisen pohjoisirlantilaisen esimieheni ja ALCO'n toimitusjohtajan muistolle.Toivottavasti hänen katolinen Luojansa,jonka maallisena edustajana istuu Paavi Vatikaanissa, olisi vihdoinkin ollut niin armollinen,ottaessaan hänet pois kitumasta kaikkien aasialaisten,amerikkalaisten,ruotsalaisten ja suomalaisten vihassaan maan päältä Pyhän Patrickin taivaskotoon.
Jos John vielä sattuu torkkuvan jossain belfastilaisen vanhainkodin pyörätuolissa valiumpierussa McCourtien,McDonaldsien,O'Brienien,O'Harojen ja Flanaganien seurassa lähes 80-vuotiaana,niin Luoja suokoon hänelle pitkää pikkuvihaista elämää ja lieviä infarkteja.
Jussi L.

Juhannusaatto ALCO:n perhecompoundilla Riyadhissa ,Saudissa 1985.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

John istui etäämmällä syrjässä uima-altaan päässä muusta porukasta ALCO:n suomalaisten ja ruotsalaisten inssien,päälliköiden ja superviisorien jo metelöidessä kovilla skandinaavisilla ärrillään altaan konttisaunan puoleisessa päässä.
Compoundin korkean muurin takana oli moskeijan ilta-sallah eli iltarukoukset päättyneet,minareetin tornin kaiuttimen napsahtaessa kiinni kovalla paukauksella..
Rukoilevaiset olivat etsimässä sandaalejaan moskeijan rappusilta suuresta kasasta ja ihmeen kaupalla kukin thob-kaapuinen arabiherra suuntasi kotiinsa omissa jalkineissaan.
ALCO:n perhecompoundia ympäröi keltarapattu korkea harkkotiilimuuri,jonka kummallakin pitkällä reunalla nousi kaksi kaksikerroksista tiiliasuinvillaa.
Laatoitetun pihan keskellä kiilteli taivaansinisenä 10-metrinen uima-allas.
Siniseltä se näytti vielä iltamyöhälläkin sinisen pohjakaakeleiden takia,vaikka tumma Arabian yö oli laskeutunut esirippuna alas puoliseitsemän kieppeillä .
Finskit ja svenskit olivat käyneet kylpemässä konttisaunassa ja pulahtaneet altaaseenkin.
Johnia oli aina ihmetyttänyt suomalaisten hullu saunomisvimma jossain aroprojektissa plus 50:n asteen helteessä..
Yleensä jo ennen projektin alkamista ja portakabiinien saitille kuljettamista suomalaiset hinaavat lavettikuorma-auton päällä konttisaunan tontille ja pistävät saunan lämpiämään.
Hullun hommaa!?

Uncle Shamrock--Irishman
John otti lasistaan siemauksen lempijiomaansa Johnnie Walkerin Black Labeliä,minkä jääkuutiot olivat jo sulaneet illan viilennettyä 35:een asteeseen .
Hän tunsi jälleen vihansa nousevan katsellessaan skandinaavien ilonpitoa ja niiden puolinaisia vilkaisuja häneen päin.
Hänen punainen niskansa harmaan tukan alta pursui kahdella makkaralle vaaleansinisen kauluspaidan päälle.
Silti hän ei löysännyt edes sinipunaista raitakravattiakaan olonsa helpottamiseksi.
John tunsi niskansa ja kasvojensa jo kuumottavan sisäisestä vihanpurkauksesta sekä mahaansa polttavasta viskistä, luullessaan ikuisena epäilevänä Tuomaana,että häntä pidettiin taas pilkkanaan.
Ne eivät ymmärtäneet,että hän itse,Arabian Lamah Companyn toimitusjohtajana oli saanut omilla kyvyillään BS-speksisen (British Standard) Dammamin Security Forces Hospitalin (SFH) eli 500-vuoteisen Saudi Arabian turvajoukkojen sairaalaurakan firmalle,mikä takaisi alaurakoitsijan toiminnan jatkumisen muutamalla vuodella.
Ministeriö oli aloittanut hankkeen v.1984.
Skandinaavit olivat muutenkin kumman itsepäistä porukkaa,jotka aina napisivat jostain pienestä kuten jostain työmaademokratiasta ja siitä,että firman tarjoustilanne oli laskemassa nollaan ,kun viimeinenkin Jeddan pääkonttoria syöttävä projekti menee pian pulkkaan eli luovutettavaksi omistajilleen.
(Skandinaavit ihan oikeasti eivät uskoneet kovinkaan syvästi Dammamin urakan toteutumiseen, nähtyään firman Riyadhin pääkonttorin käytävillä patenttinahkakengissä seikkailevia ja valkokaulus- ja kravattipaitaisia britti-insinöörejä turisemassa keskenään maitoteemukit käsissään.Työmaasaitilla ei moinen hienosteleva vetelehtiminen kävisi päihinsä.)

Riyadhin Airport Roadin sivukadulla seisovan pääkonttorin pyramidihallintonsa huipulla John Fox halusi pitää kaikki ohjakset yksinvaltijana käsissään.
Hän oli kerran projektipäälliköiden kokouksessa kimmastunut kapinoiville suomalaisille:
--Minä John Nathan Fox ALCO:n toimitusjohtajana määrään miten firmaa hallitaan itse katsomallani parhaimmalla tavalla!
--Oliko muuta kysyttävää?
Jeddan  kansalliskaartin stadionin ja urheilukeskuksen vaasalainen projektipäällikkö Leo Nygren  silti oli ehdottanut vastakaneetiksi,että Riyadhin konttori firman käenpoikana (..Leo olisi mielellään kyllä vihjannut,että ketunpoikana...) olisi siirrettävä sitä syöttävän ja tuottavan projektin kylkeen menojen supistamiseksi.
John oli lehahtanut kasvoiltaan irlantilaisen punakasta tulipunaiseksi ja jättänyt suomalaiset kokoushuoneeseen yksin ,lyömällä perässään vielä oven kiinni vihassaan.
ALCO:n projekteissa tiedettiin avoimena salaisuutena,ettei John Fox alentuisi koskaan projektitasolle,korostamalla jopa firman suomalaiselle hallinnolle,että hänen työsopimuksessa lukee paksulla präntillä hänen asemapaikkansa olevan Riyadh.
Lisäetuihin kuuluivat ilmainen asunto perhecompoundilla,ilmainen Pontiac Bonneville ja ilmainen poikien Kennethin ja Little Johnin koulutus Riyadhin International Schoolissa.
--Eduistani en koskaan luovu!
--Itse suomalaiset ovat pystyttäneet pääkonttorinsa Riyadhiin ja saavat kustantaa pykälä pykälältä työsopimuksessani mainitut etuni!
--Dammamin sairaalaprojekti on jo melkein hanskassa ja itse valikoimani britti-insinööriporukka on jo valmiina muuttamaan saitille Saudi Monetary Bankin ennakkoshekin tultua työpöydälleni..
--Jos minulla olisi kaikki valta,potkaisisin koko purnaavan suomalaisruotsalaisköörin takaisin Pohjolaan!
John oli mutissut istuuduttuaan johtajan huoneen palisanteripöydän taakse topatulle tuolilleen,huutamalla jemeniläistä kuusikymppistä Abdo-kahvipoikaa tuomaan kupillisen maitoteetä :
--Two sugars--Abdo and yallah..yallah!! ( Arabiaa...Yallah...nopeasti)
Abdo oli puolestaan kiroillut keittiössä ääneen:
--Nik araq..nik araq!! (Nussi isoäitiäsi!!)

jemenibeduiini
John kyräili altaan päästä muovituoliltaan skandinaavien juhannusjuhlintaa.
Hänen Sam-vaimonsa (Samantha) oli liittynyt suomalaisruotsalaisporukkaan,istuutumalla gotlantilaisen kaljulakisen putkiisuperviisorin Göte Liljegrenin ja tukholmalaisella kurkkunasaalilla englantia puhuvan putkimiehen Göran Petterssonin väliin.
Sam kutsui Johniakin liittymään mukaan:
--Dear John..tule joukkoon ja avaa edes hiukan paitasi ylintä nappia ja avaa solmiotasi..naamasikin on ihan tulipunainen..!!

John käänsi  punaista päätään compoundin peltiporttia päin vastaamatta kutsuun.
Kymmenisen minuutin perästä John oli saanut tarpeeksi juhlinnan katselusta ja käveli Samin luokse kertomaan menevänsä lepäämään villansa makuuhuoneeseen.

Hän jäykkänä toivotti hyvät yöt Samille,vilkaisematta edes skandinaaveihin päin.
Göte Liljegren yritti taivuttaa Johnia jäämään,mutta tämä sanoi olevansa rättiväsynyt Dammamin urakan starttivaikeuksista terveysministeriössä,missä venyteltiin mobilisaatioshekin antamista ainakin parilla viikolla.
Yhtenä syynä Johnin tekosyyhyn mennä lepäämään oli Göten,alhaisen ruotsalaisen putkirunkkarin kerran laukaisema totuus,ettei brittifirmoissa alaiset koskaan edes uskaltaisi puhua johtajalle tai edes sinutella häntä.
Ja tässä yksi svenski puhuu kuin broidilleen!
Johnin katsellessa poispäin Sam ,jonka niskaa Göte kutitteli poninhännän alta,sanoi:
--Dear John...sinä sitten et koskaan osaa irroitella kuten nämä skandinaavit!
--Nyt vietetään niiden keskikesän juhlaa,vuoden suurinta tapahtumaa joulun ja uudenvuoden  lisäksi.
--Jää toki istumaan ja ota kunnon viskigrogi,että leppyisit edes hiukan..
--Punaisten kasvojesi takaa heijastuu se ikuinen epäilysi,ettei firmaa pidä pystyssä kukaan muu kuin sinä itse.
--Et osaa delegoida vastuutasi alaisillesi ,saatika luottaa kehenkään..
--Kenenkään pumppu ei kauaa kestäisi moista prässiä yhden miehen karvaisen rinnan alla!
Sitten Johnin päässä räjähti ja tunnepatojen porttien auettua hän karjaisi koko köörille:

                    John Fox "Irish Woman", Jeremy Rutherford and Laura Scrutin.

--Fuck you All...you Sam and you fucking Finns and Swedes..you should be dumped together in that fucking Pool!!
Syrjempänä istuvalle firman ostopäällikölle Jussille hän vielä oli karjaissut:
--And you..you'll report  Sunday morning in my office..I've got your transfer to Jeddah earliest next Monday!
John oli suuttunut Jussin päälle monet kerrat,vihjaamalla lisäksi,ettei suomalaisella ole samanlaista irlantilaista papua kuin hänellä johtaa firman ostotoimintaa.,vaikka suomalaisella olisi minkälainen tahansa vahva ostotausta ja koulutus materiaalihallinnosta monista saudiprojekteista.
Ehkä lisäsyynä Johnin  päätökseen oli Jussin suora kritiikki firman tyhjänpolkemisesta ja siitä,että hän oli kerran compoundin puulilla kuullut sivusta ostopäällikön vihjanneen suomalaisille kavereilleen Johnista.."Fucking Bloody Irish Working Horse!!"
Jussi oli jo ollut odottamassa siirtoa pitkään jatkuneesta Johnin välisestä memolappusodasta.
Jussi myös tiesi hyvin Johnin peittävän alemmuuskompleksiaan siitä,että oli koulutukseltaan vain sähkömies,suomalaisten ollessa korkeamman koulutuksen saaneita insinöörejä ja materiaalihallintoeksperttejä.
Firman suomalainen johto naiviudessaan oli plokannut hänet toimitusjohtajan pallille pitkästä projektikokemuksesta ja siitä,että John puhui äidinkielenään sujuvasti englantia,vaikkakin irlantilaisilla rullaavilla R-kirjaimilla.


 Pohjoisirlantilainen poika
Juhart 2008
Johnin päätä alkoi särke' huudettuaan juhlijoille ja haukuttuaan samalla vaimonsa kaikkien finnien ja svenssonien edessä.
Johnin ja Samin avioliitto oli alkanut kulkea vastakarvaan jo silloin,kun Johnista leivottiin ALCO:n toimitusjohtaja.
John oli antanut Samille vapaat kädet taloudenpidossa ja lasten kasvatuksessa,koska hän itse roikkui vielä konttorilla päivisin iltakymmeneen saakka.
Hänellä tuskin oli enää aikaa perheelleen.
Finskit ja svenskit compoundilla kutsuivat Foxien villejä "ketunpoikia" Kennethiä ja Little-Johnia irlantilaisiksi vandaaleiksi,poikien yleensä rikkoessa altaanreunalta muovituoleja ja-pöytiä säpäleiksi.
Compoundin srilankalainen siivooja Shurez joutui onkimaan niiden kappaleita aamuisin verkkohaavilla altaan pohjalta.
--Jävlade IRA-terrorister!!
Göran Pettersson oli kerran huutanut näille lapsiterroristeille,poikien juuri ollessa heittämässä hänen peltistä työkalupakkia altaaseen.
Göran oli silloin ollut lastaamassa Mazda-farmariaan saitille lähdössä.

Göranin Mazda 626-farmari Jeddan tulvassa 1986.
Juhart 2010.
jatkuu..





Ei kommentteja: