tiistai 5. heinäkuuta 2011

RVA SUOMISEN PETOSTA JA SARJAKUVAFANTASIAA.Papinpoika-ja pakanamaasarja.

RVA SUOMISEN PETOSTA JA SARJAKUVAFANTASIAA
-----------------------------------------------------------------------
 Tippi Hedren Linnuissa ja skopofobi A.Hitchcock



Skopofobi pelkää ihokosketusta,basilleja sekä kädenpuristuksia,jotka voivat johtaa torjumiseen.
Hitchcockin vain tarvitsi puhdistaa kameranlinssejä.
Takaikkuna-elokuvan kuvauksen aikana ihana,jäänkylmä blondi ja entinen filadelfialainen ex-malli Grace Kelly oli  alistunut vain kerran tirkistelevän Alin mielihaluille.
Viidessä minuutissa kaikki oli ohi Gracen pannessa valot päälle.
Vuosia myöhemmin  Gracen ollessa Monacon prinsessana Alfredin kuultiin panetelleen pienen rulettimaan kanssahallitsijattarta sekä ex-näyttelijätärtä Princess Disgraceksi.
Tippi Hedrenin taas Linnut-filmin kuvauksen aikana Hitchcock oli saanut suostumaan tulla sidotuksi,jolloin elävät linnut nokkivat häneltä melkein silmät ulos päästä. Alfredin sairaalloinen hinku kauniiden naisten brutalisoimisessa oli mennyt pykälää korkeammalle jo aiemmin v. 1959 Audrey Hepburnin kieltäydyttyä naisosasta No Ball for the Judge-filmissä. Filmi olisi kuvannut erittäin ikävää raiskaustapausta.
Vastakohtaisesti Audrey oli suostunut näyttelemään sisar Luke-nunnaa Nunna-elokuvassa (The Nun Story 1959) ja Hitchcockin raiskausfilmi pantiin hyllylle.
 Psycho.Anthony Perkins ja Janet Leigh 1960
Vasta  Psyko-filmissä tirkistelevä Alfred sai kuvata linssin takaa raiskausmaista suihkumurhaa.
Nunna.Audrey Hepburn 1959






Hitchcock palvoi vaimoaan Almaa,jota ohjaajalla oli tapana pilkata selän takana. Alma oli pelastanut Alin tulemasta hintiksi ja horroriohjaajalle oli vastineeksi kehittynyt erittäin vahva  romanttinen ja seksuaalinen pakkomielle Linnut-filmissä Tippi Hedreniä kohtaan.
Tippi oli Alfredille juuri se oikea blondi,vaikkakin täysin vääränä ajankohtana ohjaajan kasvavassa rakkauden nälässä. Hitchcock maksoi kalliisti intohimojensa irrotteluista.
Mekaanisten lintujen sijasta hän käytti aitoja siivekkäitä, Hedrenin maatessa lattialla sidottuna kumilangoilla.
Hermostuneet linnut oltiin kiinnitetty nailonsiimojen päähän kauko-ohjattavien lennokkien lailla nokkimiskohtauksen kuvauksessa.
Yksi lintu pääsi kaivamaan nokallaan näyttelijättären vasenta silmää. ja Tippi sai siitä paniikkikohtauksen,jolloin kuvaukset keskeytyivät viikoksi.
Alfredin perverssisyys ja moraalittomuus huipentui vielä,kun ohjaaja lähetti Tippin Melanie-tyttärelle nuken.mikä oli Tippi-äidin minikopio Linnut-filmistä.
 Tippi Hedren Barbie doll
Nukke oli kammattu ja puettu äidin roolihenkilöksi suljettuna pieneen mäntyarkkuun.
Birds 1963.



Pappilan Jussi katsoi Linnut-elokuvan Bio-Salossa kolme kertaa eikä häntä silloin kiinnostaneet Hitchcockin perverssiset sekä sairaalloiset kuvakulmat. Tippi näytti upealta ja Rod Taylorin hän muisti Tarzanina sekä tyhmänä cowboynä baarissa Marilyn Monroen vastanäyttelijänä Bussipysäkissä. Jessica Landy taas myöhemmin näytteli v. 1985 Cocoonissa elämänvedestä nuortuneena hurumummona ja myöhemmin v. 1989 Driving Miss Daisyssä,missä vanhan rouvan Hudson Hornetin privaattisaföörinä oli kuuluisa baritooniääninen Morgan Freeman.
Mielenkiintoista Cocoon-filmissä oli se,että nuori punatukkainen Ron Howard kuuluisasta Happy Day-TV-sarjasta ohjasi elokuvan.
Linnuista Jussia kiinnostivat kalifornialaisen Bodega Bayn Caltexin huoltoasema sekä Rod Taylorin 1962-mallinen Ford Galaxie.Pappilan kalustoon kuuluva ja ruokavaroja syövä diakonissa Toini toi vuonna 1962 Amerikan ja Detroitin matkaltaan Jussille lahjaksi komean vuoden 1962 Mercury-malliston brosyyrikansion.
Kappalaiska oli kysellyt Toinarilta minkälaisia nähtävyyksiä tämä oli nähnyt ja diakonissa oli vastannut.että ruoka oli kyllä ollut hyvää...
Tuliaisia Toini ei Kaisalle tuonut.
 Driving Miss Daisy 1989







50-luvun lopulla Jussi melkein joka päivä, paitsi tietysti viikonloppuisin, tapasi rouva Suomisen housutukun kansialssa nuuskiessaan kahden  tehtaanperijäpojan Jukan ja Heikin kanssa talon nurkkia. Tavallisesti poikakolmikko kiipesi tukun vintille kapeita puurappusia ylös lukemaan vanhoja kuvalehtiä.
Eteisestä pojat tervehtivät kanslistia,jonka kasvot olivat syventyneet lukemaan naputtamaansa rahtikirjaa kahdella kalkkerilla Remington-kirjoituskoneen tabulaattorilta.Tukun komea ja tummatukkainen lähettäjä ja autokuski Laakkion Jouko oli pinoamassa housulaatikoita verannan edessä odottavaan Fordson Thames-pakettiautoon.

 Pöksytehtaan Fordson linja-autoaseman laiturilla

Rouvan työpöydällä Nokian rengasmainostuhkakupissa paloi Sans Egal-huulipunasta värjäytynyt filtteri-Kent-savuke. Kanslistin poskikulman puuterin alta kuulsi mustelma ja oikeassa käsivarressa paistoi punamustat sormenjäljet lyhythihaisen valkoisen paidan hihan alta.
Tehtaan johtaja astui pyylevänä ja leppoisana toimistostaan kansliaan keskustelemaan Turon lähetyksestä ja kysäisi pojat nähdessään,miten olisi viikonlopun vietto mökillä ja pappilan Jussikin voisi tulla mukaan...
Pojat uutisista ilahtuneina jytistelivät puuportaita peräkkäin ylös vintille, Jukan vielä kehuessa saaneensa isältä uuden ilmakiväärin,millä voisi ammuskella pilkkaa saunarannassa.
Mökkitontilla,Jussi tiesi,ei ollut yksikään lintu eikä nelijalkainen pienelukka rauhoitettu ja se pilkkaan ampuminen kattoi kaikki kissaa pienemmät luonnonkappaleet.
Vintillä  pöksytehtaan veljekset kaivelivat isänsä vanhoja Kalleja,Jalluja sekä Coctaileja,vilauttelemalla Jussillekin puolialastomia mimmien kuvia,kun papinpoika oli syventynyt lukemaan Viikko-lehdistä Juliet Jonesin sydäntä.


Nakukuvat eivät häntä kovinkaan paljon kiinnostaneet,koska lauantaisin hän sai pappilan pihasaunassa nähdä liikaakin savolaisen rubensimaisia tissejä ja pakaroita.
Kesämökillä niitä isompja tutteja ihan näkyi liiankin kanssa pihan telttatuoleissa.Luonnon helmassa jopa Aune-tätikin sekä Toinari-diakonissa olivat riisuneet ryntäänsä paljaaksi,kun ainoa miesväkeen laskettava saaressa oli Jussi.
Aunen nännipihalle voisi helposti tolpan viereen parkkeerata jopa Pikku-Fiatinkin ja Toinarin pienemmät katselivat pystyssä taivaalle hakijaansa.Pappilan talkkari olikin ollut sitä mieltä vanhapiikadiakonissasta,että sen joka iltaisena maatamenorutiinina oli makuukamarin ikkunan raolleen jättäminen ja vanhojen piikojen  "Oi Herra luoksein jää"-iltavirren hoilaaminen.
Pihaa ympäröivä katajareuna oksille heitetyin rintaliivein muistutti I maailmansodan Sommen rintamaa,missä taivas oli täynnään pienoiszeppeliinejä eli niinsanottuja sulkupalloja.
Jussia kiinnosti enemmän muodikkaasti pukeutuneet klassiset kaunottaret,joidenka jakkupuvun alta voisi kuvitella löytyvän paljon hehkeämpiä aarteita.
Jos se taivaan isä olisi sanamukaisesti luonut ihmisen omaksi kuvakseen, tasa-arvoisuudesta hän kait loi lyhytjalkaisen ja ihrapyllyisen savolaisnaisen tai sitten luojana siinä tapauksessa oli
Kalevalan Ukko-Jumala piruuksissaan.
 Akseli Gallen-Kallela.Sammon puolustus






Jatkuu.."Sarjakuvasankarit"






Ei kommentteja: