tiistai 8. heinäkuuta 2014

Hitsausta lasten kanssa.Ilmestyskirja.Vanhan roddarin muistelmia 2.

HITSAUSTA LASTEN KANSSA 2.
-----------------------------------------------------

Lollipop and Wunderbaum
Juhart 2012


Ajaessani lankkufarmarilla MacDonaldsille vauva istui sylissäni,mikä teko oli liikennelain vastaista,mutta mitä teet,kun käsilläni verstaassa ei ollut minkäänlaista lasten turvaistuinta.Tiesin hyvin,että siihen aikaan keskipäivällä Kissalan pojat olivat lunssilla joko Penan saluunassa tai sitten kamarilla pelaamassa päivystyshuoneessa korttia,joten käryämisen vaaraa ei ollut.
Retu istui vieressäni etupenkillä vääntämässä Pioneerin autostereon asemanappulaa ja saikin jotain heavymetallirokkia kaiuttimista ulos,joka kuulosti raekuurolta peltikatolla.
Ajaessani MacDonaldsin itsepalveluluukulle,kuulin kahden vanhemman etuovella seisovan äijän keskustelevan ääneen,että tossa meneekin se Leppäsen äpärälankkufoordi..
Tartuin ohjauspyörästä tiukemmin kiinni ja katselin tovin Nunnun päätä sylissäni,ja nupissani jylläsi samanlainen tunne,kun oma mökki olisi palanut poroksi kivijalkaan asti.
Satuin olemaan ruskettunut kesäauringosta,touhuttuani ylävartalo paljaana verstaan edessä yhden tukkirekan rungon hitsaamisessa viikon,joten vanhat ukot eivät nähneet häpeän nousemista pärstääni ja ajoin luukulta rakennuksen ympäri kostomielessä hamppariravintolan eteen parkkiin.
Nousin autosta teeskentelemällä pokkana,etten ollut kuullut mitään Nunnun istuessa käsikoukussani kuin ranskanleipäpatonki.
Olisin halunnut iskeä vanhempaa äijää leukaan ja rikkoa sen yläleuan kessun kellertämät tekarit,mutta mielessäni olin jo lukemassa paikallislehden artikkelia avuttomien vanhusten pahoinpitelystä..Lisäksi kuvittelin lastenlasten myöhempiä muisteluita ukistaan,joka oli paukauttanut leukaan kahta tupakkamälliä jauhavaa vanhaa irvailijaa.
Katselinkin pokkana sisäänmennessäni niitä suoraan silmiin jopa täysin yllättyneenä omasta rohkeudestani.
Äpäräfoordin kuski.

Hei Leppänen! Nuorempi ukoista sanoi.
Se oli Karlsson Manuntuvilta,ehkä siinä kuudenkymmenenviiden kieppeillä.
Onksnoi kaikki kersat sun?
Ooksää aloittanut uudelleen mukulaviljelyn?


Barbies and Biscayne
Juhart 2012

"Tyttärenlapsia!"
Vastasin pitämällä kiinni Nunnun lastentossuista,ettei vauva röpeltelisi sylkykuplia niiden kärjille.
Vanhemmalla Karlssonilla oli päässään sellainen punottu reikäinen vanhan ukon kesähattu ja sen naamaa oltiin paikattu monella ihonsiirolla melanooman eli ihosyövän takia,koska se oli vuosikymmeniä ollut raksalla valuhommissa suuliksen alla.
Karlsson rykäisi:
"Sää varmaaskin voisit tehdä paremmin tän lähetyksen kanssa..!?"
Muistin.että tämä ukko oli myös Karlsson,toisen ukon setä,joka aikoinaan omisti pikkuisen sahalaitoksen Somerontien varressa jossain Isossakylässä.Lisäksi se oli helluntalaissaarnaaja ja omisti aikoinaan prosentin Osuuskassan osakkeita.Ukko luuli olevansa Isonkylän kunkku,mutta näin uskoivat silloisen kauppalan ja nykyisen pikkukaupungin kaikki vanhat äijät,joilla oli ainakin yksi Snellmanni lompsassa tai nykyään alta kymmenen euroa.Lisäksi niillä oli aina oma mielipiteensä kielenkärjellä kaikesta ja kaikki yhdessä olivat aina samaa mieltä..."Kylmaar just alvariins..niisse o prikuulles kussää sanosi..!!"
Ohitin ukot ja menin lapsikatraan kanssa sisään.

1934 Coke for Us!
Juhart 2012

Tiskille oltiin pantu kakaroiden houkutukseksi hampparitarjousten viereen Marsin suklaapatukoita ja Haribon Gummibear-pehmokarkkeja.Nunnunkin pikkukänny ojentui tiskillä makeanhappamia Gummimatopusseja kohti,mutta yritin olla kuulematta muitten kakrujen ininöitä ja tilasin niille MacDonaldsin Kiddiemealin isoilla jääkuutiocokisilla.
Tero ja Kuutamo nappasivat omansa ensimmäisenä tiskiltä ja sitten painuttiin maksun perästä ovesta ulos...
Retu kuitenkin oli odottanut kiltisti tilaustaan,kun annoin sen sille käteen.
Nunnu pyöreänä meloonipäänä samoin tiesi,mitä oli tarjolla ja tiesi,miten panna suukkunsa cokispillin kärkeen.Vauvan suu meni messingillle siitä,miten cokis suihkusi paljaille ikenille.
Retu sitten katsoi mua ylöspäin vihertävillä silmillään kesakkomeren keskeltä ja kysäisi multa:
"Mikä sellanen äpärälankkufoordi on?"
Multa loksahti suu auki ja vastasin pojalle,etten tiedä mitään,mistä poika puhuu.
Mää luulin,että me ajetaan farmari-Foordia!
Poika vastasi.
Niimme ajetaan.
Lisäsin.
Älä välitä,mitä ne papat sanoivat ja voi hyvinkin olla,että kuulit väärin.
Lisäsin,kun työnsin poikaa vapaalla kädelläni ovesta ulos.

Karlsson
Juhart 2012


Vanhempi Karlsson seurasi katsellaan paraatiamme ja yritin katsella suoraan eteeni.Silti sanomalehden otsikko oli polttamassa pupillleihin reikiä...PAIKALLINEN MIES PIDÄTETTY LASTENLAPSINEEN VANHUKSEN PAHOINPITELYSTÄ!
Astuttiin autoon ja katselin sisäpeilistä,miten papat istuivat MacDonaldsin edessä sijaitsevalla putkikaiteella.Niiden jälkeläiset omistivat kalustekauppoja ja hampparifransiiseja ympäri maakuntaa ja joku taisi istua kaupunginvaltuustossakin..Niistä kaikki oli naimisissa ja oletettavasti aika fiksujakin,millaista kuvaa ei saanut noista kahdesta papparaisesta,että niillä olisi jonkinlaiset ihmisaivot...
Starttasin lankkukylkifordin ja peruutin sen parkkiruudusta ja suuntasin ohitustielle,yrittämällä olematta funtsimatta sitä,että Fordin etulikasiipien kyljessä Country Squiren sijasta lukisi kromikirjaimillä ÄPÄRÄ FORD.
Sana oli iskenyt takaraivooni kun raksalla tällingeiltä niskaan tippunut punatiili.
Yhtäkkiä ajoin tien sorapientareelle ja pysätin auton.Tero oli ottanut väkisin cokista suuhunsa Retun pillistä ja työntänyt sitten pillin syrjään ja kutsunut poikaa sellaisella nimellä,mitä yleensä kuulee sahan lautatapuliplanssilla.
"Mitässää oikein sanoit..poika?"
"Emmitää!"
Poika vastasi punastuneena ja näin sen kasvoista,että kossi oli funtsimassa jotain sopivaa sanottavaksi.
"Kakarat ei käytä tollaisia sanoja!"
Huusin.
Tero nosti pisamaista leukaansa ylös ja kysäisi.
"Kuinkas vanha pitäis olla,että sais sanoo?"
Katsoin poikaa tuimasti ja kysäisin:
"Etkös sä välitä,miksi toi serkkusi sua kutsui?!"
Poika vastasi;
"Se oli siitä pilauutisohjelmasta."
Retu vastasi.
"Kaikki niin puhuvat.ja se alkaa iltauutisten jälkeen."
"Mitäs te teette niin myöhään ylhäällä?"
Kysäsin.
Sitten poika vain tuijotti mua silmiin ja tajusin,ettei sillä ollut hajuakaan,mitä MYÖHÄÄN tarkoitti.
Kerttu..pojan äiti oletettavasti antoi pojan nukahtaa teeveen eteen joka ilta ja silmissäni näin pojan käpertyneen haisevalle paimentolaismatolle,mikä piilotteli hapsuissaan kaikki kaatuneet kaljat,cokikset ja perunatsipsien murut.

1935 Popeye and Son
Juhart 2012

Kotiin päästyämme vein kakarat katetulle verannalle.
Tytöt alkoivat pelaamaan puulattialla kirppupeliä ja riitaantuivat alta aikayksikön.Retu soitti cokispillillä ja Nunnu oli nukahtanut syliini korituolissa..
Katselin verannalta autoani ja mietin,oliko sen nimi jo levinnyt koko kaupunkiin,missä jokainen ajaessani huudahti katukäytävällä tai autoissaan,että tuolta tulee Äpäräfoordi..
Meidän pikkukaupungissa jokainen seuraa,mitä kadulla liikkuu.Mä itsekin teen samoin ja jos mun naapuri Koskisen Terttu ajaa edessäni pääkadulla ja kääntyy Annankadulle valoissa,niin kysäsen itseltäni,että minnekäs se Terttu nyt menee.
Kello on puoli kolme ja mietin,olisiko iltapäivän tylsä sarjaohjelma ohi ja aloin ajattelemaan neljän tyttäreni elämää.
Yhdelläkään ei ollut mitään uskonnollista kantaa ja uskon niiden perineen sen äidiltään,kuten mäkin olin perinyt omalta mammaltani.
Laila aina paiski töitä liiankin kanssa ja sillä riitti aikaa köksäämiseen,siivoamiseen,lasten kuljettamiseen ja kaiken hössöttämiseen.
Tytöt olivat kasvaneet 80-luvun kaapelikanavilla ja VHS-videoilla jokikinen ehtoo ja sieltä ne olivat saaneet maailmankuvansa ja siksi neljä rasvatukkaista ja heikkoleukaista blondia,joilla oli heikko sidonnaisuus ulkomaailmaan,ajattelivat elävänsä MTV:n rokkimaailmassa ja Hollywoodin saippuaoopperoissa.
Sitten ne funtsivat,että naimalla paksumahaisia rekkakuskeja ja autoasentajarasvaperseitä,joita ne treffailivat,olisi kun olisi nainut joitan B-filmien konnatähtiä ja stunttijätkiä,joilla oli kaulat,niskat ja bodatut hauikset täynnä tummansinisiä tatuointeja ja niskassa pitkiä rasvaisia poninhäntiä.
Panisin kyllä paljon syytä omille hartioillenikin tyttärien maailmankuvasta,mutta en uskoisi,miten olisin tehnyt toisinkaan...

Woody Wash
Juhart 2003

jatkuu seuraavassa numerossa..

Ei kommentteja: