perjantai 1. heinäkuuta 2011

JOHAN ON MARKKINAT!.Markkinapalloilua.papinpoika ja pakanamaasarja.


 Salon markkinat

Helppo-Heikki Salon markkinoilla.Tämän Helppo-
Heikin Jussi muisti
jo myyneen rukkasiaan 60-luvun alusta asti.
Markkinapalloilua
----------------------------------------
Jussi ja Eki olivat sopineet treffeistä pyhäaamuna kello 10.00 torin R-kioskin vieressä.
Pappilan Jussi oli sinisessä partio-anorakissa ja Lammervon pöksytehtaan uusissa sottaposkateryleeneissä kävellyt korttelivälin torille.  Hän malttamattomana käveli kipsan ja paikallislinja-autopysäkin väliä edestakaisin odotellessaan Ekiä,joka tavanomaisesti oli aina myöhässä Ylängön huushollin erilaisten aamutoimien takia.
Jussi kävi ostamasssa ventatessaan lehden kotiluettavaksi Rautatiekirjakaupan hehkeältä mimmiltä ,joka tiskin takana näytti virkkaavan villapuseroa pallillaan.
Katsellessaan joen vastapuolelle Länsirantaan hän näki Ekin keinuvalla kävelytyylillään ja sokerivedellä otsalle liimatussa Bill Hayley-otsakiehkurassaan ohittavan Traktoauton myymälän näyteikkunoita,joissa esiteltiin vuoden 1960 uusia Triumph Herald-autoja.
Vielä kymmenisen vuotta aiemmin liikehuoneisto oli palvellut elokuvateatteri Tähti-Kinona,mutta kilpailusta uusien Bio-Jännän,Bio-Salon sekä Kivan teatterien kanssa kiinteistön omistaja oli luopunut elokuva-alasta ja remontissa purkanut neoklassis-funkkistyylisen kolmiomaisen fasaadin alas.Nyt rakennus näytti pelkältä valkorapatulta pakkilaatikolta,edustaessaan uusien rakennustyylien uranuurtajana 60-luvun alun mieletöntä silloin suojelemattomien nikkarityylisten pitsipuuleikkaustalojen purkuintoa...ja tilalle nousi keskustaan mitä mielenkiinnottoman näköisempiä betonibunkkerikerrostaloja.
Grynderit hieroskelivat silloin käsiään..

 Bio-Salo ja.Marlon Brando Waterfront-filmissä.Juhart 1987.


 1936.Piknikki sillankorvassa.Taustalla
Tähti-Kinon kolmiomainen fasaadi.Juhart 2010.



Eki lompsi solkikengissään treffipaikalle kaverusten jatkaessa Sariolan sirkuksen sinivalko-oranssisen lipunmyyntivaunun luukulle,jonka edessä seisoi kiemurteleva jono syysnuhasta neniään niiskuttavia lapsia vanhempien käsissä roikkuen.
Sirkusalueella koekäytettin jo karusellia sekä maailmanpyörää.
Ketjuilla ja Sariolan väreihin mallatuilla peltitynnöreillä rajattua teltta-aluetta kiertelivät sirkuksen vartiomiehet estelemässä liputtomien lasten ja nuorten pujahtamista sisälle.
Lippujonossakin syntyi kähinää yhden aamuhumalaisen maalaisukon yritellessä ohittaa luukulle.Ukko työnnettiin porukalla tönien sivuun ja käsiään huitomalla mies hoipparoi jokirantaan tyhjentämään aamulastinsa lehtiään tiputtavan poppelin rungolle
Eki kysäisi Jussilta mikä lehti papinpojalla oli kainalon alla.
Jussi näytti lokakuun Life-lehden kantta,missä Nikita Hrustshev Amerikan reissullaan piti maissintähkää hyppysissään pystyssä.
Kannen ylätekstissä luki...Joan Crawford at 51.

 Life October 5 1959
Jussi Amerikan ihailussaan osti kuukausittain taskurahoillaan Lifen pelkästään komeiden automainosten takia.
Maailmanpolitiikastakin hän tiesi jotain,että Kuubassa kiehui ja että saarimaan diktaattorilla Batistalla oli pupu housuissa nuoren ja parrakkaan vasenvallankumousksellisen Fidel Castron häiritessä kapitalistista amerikkalaista elämänmenoa Havannassa.
Jenkkilässä oli myös tulossa muutosta tulevien presidenttivaalien "primaryissä",missä nuori demokraattisen puolueen senaattori John F.Kennedy kilpaili republikaanisenaattori Richard Nixonin kanssa maan valtapaikasta..Poliittisella areenalla nosti päätään myös nuori "Whizz Kid" Robert McNamara,jonka Henry Ford II oli napannut  järkeistämään automallistoa vuodelle 1960 suuren Edsel-ja Lincoln-fiaskon jälkeen.
Edselin sitruunaa pureva koninkaulamaskinen mallisto ei myynyt ja Lincolnin tankkimainen ns. raskaana oleva Continental-elefantti oli jäänyt luksusautojen myyntitilastoissa Cadillacin ja Chryslerin alle rutkasti.
McNamara sai Henry Ford II lanseeraamaan uuden kompaktiauton Ford Falconin firman tilien tasaukseksi samaan aikaan kun, Chevroletilla esiteltiin takabokserimoottorinen Corvair ja Chryslerillä "Slant Six"-Valiant ..

Lammervon pöksytehtaan pihalle ilmestyi lokakuussa musta Chrysler Valiant,jolla Jussikin pääsi liukumaan   housuperillisten kanssa niiden Hirsjärven mökille.Oikeastaan auto oli lainassa kuopiolaisen Turon omistajalta Turuselta,joka oli Savon suurin Lammervon diagonaalipussipöksyjen myyjä.
Salolainen sarkadiagonaali ja savolainen isäntämiehen perä sopivat ihmeen hyvin yhteen.

 Pöksytehtaan laina.Valiant 1960.Juhart 1991





Lipunmyyntivaunun katolla räsähti kovaääninen päälle.
Katolle kiivennyt frakkipukuinen ja silinterihattuinen sirkustirehtööri alkoi suklaakuorrutuksella kuvailemaan ja kehuskelemaan taiteilijoitaan ja päivän ohjelmistoa.
Jussista kyllä kauppalan huutokauppamestari Klenberg osasi puhua paremmin palturia kuolinpesähuutokauppojen pihoilla.
Vaunun päätytikkaita pitkin kiipesi keijumaisen kevyesti se Ekin valkoperuukkinen unelma ja perässä punamaalattu pula-ajan irokeesi,jonka puoli päätä oli ajettu kaljuksi.
Pitkänhuipea zulupäällikkö leijonankallopäähineessään keihäineen jäi seisomaan katolle yhdellä jalallaan kuin musta flamingo rantaveteen ämyrin soitellessa taustalla kirskuen viidakkorumpujen kuminaa, apinoiden rääkäyksiä. sekä Johnny Weismüllerin Tarzan- huutoja ,kun kahlekuningas leopardiuikkareissa astui pullistelemaan hauiksiaan.
Alhaalla lippuluukulla klovni pepitaruudullisissa leveäkauluksisissa housuissaan ja chaplinkengissään jakeli ilmaisia kovakarkkeja lasten kurottaviin käsiin kuin Punaisen Ristin riisijakelussa jossain Afrikan Limpopolla.
Varttitunnin verran esiteltiin katolla irokeesin irvistyksiä ja tomahawkin heilutusta,zulupäällikön tanssimista kuihtuneella koivellaan sekä trapetistytön takavoltteja,että pikkupöksyt paljastuivat,kun ämyristä loppui musiikki.
Esinäytös oli vasta alkuruokaa päivämenyystä.
Katto tyhjeni kylmästä tärisevistä esiintyjistä koleassa syysaamussa ja lapsiparvet työntyivät portista sisään lipunrepijöitä puskemalla kuin keväiset mullikat paimenpoikia.

Syysmarkkinat katonharjalta 20-luvulla.Juhart 1992.

.Jatkuu....".teltta-ammuntaa ja Rockolaa".


Ei kommentteja: