torstai 30. kesäkuuta 2011

JOHAN ON MARKKINAT!.Ekin psykoosi.Alustusta Ekin kieroon elämään.

EKIN PSYKOOSI 
------------------------

Jussin hanhiuni.Näkymä pappilan yltä markkinoille ja sirkukseen päin.Juhart  1999.

Sirkuskenttä ympyrään paikoitetuin vaunuin ja teltoin Jussin fantasioissa vastasi lännenkuvien pioneerien Conestoga-vankkureiden preeriaparkkipaikkaa,mitä palominoponeilla ratsastavat punanahat ampuivat jousilla ja winchestereillä.Uudisasukkaat vastasivat tuleen kaadettujen vankkureiden pyörien puupinnojen välistä luikkimalla kuulia silmittömästi tai ainakin toinen silmä kiinni ja tiputtivat melkein jokaisen kiljuvan inkkarin ratsailta.Ne punanahat,jotka selviytyivät tulesta,roikkuivat mokkasiineistaan kannustimista ja raahautuivat poniensa perässä,että preeria pöllyi.
Elokuvakriitikkona papinpoika ei käsittänyt ,miten filmeissä inkkarit roikkuivat konteistaan jalustimissa,koskeivät punanahat koskaan käyttäneet satuloita,vaan ratsastivat pelkän viltin päällä.

 Conestoga





Pyöriä talutellessaan pojat ihailivat yhden asuntovaunun veturia, Studebaker Conestoga-farmariautoa,mikä oli autohullulle Jussille kauppalan katukuvassa suuri harvinaisuus.Hän oli nähnyt kyllä Studebakereita kauppalassa muutaman ja tutuin oli Marttilan sedän retuliinin värinen Champion,mikä oli vuoden nuorempaa mallia kuin papinpoika eli 1948-mallinen.
Kiskosta kyllä ajeli kauppalaan joskus punainen torpeedonenäinen Studebaker, 1950-mallinen Commander-rättikatto,mikä  näytti melkein lentoon lähtevältä suihkarilta kromatuin propellimaskein..Studebakerin kuskia pojat kutsuivat Cisco Kidiksi  suositun lännensarjakuvalehden mukaan.Se lehti oli kapeata takataskuun pistettävää mallia,mitä pystyi koulussa suomen tunnillakin lukea ainevihon välistä.
Cisco Kidistä oltiin tehty saman nimiseen länkkärielokuvaan perustuva iskelmäkin,mitä pojat huulet törössä yrittivät matkia Bio-Salon teatterin plyyshisillä eturivin tuoleilla.Pikkupoikia pilkattiin alle 15-vuotiaille sallituissa kuvissa hylsyjen ja nuolenpäiden kerääjiksi...
Poikien mielikuvitus oli kehittänyt suomalaisen Kisko Kidin tyttökaveriksi Toijan Helenan (Kiskon Toijasta).

" The Cisco Kid was friend of mine.
The Cisco Kid was friend of mine.


He drink whiskey,Poncho drink the wine,
He drink whiskey,Poncho drink the wine.


We went down on the Fort of Rio Grande,
We went down on the Fort of Rio Grande.


Eat the salted peanuts of can,
Eat the salted peanuts of can..."

Studebakerin veljeksethän olivat perustaneet autopajansa kärrypajaansa,missä he ensiksi valmistivat hienompia hevoskärrylandauletteja kuin ne lännen pioneerien maalaismalliset conestoga-vankkurit.
Studebakerin hevosrattaita näkyi samoin monissa länkkäreissä.
Conestogat olivat saaneet nimensä Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitsevasta Conestogan pikkukaupungista.

 1955 Studebaker Conestoga STW
Pappilassa ei omistettu autoa,mutta vuoden kohokohtana Jussille ja siskoille oli,kun Timo-setä saapui Kuopiosta vaaleanpunaisella 1953-mallisella Nash Statemanilla pappilan portille.Silloin papinkakarat pääsivät liukumaan nenät pystyssä sen  kernisellä takapenkillä ympäri kauppalaa ja Jussikin kerran sai kehaista naapurin pöksytehtaan pojille.että meidän  pinkki Amerikan kaara oli "pal' pare" eli suomeksi paljon parempi kuin housudirikan 56-mallinen ja tummansininen Mercedes-Benz 220S.

Timo-sedän Nash Statesman 1953. Juhart 2011.


























Auton ihailusta poikapari eteni kohti lipunmyyntivaunua,jonka toinen päätyovi näytti olevan puoliraollaan.
Syysillan hämärtyessä he näkivät vilauksen klovnin valkoiseksi maalatuista kasvoista ja mustan kiiltävästä brylkreemitukasta kattovalon kajeessa.
Klovni asetteli lakkatukalleen kumista kaljuperuukkia,minkä valkoiset ja villisti harottavat ohimohiukset muistuttivat Harpo Marxin kuontaloa aivan kuin surullisella Jimmy Stewartin näyttelemällä klovnilla Cecil B.DeMillen sirkuselokuvassa.
Vaunun vastapuolisen vaunun peräaovi oli myös raollaan ja kurkittuaan lähempää pojat äkkäsivät päästä klanitun komeatuttisen trapetsitytön vaaleanpunaisessa kreppimekossa asettelemassa gingerrogersimaista blondipermanenttiperuukkia  klaninsa peitoksi.
Ekille iski teryleenihouihin Hedy Lamar-elosalamat.
Jussi sai repiä Ekiä kernipusakan hihasta vaunulta pois eikä pyörää taluttaessakaan poika saanut käännettyä päätänsä pois näkymästä.
Hedyn kuva oli hitsaututunut Ekin aivoihin vain öisin avattavaksi muistinsa korulokerosta ,mikä salli trapetsitytön painamaan valkoisen kiharapäänsä pojan punaiselle lakanakangastyynylle.
Tyynynpäällinen oli punaantunut kerran, kun äiti oli pistänyt kankkusenkorjauspaukkuja nautittuaan punaisen ravintolaleninkinsä valkopyykin sekaan huushollin uuteen Hoover-pulsaattoripesukoneeseen.

Torin ampumateltta.Juhart 2011.
Pojat erosivat torin lankkuaitaan rakennetun ampumateltan edessä.
Katuvalot olivat jo syttyneet ja kauempana Horninkadun ja Helsingintien kulmassa HOP:in pankin punamaalatulta peltikatolta kajoitti vihreän klubimiehen fosforimaisen kuulaat neonvalot.
Huomenna olisi se suuri päivä,jolloin sirkus avaisi porttinsa.
Kaverukset olivat sopineet treffit torikioskin kulmalle aamulla kello 10.00.
Jussi suunnisti kotiinsa Rumpalinkadulle,mihin oli vain korttelin pituinen patikkamatka torilta.
Eki jäi toviksi pyyhkimään tihkusateen suttaamia silmälaseistaan nenäliinaansa.
Pojan vasen kiero silmä näki koko teltta-alueen vain harmaana kaihimaisena massana .
Hänen kernitakkinsakaan ei kauaa kestäisi lisääntyvää vesisadetta,jolloin hän potkaisi läskärinsä kärjellä pyörän etuhaarukan dynamon rengasta vasten rullaamaan ja hyppäsi kinttuaan korkealle miesmäisesti nostaen ookalle ja kyyryssä kuin TT-ajaja polki vimmatusti rautatiesillan kautta Asemakadulle Hotelli Salon viereisen asuintalon pääovelle.
Hotellin tanssiravintolasta kuului Onni Gideonin orkesterin Hei mambon italialaista jumputusta.

Ekin kotiintuloa jo odoteltiin,koska hänen piti jäädä lastenlikaksi Yrjö-isän ja Tellervo-äidin lähtiessä sanomalehden 40-vuotisjuhliin Osulan eli osuuskaupan ravintolan vintille.Ekin pikkuvauvasisko Elli oli vasta puolivuotias tytönpallero,mitä piti syöttää tuttipullosta,jos se rääkyisi kitarisat punaisina pinnavuoteestaan.
Astuttuaan kaksion alkoviin äiti oli jo joutuissaan pannut poskipunaa silmäkulmaansakin oikein reippaasti,koska isältä oli eilen illalla osunut vahingossa rystyset siihen..
Ne tappelivat aina jostain,enimmäkseen kyllä isän saapumisesta aamuyöstä kotiin kännissä nelivedolla.
Sehän oli toimittajien ammatinkuva ja äiti ei ymmärtänyt isän vaikeuksia,paljonko sitä piti paahtaa toimituksessa,kunnes lehti saatiin painoon.
Äiti oli alkanut lihoamaan viimeisen lapsenpäästön jälkeen vyötäröltään ja hänen uusi silkille hohtava musta iltapukunsa pullisteli mahan seudulta kuin uudelleen tiinenä ja tämän imetyksestä venyneet tissinsäkin ulottuvat melkein navan seudulle,vaikka nyt mustilla rintaliiveillä korotettuna ne osoittivat kahdella asteella karttapohjoiseen.
Tellervo-äiti tai isän kutsumana Tellu oli heittänyt hartioilleen valkoisen pitsishaalin peittämään olkavarsien mustelmien sormenjälkiä siksi,etteivät ne huutaisi ulos homssuisen kotiväkivallan äitiuhrin olemuksesta liikoja.
Vanhempien poistuessa maitolasi-ikkunaisen oven sulkeuduttua rappukäytävään Eki haisti isän Mennenin ja Armiron aromit sekä äidin laimeahkon ruusuveden tuoksun kaurapuuron ja lapsenoksennuksen hajuisessa alkovi-ilmassa.

Hän ripusti kernitakkinsa naulakkoon isän toimittajapoplarin päälle ja painui olohuoneeseen,minkä tiikkisellä teeveepäydällä oli puoliksi juotu White Horse-ginipullo ja Koffin vihreä peltinen tuhkakuppi täynnään ruskeafiltterisiä Armiron tumppeja. Eki ei viitsinyt mennä keittiöön tarkastamaan siivouskomeron hyllyltä pesurättipinon,juuriharjan ,Vim-purkin ja Spick & Span-laatikon takaa äidin piiloittamaa Monopol-konjakkipulloa,mikä samoin olisi puoliksi juotu.
Hän meni napsauttamaan Loewe Opta-mustavalkotelkkarin päälle ja heitti itsensä selälleen sohvalle,kuten isänsä,potkimalla solkikenkänsä tupakankekäleen polttamalle karvalankamatolle.
Teeveestä tuli Me Tammelat ja sama Tammeloiden nuorin mössömahapoika puhui stadia olkkarissa.
Se kesäisin tuli pääkaupungista kauppalaan vierailulle Horninkadun Hurstin sekatavarakaupan omistajaperheeseen.Kadulla se ei puhunut stadin slangia,vaan yritteli puhua ymmärrettävää suomea ja hiukan paikallismurrettakin,ettei saanut turpaansa..
Makuuhuoneesta kuului vauvan itkua ja Eki ponnahti pystyyn juoksemalla varpaankärjistä rikkinäisillä sukilla panemaan apinahäkin kaiteen yli Ellille suuhun tutin,minkä vauva oli puklannut tyynylle.
Pikkusiskon mussutellessa tuttiaan ja päästeltyään veteliä pierukuplia rättivaippaansa Eki palasi sohvalle.
Hän oli vannonut jo äidille,ettei vaihtaisi Ellin kuravellisiä vaippoja.

Eki heräsi rappukäytäväoven lukon rapinaan ja avainnipun putoamisikilinään kivialttialle.
Ovella hyssyteltiin ja hoippuva pariskunta astui eteiseen.
Isä pisti täydet valot päälle eteisalkovissa ja pyoräytti äitiä vyötäröstä kahmaisten parilla tangon kierroksella.
Eki vilkaisi rannekellonsa fosforitaulusta,että oli kello kaksi kaksikymmentä aamulla.
Äiti kävi vilkaisemassa makuuhuoneesta Elliä ja juoksi Ekin nenän alle heristämään paskaista vaippaa kädessään ja sanomaan,että vauva voisi saada ihottumaa sekä näppyjä pyllyyn moisesta laiminlyönnistä.
Äiti ei kuulostanut vihaiselta pienessä punssissa ja isä kävi stereokaapilla kaatamassa yhdet White Horse-paukut lasiinsa ja suunnisti kylpyhuoneeseen kohmimaan sormillaan äitiä pakaroista,vauvankakan höyryjen noustessa kuumasta lavuaarista ylös.

Eki riisuttuaan pani pitkälleen laverisängylleen jäämällä tuijottamaan Hedy Lamarin kuvaa kirjotuspöytänsä puoleisella seinällä.
Seinän takaa hän kuuli isän maireita maanittelua ja äidin kikatusten katkaisemia tekaistuja vastaanpanoja
Pian seinän takaa kolisi putkinen parisängyn pääty rytmikkäästi seinää vasten Ekin tukkiessa korvansa molemmilla etusormillaan.
Eki nukahti ja huikkasi hyvänyönsuukon Hedyn poskelle puristaessaan punavärjättyä lakanakangastyynyään tiukasti poskeaan vasten...

 Hedy Lamar--The Dishonored lady
.




Ei kommentteja: